stickyimage

Beursgang Bpost: De brengers van rendement?

Gastartikel door Master Hofkens.

Aandelen is een vak apart binnen de wondere wereld van het sparen. Je moet er tijd in investeren alsook geld. Je moet onderzoek doen, je moet kennis vergaren, je moet geduld hebben, je moet risico durven nemen… En toch zou er iets bestaan als een goede huisvaderaandeel. Een aandeel dat iedereen mag en moet hebben. Een aandeel waar je niets mee kan misdoen. En zo een aandeel, zo een aandeel zou Bpost zijn.

De droom om postbode te worden

Ken je bedrijf. We kennen allemaal Bpost. Het zijn die mensen die je brieven, pakjes, liefdesbrieven, kranten, belastingsbrieven, pensioenen en facturen brengen. Dit is inderdaad iets dat dichter bij de huisvader staat dan het ontwikkelen van een nieuw medicijn tegen verkleving aan de achterkant van het oog. En toch. Er is een probleem met die oude droomjob van zoveel mannen. We sturen onze liefde per sms, we betalen onze facturen digitaal, we vinken aan dat we geen papieren belastingsbrief meer moeten hebben, lezen de krant op de Ipad en we sturen de brieven per e-mail. Klassieke briefwisseling daalt jaarlijks met 3,5% tot 4%. Als er in 2012 nog 100 ton post werd verzonden dan is dat in 2013 nog maar een goede 96 ton.

brievenbus 300x169 Beursgang Bpost: De brengers van rendement?Het bedrijf Bpost verdient geld per postzegel, per verzending. Minder verzendingen betekent minder omzet. Ze kunnen niet zomaar de prijs per zegel verhogen. Niet zozeer omdat de concurrentie moordend is, het bedrijf is een monopolist op dat vlak,  maar omdat er zoveel substituten zijn. Ze staan hierboven. Waarom nog een duur kerstkaartje versturen als het via mail kan… Als de post niet in zijn eigen vel wilt snijden moet het de prijs niet te gek verhogen. De omzet is dus dalend. Structureel zelfs in die sector. Aangezien iedere postbode wat minder brieven zal uitdelen per dag lijken besparingen mogelijk. Maar vergis u niet. Het management van de post is sterk. En heeft de kosten al serieus verlaagd door middel van personeelsreducties, sluiting van kantoren en dergelijke. Het vet lijkt van de soep. Dalende omzet, in het beste geval stagnerende kosten… Dat zijn dalende marges. Onthoud dat. We komen er nog op terug.

Van brieven naar pakjes?

Zoals ieder bedrijf zoekt ook Bpost naar extra inkomsten. Over allerlei digitale projecten die serieus faalden gaan we het niet hebben. De link tussen e-mail en papieren post is een illusie. De link tussen internet en Bpost is het niet. Het is een bedreiging en een uitdaging. De bedreiging kennen we. Zoomit en Tax On Web zijn dan ook de echte concurrenten van dit bedrijf. Bol.com en Cosmox dan weer niet. In België is e-commerce nog pas beginnen aan zijn veroveringstocht. Alles wat je online koopt moet op de één of andere manier aan je deur geraken. Dat is de pakketjesafdeling van Bpost. Een stijging van volume met 10% in het eerste kwartaal. Dat kan tellen.

pakjes Beursgang Bpost: De brengers van rendement?Bpost is dan ook een dubbel bedrijf. Pure postbedrijven zijn dun gezaaid op de beurs. Als je het nieuws wat volgt dan ben je sinds kort op de hoogte van het Oostenrijkse postbedrijf. Die staan ook op de beurs. Maar ik ben geen fan van dit soort vergelijkingen. Elk zijn eigen kansen en uitdagingen. Bpost heeft als enorme kans zijn pakjes afdeling die zowel nationaal als internationaal werkt. Nationaal lijkt de groei verzekert omdat de Belg echt nog moet leren wat pakketjes zijn. Maar hier loert wel de concurrentie om de hoek. TNT bijvoorbeeld. Of de grote Amerikanen of de stoere Duitser DHL. Pakjes dus. Stijgende omzetten, grote concurrentie… Laat ons het houden op stagnerende marges voor deze afdeling.

Gelukkig is er meer. Bent u een visser? U kan uw visvergunning namelijk laten opsturen door Bpost. Hebt u kinderen en een zwaar beroep? U kan uw boodschappen laten ophalen door Bpost. Van de bakker tot de kruidenier. Bent u postbode? U verlaat met 1.000 per jaar het bedrijf. Dit zijn de punten die Bpost zelf aanhaalt als zijn toekomst. Een hoog natuurlijk verloop en dus flexibele kosten en een paar nieuwe initiatieven. Maar laat u niets wijsmaken. Dit is geen groeibedrijf. Het is een matuur bedrijf op een structureel dalende markt en een hoog concurrentiële markt. We nemen dat mee als we richting de cijfers gaan.

 

Bpost, de balans van morgen.

De Bpost cijfers zijn wat onduidelijk. Er zou 200 miljoen euro winst per jaar zijn. De bedrijfskasstroom, hoeveel geld er in of uit het bedrijf gaat, ligt hoger op ongeveer 500 miljoen euro. Beiden zijn over de afgelopen jaren toegenomen ondanks een dalende omzet en dankzij besparingen. Zoals eerder gesteld, de omzet zal onder druk blijven en besparingen hebben altijd een grens. Er zullen altijd postbodes zijn. Althans toch in de zichtbare toekomst.

Dat geld komt terecht op een balans. De afgelopen jaren hebben de aandeelhouders, CVC en de Belgische staat, dat geld met plezier tot zich genomen. Een normale manier van werken voor private equity. Veel schulden op de balans, veel cash uitkeren. Bij Bpost is dit niet gebeurd, of toch minder. Vooral onder druk van de Belgische overheid vermoeden wij. Er staat nog 591 miljoen euro cash op de balans en een eigen vermogen van 630 miljoen.

ad bpost 300x207 Beursgang Bpost: De brengers van rendement?Het bedrijf heeft 200 miljoen aandelen. Per aandeel is de winst dus 1 euro, de bedrijfskasstroom 2,5 euro en de boekwaarde 3,15 euro. Dat is deel één van de vergelijk, deel twee is de prijs van het aandeel zelf. Bij een beursintroductie (IPO) is er geen echte ‘markt’ om deze prijs te bepalen. De verkopende partij vraagt wat hij wilt, de kopende biedt wat hij wilt. De verkopers vragen alles tussen minimaal 12,5 euro en 15 euro. Als u intekent kan u dus maximaal en minimaal één van deze bedragen betalen alsook alles ertussen. Het is geen wetmatigheid dat het iets in het midden wordt alsook dat het zomaar het maximum zal zijn. Plus, de eerste beurskoers kan perfect hoger of lager liggen.

Laat ons het maximum beperken aangezien dit het hoogste risico inhoudt indien u dat moet betalen. Koers winst verhouding is dan 15. U betaalt dus 15 keer de winst per aandeel. Hoog? Ja best wel. Zeker voor een bedrijf waarvan de winst niet al te gek zal groeien. Maar anderzijds het is een defensief aandeel waarvan niet morgen de winst zal crashen.

U betaalt 4,7 keer de boekwaarde. Dit is in mijn ogen aan de hoge kant. Maar hier moet je de vraag stellen hoeveel tastbare activa een bedrijf als de post heeft? Die fietsen zijn niet hetgeen de post de post maakt.

Qua kasstroom bent u beter af met een waardering van maximaal 6. Indien het bedrijf alles uitkeert aan de aandeelhouder verdient u op 6 jaar uw investering terug. Dat is een rendement dat er mag wezen.

De maximale prijs per aandeel is dus nog net redelijk te noemen. Is dat niet onlogisch? Als jij je huis verkoopt wil je toch het onderste uit de kan? Ja, alleen CVC en de Belgische staat, de eigenaars, blijven deels eigenaar na de transactie.  Aan een te hoge waardering heb je pas iets als je van de beurskoers geen last meer hebt. De overheid houdt 50,05% aan in het bedrijf, CVC  nog 10 tot 15%. Altijd een goed teken voor de belegger.

Tot slot nog iets over de lokker der lokker, het dividendrendement. Tot 8% belooft men. Dat is bruto mensen. Neem nu dat 7% is. Bij een prijs van 15 euro per aandeel. Dat is een dividend van 1 euro per aandeel. Dat is 200 miljoen cash per jaar. Of de gehele nettowinst en iets minder dan de helft van de cashstroom. Niet zo onmogelijk als het lijkt.

 

Ik wil postbode worden

Ja ik wil. Echt waar. Belgisch, veilig, hoog dividend, redelijke waardering. Het blijft een aandeel, en dus de titel goede huisvaderbelegging geef ik niet graag. De beurskoers kan zakken, hoe laag de waardering ook is. Het blijft een bedrijf waar er morgen een ramp kan gebeuren en de winst verdampt. Het dividend is ook iets dat jaar na jaar kan veranderen. Maar de balans is sterk genoeg, de kasstroom is hoog genoeg en de vooruitzichten zijn niet al te belabberd. Het management is sterk en verstandig. Ze zijn met andere woorden je geld waard.

Dit is het aandeel dat je koopt en per jaar je coupon int (er is sprake van tweemaal per jaar dividend trouwens) en er verder om het jaar eens naar kijkt hoe de koers het doet. Die gaat het niet extreem goed doen. Heb daar geen schrik van. Het echte rendement haal je met dividenden tenzij je risico’s neemt en er actief mee bezig bent. Nu neem je ook risico’s maar ze zijn beperkter. De noodzaak om het bedrijf van dichtbij op te volgen is er ook, maar de koers kan je gerust negeren. Pas als die pakjesdiensten falen, als de kosten blijven stijgen dan moet je een uitstap overwegen. En indien die pakjes verkopen als zoete broodjes dan mag u gerust achterover leunen.

 

PS: De prijs vork van een beursintroductie (IPO)

IPO’s kennen we wel al. Maar hoe werkt dat? Stel ik wil 1.500 euro in dat bedrijf pompen. Bij 15 euro per aandeel krijg ik er 100. Bij 12,5 krijg ik er 120…Hoeveel aandelen koop ik dan? De prijs bepaal je zelf niet, dus ook het aantal aandelen bepaal je zelf niet. Wel het bedrag dat je er maximaal in wilt investeren. Wil je maximaal 1.500 euro dan koop je maximaal 100 aandelen. Krijg je er meer, dan des te beter, meer betaal je niet. Niet speculeren op die 12,5 euro en bijvoorbeeld 120 aandelen vragen als je er maar 1.500 voor wilt betalen. Dat kan je duur te staan komen. Al zeker als de koers de volgende dag op de beurs zakt, wat echt kan. Hoe laag de waardering ook is.

Hoeveel aandelen je echt krijgt hangt ook af van hoeveel er ter beschikking zijn. Er zijn geen 200 miljoen aandelen te koop, er zijn er 47 miljoen te koop. Hiervan gaan er 20% naar de Belgische particuliere belegger. Of een goede 9,4 miljoen aandelen. Dat is bij 15 euro per aandeel 141 miljoen euro. Dat is een kleine operatie als je ziet hoeveel geld er op de spaarboekjes staat en hoeveel geld men in obligaties pompt. Verwacht dus zeker dat u niet alles gaat krijgen dat u vraagt. Maar wederom liever er wat minder krijgen en later nog bijkopen dan er te veel hebben en niet kunnen verkopen.

 

Master Hofkens is onze gewaardeerde gastauteur voor de bespreking van aandelen.

  
8 Reacties voor Beursgang Bpost: De brengers van rendement?
  • patrick
  • U vergeet een belangrijk punt, B Post bank, een joint venture van De Post en BNP Paribas Fortis, ieder voor 50 % aandeelhouder. Deze defensieve bank, met meer dan 1 miljoen klanten, is in deze onzekere banktijden een rots in de branding, de jaarlijkse groeicijfers zijn indrukwekkend, en dragen bij tot de winsten van het bedrijf.

  • luc1961
  • Ook de verzending van de Europese nummerplaat moet toch een belangrijke inkomstenstroom zijn. Ik geloof 30 euro per plaat.

  • Xavier
  • Beste MK redactie,
   Ik heb in deze komkommertijd wat zitten lezen over beleggingsstrategieën in aandelen.
   Ik geloof niet in technische analyse maar eerder in een grondige fundamentele analyse zoals jullie met de fondsen uitvoeren.
   Zo kwam ik uit op de Piotroski methode (Joseph Piotroski, 2000, “Value Investing: The Use of Historical Financial Statement Information to Separate Winners from Losers”). Deze is jullie misschien bekend. Hij gebruikt 9 parameters (uit jaarcijfers) die de financiële ‘gezondheid’ van een bedrijf weergeven. Indien je kiest voor een bedrijf met de maximale ‘F’ score (9) en een lage markt kapitalisatie (dus de kleine gezonde bedrijfjes die onder de radar zitten), zou dit over een periode van 10j (backtesting), een gemiddeld jaarrendement hebben van 15%.
   Deze methode werd door vele anderen getest en gevalideerd.
   Probleem is dat je toegang (en tijd!) moet hebben om de jaarcijfers van Y0 en Y-1 van elk bedrijf te analyseren. Onbegonnen werk wat mij betreft.
   Mijn twee vragen aan u zijn:
   - Wat is uw mening betreffende dit systeem?
   - Bestaan er aandelenfondsen / portefeuilles die dit systeem volgen?
   Beste groeten,
   Xavier

  • Al Fonds
  • Eerlijk gezegd heb ik het boek van Piotroski niet gelezen. Normaal volgen wij hier geen individuële aandelen, maar de beursgang van de Post konden wij niet aan ons laten voorbij gaan.
   Of ze nu net de vermelde methode gebruiken of een andere weet ik ook niet, maar er zijn toch wel een aantal fondsen met een value-fondsbeheerder.

  • Xavier
  • Bedankt Al Fonds,
   ik heb inderdaad een aantal dergelijke fondsen gevonden. Hier twee voorbeelden:
   Value Square Fund Equity World (EUR) C
   Threadneedle Europe Small Comp. (EUR) C
   Mvg.

  • Al Fonds
  • Voor nog “enkele” Value-fondsen meer: ga naar Morningstar en tik het woordje Value bovenaan in het zoekvakje in. Dan klikken op zoeken: ik kreeg er 206…
   Er zullen daar wel enkele goeie tussen zitten ?

Geef een reactie

Leer Gratis Beleggen in 10 stappen...

Schrijf je nu in en ontvang het weekoverzicht

Ik ben niet geïnteresseerd in dit gratis aanbod...

Beleggen is een expertise op zich, daarom hebben we
een handleiding geschreven die je stapgewijs leert beleggen.

In de handleiding krijg je een antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe kun ik veilig beleggen?
 • Hoe werkt een obligatie, termijnrekening en fonds?
 • Analyseren van een fonds, hoe ga je te werk?
 • Hoe bouw ik een fondsenportefeuille op?
 • Beheer van een fondsenportefuille
 • + Gouden regels bij beleggen!