About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

76 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kevin
Kevin
5 jaren geleden

Ok, dus mijn bestand van de Franky-Matic zal waarschijnlijk rekening houden met AV1. Terwijl jullie rekening houden met AV3?

Dan verkrijg ik inderdaad op alle fondsen een ‘ALLOW’ terwijl dat bij een AV3 OVERAL een NOGO zal zijn.

Kevin
Kevin
5 jaren geleden

Ik probeer mij te verdiepen in GOGI, maar ik snap de berekening er achter niet.

Wat weten we?
– AV1
– Latest1Y
– GOGI

Maar ik heb bij AV1 getallen van 4% en bij Latest1Y bv. 8% en ik krijg ALLOW? Naar mijn gevoel klopt dit niet want het fonds is in overdrive?
Ook omgekeerd, ik heb 8% bij AV1 en een fonds die maar 2% in Latest1Y noteert en dat blijft ook ALLOW.

Hoe kun je het nu precies weten? Ik wil het systeem doorgronden om zo zelf verdere verfijning toe te passen en Excel de fondsen voor mij selecteert waarin ik kan beleggen.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Ik help je op weg: het is niet AV1 maar AV3.
Dat staat er nochtans bij.

Paul
Paul
6 jaren geleden

Heel interessante site (tot nu toe 😉 )
Stel: ik heb nu een groot bedrag om te beleggen, laten we zeggen 100.000
Mij lijkt het te gevaarlijk om nu volledig in te stappen => gespreid instappen
MAAR … wat doe je dan met de rest ? Hou je dat gewoon op een spaarrekening gedurende dan bv 2 jaar terwijl je daar dan maandelijks een bedrag afhaalt en belegt ?

Paul
Paul
6 jaren geleden

Mja, dat klopt natuurlijk.
Ik vrees dat ik een beetje teveel last heb van het “had ik maar” syndroom … :-/

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden

Een ‘nadeel’ aan het mijn kapitaal systeem is dat jongere fondsen moeilijk opgenomen raken.(mijn vrees hierbij; die oude knarren (CP; Etnae..) konden het in de vorige crisis deels redden met obligaties zou dit nu nog kunnen ?)

Mijn vraag in een notendop
Laat het gogi systeem met gemiddelde rendement van de mixer of flexer toe om via AV1 op 5 j of zelfs een nog iets kortere periode na te kijken of nieuwere fondsen in het “gareel lopen”

Verder zou het misschien handiger zijn om een verkorte lijst gogi met enkel mixer en flexer ?

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  juluscesar

Je kan moeilijk een fonds afwegen op korte termijn: één sprong van de intrestrates en alle obligatiefondsen zitten in de problemen.
De screening zal blijven gebeuren op 10 jaar en eventueel langer. Voor GOGI is beslist om te werken met 120 halve maanden (5 jaar). Er zal alzo vrij snel een GOGI-score zijn, met alle voorbehoud voor de kwaliteit van het fonds.

gunthersky
gunthersky
7 jaren geleden

Een niet onbelangrijk gegeven bij een fonds is de (hoofd)beheerder.
Niet zelden wijzigt die in de loop der jaren, waardoor de gevolgde strategie iets anders kan zijn en uiteraard ook het resultaat.
Als je bvb naar Franklin European Growth Fund LU0122612848 kijkt, opgericht in 2000, dat overigens een puik jaarrendement heeft over 10 jaar, lees je dat het management is vernieuwd midden 2014.
Of de spectaculaire val medio 2014 in de schoenen geschoven moet worden van de vorige of huidige beheerder weet ik niet, maar de daling is wel aanzienlijk als je de grafiek op M* bekijkt.
Wie zou je dan moeten volgen, de oorspronkelijke manager die overgestapt is naar de concurrentie met een portefeuille in dezelfde sector of regio, of het fonds zelf.
Hiermee rekening houden wordt wellicht te moeilijk, zelfs indien GOGI slechts rekening houdt met de prestaties in vergelijking met de laatste 5 jaar. Infeite zou een fonds met een nieuw team voor het beheer als een nieuw fonds beschouwd moeten worden. En zou ook regelmatige update van de gegevens van GOGI wenselijk zijn, zeker met de huidige algemene volatiliteit.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  gunthersky

Je wordt toch op je wensen bedient of heb je het artikel enkel diagonaal gelezen ?
We gaan nu werken met de AV1 en telkens exact 120 opnames (120 en dit elke halve maand = 5 jaar). Als er dus belangrijke schommelingen komen, dan gaan we dat zeer snel kunnen zien.
Met de wijzigingen in het beheer ga ik voorlopig geen rekening houden want die slingerbeweging kan ook in de andere richting en dan hoor je niks = een beheerder met sterke trackrecords kan zijn eisen hoger gaan stellen (vgl gerust met de voetballers). Als men op die eisen ingaat en hij blijft op zijn zetel zitten, dan hoort men niets… Nochtans gaat zijn hogere vergoeding ook niet door een ander fonds worden vergoed.

jhn
jhn
7 jaren geleden

Prachtig artikel voor op een zondagmorgen 😉
TOP!

Ben benieuwd naar de update van de xls.

jerreke
jerreke
7 jaren geleden

Wow, heb erg veel bewondering voor jullie methode!! Er is echter een klein vraagje dat bij me opsteekt. Om het rendement op lange termijn te berekenen, gebruiken jullie een gemiddelde van het voortschrijdend rendement. Waarin verschilt dat met het gemiddelde jaarlijks rendement t.o.v. de eerste notering van het fonds? Ik zou het gemiddelde rendement namelijk proberen te halen uit de vergelijking :
NIW nu = (jaarrendement + 1)^(aantal jaar) * (eerste NIW). Hier het ‘rendement’ uithalen is veel eenvoudiger dan tabellen beginnen maken met gemiddeldes. Ik hoor graag jullie reactie!

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  jerreke

Als alle fondsen gewoon bleven stijgen of dalen, dan zou jouw cijfer een hulpmiddel zijn.
Spijtig genoeg kom je er niet met jouw gemiddelde. Ik maak het niet moeilijk als het ook gemakkelijk zou kunnen.

jerreke
jerreke
7 jaren geleden

Ik begrijp min of meer wel wat je wilt zeggen, maar het gemiddelde dat ik bedoel, wordt toch ook beinvloed door stijgingen en dalingen. Met een klein voorbeeldje kan ik anders wel een verschil tussen de 2 vinden. Stel dat je een fonds hebt dat slechts 1 keer per jaar van waarde verandert en volgende koers heeft: €100, €80, €120, €100 dat komt dus neer op rendementen van: ( -20%, +50%, -16,7%) het gemiddelde hiervan bedraagt dan rond de 4 procent. Toch is de laatste koers dezelfde als de eerste koers waardoor je uiteindelijke rendement slechts 0% is. Het lijkt mij dat de manier met het voortschrijdend rendement steeds een ‘mooiere’ waarde geeft dan werkelijk aangezien stijgingen onrechtstreeks een groter gewicht krijgen dan dalingen.
(PS: ik heb geen enkele economische achtergrond dus schiet me niet af als ik een fout maak in mijn redenering)

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  jerreke

Het antwoord van mijn collega Robokat (over die oversteek van die rivier die gemiddeld 45 cm diep is) zegt het sprekend.
In mijn screenings geef ik ook de beste en de slechtste prestatie: ook belangrijk om te bekijken hoeveel risico je loopt. Bij die rivier zou er kunnen staan ddat die in ’t midden wel degelijk 4m diep is.

coisc
coisc
7 jaren geleden

waar vind ik het huidige rendement op jaarbasis ?

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  coisc

Eén van de laatste kolommen: Latest Y1 in de tabel.

Jeky
Jeky
7 jaren geleden

Of zoals ik hierboven in een reactie aangaf : steek de fondsen die je in het oog wil houden in een transactieportefeuille op Morningstar en kijk onder “Lange termijn” naar de tabel onderaan. In de kolom “1 jr. rend. %” vind je de actuele rendementen op jaarbasis die dagelijks worden aangepast (corrigeer me als ik me hierin vergis).

Lamberto
Lamberto
7 jaren geleden

Een interessant theorie, zo ook het voortschrijdend rendement. Ik was al op zoek naar historiek van de fondsen om zo in Excel de grafiek te kunnen (na)maken. Maar die historiek is blijkbaar niet zo eenvoudig te krijgen. Kijk er dus naar uit. En euh, … alvast bedankt 😀

Guy Touquet
Guy Touquet
7 jaren geleden

Heb ik het juist voor als je in het artikel geoptimaliseerd gespreid instappen, onder “huidig rendement op jaarbasis “voor 2015 het volgende verstaat:

[(Laatste NIW – NIW op 01/01/2015 )/ NIW op 01/01/2015] x 100 ?

En AV50: Som [ [ (NIW op 31/12/ jaar n – NIW op 01/01/jaar n/ NIW op 01/01/jaar n] x 100] voor de 5 laatste jaren? dus van 2010 tot 2014?

Zou ik de enige zijn die een nood voel aan een wiskundige formulering?
Verder veel dank aan de makers van deze site waar ik meest over financieel beheer geleerd heb dan alle bankadviezen, private bankers inbegrepen, samen.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Guy Touquet

Je krijgt een tabel met alle berekeningen voor jou gemaakt.

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Als dat geen luxe is 🙂 Bedankt alvast voor jullie dagelijkse inzet…

roel
roel
7 jaren geleden

toemme toch. Eerst leren de artikels op de site mij dat ik op regelmatige basis moet beleggen, nu blijkt dat ik op geregelde basis dien te beleggen voor mogelijke winstmaximalisatie. Das al iets anders.
Ik trek volgende conclusie: investeren in mixerfonds op regelmatige basis, investeren in flexerfonds op geregelde basis.
Blij met mijn wiskundige vorming.
Het werken met medianen en gemiddeldes en grootte van de standaardafwijking van het huidige rendement van een beleggingsportefeuille dringt zich op.

Jan
Jan
7 jaren geleden

Zeer mooi instrument! Echter een vraag, wat te doen als de AV5 niet bestaat, enkel de AV3? bv Flossbach. Mag dan met dit cijfer gewerkt worden voor de berekening?

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Jan

Heb ik hier al op geantwoord: de gemiddelde rendementen op die verschillende periodes liggen zeer dicht bij mekaar. Dat betekent dat wij een erg sterk cijfer bekomen dat je nergens vindt. Gemakkelijkheidshalve neem ik het gemiddelde rendement van de eenjarige periodes.
Dat zal zich ook het snelst aanpassen.

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden

In hoeverre zal gogi niet juist een algemene malaise gaan voorspellen en dus juist omgekeerd gaan werken. Misschien zal gogi wel in sommige gevallen uitdraaien op een poging opvangen van het vallende mes ? Of vertrouw je voldoende op de sterkte van de fondsen ?

MAW stap je dan in tijdens een correctie in of het begin van een crash? Of kan je zo bv profiteren van een tijdelijke herpositionering van een fonds ?. We konden bv lezen dat CP beweerde hiermee bezig te zijn ?

Zullen we gogi ook kunnen gebruiken om te herbalanceren van mixer naar flexer of omgekeerd ?

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Waarom zouden jullie geen lezers meer overhouden? 🙂 Zouden jullie een systeem (lees mixer/flexer) promoten als jullie er zelf niet in geloven? 🙂

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Ik geloof er al lang in. Robokat is me snel gevolgd.
Daar we beiden overtuigd waren van de mogelijkheden, zijn we verder gaan experimenteren. Morgen zie je daar het resultaat van.
Zo zie je maar dat in een team 1 + 1 wel eens 3 kan worden.

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Hangt er natuurlijk van af hoeveel risico de beursexpert neemt…ik kan nu wel geloven dat niemand kan lachen met gemiddelde verliezen van -70%…als ik de cijfers van de mixer door de jaren heen zie, dan geeft me dit toch wel enig vertrouwen en een houvast…

juluscesar
juluscesar
7 jaren geleden

Hmmm met alle zeer groot respect voor jullie vele werk maar voor mij blijft gogi toch intuitief aanvoelen als een nieuw merk glazenbol.
De enige zekerheid bij beleggen is dat er geen zekerheden zijn ?

Als we mixers gebruiken gaan gebruiken om naar flexer over te gaan (dus als cash pot) moeten we dan niet voor gogi (van de mixer of de flexer zelf; wie zal het zeggen) deze werkelijk omzetten in cash ? Veel stof om over na te denken.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  juluscesar

Toch belangrijk om te vermelden dat een NOGO geen verkoopsignaal is. Op dat moment kan een fonds nog heel wat hoger gaan. Kijk maar naar 2015 waar je in de lente al voor velen een NOGO zou gekregen hebben.
Een NOGO zou ik wel gebruiken om wat meer naar de Stoplossdrempels gaan te kijken.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  juluscesar

Je kan alles afkraken en vooral met nieuwe dingen is men best wat sceptisch zoals jij nu.
Maar: er zijn inderdaad geen zekerheden. Alzo heb je bij een selectie 50% kans op winst en 50% kans op verlies.
Als je nu, door een bepaald systeem te volgen (en GOGI zit wel goed, daar ben ik zeker van) die 50% kans op winst kan vergroten naar 60% of misschien zelfs 70% dan is dat toch een fikse verbetering.

foopah
foopah
7 jaren geleden

Sorry om dit weer hier te melden, maar ik heb me een aantal weken geleden ingeschreven op de nieuwsbrief en heb de sleutel niet gekregen… De nieuwsbrief krijg ik wel.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  foopah

Om al de nieuwe lezers en ook diegenen die de sleutel vergeten zijn, van dienst te zijn, volgt er een nieuwsbrief met de sleutel.

Pokemon
Pokemon
7 jaren geleden

Ik ben al enige tijd aandachtig lezer van deze website en kan me in zeer vele overtuigingen vinden. Heel recent schreef ik me in voor de nieuwsbrief.
Vandaag 11/09 heb ook ik nog geen sleutel ontvangen ?

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Pokemon

Als die inschrijving pas gisteren gebeurd is, dan vragen wij even geduld.
Was het al langer: bekijk dan eens de nieuwsbrief van woensdagavond 09/10/2015 21:14: daarin staat onderaan het sleutelwoord vermeld.

Zoeker
Zoeker
7 jaren geleden

Prima idee. Indrukwekkend. Nu benieuwd wat de toekomst in de praktijk zal brengen. Alvast proficiat en dank.

Ann
Ann
7 jaren geleden

Bedankt voor de heldere uitleg.
Na jullie artikel over de ideale instapperiode, had ik voor mezelf iets gelijkaardigs gemaakt. Alleen vergeleek ik met mijn fictieve portefeuille die iets meer dan een jaar eerder gestart was.
Op die basis heb ik beslist om mijn maandelijkse storting in mijn Keyplan (gestart in juni en dus negatief) te verhogen (verdubbelen). Na het lezen van de aankondiging van dit artikel ging ik toch even twijfelen of het een goede beslissing was. Maar blijkbaar zat ik op het juiste spoor.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden

Bij interesse in de GOGI zou ik je zeker nu al aanraden om in te schrijven op onze nieuwsbrief. Het bestand gaat zeker en vast versleuteld zijn en zonder inschrijving geen sleutel.
Heb je onze sleutel al ? Die blijft geldig.

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Hoe kan je je inschrijven op jullie nieuwsbrief? En hoe krijg je toegang tot de sleutel?

Flitzr
Flitzr
7 jaren geleden

Een kleine bedenking: het gemiddelde is een dynamisch gegeven. Wanneer men instapt bij een dalende koers wordt het gemiddelde ook naar beneden gehaald waardoor men na verloop eigenlijk boven het gemiddelde is ingestapt. Hoe langer de periode waarover men het gemiddelde berekent, hoe stabieler dit gemiddelde wordt. Nog een argument om enkel fondsen met een lange geschiedenis te selecteren.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Flitzr

Inderdaad, ook in het verleden was het niet mogelijk om opstartende fondsen te screenen. Laat die beheerder eerst zijn beloftes maar eens waar maken.

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Als ik het goed begrijp zullen jullie maandelijks cijfers bekendmaken over het jaargemiddelde van de flexer en mixer in zijn geheel? En dit jaargemiddelde moeten wij dan vergelijken met het vijfjaarlijks gemiddelde van de flexer en mixer? Hebben jullie het vijfjaarlijks gemiddelde van de mixer en flexer dan al berekend of moeten wij dit zelf alleen doen?
Als jullie het jaargemiddelde en vijfjaargemiddelde van de flexer/mixer op zijn geheel berekenen, hoe weten we dan of het interessant is om in een individueel fonds van de mixer/flexer te beleggen?
En een laatste vraag: moeten wij dan onze maandelijkse investeringen in het keyplan overboord gooien de dag dat we beter niet meer gespreid instappen in de mixer omdat het jaargemiddelde van de mixer bovengemiddeld is?

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Bij nazicht blijken de jaarlijkse gemiddelden van al die periodes (1, 3, 5 enz jaar) heel dicht bij mekaar te liggen. Daar blijkt dus uit dat dit cijfer een zeer belangrijk en sterk cijfer is. Zoals hier al is opgemerkt, is dit een volatiel cijfer: door echter telkens één periode toe te voegen bij een lange reeks , gaat dit ook een langzaam bewegend gegeven worden. Gemakkelijkheidshalve neem ik dus de jaarlijkse gemiddelden op 1 jaar.
De mensen die geen besognes willen, kunnen maandelijks blijven sparen. Door “de leiding in handen te nemen” en niet alles aan de computer over te laten, kan je echter meer rendement halen. Alles is up to you…

Jeky
Jeky
7 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Je kan als je wil de mixer/flexer in Morningstar invoeren als transactieportefeuille. Onder “Lange termijn” vind je dan in de tabel onderaan voor elk afzonderlijk fonds de rendementen van het afgelopen jaar (1 jr rendement) en deze worden steeds aangepast volgens de laatst gekende NIW’s. Als ik het voorgestelde idee dan goed begrijp volstaat het deze te vergelijken met de gemiddelde rendementen uit de screenings (-2%) als je GOGI zou willen toepassen per fonds afzonderlijk.
Het huidige rendement op jaarbasis van de hele mixer/flexer kan je op dezelfde pagina trouwens ook zelf opvolgen.

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Graag toets ik even jullie theorie aan de hand van een voorbeeld. Corrigeer me gerust als ik iets verkeerd doe…
Ik baseer met op de cijfers van de screening van Al Fonds van 30-05-2015. Als we het fonds Carmignac Patrimoine nemen, dan is volgens deze cijfers het vijfjaargemiddelde 6%. Het jaargemiddelde in augustus 2015 bedroeg 2,43%. Dus volgens de berekeningen : 2,43% is kleiner dan 6%-2% = 4%
Dus volgens de berekeningen is het nu interessant om verder “geoptimaliseerd gespreid in te stappen” in het fonds Carmignac Patrimoine of heb ik het verkeerd voor?

costaadeje
costaadeje
7 jaren geleden

Maar mijn redenering klopt toch in mijn voorbeeld?

Voice
Voice
7 jaren geleden
Antwoord aan  costaadeje

Beste, waar haal je die 2% die je aftrekt van het vijfjaargemiddelde (6%)?

kulderzipken
kulderzipken
7 jaren geleden

Is het echt nodig om de beslissing te baseren op de koersen van de fondsen die je wil kopen?
Gaat de beslissing sterk verschillen indien je je gewoon baseert op een index?
Of als je wil instappen in de mixer-fondsen op de resultaten van de mixer?
Ik weet niet of het beter is om je beslissing te baseren op de recente resultaten van de fondsen of van een zo breed mogelijke index.

Kevin
Kevin
7 jaren geleden

Is het een idee, dat jullie een barometer op de site plaatsen van de fondsen uit de mixer en flexer? Van zodra een fonds benedengemiddeld presteert kan er dan een alarm komen, of een koopwijzer.

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Voorlopig gaan wij er niet in slagen om werkelijk alerts rond te sturen. Dat vergt een organisatie die bijna 24 op 24 uur werkt en wij werken op hobbybasis als vrijwilligers. Dan gaan wij zeker moeten overschakelen naar betalende alerst en da’s een hele stap verder en misschien minder aangenaam voor jullie.
Er gaan nu ook een GO komen voor fondsen die we nu precies niet willen aanraden om te kopen. Het wordt alzo eerder een mogelijkheid om een shortlist op te maken: van daar uit wordt het dan weer jouw huiswerk om te kijken of zo’n fonds in aanmerking komt voor jouw portefeuille, voor jouw beleggingshorizon, voor jouw beleggingststijl en visie enz…

Al Fonds (Marc Person)
7 jaren geleden

In onze euforie hebben wij het over GOGI (…gespreid….), maar misschien hebben we de naam verkeerd gekozen. Op een moment dat we een NOGO gaan geven, voer je zeker geen éénmalige of grote storting uit.
In tegenstelling tot hetgeen ik al een paar keer geschreven heb: op dat moment is het fonds immers duur.

tdec
tdec
7 jaren geleden

Is het niet mogelijk om aan randbemerking 1 tegemoet te komen door iedere maand een zeker bedrag te “reserveren” en dan het volledige gereserveerde bedrag aan te kopen op het ogenblik jaarrendement < (langetermijnrendement – 2%) is ?

Carl
Carl
7 jaren geleden

Interessante visie en loopt zowat gelijk met research die ikzelf zowat gedaan heb … vraag is evenwel of deze methode evengoed werkt in extreme omstandigheden genre de salamicrash rond het jaar 2000 of die rond 2008 … Desalniettemin ga ik dit vermoedelijk gebruiken als aanvulling bij mijn beleggingen …

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

76
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x