stickyimage

11. Fondsen kopen

Waar koop je nu best je fondsen? En met wat moet je rekening houden?

Ik ken niet alle banken en brokers, dus zal dit artikel per definitie onvolledig zijn. Reageer gerust als je favoriete bank niet vermeld werd. Ik zal het artikel dan bijwerken, kom dus zeker in de volgende dagen nog eens naar dit bericht terug.

 

De grootbanken

Als je langsgaat bij je favoriete grootbank, dan zal men je vaak proberen een zgn. huisfonds te verkopen. De meeste van die fondsen zijn inferieur en presteren ondermaats. Kwalitatieve fondsen van onafhankelijke fondsbeheerders behoren bij mijn weten niet tot het aanbod.

Of je andere fondsen dan wel via online banking kan aankopen, en tegen welke voorwaarden, weet ik in feite niet. Wie heeft daar info over ?

Er is één uitzondering op de regel. ING heeft intussen wel een zgn. open fondsenarchitectuur, waarbij er fondsen van een beperkt aantal gerenommeerde fondsbeheerders op het menu staan. Wel oppassen, je kan bij ING onderhandelen over de instapkosten, maar deze blijven vrij hoog. Bovendien betaal je een bewaarloon op je effectenrekening.

 

Kleinere banken

Een lezer laat weten dat Citibank ook een 1000-tal fondsen aanbiedt in een open architectuur. De instapkosten zijn vergelijkbaar met die van een grootbank, er is ook een bewaarloon op de effectenrekening.

 

De fondsensupermarkten

Fondsensupermarkten zijn plaatsen waar je goedkoop een ruime selectie aan fondsen op de kop kan tikken.

Dit kan dan tegen lage (of zonder) instapkosten, vaak ook zonder bewaarloon op de effectenrekening. Is dat van belang ? Ik zeg: waarom zou je elders meer betalen voor exact hetzelfde product?

Rabobank.be

Rabobank.be heeft een beperkte selectie van een 100-tal fondsen. Je betaalt geen bewaarloon en de instapkosten zijn meestal bij de laagste op de markt. De beperkte selectie heeft voor- en nadelen. Zoek je een specifiek fonds, dan is er kans dat je het niet vindt. Maar voor de beginnende belegger is een beperkte selectie vaak een verademing. Kijk ook eens naar de premium funds, een handvol fondsen die volgens Rabobank de beste prestaties neerzetten.

Keytrade.be

Keytrade biedt een keuze uit 400 fondsen. Je betaalt geen bewaarloon.

Je betaalt 9,95 euro per transactie, dit is relatief duur als je aankopen doet van minder dan pakweg 500 euro. Voor grote bedragen is dit dan weer goedkoop.

Keytrade biedt ook het Keytrade Fund Investment plan. Hiermee kan je periodiek investeren in een mandje van fondsen, zonder instapkosten. Je hebt een keuze uit 20 “zorgvuldig geselecteerde” fondsen, maar de kwaliteit van sommige van die fondsen is echter nogal bedenkelijk. Het openingsformulier voor zo’n plan nodigt nogal uit om vogelpik te spelen bij de samenstelling van je mandje, wat absoluut geen aanrader is.

Deutsche Bank

Deutsche bank heeft een selectie van ruim 2.500 fondsen en biedt daarmee zowat de ruimste keuze qua fondsen. Op 1.600 fondsen betaal je geen instapkosten. Deutsche Bank rekent wel een stevige 8 euro bewaarloon aan per fonds (met een max. van 80 euro), waardoor het weinig aantrekkelijk is om voor kleine bedragen te gaan beleggen.

Net als Rabobank heeft Deutsche Bank een selectie met kwalitatieve fondsen, de zgn. Best Advice fondsen. Je kan ook periodiek beleggen via geprogrammeerd beleggen, dit is steeds zonder instapkosten of specifieke voorwaarden qua uitstappen.

Binckbank

Het is me niet helemaal duidelijk hoe groot het fondsenaanbod bij Binck precies is, maar het is enorm. Als je online een bepaald fonds niet vindt, dan kan je het telefonisch wel bestellen. Zelfs fondsen die in België niet verkrijgbaar zijn, kunnen mits wat aandringen op die manier gekocht worden. Er is een zgn. kernselectie waarop je geen instapkosten betaalt. Volgens mij heeft de kernselectie niet noodzakelijk iets te maken met de kwaliteit van die fondsen.

Er zijn geen kosten voor de effectenrekening. In tegenstelling tot vroeger is de vaste transactiekost vervangen door een percentuele instapkost voor fondsen buiten de kernselectie.

 

Fondsen aankopen

Hoe begin je er nu mee? Eerst open je een effectenrekening bij de bank naar keuze.

Vervolgens plaats je een order voor een bepaald aantal deelbewijzen van een fonds. Bij sommige banken kan je ook tienden of honderdsten van een deelbewijs kopen, wat handig is voor fondsen met een hoge inventariswaarde. Bij Keytrade koop je geen aantal deelbewijzen, maar voor een bepaald bedrag.

Als je een order plaatst, weet je nooit vooraf welke prijs je zal betalen. De bank publiceert wel de inventariswaarde van het fonds, maar je order zal uitgevoerd worden aan de eerstvolgende koers, niet aan de gepubliceerde koers. Normaal verschillen die niet zo veel, maar bij volatiele fondsen kan je toch voor verrassingen komen te staan.

Het is perfect normaal dat er enkele dagen verlopen tussen het plaatsen van je order en het resultaat op je effectenrekening.

  
10 Reacties voor 11. Fondsen kopen
  • Stijn
  • Als beginner kan ik dus bij Rabobank.be starten en naarmate ik meer ervaren word kan ik eventueel naar een speler zoals Binckbank overschakelen?

   Bedankt voor het overzicht!

   • robokat
   • Dat is zeker mogelijk.

    Het is ook geen kwestie van ‘overschakelen’, je kan perfect verschillende effectenrekeningen bij verschillende fondsensupermarkten hebben. Dat kost je niets en je kan per individueel fonds bekijken waar je het aan de beste voorwaarden kan kopen.

  • axento
  • Ik koop zo bv. Carmignac Patrimoine aan via het Fund Investment Plan van Keytrade, iedere maand een bescheiden bedrag van €50, en als de koers eens wat lager staat zoals begin juni 2011 koop ik voor een wat groter bedrag. Is dit eigenlijk een goed idee om dergelijke fondsen op zulk een manier aan te kopen.

   • robokat
   • Periodiek beleggen is zeker een goed idee omdat het een vorm van spreiding is (in de tijd). In volatiele tijden is dat zeker aan te bevelen. Ik zal hier in een toekomstig artikel nog zeker op terugkomen.

  • G.G.
  • Al is dat misschien geen grootbank in Belgie, bij citibank kan je ook fondsen van bekende fondsenhuizen aankopen via een zogenaamde open architectuur. De instapkosten zijn denk ik wel hoger dan bij bv deutschebank en rabobank.

  • kiwibanaan
  • Als ik interesse heb in een fonds dan zoek ik het effe uit welke internetbank (DB/Binck/Rabo/Keytrade) het voordeligst is om in te stappen (0% instapkost zoek ik altijd). De Binck kernselectie is ook interessant voor de 0% instapkost, maar dat verandert wel in tijd, soms gaan er fondsen in en anderen er weer uit. Periodiek instappen met kleine bedragen doe ik met Deutsche Bank aan 0% instapkost, dat loopt al anderhalfjaar heel vlotjes. Zoals Robokat vermeldt is daar wel een bewaarloon van 8€/jaar/product (daaronder vallen bv ook wel obligaties), is dus niet interessant mocht je slechts voor bv duizend Euro beleggen ofzo, dat moet ieder voor zich afwegen hoeveel je in totaal wil beleggen en in hoeveel verschillende fondsen. Het Keytrade plan is dan weer meer geschikt als je slechts bv 50€/periode/fondsenselectie wil beleggen, de keuze is dan inderdaad wel héél beperkt.

   Wat ook interessant is om te weten als Belgische fondsbelegger is het fiscaal aspect van de recente veranderingen qua beurstaksen en roerende voorheffing en meerwaardebelasting. Die zijn afhankelijk van het soort fonds dat je kiest : aandelen-, obligatie-, of mix fonds ? kapitalisatiefonds of distributie fonds ? fonds met Europees paspoort of niet ? De lengte van je beleggingshorizon is hierin ook sterk bepalend van wat je het beste kiest.

   Daar zou hier evt. een heel aparte topic over geschreven kunnen worden. Ben hieromtrent absoluut geen expert, las het vorige maand in de bib in het maandblad Fondsen&Sicavs van Test-Aankoop, de voorbije maanden stonden daarin wel enkele interessante artikels over.

  • henny d
  • 0% kosten… dat kan toch niet echt? de kosten zullen dan wel verborgen zitten in de verrekening van de waarde.

   • robokat
   • Nul procent instapkosten zijn perfect haalbaar, instapkosten zijn helemaal niet nodig om de fondsbeheerder en de verkoper van het fonds te vergoeden. De fondsbeheerder keert ieder jaar een deel van de beheerkosten uit aan de verkopende bank, die hier ook mooi aan verdient.

  • Voice
  • Bij Argenta kan men ook aankopen doen van andere banken. De kosten bedragen 0,2% met een max. van 5,95 Euro op de Brusselse beurs. Op andere beurzen 0,6% en max 20 Euro.
   Is dit aanvaardbaar???

Geef een reactie

Leer Gratis Beleggen in 10 stappen...

Schrijf je nu in en ontvang het weekoverzicht

Ik ben niet geïnteresseerd in dit gratis aanbod...

Beleggen is een expertise op zich, daarom hebben we
een handleiding geschreven die je stapgewijs leert beleggen.

In de handleiding krijg je een antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe kun ik veilig beleggen?
 • Hoe werkt een obligatie, termijnrekening en fonds?
 • Analyseren van een fonds, hoe ga je te werk?
 • Hoe bouw ik een fondsenportefeuille op?
 • Beheer van een fondsenportefuille
 • + Gouden regels bij beleggen!