About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

50 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mr. V
Mr. V
4 jaren geleden

PS. kan je aub doorgeven aan de admin dat als men op “reply” duwt de reactie niet meer geplaatst wordt onder diegene op wie men reageert. Als men vroeger op “reply” duwde zag men “geef een reactie op X”, nu staat er gewoon “geen een reactie” zonder naam achter. Je kan dus niet meer op iemand rechtstreeks reageren. Reply wordt gewoon onderaan gezet. Kan admin laten weten of men dit kan maken? Alvast bedankt.

Mr. V
Mr. V
4 jaren geleden

De reden waarom GBF Euro Bond Fund mij opviel was omdat het in 2013 (en 2011) positief bleef wat voor oblifondsen niet evident was. Geen idee over 2011, maar had men in 2013 niet de rente behoorlijk opgetrokken waardoor veel oblifondsen negatief eindigden?

Daarnaast zeg je oblifondsen in de nabije toekomst geen rendement meer zullen halen. Hoe komt het dan eigenlijk dat bvb dat GBF Euro Bond fonds YTD +3% staat? Waar halen die nog hun winst eigenlijk?

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Mr. V

Dat is moeilijk in te schatten zonder dat aan de fondsmanager te vragen. Maar als je het nieuws een beetje volgt, dan weet je dat Duitse staatobligaties op 10 jaar sinds vorige week onder nul zijn gedoken en dat de koersen dus verder zijn gestegen. We zitten al ver voorbij wat men ooit dacht dat mogelijk was.

omega
omega
4 jaren geleden

Is het nu nog interessant om in dit fonds te stappen? In bovenstaand interview destijds gaven ze zelf aan dat break-even of verlies in de toekomst mss niet te vermijden is en de situatie voor oblis is na een jaar zeker niet verbeterd denk ik. Dat ze max 20% aandelen kunnen gaan is dan een vrij domme restrictie vind ik. Initieel dacht ik eigenlijk dat dit een long-short fonds wat maar blijkbaar dus niet. Ik weet niet hoeveel rendement je per jaar realistisch kan verwachten van dit fonds maar heeft het dus zowiezo nog veel potentieel in de huidige omstandigheden?

omega
omega
4 jaren geleden

Zou interessant zijn als je hem daarover wil contacteren en hier dan laat weten. Als je hem ook vraagt of een ander M&G fonds nu interessanter zou zijn, zal hij je waarschijnlijk eerlijk antwoorden. M&G heeft namelijk genoeg fondsen en fondsbeheerders managen meestal meerdere fondsen.

Mr. V
Mr. V
4 jaren geleden

Interessant dat jullie dit fonds hier al eens wat nader bekeken. Nu las ik in de monthly review van dit fonds dat ze voor bijna de helft in BBB (rommel?) oblis beleggen. Op blz. 2 zie je ook in de asset breakdown (bovenaan) dat ze credit default swaps verkopen, op dit moment bvb. 11,9% CDS long (= sold protection) op high yield bonds. Doet allemaal een beetje aan AIG in 2008 denken.

zie: http://docs.mandg.com/MC/MandG-Optimal-Income-Fund_Monthly-Fund-Review_EUR_AH_PE_g1_eng.pdf

Vinden jullie dit een veilig fonds in die zin?

Mr. V
Mr. V
4 jaren geleden

Ik had het niet over de prestaties van die fonds waarbij je uitleg over spreiden klopt. Mij ging het over hoe veilig zo’n fonds is. Zelfs als maar 1/5de van je vermogen in de problemen zou kunnen komen zou je dat niet echt kunnen apprecieren vermoed ik.

Ik heb het gevoel dat je niet veel interesse hebt om de verslagen te lezen die door fondsen worden gepubliceerd of dit te bediscussieren wat wel jammer is. Dan doen beheerders eens hun best om in dit geval zelfs maandelijks een keurig verslag te publiceren.

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Mr. V

We doen dat niet omdat dit uiteindelijk niets bijdraagt. Mochten wij alle fondsen waarop iets aan te merken valt uit onze selecties gooien, dan houden we letterlijk niets over. Dan kunnen we een beleggingssite maken met één boodschap, nl. blijf overal af.

Het enige wat realistisch is, is zoveel mogelijk fondsen te zoeken met hoge kwaliteit waarover je kan spreiden. Wie 100 euro investeert in een maximale Mixer, belegt maximaal 8,3 euro in één enkel fonds. Van die 8,3 euro mag zo’n fonds maximaal 0,83 euro in één enkele tegenpartij of onderliggende waarde beleggen, meestal is dat zelfs maar 0,41 euro.

Waarover spreken we dan nog?

Vergeet ook niet dat deze website voor ons een hobby is, naast onze reguliere bezigheden. We kunnen onze tijd besteden aan het nalezen van allerlei rapporten waar je uiteindelijk niets mee bent of we kunnen die besteden aan het zoeken van interessante opportuniteiten. Wat heb je het liefst?

Mr. V
Mr. V
4 jaren geleden

Wat hebben ze te winnen bij geheimdoenerij? Als ze positie nemen, hebben ze er alle voordeel bij dat anderen volgen. Via bvb google finance kan je de strategie van de grote fondsbeheerders terugvinden. Als pakweg JPM een buy recommendation geeft voor GSK met een hoger koersdoel, hebben ze vermoed ik zelf reeds een long positie ingenomen.

Wat dat document hierboven betreft in die link, dat is wel officieel dus denk niet dat ze daar onjuiste info gaan inzetten.

HKDS
4 jaren geleden
Antwoord aan  Mr. V

Mr. V, om de discussie positief om te buigen: welke zijn de fondsen die jouw screening doorstaan hebben?
Je lijkt me iemand te zijn die zijn huiswerk goed maakt, dus misschien ken je pareltjes die ons en onze lezers kunnen interesseren.
Dank op voorhand.

omega
omega
4 jaren geleden
Antwoord aan  Mr. V

Heb die link van Mr. V eens bekeken. Wist eigenlijk niet dat credit default swaps nog mochten worden gebruikt. Volgens info op hun site houdt dit fonds zich graag bezig met defaults en dergelijke dus inderdaad nogal riskant fonds in die zin. In 2008 is dat nog goed afgelopen.

Wat ik ook zag op blz. 2 is dat dit fonds 99% in Britse ponds zit. Niet vreemd natuurlijk voor een Engels fonds. Niks met risico te maken maar vraag mij af als die brexit stemming negatief uitdraait of de pond en bijgevolg dit fonds daar niet zwaar zou kunnen onder leiden.

omega
omega
4 jaren geleden

Blz. 2 > tabel currency breakdown % > britisch pound: 99%.. zie je het nu?

Dat de muntnotering er niet toe doet weet ik ook wel.

Vraag mij dus af of dit fonds vanuit euro standpunt niet een klap zou kunnen krijgen bij een brexit, gewoonweg omdat ik vermoed dat de pond dan wel serieus zal dalen.

Robokat (Carl De Ridder)
4 jaren geleden
Antwoord aan  omega

De versie die in België verkocht wordt is euro hedged en dus afgedekt voor enige dalingen van vreemde munten.

Mr. V
Mr. V
4 jaren geleden

Bedank om te laten weten maar waar staat dit precies? De KIID vermeldt dit niet. Of leidt je dit alleen af uit de naam? Ik dacht dat die H of hedged verwees naar het karakter van het fonds zelf. Is duidelijk geen gewoon long fonds. Nogmaals dank.

Ann
Ann
4 jaren geleden

Vorige week zat ik in de bergen, en probeerde ik niet aan mijn portefeuille te denken. Maar dat is niet echt makkelijk als je overal hesjes van Aberdeen en M&G tegenkomt, als sponsors van de plaatselijke skischolen.

hkds
hkds
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Logisch: ging het daar op vakantie immers ook niet heftig op en af?

Bart
Bart
4 jaren geleden

Bedankt voor de interessante info! Ik had nog 2 vraagjes over deze:

1) Ik zie dat dit fonds een speciale rechtsvorm heeft: “Open Ended Investment Company”. Heeft deze rechtsvorm specifieke eigenschappen, bvb op fiscaal vlak?

2) Dit fonds is ook ‘hedged’. Ik dacht elders op deze site gelezen te hebben dat jullie daar geen voorstander van zijn (in de terugblik op 2015)?

Georges
Georges
4 jaren geleden

Mijn bank raadde mij onlangs het fonds “M&G Dynamic Allocation Fund” aan. Voor mij totaal onbekend.
Is dat aan te raden?

Lucas
Lucas
5 jaren geleden

Ik las in DeTijd van 22 april 2015: M&G lanceert defensief gemengd fonds,
genaamd “M&G Prudent Allocation Fund” Het fonds kan max. 35% in aandelen
beleggen en er wordt gestreefd naar 3 tot 6 % per jaar.
Klinkt alvast goed. Het fonds is verkrijgbaar in 13 Europese landen waaronder
belgie en men kan intekenen vanaf 23 april.
Ik kan echter weinig informatie vinden over dit fonds aangezien ik de isin code
niet ken. Ik weet ook niet wie dit fonds al aanbiedt, maar ik denk dat we hier nog
van zullen horen, wordt ooit misschien nog toegevoegd aan de mixer, wie weet.

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Lucas

Pas na heel wat jaren kan je uitspraak doen over de prestaties van fondsen. Pas gelanceerde fondsen kopen doe je dus puur op goed geluk en dat raden we niet aan.

Mouche
Mouche
5 jaren geleden
Antwoord aan  Lucas

GB00BV8BTZ91, op Morningstar nog maar beperkt op te volgen in onder meer het Noors en Italiaans!

Peter
Peter
5 jaren geleden

Van Morningstar gesproken: Het fonds “Rouvier Patrimoine” is daar momenteel niet meer terug te vinden. Noch onder zijn oude ISIN FR0000401366, noch onder zijn nieuwe LU1100077442.
Wat maakt dat onze Franky-matic Excel sheet niet zal werken op ’t eind van deze maand…
Heb al gemaild naar Morningstar. Tot dusver geen reactie.

TK14
TK14
5 jaren geleden

Ik heb de link van de Franse site gebruikt en bij mij werkt de Franky-matic dan nog niet…

Franky
Franky
5 jaren geleden
Antwoord aan  TK14

TK14, Al Fonds zal u mijn contactgegevens bezorgen, dan zal ik er eens naar kijken.

TK14
TK14
5 jaren geleden
Antwoord aan  Franky

Ok, bedankt alvast. Ik wacht op een mailtje…

Peter
Peter
5 jaren geleden
Antwoord aan  TK14

Je moet wel versie 2 van de Franky-matic gebruiken, hé. De eerste versie werkte enkel met morningstar.be. In versie 2 is daar morningstar.de en .morningstarfr bijgekomen.

Peter
Peter
5 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

Mail gekregen van Morningstar dat LU1100077442 (Rouvier Patrimoine C) nu ook (weer) op morningstar.be is toegevoegd.

Kevin
Kevin
5 jaren geleden

Misschien eens handig om jaarlijks het fonds eens goed door te lichten.

luc1961
5 jaren geleden

Eigenaardig dat het fonds maar 1,2% aandelen bevat. Het lijkt wel of ze een beurscrash verwachten. Ik vind wel dat het fonds in ons mixerfonds mag zitten want het bevat ook aandelen.

moustache
moustache
5 jaren geleden

Past hun fonds Dynamic Allocation dan niet beter in het Mixerfonds ?
Misschien wat te recent om te beoordelen maar toch positief afgesloten in 2011.
In het verleden waren obligaties inderdaad een buffer bij scherpe beursdalingen maar bij de volgende zware correctie denk ik dat dit wel eens voor een negatieve verassing kan zorgen.
Upside van obligaties bij de huidige extreem lage rente is eerder beperkt. Downside daarentegen is enorm. Laat de rente eens verdubbelen ( wat nog steeds een zeer lage rente betekent ) en de verliezen op langlopende obligaties zullen al deftig oplopen.
Niemand kan voorspellen wat de toekomst zal brengen maar de risk/award verhouding is voor mij
bij obligaties niet van die orde om me te verleiden Dan toch liever cash of beter nog fysiek goud.
Voor M&G Optimal Income is er misschien wat valutawinst mogelijk ( EUR/GBP).
Fondsen die zich kunnen indekken wil ik het voordeel van de twijfel gunnen.
Hopelijk kunnen ze op tijd reageren, maar ze zouden wel eens te laat kunnen zijn.
Zie wat er gebeurde met de CHF. Met dergelijke plotse, onverwachte bewegingen zullen we in de toekomst meer en meer worden geconfronteerd. Eén ding is zeker… het zijn/worden spannende tijd voor beleggers.

Mr. V
Mr. V
4 jaren geleden

Had ook contact met M&G en ze bekijken Optimal Income toch echt als een oblifonds. Niet dat het slecht presteert, maar waarom deze dan wel in de mixer en bvb BGF Euro Bond Fund A2 niet wat eigenlijk nog beter deed met minder volatiliteit?

Jules Nonothing
Jules Nonothing
5 jaren geleden

Best je analyses niet te veel baseren op Morningstar.
Niet enkel de categorie is in meerdere gevallen niet correct, ook de gegevens zijn niet altijd correct (om maar te zwijgen over de rating).
En vermits de onderliggende gegevens weinig waarde hebben wordt het al helemaal gevaarlijk om conclusies te proberen trekken uit hun “X-ray”. Het skelet dat je hiermee ziet zou wel eens van iemand anders kunnen zijn …

Jens
Jens
5 jaren geleden

Als M&G Optimal Income geen flexibel mixfonds is, hoort het dan nog thuis in het Mixerfonds? Ja, de historische prestaties t.o.v. volatiliteit zijn behoorlijk, maar wanneer de rente terug gaat stijgen kan het fonds slechts beperkt uitwijken. Strookt dit nog met de filosofie achter het mixerfonds?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

50
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x