About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

50
Reageer op dit artikel

avatar
13 Comment threads
37 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
RobokatMr. VAl Fondsomegahkds Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Mr. V
Gast
Mr. V

PS. kan je aub doorgeven aan de admin dat als men op “reply” duwt de reactie niet meer geplaatst wordt onder diegene op wie men reageert. Als men vroeger op “reply” duwde zag men “geef een reactie op X”, nu staat er gewoon “geen een reactie” zonder naam achter. Je kan dus niet meer op iemand rechtstreeks reageren. Reply wordt gewoon onderaan gezet. Kan admin laten weten of men dit kan maken? Alvast bedankt.

Mr. V
Gast
Mr. V

De reden waarom GBF Euro Bond Fund mij opviel was omdat het in 2013 (en 2011) positief bleef wat voor oblifondsen niet evident was. Geen idee over 2011, maar had men in 2013 niet de rente behoorlijk opgetrokken waardoor veel oblifondsen negatief eindigden?

Daarnaast zeg je oblifondsen in de nabije toekomst geen rendement meer zullen halen. Hoe komt het dan eigenlijk dat bvb dat GBF Euro Bond fonds YTD +3% staat? Waar halen die nog hun winst eigenlijk?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Dat is moeilijk in te schatten zonder dat aan de fondsmanager te vragen. Maar als je het nieuws een beetje volgt, dan weet je dat Duitse staatobligaties op 10 jaar sinds vorige week onder nul zijn gedoken en dat de koersen dus verder zijn gestegen. We zitten al ver voorbij wat men ooit dacht dat mogelijk was.

omega
Gast
omega

Is het nu nog interessant om in dit fonds te stappen? In bovenstaand interview destijds gaven ze zelf aan dat break-even of verlies in de toekomst mss niet te vermijden is en de situatie voor oblis is na een jaar zeker niet verbeterd denk ik. Dat ze max 20% aandelen kunnen gaan is dan een vrij domme restrictie vind ik. Initieel dacht ik eigenlijk dat dit een long-short fonds wat maar blijkbaar dus niet. Ik weet niet hoeveel rendement je per jaar realistisch kan verwachten van dit fonds maar heeft het dus zowiezo nog veel potentieel in de huidige omstandigheden?

Mr. V
Gast
Mr. V

Interessant dat jullie dit fonds hier al eens wat nader bekeken. Nu las ik in de monthly review van dit fonds dat ze voor bijna de helft in BBB (rommel?) oblis beleggen. Op blz. 2 zie je ook in de asset breakdown (bovenaan) dat ze credit default swaps verkopen, op dit moment bvb. 11,9% CDS long (= sold protection) op high yield bonds. Doet allemaal een beetje aan AIG in 2008 denken.

zie: http://docs.mandg.com/MC/MandG-Optimal-Income-Fund_Monthly-Fund-Review_EUR_AH_PE_g1_eng.pdf

Vinden jullie dit een veilig fonds in die zin?

omega
Gast
omega

Heb die link van Mr. V eens bekeken. Wist eigenlijk niet dat credit default swaps nog mochten worden gebruikt. Volgens info op hun site houdt dit fonds zich graag bezig met defaults en dergelijke dus inderdaad nogal riskant fonds in die zin. In 2008 is dat nog goed afgelopen.

Wat ik ook zag op blz. 2 is dat dit fonds 99% in Britse ponds zit. Niet vreemd natuurlijk voor een Engels fonds. Niks met risico te maken maar vraag mij af als die brexit stemming negatief uitdraait of de pond en bijgevolg dit fonds daar niet zwaar zou kunnen onder leiden.

Ann
Gast
Ann

Vorige week zat ik in de bergen, en probeerde ik niet aan mijn portefeuille te denken. Maar dat is niet echt makkelijk als je overal hesjes van Aberdeen en M&G tegenkomt, als sponsors van de plaatselijke skischolen.

hkds
Gast
hkds

Logisch: ging het daar op vakantie immers ook niet heftig op en af?

Bart
Gast
Bart

Bedankt voor de interessante info! Ik had nog 2 vraagjes over deze:

1) Ik zie dat dit fonds een speciale rechtsvorm heeft: “Open Ended Investment Company”. Heeft deze rechtsvorm specifieke eigenschappen, bvb op fiscaal vlak?

2) Dit fonds is ook ‘hedged’. Ik dacht elders op deze site gelezen te hebben dat jullie daar geen voorstander van zijn (in de terugblik op 2015)?

Georges
Gast
Georges

Mijn bank raadde mij onlangs het fonds “M&G Dynamic Allocation Fund” aan. Voor mij totaal onbekend.
Is dat aan te raden?

Lucas
Gast
Lucas

Ik las in DeTijd van 22 april 2015: M&G lanceert defensief gemengd fonds,
genaamd “M&G Prudent Allocation Fund” Het fonds kan max. 35% in aandelen
beleggen en er wordt gestreefd naar 3 tot 6 % per jaar.
Klinkt alvast goed. Het fonds is verkrijgbaar in 13 Europese landen waaronder
belgie en men kan intekenen vanaf 23 april.
Ik kan echter weinig informatie vinden over dit fonds aangezien ik de isin code
niet ken. Ik weet ook niet wie dit fonds al aanbiedt, maar ik denk dat we hier nog
van zullen horen, wordt ooit misschien nog toegevoegd aan de mixer, wie weet.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Pas na heel wat jaren kan je uitspraak doen over de prestaties van fondsen. Pas gelanceerde fondsen kopen doe je dus puur op goed geluk en dat raden we niet aan.

Mouche
Gast
Mouche

GB00BV8BTZ91, op Morningstar nog maar beperkt op te volgen in onder meer het Noors en Italiaans!

Peter
Gast
Peter

Van Morningstar gesproken: Het fonds “Rouvier Patrimoine” is daar momenteel niet meer terug te vinden. Noch onder zijn oude ISIN FR0000401366, noch onder zijn nieuwe LU1100077442.
Wat maakt dat onze Franky-matic Excel sheet niet zal werken op ’t eind van deze maand…
Heb al gemaild naar Morningstar. Tot dusver geen reactie.

Peter
Gast
Peter

Mail gekregen van Morningstar dat LU1100077442 (Rouvier Patrimoine C) nu ook (weer) op morningstar.be is toegevoegd.

Kevin
Gast
Kevin

Misschien eens handig om jaarlijks het fonds eens goed door te lichten.

luc1961
Gast

Eigenaardig dat het fonds maar 1,2% aandelen bevat. Het lijkt wel of ze een beurscrash verwachten. Ik vind wel dat het fonds in ons mixerfonds mag zitten want het bevat ook aandelen.

Jules Nonothing
Gast
Jules Nonothing

Best je analyses niet te veel baseren op Morningstar.
Niet enkel de categorie is in meerdere gevallen niet correct, ook de gegevens zijn niet altijd correct (om maar te zwijgen over de rating).
En vermits de onderliggende gegevens weinig waarde hebben wordt het al helemaal gevaarlijk om conclusies te proberen trekken uit hun “X-ray”. Het skelet dat je hiermee ziet zou wel eens van iemand anders kunnen zijn …

Jens
Gast
Jens

Als M&G Optimal Income geen flexibel mixfonds is, hoort het dan nog thuis in het Mixerfonds? Ja, de historische prestaties t.o.v. volatiliteit zijn behoorlijk, maar wanneer de rente terug gaat stijgen kan het fonds slechts beperkt uitwijken. Strookt dit nog met de filosofie achter het mixerfonds?

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be