About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

76
Reageer op dit artikel

avatar
21 Comment threads
55 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
jules CeasarRobokatPeterAl FondsNatalie Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Zijn er bij binckbank.nl of bij de giro eigen huisfondsen ?

Peter
Gast
Peter

Las op Invesco dat die Max Widmer en overigens ook het fonds vanuit Atlanta opereren. Ben je tot daar moeten gaan voor dat interview? Dacht initieel dat dit een Europees fonds was vandaar mijn vraagje.

Natalie
Gast
Natalie

@Robokat Wou alleen weten of ik de juiste cijfers met mekaar vergelijk.

Denk wel dat er misschien een fout inzit:

LU0165129312 / Euro B Class HSBC / AV1L120: 5% / Latest Y1: 5,26% en toch staat er ALLOW

Natalie
Gast
Natalie

Voor alle duidelijkheid: dat voorbeeld hierboven met HSBC Euro Bond is met alle data uit het excel bestand. Dat latest Y1 elke dag evolueert op M* liet ik erbuiten.

Natalie
Gast
Natalie

Ik zat zojuist nog eens naar dit fonds te kijken om bij te kopen maar het staat ondertussen YTD al op 10%. Zit dit fonds in overdrive en blijf je er momenteel beter af of hoe moet je dat bekijken met dit soort total return fondsen die enenzeer kunnen blijven doorsturen als hun taktiek juist zit. Nog vraag ivm het interview. Eerst zeggen ze dat het niet te voorspellen valt welke sector het goed gaat doen maar anderzijds is dat toch hetgeen ze zelf proberen te doen. Of herbalanceren ze gewoon om steeds dezelfde mix te hebben, dus hun blootstelling… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Je moet eens goed het artikel lezen. Ze herbalanceren om het risico van de verschillende activaklasses in evenwicht te houden. Een risicogewogen balancering is iets helemaal anders dan inschatten welke activa het goed gaan doen. Wij pleiten hier al sinds de start van de mixer dat je dit fonds evenredig en gespreid bijkoopt, ook op de momenten dat iedereen kritiek had op dit fonds. Dat was immers hét beste moment. Nu de winst achterna lopen nu het goed gaat is niet noodzakelijk een goed idee. Je kan wel streven door gespreide aankopen om dit fonds in je portefeuille op termijn… Lees verder »

Natalie
Gast
Natalie

@Robokat Bedankt voor de uitleg maar kan je effe uitleggen met een voorbeeld ofzo wat “risicogewogen balancering” is? Nogmaals dank.

Natalie
Gast
Natalie

@Robokat Ik schreef toch “hun blootstelling verlagen van wat teveel gestegen is en omgekeerd” of wat bedoel je anders met risicogewogen balancering?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Indien het risico van een bepaalde activaklasse stijgt, gaat men het percentage ervan omlaag brengen en omgekeerd.

Denkt men bv. dat het risico op grondstoffen daalt, dan neemt men grotere posities in.

Uiteindelijk willen ze dat het risico van iedere activaklasse gelijk is en elkaar dus in evenwicht houdt. Wat dus helemaal iets anders is dan het percentage van iedere activaklasse gelijk te houden.

Natalie
Gast
Natalie

Maar hoe beoordelen ze “het risico” van een klasse. Is dat dan hun subjectieve interpretatie of is dat objectief meetbaar?

Iets anders: als gelijk welk fonds leverage gebruikt, hoe betalen ze het geleende geld terug indien hun long positie negatief uitpakt. Dan hebben ze toch geld tekort?

Nogmaals dank.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Dat is nu precies het werk van de fondsbeheerder en hun team. Vraag ons niet hoe ze dat doen, meestal hanteren ze wel één of andere methodologie.

Idem voor vragen rond short/long gaan, die details kennen wij niet.

Mr. V
Gast
Mr. V

Eens gekeken in laatste jaarverslag van IBRA en vreemd genoeg zie ik in het statement of investments netto meer dan 80% bonds en certificaten. Van futures geen spoor. Begrijpen jullie dit?

Zie blz. 133: http://invescomanagementcompany.lu/UK/offshoreliterature/Post-WEM/mra-gpr-invescofunds-interim.pdf

Mr. V
Gast
Mr. V

Fonds is goed bezig maar ik begrijp hun uitleg niet. Enerzijds zeggen ze dat niet geloven dat je kan weten welke regio of sector het goed gaat doen, maar anderzijds beleggen ze zelf in sectoren waarbij ze ofwel long of short gaan naar gelang wat ze verwachten. Wat is dan het verschil?

phil2
Gast
phil2

Ik heb met aandacht jullie reacties en antwoorden gelezen maar op de samenstelling afgaand, nl. voornamelijk obligaties waarvan een groot deel kortlopend zijn en/of staatsobligaties zijn, is het toch moeilijk te begrijpen hoe hierop voldoende rendement zou kunnen gehaald worden om de kosten te compenseren. De feiten bevestigen dit trouwens : huidig rendement over het laatste jaar = ca – 3%…
Met de te verwachten rente-evolutie, vrees ik dat we weinig heil moeten verwachten van dit fonds en vraag ik me dan ook af we dit fonds willens nillens in de mixer dienen te behouden ?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het is erg moeilijk om de samenstelling van dit fonds in te schatten. Tel maar eens op … het fonds bestaat uit 38% aandelen, 94% obligaties, -53% cash en 20% andere. Snap je dat? Dit is geen gewoon fonds.

Je laatste opmerking is een van de veel gestelde vragen uit onze FAQ.

Jethro
Gast
Jethro

Zoals hier te lezen is, werkt dit fonds voornamelijk via afgeleide producten. Maar als je het laatste half/jaarverslag (28/02 en 31/08) op de site van Invesco bekijkt, zie je dat ze rond de 60 % in bonds zitten (voornamelijk Duitse overheidsobligaties, denk ik) en ook een deel in grondstoffen. De % zijn op beide data ongeveer hetzelfde. Zouden die afgeleide producten niet te zien moeten zijn in het jaarverslag ? Een half/jaarverslag is toch een momentopname van wat ze in portefeuille hebben ? In hun factsheet spreken ze over aandelen. Maar in het half/jaarverslag vind ik niets terug over aandelenposities.… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het is duidelijk dat het niet altijd eenvoudig is om die gegevens te interpreteren.

Dolfijn
Gast
Dolfijn

Als ik naar de port van dit fonds kijk dan zie ik veel derivaten die in december aflopen.. dingen als ‘Long Gilt Future Dec 29 15’ en ‘Canada 10yr Bond Future Dec 18 15’.. wil dit zeggen dat ze er op hopen in december alle winst binnen te halen of zijn dit kortlopende derivaten die ze gewoon elke maand in port hebben en dat toevallig volgende maand december aan de beurt is zoals ze vorige maand misschien gelijkaardige derivaten van november in port hadden?

Dolfijn
Gast
Dolfijn

Zelf vind ik dit een zeer matig fonds wat niet echt op mijn lijstje staat.. zelfs in oktober geen winst.. maar gezien jullie het opvolgen wou ik bovenstaande eens vragen.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Wij bekijken dit fonds enkel in het kader van het Mixerfonds als ‘verzekering’ omdat het tegendraads werkt. Onze diversificatie strategie hebben we in de Mixerfonds FAQ en ook in dit artikel al uitgebreid uit de doeken gedaan, dit gaan we hier dus niet herhalen.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Dat is een eigenschap van het gebruik van futures, je kan die op regelmatige basis ‘doorrollen’. Bovendien is de gepubliceerde portefeuille samenstelling altijd per definitie verouderd.

Jeroen Vandamme
Gast
Jeroen Vandamme

@ Edegembe Het IBRA fonds keert geen dividend uit omdat enige vorm van inkomsten bij dit fonds uit achterliggende cashpositie kunnen voorkomen. En kortlopende cashposities bieden momenteel geen rente (of wel, negatieve rente). Het volledige fonds belegt in futures, zoals eerder gezegd, maar bij futures dient cash als collateral. Dit is echt belangrijk. Het is de achterliggende collateral voor de futuresposities die bij IBRA voor het dividend zorgt. Zolang de geldmarktrentes (zoals Euribor en Libor) voor cash rond nul noteren en zelfs negatief zijn, zal dit fonds geen dividend uitkeren. Dit commentaar verkreeg ik rechtstreeks van contacten bij Invesco. De… Lees verder »

Edegembe
Gast
Edegembe

Hartelijk dank, Jeroen.
Hiermede begrijp ik nu waarom dit fonds actueel geen dividend uitkeert.
En er is inderdaad een leuk fiskaal voordeel : noch taks op de meerwaarde op obligaties in portfolio noch beurstaks.

Edegembe
Gast
Edegembe

Dank je, Robokat.
Ik had alleen de stand van de investeringen opgemerkt in de jaarrekening (en had beter moeten weten dat er ook ergens een resultaatrekening moest in voorkomen). Ik heb het nu ook gevonden dat er geen dividend werd uitgekeerd voor het voorbije boekjaar. Het fonds heeft wel een meerwaarde genoteerd op haar activa van ongeveer 5% (van 3.321 Mio naar 3.486 mio). Het is soms aardig zoeken om de gepaste informatie te vinden… Hartelijk dank.

Wereldburger
Gast
Wereldburger

Volgens mij hebben ze ALLE fonden die zich op Europa concentreren op “verkopen” gezet. Maakt niet uit voor de rest.

costaadeje
Gast
costaadeje

Ik baseer me niet op een analyse van Test Aankoop invest, maar gewoon op de ratings die ze vermelden. En voor die twee fondsen is de rating “houden” momenteel van toepassing. Ik denk dat Test Aankoop de rating van fondsen enkel op “kopen” ziet, indien ze vermoeden dat het desbetreffende fonds de komende maand zal stijgen…Voor MG Opti en Invesco Risk Allocation verwachten ze de komende maanden wellicht geen stijging…
Ondertussen heb ik trouwens vandaag beide fondsen bijgekocht.

Natalie
Gast
Natalie

Vraag mij af hoe betrouwbaar en actueel die ratings zijn.. Bij Invesco Pan European, nochtans een sterk fonds, staat er “verkopen” maar waarom? Hebben ze daar ooit een analyse over geschreven?

Natalie
Gast
Natalie

@costaadeje en anderen.. Wat testaankoop invest betreft, kan je die analyse, waar ze dus aanraden om te wachten met aankoop van MG Opti en Invesco Bal Risk Alloc, online lezen als je inlogt of stond dat in één van hun wekelijkse blaadjes die ze toesturen?

Een vriend van mij probeerde eens een maand gratis op proef maar als je inlogt kan je alleen per fonds hun rating zoals “houden” zien maar verder geen analyse. Kan je die archief analyses niet online vinden? Indien zo, graag linkje naar dat over MG en Invesco. Begrijp hun site niet goed eerlijk gezegd.

costaadeje
Gast
costaadeje

Hebben de lagere prestaties van de fondsen MG Opti, Ethna Aktiv, Invesco Balanced Risk Allocation eigenlijk te maken met het aandeel obligaties in hun portefeuille?

costaadeje
Gast
costaadeje

Betekent dit dan dat je een aankoop van dit fonds momenteel zou uitstellen? Eerlijk gezegd, was ik van plan om wat bij te kopen nu het wat minder presteert…

Dolfijn
Gast
Dolfijn

Het valt mij op dat dit fonds met 11,7% goed scoorde in 2011 maar in 2013 amper 1,1% en dit jaar YTD -0,8% voor wat het waard is.. is dit fonds mss eerder als tegenbalans van de andere fondsen in de mixer.. dus een fonds dat eerder in crisis het goed moet doen en in betere tijden minder?

Anderzijds wel jammer dat het fonds nog niet bestond in 2008 waarop het dus ook niet kan beoordeeld worden, zeker vanwege zijn blijkbaar afwijkende constructie en resultaten.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het principe is inderdaad dat dit fonds floreert in moeilijke markten en we zien dit eerder als een verzekering dan als rendementsbrenger. Nu zijn we bij de keuze van dit fonds uitzonderlijk afgeweken van het principe dat we graag de prestaties in 2008 observeren. Als het fonds tijdens de volgende correctie zijn rol niet vervult, dan zullen we ook onverbiddelijk zijn.

Mr. V
Gast
Mr. V

Ik vind het verloop van dit fonds toch behoorlijk grillig als je de NIW curve bekijkt. Ook zijn de prestaties zeer wisselvallig. Maar 1% in 2013, 6% in 14, en met -5% in 15 één van de slechtste. En dit jaar met +4% dan weer bij de betere. Ik heb het gevoel dat bij dit fonds het naar de toekomst toe echt alle richting uitkan. Vanwaar zoveel vertrouwen in dit overigens vrij jonge fonds?

Pjèrke.
Gast
Pjèrke.

Het feit dat ze voor hun aandelen kiezen om in index te beleggen is al positief, ze denken het al niet beter te doen dan de rest dus 🙂

Den Bartjes/realisticview
Gast
Den Bartjes/realisticview

In dit geval moet ik Robokat toch gelijk geven.Blijkbaar zit er toch meer risico in dit fonds verscholen dan het aangaf. Een perfect fonds bestaat niet maar of deze de balans niet zou kunnen verstoren in het Mixerfonds?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Je leest me verkeerd: het fonds verstoort de balans niet, het vertekent enkel de statistieken als je een X-ray toepast.

Bedenk dat dit fonds in 2011 het jaar heeft afgesloten met +11%. Het was het jaar waar de meeste fondsen met flink verlies hebben afgesloten en zelfs een aantal van onze mixfondsen hielden het niet droog. Dus integendeel: het brengt het mixerfonds mooi in balans in moeilijke tijden.

luc1961
Gast

Heel interessante informatie want tot nu toe was dit fonds een beetje een mysterie. Ik zal nog wat bijkopen.

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Het blijft natuurlijk nog altijd moeilijk om de samenstelling zomaar te beoordelen.

We hebben vooral bijgeleerd dat het fonds 100% via afgeleide producten werkt. Het verklaart meteen waarom ik dit fonds uit de selectie moet halen wanneer we een X-ray maken van het Mixerfonds, wat door zijn speciale constructie doet dit de X-ray in het honderd lopen.

Maar door zijn speciale aanpak verdient dit fonds zeker een plaatsje in de mixer.

fred
Gast
fred

De doelstelling van het Fonds is vermogensgroei op lange termijn en inkomsten te verwezenlijken. – Het Fonds heeft de intentie om voornamelijk posities op te bouwen in aandelen van bedrijven, schuldinstrumenten en grondstoffen over de hele wereld. – Het Fonds zal posities opbouwen via financiële derivaten (complexe instrumenten) en zijn totale blootstelling kan tot 3 maal de waarde van het Fonds bedragen. – Het Fonds wordt actief beheerd binnen zijn doelstellingen, zonder verwijzing naar een benchmark. Dit is de tekst die bij morningstar te vinden is. Mijn vraag is dan “een totale blootstelling kan tot 3x de waarde van het… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Als we het goed begrijpen, hebben ze een strategie waarbij ze zichzelf telkens ook indekken.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be