About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

24 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hagi
hagi
4 jaren geleden

Wist dat er een artikel verschenen was die de verschillende kosten vergelijk voor aankoop van de mixfondsen, jammer genoeg niet teruggevonden.

Daar Rouvier met voorsprong het duurste fonds is, had ik prijs bij keytrade opgevraagd…

Qua transactiekost zijn de kosten inderdaad beperkt tot 9.95 EUR bij aankoop, en 0 EUR bij verkoop.
Beurstaks bedraagt inderdaad 1.32% (met een maximum van 2.000 EUR) bij verkoop.
Meerwaardetaks op het obligatiegedeelte bedraagt, voor zover het fonds bestaat uit minstens 25% vastrentende effecten (wat inderdaad zo is): 27%

Natalie
Natalie
4 jaren geleden

In feite is dit fonds vooral Duitse staatsobligaties. Blijkbaar heeft Rouvier er nog in port die 4% en 3,5% opbrengen.

Nu vraag ik mij af als er nu nieuwe mensen instappen, dan moeten zij die obligaties bijkopen aan meer dan 100% wat dus momenteel een veel lager netto rendement dan die 4% geeft.. duwt dat het rendement van het fonds dan niet naar beneden?

Roel
Roel
5 jaren geleden

Hallo,
weet iemand wat het verschil is tussen LU1100077525 (Class D) en LU1100077442 (Class C) van Rouvier Patrimoine?
Ik vind daarover niet/geen info bij Morningstar precies.
Zit het onderscheid enkel in de instapkost en het initiële instapbedrag (die bij Class D een stuk lager liggen)? Of is er ook echt een verschil qua portefeuille-samenstelling?

Iemand ervaring hiermee? Of die hier meer licht op de zaak kan werpen?

Pjèrke
Pjèrke
5 jaren geleden

Altijd mooi om reacties te lezen:
– ik ga niet meer zoveel in dit fonds beleggen
– ik ga afwachten tot na griekenland
Volgens mij worden hier twee fouten gemaakt die (voor mij als lange termijn belegger) een groot deel van je rendement wegnemen, namelijk:
1. je moet gedurende lange tijd consquent vasthouden aan je strategie (een ‘minder’ presterend fonds geef je dus best wat tijd)
2. timen – ik denk dat er nu toch genoeg is bewezen dat dit niet lukt

Groetjes

Jean-Claude
Jean-Claude
5 jaren geleden

Diegenen die vinden dat RP een beetje te weinig rendement levert moeten mischien de beschrijving van deze fond (her)lezen .
Rouvier Patrimoine stelt zich als een alternatief aan de lange termijn rente markt , dat zij , met zo weinig mogelijk risico , een beetje door aandelen verzilveren , en daar zijn zij , zonder twijfel , tot nu toe , in geslaagd !
Zelfs Test Aankoop-Invest, stelt als “te kopen” Rouvier Patrimoine als defensief mix-fund voor .
Natuurlijk , diegenen die een beetje meer rendement willen en dus een beetje meer risico willen nemen , kunnen ook de DNCA invest Eurose fund in de “Mijn kapitaal” mixer kiezen (ook door Test aankoop aangeraden ) als een defensief alternatief fond aan Rouvier Patrimoine ,
Ik wacht nog even (tot na de Griekenland crisis) om mischien een kleine aanpassing in mijne mixer te maken . Ik zou mijn RP vervangen door DNCA Eurose , en mijn meer aggressieve DNCA Evolutif vervangen door een andere aggressieve fond van de mixer om te vermijden dat DNCA (die Frankrijk zeer georienteerd is) te veel “gewicht” in mijn portefeuille neemt .
Maar dat gaat tegen het “spreiden” spirit !

Jeroen
Jeroen
5 jaren geleden

Ha, mijnkapitaal lees gedachten. Ik was net deze week mij de vraag aan het stellen: moet ik Rouvier Patrimoine wel behouden…

Dit artikel komt als geroepen. De vraag is volgens mij niet: haalt Rouvier Patrimoine wel voldoende rendement? Want niemand kiest dit fonds voor zijn hoge rendement.

De vraag is: is RP voldoende gewapend om bij een volgende crash opnieuw zijn waarde te bewijzen?
Ideetje voor een volgend artikel? Hoe slagen zij er in om zo’n stabiel rendement op te leveren? Wat doen zij anders dan andere fondsen? En is RP hetzelfde RP als in 2008 en 2011?

Vowani
5 jaren geleden

Ik heb vorige jaar dit fonds toegevoegd aan mijn portfolio van gemengde fondsen:
Nordea-1 Stable Return – http://www.morningstar.be/be/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR067EX

Het biedt een mooie combinatie van lage volatiliteit met behoorlijke stabiele rendementen.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Vowani

Dat fonds kan je al geruime tijd terugvinden in de screenings.
De laatste maanden waren de resultaten inderdaad aantrekkelijk. Dat was in het verleden wel anders. Bij stabiele rendementen zet ik dus een vraagteken.
Al meermaals geschreven: als je op het juiste moment in het juiste fonds zit…

djtw
djtw
5 jaren geleden

ik ben akkoord dat een defensief fonds een plaats kan hebben in een portefeuille, maar anderzijds moet je dan bekijken of je niet al een hoop andere “defensieve waarden” hebt die een soortgelijk rendement genereren, maar met méér bescherming. Bijvoorbeeld: een hoogrentende spaarrekening. Maar als je “all in” gaat, is het zeker een aanrader om enkele dergelijke fondsen in portefeuille te hebben.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  djtw

Zijn we nu niet al te hebberig of zien wij het op een te korte termijn ?
Oké, dit fonds haalde in 2014 maar 1,66%. Tussen 01/01/2015 en 16/02/2015 is het al 1,38%
Tussen 16/02/2013 en 16/02/2015 was het 4,59% jaarlijks en tussen 16/02/2012 en 16/02/2015 zelfs op jaarbasis 6,01%.
Als jullie mij een hoogrentende spaarrekening kunnen noemen met zo’n rendementen…

Roel
Roel
5 jaren geleden

Heeft dit fonds ook geen hoog minimum instap bedrag? Voor mij althans… ☺
En dan ook nog instap en uitstap kosten, niet?
Of is dat enkel bij medirect mss?
Alleszins: voor mij zou een valabel alternatief fonds welkom zijn (buiten de reeds gekende mixers uiteraard)

Kevin
Kevin
5 jaren geleden

Ik ben volledig voor spreiding, maar ik vind de gemiddelde opbrengst toch te laag om als mixerfonds te blijven fungeren (Bovendien moet ik er ook nog 1% instapkosten op betalen). Aan die prijs kan ik mijn geld ook in een hoogrendement spaarrekening beleggen. Het doel van beleggen in fondsen voor mij is juist een hoger rendement te halen dan een online spaarboekje. Ik ga het nog eventjes fonds houden, maar zal niet verder meer evenredig bijstorten in dit fonds als in de 12 andere fondsen.

luc1961
5 jaren geleden

Ik vind het wel een interessant fonds. Als je een paar zeer volatiele fondsen hebt dan is Rouvier P samen met Carmignac P en Ethna activ ET uw ruggesteun in moeilijke tijden. Deze 3 fondsen bedragen 22% in mijn portefeuille. Een beurscrash zal er zeker komen in de toekomst en dan moet je deze fondsen niet verkopen.

Vo Wani
5 jaren geleden

1) Zal Rouvier Patrimoine nog steeds “langzaam en onverstoorbaar” stijgen nu de 30-jarige dalende trend van de rente stilaan zijn bodem (bijna 0% rente op 10-jarig papier) nadert?

2) Moeten fondsen die waardig genoeg zijn om deel (te blijven) uit te maken van het Mixerfonds niet het fundamentele kenmerk vertonen van — naast het vermijden van al te grote verliezen bij dalende markten — ook behoorlijk mee te kunnen surfen met opwaartse markten, door hun allocatie soepel en flexibel aan te passen naar die stijgmarkten toe?

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Vo Wani

1° Diegenen die zich begin 2014 dezelfde bemerking maakten en daarop de obligatiefondsen buiten kieperden, waren er in 2014 aan voor de moeite. Daar waren er heel wat bij die dachten dat zij het beter wisten. Niet dus.
2° Wij volgende het van nabij op: dwz vroeger gingen mijn screenings vrij ver terug in de tijd. Sommige fondsen profiteerden daarbij van schitterende rendementen uit een ver verleden. De vorige maal werd er slechts teruggegaan tot 01/2006 voor periodes van 3 en 5 jaar. De volgende screening van april aanstaande gaat nog slechts terug tot 04/2006 en zo schuiven wij telkens verder. Een fonds dat niet doet wat het moet doen, zal zo al snel weggefilterd worden.

jhn
jhn
5 jaren geleden

als zij de obligatiefondsen ingeruild hebben voor aandeelfondsen* dan hebben ze een prima deal gedaan.

*: veel van mijn aandeelfondsen gingen +10% omhoog en dat waren gewone fondsen, dus niet de specifieke land of sector fondsen.

conclusie: achteraf is het makkelijk praten

Frank Daems
Frank Daems
5 jaren geleden

Aha, ik zie in puntje 2 dat mijn leermeester (als het over screenings van fondsen gaat) het belang van ‘recente tendens’ hoger inschat dan voorheen.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Frank Daems

Maar ik blijf erg voorzichtig. Hoe minder periodes je bekijkt, hoe groter de kans wordt dat je misleid wordt door een bubbel. Te lange periodes laat een fonds profiteren van het verleden. Het blijft dansen op een slappe koord.

Frank Daems
Frank Daems
5 jaren geleden
Antwoord aan  Frank Daems

Vandaar dat ik niet kijk naar alleen het resultaat van die laatste berekening, maar naar de voortgang van die resultaten over de laatste 3 jaren (en indien gewenst kan ik nog verder teruggaan in die details). Bij fondsen die al meerdere jaren meegaan is de voortgang geleidelijk bij normale beursbewegingen.
Voor de berekening van het historische gemiddelde ga ik nog altijd zo ver mogelijk terug (de externe software die ik gebruik om NIW op te halen, die kan tot 20 jaar terug in de tijd gaan daarvoor).

HKDS
5 jaren geleden

Met het dertiende fonds dat er ondertussen bijgekomen is (de Franklin) heb je nog wat meer combinaties, en nog wat meer spaghetti op de grafiek 😉

Jhn
Jhn
5 jaren geleden

Die grafiek is duidelijk.
Verkopen en verdelen over de andere fondsen.
Je hoeft niet vast te houden aan keuzes van gisteren.
Fondsen houden een risico in en het kost wat tijd.
Voor zo een pover resultaat over zo een lange periode is het voor mij persoonlijk de moeite niet waard.
Je hebt het een kans gegeven en je hebt er niks mee verloren.
Je moet toegeven dat 2014 en 2015 tot nu toe heel goede tijden waren, maw je hebt veel rendement laten liggen.
Wat als een fonds -18% scoort op een bepaald jaar, maar de jaren ervoor telkens 7% annual winst scoorde.

Eens wat van de koers afwijken hoort ook bij beleggen.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

24
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x