About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

101
Reageer op dit artikel

avatar
29 Comment threads
72 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
30 Comment authors
JanRobokat (Carl De Ridder)Al Fonds (Marc Person)RobokatNatalie Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jan
Gast
Jan

Bedankt heren. Gisteren geprobeerd om voor het eerst de BP versie aan te kopen via DB, maar ik kreeg een error. De distributie versie aankopen ging wel nog. Dank voor het artikel en de uitleg.

Jan
Gast
Jan

Ik probeer dit fonds aan te kopen,(de BP Kapitalisatie versie) maar nu blijkbaar gesloten voor nieuwe beleggers volgens m*.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Dat klopt.
In het Mixerpakket van MeDirect nog wel te krijgen, speciaal voor ons.

Natalie
Gast
Natalie

Neem je van dit fonds best de KAP of DIS variant. Bij de KAP heb je meerwaardebelasting van 27% (wat vermoed ik op het geheel zal berekend worden) en ook nog eens 1,32% tax bij uitstap. Bij de DIS heb je dat niet maar heb je RV van 27%. Het jaarlijks dividend is volgens M* 0,67% maar geen idee of dit elk jaar zo is. Maakt het dan veel verschil welke variant je neemt? Is het zo dat als een fonds of tracker hoofdzakelijk obligaties is, dat je dan best de distributie variant neemt? Graag beetje uitleg erbij want ik… Lees verder »

omega
Gast
omega

Is het momenteel nog verstandig van Nordea SR te kopen gezien ze YTD al +5% staan wat voor hun doen al vrij veel is dacht ik.

Mr. V
Gast
Mr. V

Dit fonds heette ooit Nordea total return. In principe zou je dus altijd in zo’n fonds moeten kunnen stappen met vooruitzicht op winst. Dat ze YTD al op meer dan 5% staan wil volgens mij gewoon zeggen dat ze goed bezig zijn, een goed actief mixfonds dat steeds herbelegt kan in feite nooit “te duur” staan. Het is geen aandeel.

omega
Gast
omega

Volgens de GOGI die ze hier hanteren staat dit fonds te duur als ik juist ben. De AV1L120 is 7%. Latest 3Y ook 7%. Latest 1Y echter 3,49% dus voorheen zou het een Allow gekregen hebben. Vraag mij wel af hoe zinvol GOGI blijft als je het steeds gaat aanpassen aan bepaalde marktomstandigheden.

@Mr V Jij vindt dat men nog kan instappen in dit fonds?

Mr. V
Gast
Mr. V

Ik ben niet vertrouwd met GOGI dus denk dat de moderatoren dit beter kunnen beantwoorden. Gezien de TR strategie van dit fonds ben ik geneigd te zeggen dat ze gewoon goed bezig zijn. Met hun 5% dit jaar doen ze wel bijzonder goed maar of dat een reden is van het nu niet in port te nemen?

omega
Gast
omega

Al Fonds, Robokat, zouden jullie dit fonds momteel in port nemen. Volgens jullie vorige methode zou het een allow gekregen hebben dacht ik.

costaadeje
Gast
costaadeje

Even een vraagje over het Nordea fonds: mag je dit fonds om het even wanneer aankopen? Ik bedoel momenteel piekt dit fonds en vroeg me af of er voor dit fonds nu een NO GO geldt of niet…

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Als ik me niet vergis, staat het in de lijst en kan je daar de score vinden.
Het is echter wel de moeite om te wachten tot maandag en het nieuwe artikel van Robokat dan te lezen.

costaadeje
Gast
costaadeje

Heb ondertss wel al 100 euro van dit fonds aangekocht, omdat ik meen dat ik hier ergens op de site gelezen heb dat het aankoopmoment voor dit fonds niet zo echt een rol speelt of vergis ik me?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Correct gelezen.

Peter M
Gast
Peter M

Zeer goed fonds. Wel verward over het volgende. Enerzijds (link 1) zeggen ze “A long only moderate balanced fund’ en anderzijds (link 2) zie ik onder Gross Exposure: fixed income future -25% en equity future -16,85% wat dus short posities zijn. Hoe zit dat nu volgens jullie? Lijkt mij eerlijk gezegd bijna onmogelijk om met long posities alleen YTD op +5% te staan.

http://www.nordea.lu/sitemod/upload/Root/FundReports/FundPortrait/FP_SRF_eng_NL.pdf

http://www.nordea.lu/sitemod/upload/Root/FundReports/MonthlyReport/MR_N1_SRF_BP_EUR_eng_NL.pdf

Peter M
Gast
Peter M

En nog dit uit hun feb maandverslag: “Our short equity exposure..” zie 3de paragraaf: http://www.nordea.lu/sitemod/upload/Root/FundReports/FundUpdates/FU_SRF_eng_NL.pdf

Waarom zeggen ze dan eerst dat het een “long only” fund is? (link 1 in de highlights bubble)

AN
Gast
AN

Ap is distributie versie voor retail, ac is distributieversie voor retail in nederland and VK, bc is kapitalisatie versie voor NL of VK en bp is kapitalisatieversie voor retail. Zo vind ik het op de website terug.

Ray
Gast
Ray

Vraagje van een leek: op Morningstar vind ik 4 varianten in euro nl AC,AP,BC,BP. Waar staan deze letters voor? Alvast bedankt.

Karine
Gast
Karine

Het fonds is momenteel bij MD met een korting van €100 te koop zie ik net.

jempi25
Gast
jempi25

Waar zie je dit? Heb je de link? Zie wel dat ze wederom tot 500 € premie geven tot eind april!

Johan
Editor

Je kan het nalezen op de hoofdpagina van hun website.

Karine
Gast
Karine

Interessant fonds en bij MD verkrijgbaar zonder instapkosten zie ik.
Het valt wel op dat bij MD dit fonds onder gezondheidszorg valt en dat hun portefeuille voor 15% in de gezondheidszorg zit.

Phjo
Gast
Phjo

De naakte cijfers?. Dank alvast

Filip
Gast
Filip

Inderdaad interessant om dit in “harde cijfers” te zien om te bekijken wat nu precies het verschil in rendement is). Top!
Maar zoals zo vaak aan bod komt hier: niemand weet wat de toekomst in petto heeft, en wie weet doet er zich de komende jaren zich wel een enorme crash voor (niet dat ik dat verwacht, enkel om de advocaat van de Duivel te spelen).
Nu, moest ik bijvoorbeeld een bepaald project gepland hebben over 9 jaar (dus met een vaste looptijd), dan zou ik toch ernstig twijfelen, want ik zulke gevallen heeft kapitaalbescherming in mijn ogen wél nut.

juluscesar
Gast
juluscesar

Als er zich een crash zou voordoen in de huidige context dan ‘verdampt’ DB zo goed als zeker en ben je je geld kwijt die in je getructureerde obligatie stak met DB als debiteur en waarvan de ‘opbrengst’ toevallig afhangt van Nordea gewoon kwijt. Als je in Nordea direct zit dan komt er nadien wellicht herstel…ik zie dat je 9 jaar kan wachten 😉 In dit geval is vgl van opbrengsten zelfs overbodig gezien ik de debiteur niet vertrouw. Nogmaals indien je DB volgens jouw info wel vertrouwenswaardig is ; koop gewoon een obligatie van DB. Mijn algemeen oordeel over… Lees verder »

Phjo
Gast
Phjo

@filip goede nachtrust heeft zijn prijs. Vraag is of de kost van een ‘valse’ bescherming nog wel in verhouding staat tot het rendement voor de klant. Zie weinig nut van kapitaalsgarantie op fondsen als Nordea Stable return met een duurtijd van 9 jaar by the way.

Phjo
Gast
Phjo

Gestructureerd product met Nordea Stable return is een feit bij DB.
De gemoedsrust van kapitaalsgarantie versus emittentenrisico. Of hoe je onzekerheid als marketeer kan verpakken tot ‘zekerheid’

juluscesar
Gast
juluscesar

Hmmm met de zekerheid dat DB dit zal terugbetalen ? Even citeren: “Beleggers worden blootgesteld aan het risico dat de Emittent=DB, insolvabel wordt als gevolg van haar te hoge schuldenlast, of niet in de mogelijkheid te zijn haar schulden te betalen, d.w.z. een tijdelijk of permanent onvermogen om tijdig de betalingen van interesten en/of hoofdsom te verrichten” Eén van de ongeveer 20 situaties die de bank zelf meegeeft dat dit zou kunnen gebeuren: “Deutsche Bank kan worden verplicht om bijzondere waardeverminderingen te nemen ten opzichte van haar blootstelling aan de overheidsschuld van Europese of andere landen zolang de Europese schuldencrisis… Lees verder »

Filip
Gast
Filip

@julescesar: Dit is toch gewoon een kenmerk van een (gestructureerde) obligatie… Bedrijf in financiële moeilijkheden (of faillisement) = geen (gehele) terugbetaling. In diezelfde optiek zou je dus in geen enkele (gestructureerde) obligatie beleggen? Ik bekijk het anders, maar wat ik wel kan aanraden: 1) goed spreiden tussen verschillende uitgevers 2) voor elke belegging de keuze maken: “wil ik voor belegging x kapitaalbescherming, waar ik uiteraard ook voor betaal” of “investeer ik in een product zonder kapitaalbescherming aan een lagere kost/hoger max rendement, maar aanvaard ik dit risico ook” Zowel fondsen als (gestructureerde) obligaties hebben hun plaats in een beleggingsportefeuille in… Lees verder »

juluscesar
Gast
juluscesar

Wel ik ben geruster om direct in Nordea te zitten dan in een niet gegarandeerde obligatie te zitten van DB waarbij de opbrengst gekoppeld is aan nordea(dit is hier de formule van het gestructureerd product) Waarom koop je dan niet gewoon een obligatie van DB of een coco je zal dan zien aan de vergoeding die je krijgt wat het risico is. Kan je kopen aan ongeveer 83 % en 7% opbrengst “de rest van je leven”. Blijkbaar ben je toch gerust als DB zegt dat ze zullen terug betalen. Als DB het nog slechter gaat doen dan op vandaag… Lees verder »

Peter M
Gast
Peter M

Kunnen jullie ook eens een review doen van Global Macro Opportunities van JP Morgan. Dat mixfonds kreeg volgens de info op Morningstar begin 2013 nieuwe beheerders en doet sindsdien zeer goed (niet dat het daarvoor slecht was). Interessante aan dit fonds is dat het ook rendement kan halen uit een neerwaartse markt, wat de meeste andere fondsen blijkbaar niet kunnen.

Enfin, lijkt mij zowiezo wel een review waard om te weten wat dat fonds precies doet. Misschien kunnen jullie ook in contact geraken met de fondsbeheerders.

Kevin
Gast
Kevin

Onder welk nummer vind ik dit terug?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

In de commentaren heb ik die al eens vermeld.

IllBeBack
Gast
IllBeBack

Is dit Acatis fonds beschikbaar in Belgie? Zo ja, waar kan je het aankopen?

juluscesar
Gast
juluscesar

Acatis staat ook op de xetra beurs te koop (dus zoals je een aandeel of tracker zou kopen). Ik had dit via een kleine Belgische bank zo gekocht samen met Flossbach. Jammer genoeg hebben ze bij die bank dat achterdeurtje gesloten. Ze gebruiken daar andere appeltjes voor de dorst.

jules Ceasar
Gast
jules Ceasar

Eentje erbij=eentje eruit ? of beter is het beter met nog meer fondsen ?

Verder kan de DB private managers nog inspiratie bezorgen ? Zo zie ik daar weerom het ACATIS GANE VALUE EVENT staan.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Als je dan toch op zoek gaat naar inspiratie dan moet je eens ING Core Fund opzoeken. Weet wel dat je dan een aantal varianten gaat terugvinden die je als particulier niet kan aankopen: je zal moeten tevreden zijn met de retailvariant.
Acatis scoort zeer hoog in onze kwaliteitsindicator MK Q.

Jan
Gast
Jan

Aan Robokat en iedereen. Ik kocht Nordea-1 SRF al een tijdje geleden bij de DB. Dit is afzonderlijk leverbaar zonder problemen en aanbevolen onder de “best of balanced” portefeuille. Ik vind dit fonds uitstekend en het hoort zeker thuis in de Mixer. Het is volgens mij wel degelijk een neutraal en geen defensief fonds want het bevat 55% aandelen en 35% obligaties. Ik zou niet voluit gaan in dit fonds want ik vraag me af hoe het zal presteren als de rente gaat stijgen. Er staat geen duration vermeld op Morningstar maar in de samenstelling van de portefeuille zie ik… Lees verder »

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Neem de cijfers die M* geeft voor bepaalde posities met een flinke korrel zout. Soms zijn er producten die niet in één van hun vakjes passen en dan voegen ze ze maar ergens samen. Bij M&G Optimal Income gaven ze op een bepaald moment 46% cash. Toen ik de fondsbeheerder daarover aansprak, bleek het correcte percentage 9% te zijn.
Voegen ze kortlopende stukken bij de cash ? Ik weet het niet, maar staar je niet blind op die cijfers.

Jan
Gast
Jan

Het zou interessant zijn de Nordea beheerder eens te vragen hoe goed het obligatiegedeelte gepositioneerd is in geval van een renteverhoging.

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Dan ga je een antwoord krijgen waar zelfs het orakel van Delphi nog iets van kan leren.
Ofwel draaien ze rond de hete brij ofwel verwijzen ze je door naar de specialist fixed-income van zijn team. Die laatste draait dan ofwel ook rond de hete brij ofwel krijg je daar een lading gegevens mee waar enkel experten raad mee weten.

hagi
Gast
hagi

Mixer = 8 defensieve fondsen en 6 dynamische. Houden we 1/14e aan per fonds of zou een verhouding 50/50 def / dyn interressanter zijn?

peter
Gast
peter

inderdaad ik ken deze ook
voor de voorzichtige belegger
mvg

patrick
Gast
patrick

is het fonds bij medirect te verkrijgen, en koop ik het bij voor mijn mixersfonds, dank u voor uw antwoord.

patrick
Gast
patrick

ik keek bij medirect, en de distributieversie is er te koop, nu nog makkelijk via mixersfonds kunnen aankopen

IllBeBack
Gast
IllBeBack

de distributie versie heeft ISIN code LU0255639139 en is NIET verkrijgbaar bij medirect (althans toch niet zonder instapkosten)

Kris
Gast
Kris

Heeft het zin om grafiek Mixerportefeuille in zijn geheel af te zetten tov grafiek van deze Nordea om in 1 oogopslag te zien hoe die zich verhoudt tov de Mixer?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Wat is het alternatief: een hele rist grafiekskes of een grafiek met heel veel elementen die bijna onoverzichtelijk is?
Zo zie je je toch hoe dat fonds zich gedraagt in zo’n combinatie?

costaadeje
Gast
costaadeje

Wat is de ISIN-code van het Nordea-1 Stable Return Fund?
IS het ook bij MeDirect verkrijgbaar?
@Medirect: Misschien kan MeDirect dit fonds ook toevoegen bij de MijnKapitaal Mixerportefeuille voor de klanten die deze portefeuille bij Medirect hebben opgestart?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

De Isincode is: LU0227384020.
MeDirect werkt eraan, maar wegens de vereiste procedures…

Ann
Gast
Ann

‘k Heb juist op hun website gekeken, en het zit in hun aanbod.

IllBeBack
Gast
IllBeBack

Spijtig genoeg kan je overal enkel de Kapitalisatie versie aankopen (BP) en nergens de distributie versie (AP). Ik heb dit bij alle banken gevraagd die BP aanbieden maar niemand kan (?) (of wil?) de AP versie aanbieden. Onbegrijpelijk. Misschien kunnen jullie eens aandringen bij Nordea om dit in orde te brengen?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Mijn collega merkt in zijn artikel terecht op dat de Mixer in 2015 volatieler was dan gewenst. Ik ben echter de laatste hand aan ’t leggen aan de update van de evaluatie van de Mixer: Velen gaan echter verbaasd zijn over de manier dat de Mixer zich herstelt van deze uitschuiver en zich herpositioneert.

Bart Gijssens
Gast
Bart Gijssens

Interessant nieuws! Helaas nog niet aangeboden door DB (behalve via hun Private Invest Best Managers constructie).

Blackbelt
Gast
Blackbelt

Weet iemand of het bij Keytrade verkrijgbaar is?

hagi
Gast
hagi

Misschien een mooi alternatief voor mensen die de kosten of aankooplimiet v rouvier te hoog vinden…

Filip
Gast
Filip

Mooie toevoeging!
Ik had dit fonds al een tijdje geleden opgepikt via Deutsche Bank: het maakt namelijk al een tijdje onderdeel uit van hun “Private Invest – Best Managers” DAK-fonds, en daarnaast lopen er enkele gestructureerde obligaties met dit fonds als onderliggende waarde.
Hopelijk blijven ze hun naam (en dan doel ik op het “stable” gedeelte) alle eer aandoen!

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be