stickyimage

Analyse: Obligatie Roularta 5,125%

RMGroup 72 RGB 300x98 Analyse: Obligatie Roularta 5,125%Het rijtje Belgische obligatieuitgiftes groeit aan. Ook Roularta brengt een obligatie op de markt. De coupon bedraagt 5,125% en met een uitgifteprijs van 101,875% komt het bruto rendement op 4,758%. Netto dus een aantrekkelijk ogende 3,69%.

De Roularta obligatie met ISIN code BE0002186527 heeft een looptijd van 6 jaar.

Roularta Media Group

Roularta is een Belgisch multimedia bedrijf en haar activiteiten vinden vooral plaats via dochterbedrijven en joint ventures. De Streekkrant, Knack en Trends zullen niemand onbekend in de oren klinken. Roularta is voor 50% aandeelhouder van VMMa (vtm, 2BE, Vitaya, JIM, Q-music en Joefm). Roularta is eveneens eigenaar van Kanaal Z en participeert in regionale televisie.vtm 300x140 Analyse: Obligatie Roularta 5,125%

Roularta Media Group is in belangrijke mate afhankelijk van de advertentiemarkt voor haar inkomsten. Met de economische crisis is deze markt de afgelopen tijd sterk ingekrompen. Het netto resultaat van Roularta is daarom in 2011 met 53% gekrompen t.o.v. 2010. Ook de eerste jaarhelft van 2012 stelde men een verdere daling van de inkomsten vast. Ook eventueel stijgende papierprijzen kunnen een negatieve invloed hebben op de resultaten.

Als deze trend zich verder zet, zal dit een negatieve impact hebben op de schuldgraad van Roularta en de mogelijkheid om haar schulden terug te betalen.

De netto financiële schuld bedraagt eind 2011 minder dan 25% van het eigen vermogen. De schuldratio (=nettoschuld/EBITDA voor de kenners) bedraagt 1,24. Vergelijk maar eens met Etex waar de schuld meer dan 200% van het vermogen bedraagt en de schuldratio boven de 3 staat.

De cijfers van Roularta geven aan dat het bedrijf voldoende in staat moet zijn om aan haar verplichtingen te voldoen.

 

Intekenen of niet ?

We maken de vergelijking met andere obligatie uitgiftes van de afgelopen tijd en vastrentende beleggingen op dezelfde termijn.

Duur(jaar) Netto rendement
Obligatie Etexco 4,5 3,70%
Obligatie Roularta 6 3,69%
Obligatie Omega Pharma 7 3,64%
Obligatie CFE 6 3,40%
Obligatie Arseus 5 3,34%
Obligatie Fluxys 6 3,00%
NIBC Direct termijnrekening 5 2,84%
Obligatie ENOVOS International SA 7 2,66%
Record Bank 5 2,37%

 

De obligatie biedt dus een mooi rendement bij een acceptabele looptijd van 6 jaar. Hoewel de bedrijvengroep nog moeilijke tijden te wachten staat, zijn de huidige schulden van een aanvaardbaar niveau. In vergelijking met de risicovolle uitgifte van Etexco, is deze uitgifte dus een stuk aantrekkelijker.

Zoals je hoger kan lezen, zijn er desondanks wel wat risico’s verbonden met Roularta. Als je besluit om in te tekenen, doe je dit dus best voor een beperkt bedrag. De kans is groot dat er dit jaar nog obligaties van andere bedrijven zullen volgen en zo bekom je een betere diversificatie en risicospreiding van je portefeuille.

De inschrijvingsperiode start op 21 september. Het is zo goed als zeker dat de inschrijving dezelfde dag zal worden afgesloten.

Bij een te grote vraag, zal er een proportionele vermindering van toepassing zijn (per bank). Indien de vraag bv. dubbel zo groot is als het aanbod, dan zal iedereen maar de helft toegewezen krijgen. Omdat dit een heel kleine uitgifte is (maximaal 100 miljoen), zal het wellicht erg moeilijk zijn om veel effecten te pakken te krijgen.

 

De Feiten

Uitgever: Roularta Media Group

ISIN: BE0002186527

Coupon: 5,125%

Uitgifteprijs: 101,875%

Uitgiftedatum: 10 oktober 2012

Vervaldag: 10 oktober 2018

Joint Lead Managers:  KBC en Belfius

Rating: geen rating

Grootte van de uitgifte: De uitgifte bedraagt minimaal 75 miljoen en maximaal 100 miljoen euro.

Belfius mag een bedrag van 31.500.000 EUR plaatsen, KBC een bedrag van 34.500.000 EUR en Bank Degroof een bedrag van 9.000.000 EUR. Ten slotte is er een bedrag van 25.000.000 beschikbaar voor andere banken en distributeurs.

Zoals bij de meeste recente uitgiftes, zullen de opbrengsten gebruikt worden voor de herfinanciering van bestaande schulden en een stuk voor overnames.

 

Wil je in de toekomst snel op de hoogte gebracht worden van andere obligatie uitgiftes? Schrijf je dan in op de gratis nieuwsbrief van mijnkapitaal. Je vindt de link terug op onze hoofdpagina.

En je kan ons zeker een plezier doen door dit artikel hieronder een rating te geven.

 

  
28 Reacties voor Analyse: Obligatie Roularta 5,125%
  • juluscesar
  • Test aankoop invest was veel negatiever…

   (copyright tekst verwijderd – samengevat raden ze af de obligatie te kopen wegens te hoog risico – robokat )

  • jhn
  • kan het ergens wel snappen, de grafische wereld heeft het moeilijk, advertentie-inkomsten blijven dalen, veel media focussed zich op digitale uitgaves [ipad/tablets], mensen kopen minder boeken, kranten.
   Grafische leveranciers hebben het moeilijk of zijn falliet zoals kodak, MAN roland.
   Agfa is maar een goeie euro meer waard, …

   Roularta is natuurlijk meer dan print alleen, en met de vergrijzing voor de deur zullen de tv´s in de rusthuizen wel op vtm blijven staan zeker?

   zoals bij de vorige obligaties, ga ik er terug voor eentje

  • Vidar
  • Bedankt voor alweer een bondige analyse. Een klein vraagje:

   Aankopen…
   - bij een kantoor van de joint leaders,
   - hopen eentje van rabobank.be te pakken te krijgen,
   - …

   Welke alternatieven zijn er?

  • Lucas
  • Ik twijfel nog om hier 1 van aan te kopen maar denk dat zulke obligaties pas interessant zijn voor grotere bedragen.
   vb Roularta: 3.76% netto = 37.6 euro op jaarbasis
   NIBC termijnrekening 6jaar: 2.88%netto = 28.8 euro
   Verschil = 8.8 euro op jaarbasis, is dus nogal weinig om hiervoor de nodige risicos te lopen.
   Vanaf 10 stuks wordt het pas interessant vind ik, maar is teveel voor mij.

   • Robokat
   • Zo mag je het niet bekijken. Stel dat je alle obligaties uit bovenstaande tabel voor telkens 2.000 euro had gekocht. Dan had je nu een mooi gespreide obligatieportefeuille van 14.000 euro met een gemiddeld netto rendement van 3,37%.

    Het risico op zo’n portefeuille is heel wat lager dan op de individuele obligaties en het rendement is niet mis. Dus zelfs al koop je maar voor 1.000 of 2.000 euro, na een tijdje loont dit wel de moeite. En daarom valt het te overwegen om de obligaties met hoger risico ook te kopen, maar dus voor beperkte bedragen.

    Het is een beetje een werk van lange adem, maar uiteindelijk loont het wel. En wie veel kapitaal heeft, kan dit natuurlijk ook voor iets grotere bedragen doen.

  • Jhn
  • Uw taktiek vind ik uitstekend en volg ik ook. Telkens eentje om zo tot een grotere spreiding te komen.
   Mochten de termijnrekeningen hogere rentes geven dan was dat een alternatief, maar jammer genoeg is dat niet zo.

   Bij deze ervaar ik meer risico.
   Maar het wordt niet makkelijk om er eentje te kopen, denk ik.
   Succes!

  • Wim013
  • Misschien nog een tip: wie intekent bij KBC en de obligatie daar op een effectenrekening bewaart, moet elk jaar 0,2% + 21% BTW kosten op zijn effectenrekening betalen. Dit peuzelt nog een klein beetje aan het nettorendement.

  • Al Fonds
  • Er zit nog een bijkomend voordeel aan de manier waarop Robokat voorstelt een obligatieportefeuille op te bouwen: je krijgt telkens een verschillende eindvervaldag zodat je na een tijd steeds obligaties zult hebben die op eindvervaldag komen en je steeds over liquide middelen zult beschikken.

  • Luk
  • En er gaan er nog komen heb ik begrepen de komende maanden.
   Banken zijn steeds minder geneigd om “leningen” aan bedrijven toe ste staan, omdat ze 13% van het uitleningsbedrag zelf in cash moeten houden om aan de Tier 1 ratio te blijven voldoen. En de banken hebben het zo al moeilijk genoeg. Dus gaan bedrijven steeds vaker naar de markt om geld op te halen.

   Overigens helemaal eens met de stelling “schrijf steeds voor een beetje in en bouw zo een gediversifeerde portefeuille op”.

  • Darts
  • Wie intekent bij Belfius en de obligatie daar op een effectenrekening plaatst betaalt 10 euro bewaarloon per jaar. Als je dus voor 1000 euro koopt of voor ( slechts ) 1000 euro toegewezen krijgt heb je door deze kosten slechts een jaarlijks rendement van 2,69 %. Als er dan ook nog 21% BTW bijkomt, wat ik niet precies weet, heb je maar 2,48 % rendement meer. Je bent dan eigenlijk verplicht om, laat ons zeggen, minstens voor 5000 euro in te tekenen om met het bewaarloon meegerekend toch een redelijk rendement te halen.

  • Robokat
  • En zoals verwacht is de uitgifte vandaag om 17u30 afgesloten.

   De uitgever laat weten dat het totale bedrag van inschrijvingen dat ontvangen werd voor de obligatielening substantieel hoger lag dan het maximumbedrag van 100 miljoen euro.

  • Darts
  • Iemand enig idee wanneer precies zou bekend zijn hoeveel elke inschrijver wordt toegewezen?

   Als de obligatie zo gewild is kan men ze mogelijk nog verkopen op de secundaire markt en voor de vlugge winst gaan. Maar zo’n vaart zoals met de Leterme staatsbon zal het waarschijnlijk wel niet lopen.

  • Al Fonds
  • Zie ik dat verkeerd of verwacht Darts teveel ? Volgens mij schommelt de prijs van een obligatie niet volgens vraag en aanbod ( dwz de prijs stijgt niet omdat er veel vraag is of omgekeerd ) maar enkel als de marktrente stijgt of daalt.
   Psychologische effecten of hypes spelen niet op die manier mee op de obligatiemarkt.
   Natuurlijk als de markt de rente te pover vindt, dan gaan er weinig kopers zijn, maar ook dit beinvloedt de prijs niet.

   • Robokat
   • De prijs van een obligatie op de secundaire markt wordt wel degelijk beinvloed door andere factoren dan de marktrente. De prijs van beursverhandelde obligaties komt tot stand door vraag en aanbod, net zoals bij een aandeel. Maar dit werkt meestal enkel in de negatieve zin.

    Vooral de kredietwaardigheid van het bedrijf speelt een grote rol en zal de koers beinvloeden indien die afneemt.

    Bij illiquide obligaties kunnen de koersen ook sterk afwijken als die dan eens verhandeld worden.

    Maar hopen op een koersstijging van de Roularta obligatie lijkt me iets te optimistisch.

  • evita
  • Pfff, ik heb zelfs geen moeite gedaan bij Belfius ! Je weet niet hoeveel je toegewezen krijgt en ik betaal geen bewaarloon meer ! Ik ga wel maandag proberen om er te pakken te krijgen bij de Rabobank !

  • Rob
  • Ik zie ook reclame voor de obligatie Hi-Fashion. Is die interessant?
   Ik het misschien beter voor tak 21 te kiezen dan voor een obligatie?

   • Robokat
   • Je moet flink oppassen met die reclameboodschappen. Beloftes van rendementen van 8% moeten bij iedereen alarmbellen doen afgaan. Als je vervolgens leest dat die producten niet aan enige controle zijn onderworpen, dan weet je dat er een enorm risico mee gepaard gaat.

    Obligaties zijn één deel van een goed gespreide portefeuille. Tak21 is een ander verhaal, maar kan zeker deel uitmaken van je portefeuille. Uiteindelijk beleggen tak21 zelf voor een belangrijk deel in obligaties.

  • Robokat
  • Bij KBC is de verdeelsleutel 38,99% en bij Belfius is dit 44% van het inschrijvingsbedrag, afgerond per veelvoud van 1.000 EUR en voor zover mogelijk minimaal 1.000 EUR.

   De honger van de Belg naar obligatieuitgiftes blijft dus erg hoog.

  • Jhn
  • Bij rabobank was het na 20 minuten uitverkocht!
   Zoals gehoopt heb ik er eentje kunnen vangen!

   Allez op naar de volgende zeker ;-)

   • Robokat
   • Dank je wel.

    Ik probeer zoveel mogelijk de feiten en cijfers te vermelden, zodat je die zelf ook kan controleren. Uiteindelijk moet je zelf afwegen of zo’n obligatie voor jou geschikt is of niet, dat moet ik niet doen in je plaats.

    Bij het artikel van TA (dat ik intussen ook doorgespeeld kreeg) lees ik een ongewoon sterke mening, zonder dat die met objectieve feiten en cijfers onderbouwd is. Je kan dan als lezer niet nagaan hoe de auteur tot dat besluit kwam, en dat vind ik spijtig.

  • Darts
  • Iemand heeft er vandaag voor 10000 euro gekocht/verkocht aan 103,86. Niet dat de verkoper de grote winst heeft ( na kosten ) maar laat ons toch stellen dat wanneer je er zou vanaf willen je dit kan doen zonder verlies.

Geef een reactie

Leer Gratis Beleggen in 10 stappen...

Schrijf je nu in en ontvang het weekoverzicht

Ik ben niet geïnteresseerd in dit gratis aanbod...

Beleggen is een expertise op zich, daarom hebben we
een handleiding geschreven die je stapgewijs leert beleggen.

In de handleiding krijg je een antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe kun ik veilig beleggen?
 • Hoe werkt een obligatie, termijnrekening en fonds?
 • Analyseren van een fonds, hoe ga je te werk?
 • Hoe bouw ik een fondsenportefeuille op?
 • Beheer van een fondsenportefuille
 • + Gouden regels bij beleggen!