stickyimage

Onweer boven obligatie Nyrstar (update 26/11)

Paniek is zelden een goede raadgever. De afgelopen dagen vonden er veel paniekverkopen plaats van de obligaties van Nyrstar. Dit gebeurde in een markt met weinig kopers en veel verkopers. Een illiquide handel heet dat dan, waardoor de koersen bijzonder laag kunnen duiken. Nu het stof wat is gaan liggen, brengen we een update.

Nyrstar 5,375%

We bekijken even de recente koersevolutie van deze obligatie:

nyr261113 Onweer boven obligatie Nyrstar (update 26/11)

De koersen kenden de afgelopen dagen een sterke daling. Reden hiervoor zijn de onheilspellende berichten rond de firma Talvivaara, één van de belangrijke partners van Nystar. Deze Finse toeleverancier van nikkel en zink heeft een procedure voor herstructurering ingediend. Indien het bedrijf failliet zou gaan, moet Nyrstar een bedrag van ruim 200 miljoen euro afschrijven.

Wie tijdens de eerste paniekmomenten heeft verkocht aan marktprijzen, keek aan tegen verliezen tot 30%. De koersen zijn inmiddels wat hersteld tot boven 85%. Het bewijst dat paniekverkopen (meestal) geen goede reactie zijn. Maar hoe moet het nu verder?

De obligaties

Nyrstar heeft twee uitstaande (niet converteerbare) obligaties : Nyrstar 5,375% met vervaldatum in 2016 (ISIN BE6220236143) en Nyrstar 5,50% met vervaldatum in 2015 (BE6000680668).

Beide obligaties zijn niet-achtergestelde, niet gewaarborgde (senior) schuld. We hebben de prospectus van beide obligaties even snel doorlopen en geen opmerkenswaardige bepalingen teruggevonden. Geen adders onder het gras voor zover we kunnen beoordelen.

nyrstar Onweer boven obligatie Nyrstar (update 26/11)In tegenstelling tot de aandeelhouders, zijn we als obligatiehouder maar in één ding geïnteresseerd: kan Nyrstar de komende jaren zijn verplichtingen nakomen om de coupons te betalen en uiteindelijk de obligaties terug te betalen?

In principe zou Nyrstar in staat moeten zijn om een faillissement van Talvivaara te overleven en vormt dit geen gevaar op korte termijn. Maar wat brengen de komende jaren?

Mits de economie de volgende jaren aantrekt en dus ook de zinkprijzen, moet Nyrstar ook in de komende jaren aan zijn verplichtingen kunnen voldoen. Gebeurt dit niet en blijven de zinkprijzen laag, dan zou Nyrstar nog dieper in de problemen kunnen raken. Een kapitaalverhoging is dan onvermijdelijk en indien die lukt, is dat goed nieuws voor de obligatiehouder.

Verkopen … of net kopen ?

In augustus gaven we onze lezers reeds het advies om te evalueren of deze obligaties geen al te groot deel van hun obligatieportefeuille uitmaakten, en indien nodig een deel van de obligaties te verkopen.

Wie dat toen niet heeft gedaan, zal nu een verlies moeten nemen indien hij/zij alsnog wil verkopen. Of je dat moet doen, is iets wat je zelf moet afwegen en hangt af van je risicobereidheid.

dont panic e1366830331903 Onweer boven obligatie Nyrstar (update 26/11)Maar toch is het misschien best om niet overhaast te handelen. Er zijn momenteel weinig kopers en veel verkopers, waardoor de koersen niet op correcte manier tot stand komen. Ook indien er opnieuw slecht nieuws zou komen, en de koersen terug inzakken, kan je er niet op vertrouwen dat de prijzen nog echt marktconform zijn.  Wees geduldig en maak gebruik van een eventueel herstel om al te grote posities in deze obligatie wat af te bouwen.

Voor wie niet schuw is van een dosis risico, kunnen deze koersen net een opportuniteit vormen. De obligaties bieden een netto rendement van meer dan 11%. Met een obligatierisico dat uiteindelijk toch een stuk lager is dan het risico op het Nyrstar aandeel, lijken de obligaties dan momenteel ook een koopje. Volgens de Tijd zijn er een aantal hefboomfondsen die deze mening delen en een flinke hap obligaties hebben aangekocht. Koop enkel voor beperkte bedragen en wees je bewust van het hoge risico.

Wijze les…

We stellen ons vaak de vraag of de financiële consument het kredietrisico voldoende inschat. Zowat iedere obligatie die nu op de markt komt, wordt meermaals uitverkocht tijdens de eerste dag. Laag of hoog risico, het maakt niet uit.

Vroeg of laat zal dit tot eens tot een ongeluk leiden, en zullen beleggers hun geld niet (helemaal) terugzien. Bij iedere analyse van een nieuwe obligatie leggen we daarom de nadruk op dat kredietrisico.

We kunnen enkel hopen dat de lezer van MijnKapitaal dit ter harte neemt en ook de nodige spreiding in zijn obligatieportefeuille aanbrengt. Je mag m.a.w. nooit meer geld in één enkele obligatie stoppen dan je uiteindelijk bereid bent om te verliezen. 
12 Reacties voor Onweer boven obligatie Nyrstar (update 26/11)
  • Jhn
  • Tja, het kan wel altijd zijn dat deze obligatiein een of ander fonds zit!
   Onrechtstreeks kan het ons toch treffen.

  • jules cesar
  • Er is er nog eentje lopende van Nyrstar tot maart 2015 nu te koop met een bruto opbrengst van boven de 6%.

  • Jens
  • Om deze even van onder het stof te halen: de obligatie is de laatste dagen, net zoals het aandeel, gecrasht tot 83,5% in Luxemburg en 85% in Frankfurt. Voorbode of buitenkansje? Er wordt precies al ingezet op een totaal faillissement, wat me nog altijd onwaarschijnlijk lijkt. Er zijn momenteel problemen met een leverancier van Nyrstar, Talvivaara, aan wie Nyrstar al zo’n €240 miljoen heeft vooruitbetaald voor de levering van zinkconcentraat. Talvivaara heeft een herstructurering aangevraagd om een faillissement te kunnen vermijden. In het ergste geval, bij een faillissement van Talvivaara dus, zou Nyrstar een groot bedrag moeten afschrijven. Nyrstar heeft momenteel nog slechts een beurskapitalisatie van €400 miljoen.

   https://www.bourse.lu/instrument/bond/summary?cdTypeVal=OBL&cdVal=175129
   http://www.boerse-frankfurt.de/en/bonds/nyrstar+11+16+BE6220236143

  • Robokat
  • Het artikel is herwerkt op basis van de beschikbare informatie. Indien we hier meer over vernemen, zullen we dit verder aanpassen.

  • juluscesar
  • Bedankt voor de analyse.
   Het is natuurlijk zo dat je virtueel verlies maar echt wordt als je moet verkopen of als het bedrijf echt over de kop gaat.
   Je moet er bij de aankoop van een obligatie eigenlijk altijd van uit gaan dat je hem de gehele looptijd zult moeten bijhouden. Op het einde van die rit komt deze dan weer netjes op 100 (tenzij faling).

   Zelf hanteer ik de 2% regel. D.W.Z nooit meer obligaties kopen van één bedrijf ten bedrage van meer dan 2% van het kapitaal dat je kan missen gedurende die periode. Gaat het fout met het bedrijf in kwestie dan ben je dat jaar gewoon de interest van een normaal spaarboekje mislopen op het gehele kapitaal.

   • Robokat
   • Noteert in Frankfurt en Luxemburg. Maar ik denk dat je die enkel via de OTC markt zal kunnen kopen, dus via een bank.

   • Jens
   • Via Keytrade kan je ze online verhandelen. Gewoon zoeken op ISIN. Ik denk niet dat Binck deze diensten aanbiedt.

    • juluscesar
    • Klopt je kunt bij keytrade zelfs een limiet uitzetten; wel even kijken naar de kosten. De bewaring mag dan wel gratis zijn je moet toch wel een zeker bedrag aankopen gezien er een vaste kost is bij keytrade.
     Ok te krijgen bij de bank om de hoek meestal aan 0.5% kosten +bewaarloon

  • Veron Degraeve
  • Wat nu met de obligaties die aflopen in 2015 en 2016 ?
   De instutionelen hebben voor de nieuwe obligaties 8.5% bedongen, een echte wurgrente
   Hoe lang gaat Nyrstar nog overleven
   Wat is het risico voor de obligaties van 2015 maar ook 2016. Zullen ze nog kunnen terugbetalen ?

   • Robokat
   • Er komt een openbaar overnamebod op alle obligaties van 2015 en een deel van die van 2016. Zodra de specifieke voorwaarden gekend zijn, zullen we een advies brengen op MijnKapitaal.

Geef een reactie

Leer Gratis Beleggen in 10 stappen...

Schrijf je nu in en ontvang het weekoverzicht

Ik ben niet geïnteresseerd in dit gratis aanbod...

Beleggen is een expertise op zich, daarom hebben we
een handleiding geschreven die je stapgewijs leert beleggen.

In de handleiding krijg je een antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe kun ik veilig beleggen?
 • Hoe werkt een obligatie, termijnrekening en fonds?
 • Analyseren van een fonds, hoe ga je te werk?
 • Hoe bouw ik een fondsenportefeuille op?
 • Beheer van een fondsenportefuille
 • + Gouden regels bij beleggen!