De Beste Belegger ter wereld beter bekend als Warren Buffett is Cash aan het hamsteren. Het investeringsvehikel Berkshire Hathaway zit op een berg cash van 50 miljard dollar.
Nooit eerder had Warren Buffett zoveel Cash achter de hand als nu. Dat Warren nu over zoveel Cash beschikt wijst er op dat hij geen geschikte aankopen meer vindt.
Hij spaart nu zijn geld om aankopen te doen wanneer de koersen een tik krijgen. Hij wacht dus op een correctie van de aandelenkoersen.
De voorbije jaren stegen de beurskoersen sterker dan de bedrijfswinsten waardoor de koers/ winst verhouding aanzienlijk gestegen is.
Hierdoor zijn de aandelen flink duurder geworden tegenover de fundamentele waarde van de bedrijven. Dit wil niet zeggen dat de aandelen niet meer kunnen stijgen.
Maar het wil wel zeggen dat er nu meer risico’s aan verbonden zijn dan 2 jaar geleden toen de aandelen koersen veel lager stonden.
De duurdere koersen zorgen er voor dat er minder veiligheidsmarge is. Het is nu niet slecht van 50% van uw portefeuille in cash aan te houden. Deze cash zorgt er dan voor dat je klaar staat om te kopen wanneer er zich een correctie voordoet. Zo doen grote beleggers als Warren Buffet het ook. En dat zorgt er voor dat ze monsterwinsten behalen op hun belegging. Klaar staan voor wanneer de koopkansen zich voordoen daar draait het om bij beleggen.
De kans zit er dik in dat de beurzen op het einde van dit jaar lager staan dan in het begin van dit jaar. Als we alleen al eens kijken wat er in Europa verkeerd kan gaan. De Europese economie koelt momenteel af, ook de bankencrisis steekt weer de kop op zie: Portugal met Banco Espirito Santo.
Dan heb je nog het conflict met Rusland die momenteel serieus aan het escaleren is. En de rente op spaarboekjes kan niet lager meer. Ook de schuldenberg van 9000 miljard Euro die Europa met zich mee torst wordt steeds zwaarder.
En de halfjaar resultaten van veel bedrijven blijven onder de verwachtingen van de analisten. Wat bij beleggers voor ontgoocheling zorgt en een verkoop golf kan op gang brengen.
Als aandelen belegger blijf ik liever wat weg van het risico met in mijn achterhoofd de 2 belangrijkste beurswijsheden van Warren Buffet.
1 verlies nooit geld
2 vergeet de eerste regel niet.
En met de 50% cash in portefeuille denk ik aan de wijze raad van Nassim Nicholas Taleb de schrijver van het boek De Zwarte Zwaan “Zorg dat je klaar bent wanneer er een zwarte Zwaan opduikt.”
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Berkshire Hathaway heeft een boekwaarde en beurskapitalisatie van respectievelijk 236 en 300 miljard. De 50 miljard cash moet volgens mij daarmee vergeleken worden en dan krijg je een heel ander percentage. In de 50 mld zit trouwens 20 mld die volgens Buffet bedoeld zijn als buffer voor zijn belangrijke verzekeringsactiviteiten
Vak, ik raad hier aan om naar 50% cash te gaan. Voor een bedrijf met een dergelijke omvang als Berkshire Hathaway is dit natuurlijk moeilijk. Maar voor een kleine particuliere portefeuille is dit wel mogelijk. Het is gemakkelijker laveren met een klein speedbootje dan met een olietanker.
Begin dit jaar kocht ik “threadneedle european smaller companies” aan omdat ik oprecht geloofde in Europese aandelen. Bepaalde beleggers schrijven Europese aandelen momenteel af. Op 1 week tijd is mijn fonds met bijna 6% gezakt. Wat doe ik concreet? Koop ik nog bij? Verkoop ik? Of zweet ik gewoon uit (noch verkopen noch kopen)? Graag jullie advies..
Daar is moeilijk een degelijk antwoord op te geven: veel hangt er volgens mij af van de impact van dit pakket op jouw portefeuille en van jouw, al of niet, allergische reacties op verliezen. Met slechts een daling van 6% vind ik (persoonlijk) te daling nog te zwak om bij te kopen. Met de veranderingen die vandaag schijnen op gang te komen, gaat die stap terug al voor een deel weggewerkt zijn.
Hoeveel in % zou die 50 milj zijn van het totaal van Buffet. Zou ons een idee kunnen geven van hoeveel wij percentsgewijs moeten achter de hand houden. Verder in wat of welke munt doet hij dit ?
Volgens wikipedia bezit hij 38% van Berkshire Hathaway en heeft hij een privé vermogen van 44 miljard. Morgen komen we nogmaals terug op dit onderwerp, maar dan vanuit het standpunt van fondsen. Hopelijk brengt dat wat meer antwoorden over hoe je hier eventueel mee kan omgaan.
De val van Banco Espirito Santo had enkele jaren geleden misschien een crisette uitgelokt. Nu was het niet meer dan een verkeersdrempel. De bank werd genationaliseerd, opgesplitst in een gezond gedeelte (Novo Banco) en een bad bank, aandeel- en obligatiehouders werden mee in het bad getrokken. Alleen moet het ‘resolutiefonds’ in de toekomst nog meer gespijsd worden door de andere banken.
Tenzij er een echte oorlog uitbreekt, wegen die geopolitieke conflicten slechts tijdelijk op de beurs. Voor mij geen reden om weg te blijven. Ik kijk vooral naar de evolutie van de rente. Alleen die kan er volgens mij voor zorgen dat we het jaar lager afsluiten dan we gestart zijn.
Bedenk wel dat Buffet hetzelfde gedaan heeft in 2007 voor de crash van 2008. Niet dat hij zo’n crash kan voorspellen, maar als de aandelen overgewaardeerd zijn, parkeert hij zijn geld liever in cash en oefent hij (veel) geduld uit. Uiteindelijk haalt Buffet gemiddeld 19% per jaar, beurscrashes meegerekend. Wie doet hem na?
19% heeft hij geen fonds ? Mag onmiddellijk bij in ons mixerfonds 🙂
Je kan het aandeel Berkshire Hathaway effectief kopen. Eén aandeel kost 196.253 USD, in 1980 was dat 275 USD!
Er zijn ook B-aandelen voor de meer democratische prijs van 130 USD,
Intussen heeft het aandeel gisteren de koers van 203.000 dollar aangetikt, om dan ietsje terug te vallen. Het gaat hard.
Jens zeggen dat de val van Banco Espirito Santo nu niet meer dan een verkeersdrempel is is een gevaarlijke uitspraak.
Enkele jaren geleden schrokken we ons bijna dood als we zulks nieuws hoorden. Vandaag vinden we zoiets doodgewoon, en dat is gevaarlijk we zijn de voorbije jaren geconditioneerd in deze omgeving van omvallende banken en andere rampen.
Het is zoals de kikker in kokend water. Gooi een kikker in bijna kokend water en hij zal er meteen uitspringen. Zet een kikker in koud water en laat het water zachtjes aan warmer worden tot het kookt. De kikker zal blijven zitten tot hij dood gaat van de hitte. Wij beleggers zijn een beetje zoals die kikker, het water wordt alsmaar heter. En we staan er niet bij stil. Tot we ons zulle verbranden.
Met artikels als deze weet ik nooit welke stappen je dan moet zetten. Geldt dit enkel voor aandelen beleggers en hoeven de fondsenbeleggers zich daar geen zorgen om maken ? Of moet je dan juist wel fondsen afbouwen ? Of moet je enkel deze afbouwen waar je al een mooie winst op hebt? Of net deze die op verlies staan zodat verliezen zich niet opstapelen ? Of moet je gewoon nu geen fondsen meer bijkopen ? Er verschijnen regelmatig van die artikelen, maar, wat doe je ermee ?
Even geduld, morgen hetzelfde onderwerp, maar dan over (mix)fondsen.
Karien om te weten welke posities je moet afbouwen moet je eerst berekenen wat de intrinsieke waarde van het aandeel is. Als de beurskoers veel duurder is dan de echte waarde van het bedrijf dan kan je deze positie beter afbouwen. Of je nu aandelen hebt waar je al veel winst of verlies op gemaakt hebt dat speelt eigenlijk geen rol. Een aandeel is duur wanneer de beurskoers van het aandeel sneller gestegen is dan de intrinsieke waarde van het bedrijf. Ik spreek hier natuurlijk voor aandelen. Morgen krijg je vast meer uitleg over fondsen van Robokat.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be