RES-packs-tuttimus-promo NEW (ON 14/08 - OFF 30/09)

About the author

HKDS

In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.

Related Articles

21 Comments

 1. 1

  Philippe

  Ik ben geabonneerd op De Belegger en zij hebben een aandelenportefeuille die over 30 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 9% opgeleverd heeft (inclusief transactiekosten en beurstaksen).
  Dit is een voldoende lange termijn om te kunnen evalueren wat hun advies waard is.

  Reply
  1. 1.1

   Al Fonds

   Mag ik terecht bang zijn dat je met die adviezen altijd enkele dagen achterloopt op de feiten en dat je in de starblokken moet klaarstaan om onmiddellijk (zonder nadenken ?) de adviezen moet opvolgen om te vermijden dat de (ver)kooporders van collega-abonnnees de marktprijzen al enigszins doen afwijken ?
   Daarmee bedoel ik dat je nooit zo goedkoop kan aankopen als De Belegger, maar ook nooit aan de prijs van DB kan verkopen ?
   Of valt dat allemaal nogal mee?

   Reply
   1. 1.1.1

    Ann

    Soms neem ik het eens vast in de bibliotheek (meestal met 2 weken vertraging), maar heb er verder nog niets mee gedaan. Zij werken met limieten, zowel voor aan- als verkoop.
    Als ik me niet vergis hadden ze onlangs een aankoop van AvH met limiet 110,4. Nu kan je het goedkoper krijgen, maar dat weet je nooit van tevoren. Er staan nu, dacht ik, ook op een stuk of 2-3 aandelen verkooporders met een limiet, om de portefeuille te herbalanceren (gedeeltelijke verkopen).

    Reply
   2. 1.1.2

    Philippe

    Het systeem van De Belegger is net opgezet om dit te vermijden: normaal worden aan- en verkooporders altijd op dinsdag doorgegeven aan hun bank. Op maandagavond is de nieuwe editie van De Belegger beschikbaar op hun website zodat elke abonnee dezelfde orders op hetzelfde moment kan ingeven. Zij werken meestal met limietorders zodat wie dezelfde limietorders doorgeeft hetzelfde resultaat kan bekomen. Iedere aan- en verkoop wordt ook verklaard door een bijhorende fundamentele analyse van het aandeel.

    Hun portefeuille bestaat uitsluitend uit aandelen en ETFs. Zij hebben meestal tussen 20 en 30 verschillende posities in hun portefeuille, waarbij geregeld een herbalancering gemaakt wordt: aandelen die te veel gestegen zijn, worden gedeeltelijk verkocht om het evenwicht in de portefeuille te bewaren. Aandelen die volgens hen nog potentiëel hebben maar nog verder gezakt zijn, worden bijgekocht.

    De Belegger claimt ook dat hun portefeuille slechts het aandelengedeelte betreft van een globale portefeuille en dat deze nog moeten aangevuld worden met andere componenten (obligaties, fondsen, vastgoed, goud,…) waar zij echter geen advies over geven.

    Ter verificatie: de portefeuille is opgestart op 1/1/1984 met een beginkapitaal van 200.000 BEF en staat op 1/8/16 op 103.452 EUR.

    Reply
    1. 1.1.2.1

     Al Fonds

     Da’s de theorie.
     Hoe dikwijls komt het voor dat “jouw” kooporder MET limietkoers niet uitgevoerd wordt omdat al die kooporders natuurlijk enige vraag genereren en alzo de prjs opdrijven?

     Reply
     1. 1.1.2.1.1

      Philippe

      Voor kleine aandelen op de continumarkt in België zou dit inderdaad een probleem kunnen geven, maar de meeste aandelen die in de portefeuille van DB zitten, zijn aandelen uit de Bel20 of buitenlandse aandelen waar een klein Belgisch beleggingsblaadje geen invloed heeft op de koersvorming die grotendeels bepaald wordt door de grote institutionele beleggers en hedge funds.

    2. 1.1.2.2

     juluscesar

     Indien je bv (lukraak gekozen) het Belgische Merclin fonds kocht bij zijn oprichting in 2003 dan had je nu met een éénmalige aankoop 9,49 % opbrengst per jaar. 240%
     Bon dit is wel zonder beurstaksen 😉

     Reply
  2. 1.2

   Frank Daems

   Oeioei, een mooi gemiddeld rendement over 30 jaar … doet me denken aan de enige miskoop die ik gedaan heb bij beleggingsfondsen, omdat ik toen ook nog rekening hield met het gemiddelde over de volledige bestaansperiode van een fonds. Had ook een prachtig gemiddeld rendement (van 2 cijfers voor de komma). Alleen, de recente tendens van dat fonds was zeer negatief.
   Zie:
   https://www.mijnkapitaal.be/fondsen/verraderlijke-grafieken-fondsenwereld/

   Reply
 2. 2

  Ronald

  Al de aanbevelingen die ooit ik opgevolgd heb bleken nadien miskleunen te zijn…maak zelf uw huiswerk en blijf weg van die lijstjes…

  Reply
 3. 3

  Kurt

  Vorig jaar adviseerde fondsenblad fondsenanalyse Japanse fondsen wegens Abenomics. Ondertussen MIN 20 %.

  Reply
  1. 3.1

   HKDS

   OK, maar misschien hebben ze ook fondsen geadviseerd die het nu wél goed doen?
   Bekijk liever het geheel van de adviezen, en pin je niet vast op 1 advies. In elke beleggersfruitmand zit immers wel een rotte appel (zelfs meerdere).

   Trouwens jouw voorbeeld van die Japanse fondsen verwondert mij:
   Ik had LU0278936439 en LU0011963674 in kas. In het kader van de Test-Aankoop invest portefeuilles heb ik die net verkocht, met 8% jaarrendement in EUR.
   Op M* zie ik dat de huidige notering van die 2 fondsen minder dan 10% onder hun vorige piek (mei 2015) ligt, in EUR.
   Ter info, hier de links naar de artikels:
   https://www.mijnkapitaal.be/andere-beleggingen/beleggingsstrategie/test-aankoop-getest-neutrale-fondsenportefeuille/
   https://www.mijnkapitaal.be/andere-beleggingen/beleggingsstrategie/test-aankoop-getest-modelportefeuille-rabobank-be/

   Reply
   1. 3.1.1

    Kurt

    ia, idd, ze zijn voorstander van precious metals, als je 50 % van uw fondsen verdeeld over de 5 goudmijnfondsen verkrijgbaar in België en hierin belegd, klop je hiermee dit jaar met straten voorsprong de mixer en de flexer. Allen halen ze meer dan 100% YTD.
    Je moet natuurlijk durven en geduldig afwachten.

    Japanse aandelen waren top tot eind juli vorig jaar, dan felle daling in september.
    Zoals altijd te zien welke periode je bekijkt.

    Reply
    1. 3.1.1.1

     Al Fonds

     Goudmijnfondsen vergelijken met de Mixer en de Flexer is niet eerlijk. De volatiliteit is niet in verhouding.
     En nogmaals tot vervelens toe: vooral de Mixer, maar ook de Flexer, zijn niet samengesteld om het hoogste rendement te halen maar om een stabiele groei te bekomen.
     Stabiliteit prioritair op rendement. Een wereld van verschil.
     Da’s ook wel het verschil met de portefeuille van DB: iemand die een alternatief zoekt voor een spaarboekje kan (deesl) de Mixer overwegen, maar zeker niet de portefeuille van DB.

     Reply
     1. 3.1.1.1.1

      Philippe

      Inderdaad, de portefeuille van DB is niet bedoeld voor mensen die een defensieve belegging zoeken als alternatief voor een spaarboekje of termijnrekening. Daarvoor is de portefeuille veel te dynamisch. Enkel geschikt voor langetermijnbeleggers die met de volatiliteit eigen aan het beleggen in aandelen om kunnen gaan.

     2. 3.1.1.1.2

      juluscesar

      Bij het dyn flexer fonds bedraagt de opbrengst sinds 2014 ongeveer 11% per jaar.
      Dit ligt een stuk boven “de belegger” ; is dit ook zo over langere termijn ? MAW kan je met fondsen aankopen zonder al te veel aan en verkopen een rendement halen van 10 % en zo de beleggersblaadjes kloppen ? Tot hoever kan je dit backtesten ?

     3. Robokat

      Via backtesting komen we voor de Flexer Dynamic op 10,8% over de voorbije 10 jaar, op basis van Buy and Hold. En zelfs onze screening cijfers geven >10%, terwijl de meestal lagere cijfers geven dan geannualiseerde rendementen.

      Uiteraard met de gebruikelijke bedenkingen rond backtesting.

    2. 3.1.1.2

     Robokat

     Ik weet dat nog zo niet. Zonet even de Flexer vergeleken met een gekend goudmijnfonds van Blackrock. Indien je 5 jaar geleden 10.000 investeerde in beiden, dan heb je met de Flexer nu 16.000 euro en met dat goudmijnfonds 7.800 euro.

     Ik heb het nog maar recent in het artikel screening van fondsen geschreven dat manipulatie van cijfers erg makkelijk is. Je kiest gewoonweg de periode die past bij wat jij wil bewijzen en negeert vervolgens alle andere cijfers. In dit geval neem je de YTD omdat dit je goed uitkomt, terwijl cijfers op 5 of 10 jaar gewoonweg rampzalig zijn…

     Reply
     1. 3.1.1.2.1

      Kurt

      of goud van 2000 tot 2016 de beste activaklasse van allemaal.
      De goudprijs werd echter van 2011 tot 2015 naar beneden gemanipuleerd door VS banken om de Chinezen te plezieren daar deze dreigen hun VS obligaties te verkopen. Nu heeft China goedkoop goud kunnen bijkopen. Deel 2 van de hausse is nu begonnen. Bekijk de flexer binnen 2 jaar maar eens terug tegenover de goudmijnaandelen, de cijfers zouden wel eens omgekeerd kunnen zijn 🙂 . Je moet toch goedkoop kopen en hoog verkopen, wel ik heb goedkoop goud(mijnen) gekocht.

     2. Robokat

      Goud is off-topic, dus onder dit artikel gaan we die discussie niet voeren.

      Je maakt echter wel een belangrijk punt: je moet op het juiste moment in erg volatiele belegging instappen. Vele beleggers kunnen er miljarden winsten mee maken, maar er gaan evengoed miljarden verloren bij wie een slechte timing heeft.

      Heel opmerkelijk daarbij is dat beleggingsguru’s vaak erg tegenstrijdige meningen hebben over wat nu koopwaardig is en wat niet. Wie mij volgt via twitter, zal wel weten dat ik soms op die tegenstelling wijs door 2 direct tegenstrijdige adviezen te retweeten. Ook wie bv. het beleggingsblad van de VFB leest, zal al wel opgevallen zijn dat de adviezen in het magazine van dezelfde maand soms totaal tegenstrijdig zijn.

      Een groot deel van de beleggers moet dus foutief advies volgen, want er kan maar één iemand gelijk hebben. Niemand die ooit in een beleggingsblaadje of op een forum schrijft dat hij heel veel geld hij verloren is met een bepaalde riskante belegging, toch? We lezen enkel de success stories waardoor het grote risico van zeer volatiele beleggingen onvoldoende belicht wordt.

     3. Al Fonds

      Ik lees vandaag in de krant dat Barclays stelt dat de gouden tijden even voorbij kunnen zijn. De edelmetalen profiteerden van de vlucht naar veiligheid , maar die paniek is voorbij. Voor veel grondstoffen zijn ook de fundamenten niet goed.
      De hefboomfondsen verminderden hun posities in grondstoffen al met 38%.
      Of hoe je wel eens achter de winst zou kunnen lopen.

 4. 4

  juluscesar

  Je moet altijd kijken van waar de wind komt; hier dus van een bank die enkel maar nadelen ziet als de mensen goud gaan kopen. Maar ook die beleggers adviezen van aandelen zus of zo zitten verweven in een geheel systeem van media en bedrijfsnetwerken en financi¨le kluwens. Onlangs is er trouwens een ander financieel forum toegetreden tot dit media “ons kent ons” circus.

  Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2012 - 2017 MijnKapitaal.be