Naar aanleiding van de erg grove uitspraken van Conner Rousseau over beleggers, is onderstaande tekst geschreven om hem terug te roepen naar planet Earth. Wil je die uitspraken ook eens horen, bekijk ze hieronder:
Vanaf ergens minuut 20 hoor je hem letterlijk zeggen dat beleggers “in hun luie zetel liggend met 1 swipe op hun smartphone miljoenen verdienen”.
Het klinkt zo goed nietwaar “meerwaarde belasting”. Die rijke nietsnutten die geld scheppen zonder iets te doen. Wel, ik ken toevallig veel beleggers en dit is de echte wereld:
Beleggers zijn gemiddeld heel gewone mensen, helemaal niet rijk, wel voorzienig. Mensen die hard werken, heel veel belasting betalen en in ruil mogen uitzien naar een pover pensioen. Om dat enigszins te counteren, proberen ze te sparen. Door te beleggen trachten ze wat rendement te halen op die bijeen gespaarde centjes. Eerst en vooral om de inflatie te neutraliseren, anders vreet die hun kapitaaltje op tegen dat ze het nodig hebben. Met vallen en opstaan en wat geluk (de Bel 20 staat nu 20% lager dan in 2007!!) kunnen ze zo iets opbouwen. De staat pikt al gretig risicoloos mee uit die ruif zodat dit geen evidentie is.
Er staat in dit land 300 miljard euro te rotten op spaarboeken. De banken weten niet waar naartoe ermee en beginnen al bewaarrente aan te rekenen! Dat zijn allemaal centen, bijeen gespaard door mensen die nu al bang zijn om te beleggen en zo de economie te steunen. 300 miljard euro die zou kunnen aangewend worden om de economie “schwung” te geven. Jonge, maar ook gevestigde bedrijven, de sterkhouders van onze economie, hebben risicokapitaal nodig. Durf, innovatie, kennis en vertrouwen doen de rest. Beleggers helpen de economie te stimuleren zonder 1 Euro uit de staatskas te halen. Win/win. De taart doen groeien is toch wat we willen? Maar nee, we gaan beleggers nog eens extra belasten. Daardoor zakt de risicopremie naar een niveau dat alle lust om te beleggen ontneemt.
De beurs maakt net van ondernemen een democratisch en laagdrempelig gebeuren, voor letterlijk iedereen toegankelijk. Zonder beurs is ondernemen een elitair onderonsje, enkel voor de happy few. Beleggen is zeer educatief en leert mensen hoe economie functioneert en wat ondernemen echt is. Het zou moeten verplichte leerstof zijn in de scholen! Ooit zijn er politici geweest die dat inzagen en beleggen voor de kleine man aanmoedigden. Die zijn er tegenwoordig niet meer, er is alleen nog een kleinzielig jaloezie beleid over.
Uw denigrerende karikatuur over beleggers in uw “new social deal” filmpje voelt als een dolk in het hart van elke integere belegger en getuigt van een complete onwetendheid of onwil ter zake. Beleggers doen niets of niemand kwaad en geven door hun activiteit de economie zuurstof , en dragen tegelijk ernstig bij aan de staatskas, ook zonder meerwaardebelasting.
Beleggen is een werkwoord, uw “swipe” uitspraak slaat nergens op en kwetst diep! De belegger neemt alle risico op zich en is niemand ten laste. Risico nemen is de basis van elke vooruitgang. Het is overigens mede dank zij beleggers die aan boord gebleven zijn en dus de verliezen geslikt hebben in deze ongeziene crisis, dat vele bedrijven er nog zijn. Hadden ze zich teruggetrokken, stonden we voor ongeziene drama’s.
Overigens zal een meerwaarde belasting nog maar eens (cfr speculatietaks) diezelfde kleine weerloze belegger treffen en niet de Google’s of Facebooks of Amazon’s van deze wereld. Val die aan zoveel je wil, maar die zijn niet zo gemakkelijk vóór 1 gat te vangen. Veel succes.
Met dank aan Guido Backers voor dit artikel.
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be