De uitbraak van het COVID-19 virus ligt aan de basis van een ongeziene crisis. Vele bedrijven zagen in een mum van tijd een groot deel van hun beurswaarde in rook opgaan. De forse daling van aandelenkoersen en de anticipatie op een heropleving na de lock-down creëerden een unieke marktsituatie. De aantrekkelijk geprijsde aandelen zorgden voor een toestroom aan nieuwe beleggers.
Toch blijft het belangrijk dat nieuwe beleggers begrijpen waarin ze investeren. Op deze manier kunnen ze zich toch enigszins indekken tegen een mogelijk kapitaalverlies.
Het is een klassieker, maar een gediversifieerde portefeuille is de belangrijkste factor om risico’s in te perken. Denk hierbij niet enkel aan verschillende financiële producten zoals aandelen, obligaties en grondstoffen. Het risico spreiden over verschillende sectoren, in verschillende landen en in verschillende munteenheden is een uitstekende strategie om een eventueel kapitaalverlies snel op te kunnen vangen.
Nog belangrijker dan diversificatie zijn de cijfers. Een balans doornemen en ratio’s toepassen kan belangrijke informatie aan het licht brengen: is een bedrijf onder- of overgewaardeerd? Heeft het bedrijf een sterke balanspositie? Heeft een bedrijf hoge schulden?
Door volgende ratio’s te gebruiken, kunnen beleggers de cijfers achter een aandeel beter interpreteren en de risicobestendigheid van een aandeel analyseren.
Deze ratio bekom je door de huidige koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel. Is de huidige koers van een aandeel 40€ en de winst per aandeel 5€, dan is de koers-winstverhouding 8.
De uitkomst geeft aan hoeveel een belegger wil betalen per euro winst of hoelang het duurt voordat het aandeel zichzelf terugbetaalt. Dit is een goede waardemeter voor een aandeel: hoe lager de koers-winstverhouding, hoe goedkoper het aandeel. Hoe hoger de koers-winstverhouding, hoe duurder het aandeel.
Deze ratio bekom je door de huidige koers van een aandeel te delen door de boekwaarde van het bedrijf. (De boekwaarde bekom je door het eigen vermogen te delen door alle uitstaande aandelen).
Ook dit is een goede waardemeter voor een aandeel. Is de uitkomst kleiner dan 1, dan wordt het aandeel beschouwd als goedkoop. Is de uitkomst groter dan 1, dan wordt het aandeel als duur beschouwd.
Deze ratio bekom je door de Enterprise Value (beurswaarde + netto schuld) te delen door het EBITDA (Inkomsten voor aftrek van interest, belastingen, afschrijvingen en amortisatie). Deze ratio is waarschijnlijk een betere waardemeter voor aandelen aangezien er rekening wordt gehouden met de schuldpositie van het bedrijf. Hoe lager de uitkomst, hoe goedkoper het aandeel wordt beschouwd.
De bèta wordt gebruikt om de volatiliteit van een aandeel uit te drukken. Het toont aan hoe gevoelig het aandeel is voor koersschommelingen op de markt.
Is de bèta groter dan 1, dan is het aandeel volatieler dan de markt.
De meeste beursgenoteerde bedrijven keren een jaarlijks dividend uit. Door het dividend per aandeel te delen door de huidige koers bekomt men het dividendrendement. Dit percentage is het rendement dat uw aandeel jaarlijks opbrengt.
Let wel op met het vergelijken van ratio’s, ze kunnen namelijk sterk verschillen per sector (groeibedrijven zijn bijvoorbeeld altijd hoger gewaardeerd). Ze worden dus het best gebruikt om bedrijven binnen eenzelfde sector te vergelijken.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be