Cera, de coöperatieve vennootschap van KBC wil opnieuw geld ophalen. Dit nieuws komt nog geen week na de nieuwe aandelenuitgifte van Argenco (Argenta). Instappen of niet?
Cera is een erkende coöperatieve vennootschap waarvan zijn grootste belang geïnvesteerd is in de aandelen KBC Group NV. Hiermee controleert Cera ruim 21% van de Belgische Bank- en Verzekeraar. Cera heeft zo’n 412.000 vennoten of houders van coöperatieve Cera-aandelen. Ze hebben verschillende soorten aandelen, met elk hun specifieke kenmerken. De aandelen die nu worden uitgegeven zijn E-aandelen. Dit zijn gewone coöperatieve aandelen, met een waarde van 50 euro per aandeel. Ze geven recht op een jaarlijks coöperatief dividend en behouden hun nominale waarde (het aandeel gaat niet op en neer) tenzij bij een faling.
Tegenwoordig heeft een coöperatief aandelen aan populariteit moeten inboeten door het Arco / Dexia debacle. Dit werd in de risicoanalyse van Aandelen en obligaties uitvoerig besproken. (Must read)
Weet dat de onderliggende activa zeer belangrijk zijn. Als deze waarde sterk in waarde afneemt loop je zelf als coöperatieve aandeelhouder schade op. MijnKapitaal is op onderzoek getrokken. Daarbij hebben we gezien dat Cera een participatie heeft in KBC Ancora (een monoholding met als enige actief een participatie van +/- 18,5% in KBC Group) en een rechtstreekse participatie in KBC Group van ca. 2,7%.
Persoonlijk zijn we minder voorstander van een holding boven een holding structuur gezien je hierdoor weer een extra risico neemt. Zo moest Ancora bv. een stevige waardevermindering boeken van 1,23 miljard op haar participatie in KBC tijdens de bankencrisis. Gezien de huidige beurskoers van KBC hoef je je hierop momenteel niet direct zorgen te maken.
In de prospectus wordt expliciet melding gemaakt op het feit dat deze aandelen onder het “bail in” principe vallen (lees het artikel in de link). Indien de bank in moeilijkheden zou geraken, dan kan jouw kapitaal hiervoor gebruikt worden om de bank te redden. Dit principe moet je goed begrijpen als je wil investeren in de banksector.
KBC is een van de grootste bank- en verzekeraar in België met een beursnotering op de BEL20. Deze koers kan dus sterk schommelen naar mate de prestaties van de bank. Dit hoeft geen probleem te vormen maar tijdens de bankencrisis was de waarde van het KBC aandeel zo hard gezakt dat Cera zwaar in de problemen was gekomen. Men had immers geld geleend om aandelen van KBC te kopen die toen bijna waardeloos waren geworden. Hierdoor heeft Cera een clausule moeten inroepen dat gedurende een bepaalde periode de coöperanten hun aandelen niet meer konden verkopen.
Destijds heeft de federale regering 3,5 miljard en de Vlaamse regering nog eens 2 miljard in KBC gepompt om die van het faillissement te redden, maar dat mag dus niet meer. Indien de bankencrisis was afgehandeld volgens de huidige regels, dan had men eerst de bail-in moeten toepassen vooraleer de overheid de bank/groep zou mogen redden. M.a.w. alle gewone én cooperatieve aandeelhouders zouden hun geld verloren zijn.
Het risico is erg moeilijk om in te schatten, ondanks alle Europese stress tests. Financiele instellingen zijn onderling zodanig verweven dat bij een nieuwe bankencrisis de dominostenen terug zouden omvallen. De Europese stress tests houden daar volgens sommigen onvoldoende rekening mee. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld op de juistheid hiervan.
Het rendement staat niet vast en kan dus ieder jaar schommelen op basis van de winstgevendheid van de vennootschap. Ook krijg je als vennoot een aantal kortingen bij handelaars…. De roerende voorheffing op de interesten is vrijgesteld tot 190 euro per jaar voor de som van al jouw coöperatieve aandelen samengeteld.
2014: 2,5 % 2015: 2,5 % 2016: 2,5 %
Wij horen graag jouw mening! Overweeg jij om in te stappen of ben je al aandeelhouder?
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Maar je kan het ook ruimer zien. 2 keer per jaar komt er een boekje met extra voordelen. Daar kan je het meeste voordeel uit halen. Als ik alles opnieuw zou doen, zou ik 1 keer de minimale belegging doen en met het hele gezin genieten van de voordelen uit het boekje. Vroeger was de minimale belegging 500 euro en maximaal 1250 Euro. Bij 500 euro kreeg je eveneens het boekje. Nu is de minimale 1250 en het maximum ken ik niet. Naar mijn bescheiden redeneervermogen is het veel interessanter om in de FlexerDynamic of in de kapitalisatie van Medirect te beleggen. Naar mijn mening brengt de Mijnkapitalisatie van Medirect zelfs het meeste op.
QQQ is volgens mij ook een heel goeie EFT
QQQ is nog wel heel “pril”. Wat gaat er op dit ogenblik niet omhoog ? Ik wil toch wel wat meer historiek zien om een oordeel te kunnen vellen.
Sinds 1999 zoiets vind ik niet pril
Sorry, ik vond op ‘t eerste zicht maar historiek vanaf 2015. Vandaar mijn reactie.
De prestaties van QQQ zijn vrij indrukwekkend. Lees echter de analyse op M*, er is een ongewoon hoog concentratie risico.
de beurscrash in 2007 en andere zijn snel verwerkt als je deze ETF bekijkt.
Ik heb deze week nog gesproken met de beheerder van Pimco. Daar verwachten ze tijdens de volgende 5 jaar een toename van de risico’s zodat velen, die momenteel denken dat ze een financieel genie zijn, nog gaan schrikken. Daarover volgende week meer.
Als je goed kijkt wat er allemaal in de PROshare QQQ of in de Powershare QQQ zit dan zou er een wereldcrash moeten gebeuren. QQQ zijn bijna zuivere technologie EFT. Bijna alle mogelijke grote IT/elektronica/multimedia fabrikanten zitten erin. Ik weet niet van buiten de welke. Maar denk aan bedrijven als Cisco, Intel, Broadcom, Apple, Microsoft, Facebook, …. en ettelijke meer. Als al deze bedrijven ineens zouden verdwijnen dan zaten we nu niet op het scherm te zien. Ik geloof in technologie. Technologie van de toekomst.
Risicoloos bestaat ‘bijna’ niet. Een spaarboekje brengt amper iets op. Noem mij betere alternatieven om je centen veilig te spreiden. Ik bezit verschillende CA die samen nog geen 5 % van mijn portefeuille inhouden. En toegegeven, ik heb een bloedhekel aan belastingen betalen , zodoende !
Bloedhekel aan belastingen. Dat er groot fraudeurs zijn die ervoor zorgen dat u teveel belastingen betaald , daar hebt u blijkbaar geen hekel aan.
Die van Argenta vond ik dan iets interessanter. Als ik het goed begrijp dat hoeven die ‘aandeelhouders’ van ARCO niet uitbetaald te worden, ARCO viel ook onder het Bail-in-principe. Dexia is failliet gegaan dus zijn ze hun geld kwijt. Lijkt me duidelijk een spelletje van gokken en verloren.
Voor deze zal ik passen.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be