About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robokat (Carl De Ridder)
9 jaren geleden

Helaas heb je allerlei kosten bij aan- en verkoop van aandelen. Je betaalt dan 2 x 0,25% beurstaks, en ook je bank of broker zal een vergoeding vragen. Je bent minstens 1% kwijt aan kosten.
Stel dat je aandeel een dividend van 4% uitkeert, dan betaal je daar 25% RV op, en dat is ook gelijk aan 1% van de totale waarde.
Daarnaast is er het risico van onverwachte koersschommelingen, soms herstelt een aandeel erg snel na dividenduitkering.
En stel nu even dat iedereen je redenering volgt en de dag voor de ex-dividenddatum het aandeel zou verkopen. Er zijn dan geen kopers en het aandeel zou helemaal crashen. Je zou m.a.w. niet in staat zijn om het aandeel aan een goede prijs te verkopen.

oubli
oubli
9 jaren geleden

Stel dat een bedrijf 10 euro dividend uitkeert. De stelling hierboven is dat de koers logischerwijze na het betalen van het dividend 10 euro minder wordt. Maar… kan je als belegger dan niet beter net voor ex dividend datum verkopen en terug kopen nadien. Je hebt dan de volle 10 euro verschil in je zakken waar je bij uitbetaling dividend maar 75 procent krijgt (25 % R.V.). Koersschommelingen door andere redenen dan dividend buiten beschouwing gelaten. Wat is er mis met mijn redenering ?

oubli
oubli
9 jaren geleden
Antwoord aan  oubli

Ik las net mijn eigen bijdrage en vond het niet mis. Gastbijdrage Afrodiziak, ik wacht op jouw deskundig weerleggen van mijn stelling, wat je ongetwijfeld kan.

Mouche
Mouche
9 jaren geleden

Moet een bedrijf dat bvb in de Bel 20 staat niet altijd een dividend uitkeren? Ik heb de indruk dat dit niet het geval is, zoals met nieuwkomer Thrombogenics. Men zit daar toch in de hogere regionen van de beurs waar men verwacht als aandeelhouder een graantje van de winst te mogen meepikken?

Johan
9 jaren geleden
Antwoord aan  Mouche

Elk bedrijf kan zelf bepalen hoeveel en of men een dividend uitkeert. Het dividend is een betaling van (een deel van) de winst van een onderneming aan haar aandeelhouders. Als een onderneming winst maakt kan het bedrijf kiezen om een deel van dit bedrag uit te keren aan zijn aandeelhouders of te herinvesteren in de onderneming.

Het spreekt voor zich dat wanneer het bedrijf een dividend uitkeert – het eigen vermogen van die onderneming afneemt. De doelstelling van veel ondernemingen is om een stabiel dividendbeleid te voeren. Bij jonge bedrijven zien we vaak dat zij liever geen of eerder een beperkt bedrag aan dividenden uitkeren omdat zijn eerst een reserve wensen op te bouwen.

curls_be
curls_be
10 jaren geleden

Bedankt voor de uitleg!
Er zijn aandelen die naast een “ex-dividend” ook een “record” datum hebben. Ik vraag me af of je het aandeel moet houden dat de “record” datum voorbij is.

Johan
10 jaren geleden
Antwoord aan  curls_be

Alle dividenduitkerende aandelen hebben naast een ex dividend datum inderdaad ook een record datum.
Dat is vooral een datum die voor de bank van belang is.
Als belegger hoef je met de record datum geen rekening te houden, en is enkel de ex dividend datum belangrijk.

Bekijken we een voorbeeld uit de praktijk:
GBL noteerde ex dividend op donderdag 26/04/2012. Record datum was 30/04 en betaaldatum 03/05.

Stel dat jij het aandeel had gekocht op woensdag 25/04, en verkocht op 26/04, dan zou je toch het aandeel ontvangen (op 03/05). De recorddatum speelt voor jou als belegger dus helemaal geen rol. Je hoeft het aandeel zeker niet aan te houden tot de record datum.

En nog even ter herhaling: het “knippen” van de coupon vindt op de ex dividenddatum steeds plaats “voorbeurs”, dus met andere woorden: voor de beurs opengaat. Wie het aandeel GBL nog heeft gekocht op de ex dividend datum (26/04), die zal het dividend NIET ontvangen.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x