About the author

Related Articles

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op
Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Helaas heb je allerlei kosten bij aan- en verkoop van aandelen. Je betaalt dan 2 x 0,25% beurstaks, en ook je bank of broker zal een vergoeding vragen. Je bent minstens 1% kwijt aan kosten. Stel dat je aandeel een dividend van 4% uitkeert, dan betaal je daar 25% RV op, en dat is ook gelijk aan 1% van de totale waarde. Daarnaast is er het risico van onverwachte koersschommelingen, soms herstelt een aandeel erg snel na dividenduitkering. En stel nu even dat iedereen je redenering volgt en de dag voor de ex-dividenddatum het aandeel zou verkopen. Er zijn dan… Lees verder »

oubli
Gast
oubli

Stel dat een bedrijf 10 euro dividend uitkeert. De stelling hierboven is dat de koers logischerwijze na het betalen van het dividend 10 euro minder wordt. Maar… kan je als belegger dan niet beter net voor ex dividend datum verkopen en terug kopen nadien. Je hebt dan de volle 10 euro verschil in je zakken waar je bij uitbetaling dividend maar 75 procent krijgt (25 % R.V.). Koersschommelingen door andere redenen dan dividend buiten beschouwing gelaten. Wat is er mis met mijn redenering ?

oubli
Gast
oubli

Ik las net mijn eigen bijdrage en vond het niet mis. Gastbijdrage Afrodiziak, ik wacht op jouw deskundig weerleggen van mijn stelling, wat je ongetwijfeld kan.

Mouche
Gast
Mouche

Moet een bedrijf dat bvb in de Bel 20 staat niet altijd een dividend uitkeren? Ik heb de indruk dat dit niet het geval is, zoals met nieuwkomer Thrombogenics. Men zit daar toch in de hogere regionen van de beurs waar men verwacht als aandeelhouder een graantje van de winst te mogen meepikken?

Johan
Redacteur
Johan

Elk bedrijf kan zelf bepalen hoeveel en of men een dividend uitkeert. Het dividend is een betaling van (een deel van) de winst van een onderneming aan haar aandeelhouders. Als een onderneming winst maakt kan het bedrijf kiezen om een deel van dit bedrag uit te keren aan zijn aandeelhouders of te herinvesteren in de onderneming. Het spreekt voor zich dat wanneer het bedrijf een dividend uitkeert – het eigen vermogen van die onderneming afneemt. De doelstelling van veel ondernemingen is om een stabiel dividendbeleid te voeren. Bij jonge bedrijven zien we vaak dat zij liever geen of eerder een… Lees verder »

curls_be
Gast
curls_be

Bedankt voor de uitleg!
Er zijn aandelen die naast een “ex-dividend” ook een “record” datum hebben. Ik vraag me af of je het aandeel moet houden dat de “record” datum voorbij is.

Johan
Redacteur
Johan

Alle dividenduitkerende aandelen hebben naast een ex dividend datum inderdaad ook een record datum. Dat is vooral een datum die voor de bank van belang is. Als belegger hoef je met de record datum geen rekening te houden, en is enkel de ex dividend datum belangrijk. Bekijken we een voorbeeld uit de praktijk: GBL noteerde ex dividend op donderdag 26/04/2012. Record datum was 30/04 en betaaldatum 03/05. Stel dat jij het aandeel had gekocht op woensdag 25/04, en verkocht op 26/04, dan zou je toch het aandeel ontvangen (op 03/05). De recorddatum speelt voor jou als belegger dus helemaal geen… Lees verder »

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be