About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jempi
jempi
8 jaren geleden

heb een virt portefeuille op de tijd aandelen.
Wie kent hier iets van en wat vind je van de belegging op zich?
Portef 1

AB InBevAB InBev+ € 36,76 1,0000 50,00 115,85 0,00% € 1.838,00 € 5.792,50 € 3.954,50 215,15% 05/03

Telenet Group Holding+ € 21,85 1,0000 100,00 51,31 0,00% € 2.185,00 € 5.131,00 € 2.946,00 134,83% 05/03

port 2

Lotus BakeriesLotus Bakeries+ € 323,00 1,0000 10,00 1.180,05 0,00% € 3.230,00 € 11.800,50 € 8.570,50 265,34% 05/03
Durf niet echt deze aan te gaan, weet niet hoeveel kosten enz….

Blackbelt
Blackbelt
9 jaren geleden

Mijn strategie is een beetje verschillend.
De grotere delen van mijn portefeuille zitten in fondsen (mixerfondsen met dank aan Al) en een paar van die saaie aandelen.

En met een beetje koop ik dan zeer speculatieve aandelen. Af en toe krijg je dan een klets tegen je oren (Thrombogenics), maar soms kan je ook eens een heel goede zaak doen (Tigenix x3 op een paar maand). En dat is dan een mooie reden om eens een lekker gezinsdineetje te doen met de winst.

Kris
Kris
9 jaren geleden

De winst van een bedrijf kan tijdelijk laag uitvallen omwille van redenen die geen afbreuk doen aan de gezondheid van een bedrijf, zoals zware investeringen, eenmalige herstructureringskosten, inkoop eigen aandelen, e.d. Die lagere winst zorgt dan wel voor een hoge k/w verhouding, maar betekent niet dat het aandeel duur is.
Daarom werd de Shiller k/w verhouding in het leven geroepen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de gemiddelde winst van de afgelopen tien jaar. Zo worden tijdelijke en periodieke schommelingen van de winst uitgevlakt.
De Shiller k/w wordt daarom vaak gezien als een betere parameter om de koopwaardigheid van een aandeel te beoordelen.

Redactie
9 jaren geleden
Antwoord aan  Kris

Kan kloppen, maar ik hou niet van al die formules. Ik ga nu opzettelijk heel snel door de bocht: iemand ontwikkelt een formule die de meesten toch niet begrijpen. Blijkt die niet het verhoopte resultaat te leveren, dan maakt daar iemand anders een variant op. Ik heb medelijden met al die studenten die al die formules moeten instuderen.
Nog niet zo lang geleden is nu weer uit een andere studie gebleken dat al die formules, momentums, ratio’s, trends enz geen garantie bieden.
Het is zoals ik al eens geschreven heb over een hommel: dat dier kan volgens de wetenschappers niet vliegen (te zwaar en de vleugels te klein). Die hommel heeft niet gestudeerd en weet dat niet en dus vliegt ze toch maar zoemend rond. De aandelen hebben ook nooit gestudeerd en doen gewoon hun eigen ding. Dikwijls tegen alle logica in.
De logica en explicatie kleeft men er nadien bij.
Gelukkig maar, want moest iemand de sluitende formule vinden, dan was heel het beursgegeven ten dode opgeschreven. Iedereen kocht dan dezelfde aandelen wel en anderen niet meer…
Wonder boven wonder blijken mijn erg simpele screenings toch wel enig signaal te geven (spijtig ook geen garanties): één van de volgende dagen publiceer ik nog een artikel dat dat nogmaals ten volle aangeeft. Maar ik screen wel geen aandelen…

Kris
Kris
9 jaren geleden
Antwoord aan  Bjorn De Wilde

Ik onderschrijf deze reacties ook, hoor. Het enige wat ik wilde zeggen is dat ALS je je voor je aandelenselectie mede laat leiden door de tips uit het artikel om je KANS op succes te vergroten (zoals auteur het ook correct formuleert), je tip 1 kan verfijnen door k/w te vervangen door Shiller k/w. Beide zijn gebaseerd op resultaten uit het verleden, met alle beperkingen van dien, maar de Shiller k/w is minder gevoelig voor toevallige en éénmalige factoren.
Voor wie niet houdt van formules en vuistregels is bovenstaand artikel allicht niet bedoeld. Maar, alle beperkingen ten spijt, hebben ze toch belangrijke voordelen t.o.v. het pure natte vinger werk

Kleine Garnaal
Kleine Garnaal
9 jaren geleden

Net zoals coca cola, kan je ook aandelen kopen van coca cola enterprises, die de flesjes vult voor coca cola. Zij hoeven geen budgetten vrij te maken voor marketing of R&D, maar hebben wel iets meer investeringen te doen op hun machinepark.

Redactie
9 jaren geleden
Antwoord aan  Kleine Garnaal

Als ik dat een toeleveraar mag noemen, dan heb je daar wel meer risico dan bij een franchisenemer. Als CC een andere bottelaar kiest, dan is het plots gedaan. De andere zou voor een doorstart kunnen gaan. Of zie ik dat verkeerd?

Kleine Garnaal
Kleine Garnaal
9 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Je ziet dat verkeerd, Coca Cola Enterprises is inderdaad toeleverancier van Coca Cola, ze kunnen wel fabrieken sluiten/oprichten, maar is in volledig beheer door Coca Cola (vandaar ook de naamsverwijzing) en het is ook van belang een zeer hoge nettowinst te bekomen/behouden.
Het is zelfs zo al enkele jaren geweest, dat CCE betere cijfers had dan CC, net omwille van de verschillende budgetten. Zo maakt CCE winst per geproduceerd flesje, waarbij CC winst maakt op de finale verkoopprijs. Die verkoopprijs kan anders uitvallen door kortingen in winkels,… CC kan wel de productiecapaciteit veranderen, wat dan een impact heeft op CCE, maar ook hier zijn contracten,… opgesteld.
Onze vriend Buffet, heeft net zoals in Coca Cola, een groot aandeel in CCE. Daarnaast zijn er ook veel fondshuizen die beide aandelen in portefeuille hebben.

Redactie
9 jaren geleden
Antwoord aan  Kleine Garnaal

Weeral iets bijgeleerd. Waarschijnlijk weer zo’n situatie om aan “belastingsoptimalisatie” te doen?

Redactie
9 jaren geleden

Ik wil hier even inpikken: niet om onze nieuwe auteur al onmiddellijk de genadeslag te geven, integendeel zelfs, want we zijn erg verheugd met zijn inbreng. In feite is het zelfs een bevestiging van zijn advies.
Ik wou jullie alleen tonen dat de professionele beheerders soms toch iets meer weten dan wij. Ik las in het maandverslag van Merclin Global Eq dat zij niet Mc Donalds kopen, maar Arcos Dorados.
Arcos Dorados zeg je?? Dat is de franchisenemer van Mc Donalds in Latijns-Amerika. Dat aandeel verloor 2/3 van zijn waarde, niet door slechte resultaten, maar door de zwakte van de plaatselijke munten en de hoge inflatie in Venezuela en Argentinië. Dat maakt dat het qua koers/omzet 6 maal goedkoper is dan MD en een veel groter groeipotentieel heeft. Volgens de beheerder van Merclin een opportuniteit.
Let op, dit is maar een voorbeeld: volg dit voorbeeld niet blindelings op want het rapport dateert reeds van juni van dit jaar.

Jhn
Jhn
9 jaren geleden

Klasse!
Dit artikel ga ik boven mijn bed hangen 😉
Bedankt

Nog een vraagje, deze info waar vind je die normaal gezien?
Jaarverslagen?

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

12
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x