Zelfs diegenen die 10 op 10 halen in de Financiële Test slagen er niet in om zo uit het hoofd te berekenen wat het rendement is van een product dat u na de instapkosten en na 8 jaar een bonus of meerwaarde garandeert van 28 % ! Een voorbeeld om de regel van Robokat op toe te passen: de infofiche nauwkeurig overlopen en uw rekenmachine erbij nemen om even te kijken welk rendement dit gestructureerd product van Axa voor u kan genereren. Diegenen die niet thuis zijn in rendementsberekeningen zullen er zelfs met een rekenmachine niet in slagen om het rendement te berekenen. Wij doen het voor u:
.
AXA Life Opportunity 2 is een Tak23-product waarop u kan inschrijven tot en met 14/12/2012 ( behoudens vervroegde afsluiting ) vanaf een bedrag van 5.000 euro. De betaaldatum is 18/12/2012. Er werd een bedrag voorzien van 40 miljoen EUR en bij overschrijding van de aanvragen zullen de inschrijvingen evenredig verminderd worden. Axa biedt het dus aan als een obligatie maar ik raad u wel aan om verder te lezen en het rendement even te vergelijken.
De contracten gaan in op 19/12/2012 en de afloopdatum is 19/12/2020 ( 8 jaar )
Bij de inschrijving is de intekenaar onderworpen aan een taks van 1,10 % en er wordt een instapkost vermeld van 3,50 % ( maar ook daarover later meer ). Bijstortingen zijn niet mogelijk.
De “inkomsten” uit Axa Life Opportunity 2 zijn onderworpen aan de roerende voorheffing ( 21 % + eventueel verhoogd met 4 % ).
De gestorte sommen worden door Axa omgezet in de Euro Medium Term Note uitgegeven door AXA Belgium Finance NL. Behoudens in gebreke blijven of een faling van Axa Belgium Finance ( wat we vrij onwaarschijnlijk achten: S&P A+/A-1 met negatief vooruitzicht en Moody’s A2/P-1 met negatief vooruitzicht ) betekent dit dat u op de einddatum een bonus zal ontvangen van 28 % op uw netto storting ( storting – taks – instapkosten ). Kapitaal ( netto ! ) en bonus worden dus gewaarborgd door Axa.
Om het u gemakkelijk te maken hebben wij alle berekeningen voor u stapsgewijs onder mekaar gezet. Wij laten u beslissen of u instapt of deze kelk aan u laat voorbij gaan: we hebben echter eerst een berekening gemaakt aan een instap van 3,50 % zoals de infofiche voorschrijft ( middenste kolom ) en daarna een berekening met een instapkost van 2 %. Wij zouden echter iedereen aanraden om over deze kosten te onderhandelen en zeker nooit meer te geven dan 2 %. U merkt immers zelf welke impact die instapkosten hebben op uw uiteindelijk resultaat:
Vergelijkt u even met rendementen die Robokat nog niet zo lang geleden hier publiceerde: hier .
Eindconclusie: wij vinden het rendement voor zo’n lange periode zeker geen “opportunity”. Die lange periode is daarenboven ook onmiddellijk een risico omdat vervroegde opvragingen u vrij grote verliezen kunnen doen oplopen. Als u inschrijft, dient u zeker te zijn dat u die som 8 jaar kan missen.
Diegenen die een bedrijfsobligatie een te groot risico vinden, zouden wij zelfs durven adviseren om nog eerder voor een spaarboekje te gaan. Alhoewel die huidige intresten niet gewaarborgd zijn gedurende deze hele periode is de meerwaarde van dit product misschien net niet genoeg om uw geld 8 jaar vast te zetten. Er zijn ook nog Tak21-spaarverzekeringen te vinden waarvan de gegarandeerde rente vergelijkbaar is, maar die wel vrijgesteld zijn van roerende voorheffing na 8 jaar en 1 dag… Als de rente weer zou gaan stijgen, hebt u daar zelfs nog een kans op een extra bonusje…
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Uw periode van 8 jaar klopt niet. Deze loopt maar tot 2020. 🙂
Dank voor uw snelle reactie. Zoals u merkt is haast en spoed niet goed voor het afsluiten van contracten, evenmin om snel een berekening te maken. De fout werd rechtgezet en de cijfers aangepast. Of het daardoor nu echt een aanrader wordt, laat ik aan jullie oordeel over.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be