KeyPrivate is het nieuwe product voor online vermogensbeheer bij Keytrade. We mochten het product in 2015 preview uittesten en kregen daarbij ook een interview met Geert Van Herck en Gorik Nelissen van Keytrade.
KeyPrivate is discretionair online vermogensbeheer. Discretionair betekent dat je de samenstelling en het beheer van je KeyPrivate portefeuille helemaal aan ons overlaat.
We zijn niet de eerste op de markt met online vermogensbeheer (keyprivate), maar wel de eerste die dat doen op basis van ETF’s (trackers) i.p.v. fondsen. Op die manier kunnen we de kosten erg laag houden.
We werken op basis van de zgn. Modern Portfolio Theory, die de beste verhouding zoekt tussen risico en rendement. D.m.v. gespecialiseerde software (Gambit) wordt die theorie in praktijk gebracht.
We laten echter niet alles over aan die software, het is dus geen “robo-trading”. Ons investeringscomité houdt de teugels in handen en stuurt bij op basis van eigen analyses en rapporten van Amundi, Blackrock, enz.
We gaan dus onze eigen klemtonen leggen en niet zomaar doen wat de software voorstelt. We willen vooral voor de lange termijn gaan en niet op korte marktbewegingen reageren of de markten achterna lopen.
We mikken vooral op mensen die vertrouwd zijn met online beleggen. Mensen die veel geld op hun spaarrekening hebben staan en een alternatief zoeken voor de lage rentes.
De markt voor private vermogensbeheer in België bedraagt ongeveer 360 miljard, en we willen daar een stukje van meepikken via KeyPrivate. Maar verwacht van ons geen persoonlijke bezoeken, dit is een puur online verhaal en geen private banking.
Het startkapitaal bedraag 15.000 euro. Wij vinden dat een lage instapdrempel.
Met kleinere bedragen wordt een gediversifieerde portefeuille moeilijk omdat we met ETF’s werken. In tegenstelling tot fondsen, kan je geen fractie van een ETF kopen. Ze zijn ondeelbaar en daarom moet je toch met minimum bedragen werken.
In de context van discretionair vermogensbeheer is 15.000 echt niet zoveel. Veel vermogensbeheerders rekenen minima van 200.000 euro of nog veel meer.
Inderdaad, voor je gaat beleggen, moet je een geschiktheidstest afleggen. Daarmee bepalen we hoe defensief of dynamisch je mag beleggen en op basis daarvan stellen we je portefeuille samen.
Die portefeuille is ook niet statisch maar wordt door ons voortdurend bijgestuurd.
Ja, daar is een goede reden voor. We kiezen voor ETF’s die niet in België geregistreerd zijn. Hierdoor vermijden we een verhoogde beurstaks. Bovendien zijn de TER’s (= de totale beheerskosten) erg laag.
Maar de toezichtshouder, de FSMA, laat niet toe dat wij de naam van niet geregistreerde trackers gebruiken in onze commerciële communicaties.
Eénmaal aangekocht ga je die trackers natuurlijk wel op naam zien in je portefeuille. Maar wij mogen er geen reclame mee maken.
We werken met ETF’s met heel lage kosten of TER’s. Je hebt bijvoorbeeld de iShares “Core” reeks met kosten tussen 0,10% en 0,25%. Dat is echt heel laag. Wij krijgen daar dan ook geen retrocessies op.
Je betaalt geen in- of uitstapkosten. Wij rekenen enkel een beheerskost van 0,75% op jaarbasis.
Alles tezamen blijven de kosten erg laag.
Dat is uit de Gambit software voortgekomen en maakt deel uit van de Modern Portfolio Theory. We voelen ons daar ook goed bij. Goud biedt aan de huidige koersen nu toch wel opportuniteiten. Het is bovendien invers gecorreleerd met de aandelenmarkten en zo zijn we voorbereid om meer volatiliteit de baas te kunnen.
Heel veel is perceptie gedreven. Als de inflatie toeneemt, misschien over een termijn van 3-5 jaar, dan gaat de hele markt massaal uitstappen uit bedrijfs/overheidsobligaties en instappen in inflatie gelinkte obligaties. Dat zal de koersen ondersteunen, zelfs al gaat dit gepaard met renteverhogingen.
Wij zijn zeer tevreden met deze overname door Arkéa. Die groep heeft de laatste tijd heel wat bedrijven overgenomen die actief zijn in de online sector en is daarom een partner die ons goed zal kunnen ondersteunen. Ze hebben een heel jonge directie die compleet mee is in de online wereld en dat is goed voor ons.
Het is ook een coöperatieve, geen zakenbank en dat maakt toch wel een verschil.
Wij zijn een “gratis bank” en rekenen zo weinig mogelijk kosten. En toch maken we op die manier jaarlijks 15 a 20 miljoen winst. Het is de basis van ons business model en wie we zijn. En de concurrentie is er ook nog, dus dat gaat niet zo snel veranderen.
Dit zijn de trackers of ETF’s waarmee de portefeuilles worden samengesteld. Keytrade mag die dus niet publiceren, wij wel en dat doen we dus ook met plezier 😉 . Hoe absurd regeltjes soms kunnen zijn!
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
De ISIN codes van de ETFs van KeyPrivate zijn gewijzigd. Heeft iemand de actuele ISIN codes van KeyPrivate aub?
Ik heb zojuist het volgende in een recensie van Keytrade gelezen:
„ ik moet zelf controleren of ik dividenden goed ontvang. Dit staat niet expliciet in de algemene voorwaarden, alleen algemeen als: “de klant moet zelf zijn portefeuille beheren”. Ik ben benieuwd hoeveel klanten er zich van bewust zijn dat ze zelf moeten opzoeken welke dividenden ze wanneer zouden moeten ontvangen, en “desgevallend Keytrade Bank informeren dat ze een dividend niet ontvangen hebben.“
Dat kan niet echt zo zijn?
Nog nooit enig probleem ondervonden bij Keytrade, ook niet op het gebied van dividenden.
Ik moet dat bevestigen.
Ik heb ook nog geen problemen gehad, maar eerlijk, ik ga dat ook niet fonds per fonds opzoeken. Zelfs dat is moeilijk. Maar ik heb een paar fondsen waarvan ik elke maand een dividend krijg, en dat komt mooi aan.
Beste Keytrade,
Kan u aub hier eens posten wat de huidige YTD returns zijn van al jullie profielen? Ben benieuwd want er is ondertussen toch al wat gebeurd op de beurs. Vermeld aub of dat bruto of netto is en in geval bruto, hoeveel % gaat daar nog af?
Alvast bedankt.
Beste Tom,
Voor onze meest populaire profielen (5 en 7) zitten we op -1,4% resp. -2,7% (stand 28/03/2018). Deze cijfers zijn bruto. Herinner me eraan dat ik in de loop van de volgende weken de nettoresultaten zal posten van het eerste kwartaal van 2018.
Grosso modo zakken we minder hard dan de markt omwille van de Emerging Markets die in euro veel minder hard zakken dan bv. de Europese beurzen.
Groeten Geert Van Herck Chief Strategist Keytrade Bank
Ik heb een profiel 8 gestart in November en sta nu all-in op een verlies van 5%. Met de rest van mijn aandelen en fondsen doe ik beter
Dat is best mogelijk Blackbelt. Had ik vanaf november enkel technologie aandelen gekocht, stond ik ook hoger:-). We mogen niet in een eindeloze welles nietes discussie verzanden. De rendementen van Keyprivate sinds de lancering zijn duidelijk : we volgen de markt (en doen zelfs beter) en we doen beter dan de gemengde fondsen die we volgen via de maandelijkse update in de Fondsentijd. We lopen een marathon, geen sprint !
Beleggen in Keyprivate wordt goedkoper: https://www.vfb.be/vfb/Media/Default/news/Lagere%20beurstaksen%20voor%2010%20van%20de%2012%20trackers%20binnen%20KEYPRIVATE.pdf
Keek zojuist naar de Keyprivate simulatie op jullie site en vroeg mij af waarom in geen enkel van de profielen momenteel Europese aandelen zitten. In de balanced port is het bvb 25% EM en 25% Pacific aandelen maar geen Europa wat me vreemd lijkt.
Beste MK, ik denk dat Keytrade niet reageert omdat ze geen mail notificatie krijgen. Ik krijg er zelf ook geen meer sinds jullie het systeem veranderd hebben.
Is niet zo vreemd. Emerging Markets zijn op dit ogenblik zeer sterk (+20% vorig jaar, in EUR) en de perspectieven blijven goed. Hetzelfde geldt voor Japan en de Pacific, twee gebieden die sterk meesurfen met de Emerging Markets. Europa is ook aantrekkelijk maar ligt nog net iets achter op de Aziatische regio.
Beste Geert,
In jullie laatste maandverslag van eind december staat dat jullie voor Eurozone aandelen bij de “sterk overwogen” visie blijven met een pijl omhoog. Is het dan niet beetje vreemd dat jullie momenteel geen EU aandelen in port hebben?
Geert,
Als ik de simulatie doe op KEYTRADE kom ik uit op een zeer defensief profiel (wat ook klopt). Kunt u mij als leek even uitleggen in welke marktsituatie(s) een dergelijk profiel zijn meerwaarde heeft ?
Mvg, Guy
Beste Guy,
In een defensief profiel is het aandelengewicht beperkt. Hierdoor zal dit profiel minder onder een scherpe duik op de beurzen lijden. Een defensief profiel is meer belegd in obligaties die bij een beurscrisis beter standhouden.
In het Keyprivate profiel 3 bv. kan er maximum voor 35% in aandelen belegd worden.
Mvg Geert Van Herck Chief Strategist Keytrade Bank
Thx Geert ! Profiel 3 = zeer defensief ? Als ik het goed begrijp is zelfs dit soort van profiel/belegging niet vrij van eventuele dalingen ?
Mvg,
Guy
In profiel 1 (heel defensief) kan maximaal 15% in aandelen belegd worden, in profiel 2 (defensief) maximaal 25%.
Geen enkele beleggingsportefeuille is vrij van eventuele dalingen. Wie belegd in risicodragend kapitaal (aandelen, obligaties, grondstoffen, goud, munten,…) stelt zich bloot aan eventuele correcties.
Wie dit wil vermijden, kiest best voor het spaarboekje.
Vraagje uit interesse: wat is de duration van het obligatiegedeelte van de defensieve portefeuille?
Beste Robokat,
In het obligatiegedeelte van onze Keyprivateportefeuilles wordt op dit ogenblik belegd in de tracker op euro inflatiegebondenobligaties en de tracker op obligaties uit de groeilanden.
De “modified duration” van deze obligatietrackers bedraagt 7,86 resp. 7,78.
Mvg
Als ik mij niet vergis zitten EM bonds al van begin dit jaar in jullie meeste profielen. Als ik echter op morningstar kijk naar Amundi Global Emerging Bond Markit IBOXX wat jullie daarvoor gebruiken als ik het goed begrijp, staat dit -2,94% YTD, dus wat vinden jullie daar zo goed aan?
Beste Natalie,
Het verdient aanbeveling een wat langer tijdsperspectief te hanteren. Binnen het obligatiegedeelte van onze portefeuilles hebben we inderdaad de keuze gemaakt voor obligaties uit de groeilanden. Verlies niet uit het oog dat deze tracker het lang zeer goed gedaan en momenteel is de koersprestatie iets minder. We zien de huidige koerszwakte als een tijdelijke correctie binnen een stijgende trend. Ook de dollardaling heeft een impact omdat de onderliggende index in USD noteert.
Positieve argumenten voor deze tracker zijn de oplevende wereldeconomie in het algemeen en de groeilanden in het bijzonder, de stijgende grondstoffenprijzen (een bonus voor de groeilanden) en het onder controle blijven van de inflatie in de groeilanden.
Groeten
Geert Van Herck Chief Strategist Keytrade
Wanneer komt jullie nieuwe maandverslag online?
Mvg, Natalie
Hallo Natalie,
Normaal gezien is dat vandaag.
Gorik Nelissen Keytrade Bank
Hallo Gorik,
Het rapport van mei staat nog steeds niet online: https://www.keytradebank.be/pdf/investment_comitee_nl.pdf
Hallo,
Inderdaad door de lancering van KeyHome is het uitgesteld. We bekijken het om het morgen online te krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Gorik Nelissen
Het rapport van eind mei staat nu online.
Met vriendelijke groeten
Wanneer komt het nieuwe maand rapport online?
Begrijp ik het daarnaast goed dat men zo’n 2% moet aftrekken van de rendementen op jullie site om de netto returns te zien? Welke kosten zijn dat nu weer precies en is dat niet heel variabel?
Geert is momenteel afwezig, ik zal daarom even antwoorden in zijn plaats.
Het nieuwe rapport komt binnenkort online.
De kosten; er is de 0.9075% beheerskost (BTW incl) daarnaast is er de beurstaks en de meerwaarde taks op het obligatair gedeelte; deze zijn inderdaad variabel; ze hangen af van de groot orde van de transacties (rebalance) en de meerwaarde. Maar we houden er wel rekening mee, dit wil zeggen dat we kijken of de rebalance de moeite waard zou kunnen zijn om deze taksen aan te rekenen. Er zijn geen transactie kosten (zitten in de beheerskost). Dan heeft men nog een kost in de ETF (de TER) deze zijn erg laag zeker in vergelijking met traditionele fondsen.
Houden jullie ook rekening met de waarschijnlijke renteverhogingen van de FED en de eventuele invloed op bvb EM equities en bonds gezien een duurdere dollar dacht ik als nadelig wordt gezien. In jullie laatste rapport staat daarover niks vermeld vandaar mijn vraag.
Natalie.
Is het eigenlijk wel optimaal om “emerging markets” wat vrij ruim is als één geheel te beschouwen met dus maar één algemene etf.
Zou het niet meer mogelijkheden geven om EM ETF’s op specifieke landen te gebruiken zoals Brazilie, India, Rusland etc op basis van een analyse per land. Dat pakweg India interessant is op een bepaald moment zegt niks over Brazilie of Rusland. Het allemaal op één hoop gooien lijkt mij niet echt optimaal.
Mvg, Peter
Is het niet zo dat je hoe langer hoe meer gaat afwijken van de basisidee van het beleggen in een index door te gaan opdelen en mogelijks de verkeerde regio te gaan kiezen. Men verwijt dat de fondsmanagers dat ze niet de juiste allocatie kunnen maken en nu ga jij datzelfde doen. Jij gaat dat dus wel kunnen ?
Beste Peter,
Je kan dit natuurlijk doen maar het is minder aangewezen. Want je voegt een extra dimensie en moeilijkheid toe aan je vermogensbeheer. Je kan dit ook voor Europa doen : kies je voor Duitse aandelen of Spaanse aandelen.
Onderzoek toont aan dat je met breed gespreide indices een mooi beleggingsresultaat kan halen. Extra complexiteit leidt vaak tot mindere resultaten.
Geert Van Herck Chief Strategist Keyprivate
We zitten idd met 2% verschil tussen bruto en netto : het resultaat van een defensieve opstelling in de eerste jaarhelft (meer obligaties dan aandelen) gevolgd door een meer dynamische invulling van de profielen in de tweede jaarhelft. Het afbouwen van de obligatietrackers heeft ons wat gekost omdat er meerwaardetaks van 27% moest betaald worden op posities die met winst werden verkocht.
Nettoreturns van 4,20% – 4,80% voor profielen 4-5-6 waren zeker niet slecht en beter dan vergelijkbare gemengde fondsen.
Dank voor de reply. Hoe zit dat netto met profielen 7 (dynamisch) en 8 (zeer dynamisch) over 2016?
Wat commodities betreft, waarom hebben jullie voor een euro hedged gekozen (ETFS Daily Hedged Industrial Metals)?
Als laatste.. op welke dag van de maand komt jullie verslag normaal online en begrijp ik goed dat dit eerst in het Engels is en dan de NL en FR vertalingen?
Nogmaals dank.
Peter,
Brutoreturn profiel 7 : 7.09% Brutoreturn profiel 8 : 7,66%
De keuze van onze trackers werd door een academisch comité gemaakt waarvan ik geen deel uitmaakte (ik was toen nog niet in dienst bij Keytrade Bank).
Het rapport van het investeringscomité komt in de drie talen zo snel mogelijk online na elk investeringscomité.
Geert Van Herck Chief Strategist Keytrade Bank
Kan jullie huidige rapport volgen. Vroeg mij alleen af waarom jullie zo sterk in EM aandelen en oblis blijven geloven.
Toevallig uit De Tijd van vandaag: “Een dure dollar en een stijgende Amerikaanse rente zijn traditioneel negatief voor opkomende markten. Veel overheden en bedrijven uit groeilanden hebben schulden in dollar.”
Zien jullie dat anders voor EM, zowel wat aandelen als oblis betreft?
Anderzijds wil Trump de dollar gaan verzwakken en fietst de FED rond een echt besluit heen. EM straks de spreekwoordelijke derde hond ?
Meesten verwachten eerste rentestijging dit jaar door Fed in maart en dan kunnen er nog volgen.
Beste Luc,
De sterke blootstelling aan EM is een gevolg van de huidige marktomgeving waarin beleggers duidelijk voor risicovollere activa kiezen en minder voor defensieve activaklassen.
Bovendien kijken wij naar de marktbewegingen en houden we ons minder bezig met voorspellingen.
Als morgen een bekende analist/strateeg in De Tijd zegt dat een dure dollar positief is voor de groeilanden (om welke reden dan ook), is bovenstaande quote uit De Tijd van zaterdag dan fout ? Altijd oppassen met verklaringen in de media. De Brexit en Trump waren zogezegd ook slecht voor de beurzen. De realiteit was anders…
Dat een analist van De Tijd daarover iets zegt is idd minder belangrijk. Overal lees ik echter dat veel EM bedrijven veel schulden hebben opgebouwd in USD die ze tot nog toe konden terugbetalen in sterkere locale munten. Als die dollar duurder wordt zou daar het probleem liggen voor EM of zien jullie dat anders?
Mijn visie is dat het momenteel nog interessant is om in EM equity te zitten vanwege momentum, maar eens de Fed vanaf half maart begint te verhogen dat die situatie zou kunnen wijzigen.
Wat de eventuele gevolgen dan kunnen zijn voor EM bonds is mij niet zo duidelijk.
Kan u hier aub de NETTO returns van alle profielen over 2016 geven.
Ik las hierboven ergens dat men rekening moet houden met in totaal zo’n 2% kost die van het bruto rendement afgaat. Klopt dit en kan dit niet zeer variabel zijn naargelang hoe vaak jullie (ver)kopen of is die 2% kost een doel dat jullie vooropzetten ofzo? Ik begrijp dus goed dat transactiekost en TOB voor rekening van de klant zijn? Blijft verwarrend en ook onvoorspelbaar wat die kosten betreft.
Heren,
Alvast dank voor de boeiende discussie !
Het klopt dat Amerikaanse aandelen op dit moment duur zijn. Maar dat waren ze ook in 2014 en 2015 en ze zijn aan een snel tempo blijven verder stijgen. Dit is de puurste vorm van momentum. Voor ons als Europeanen komt daar nog de bonus van de stijgende dollar bij. Zolang dit momentum aanwezig blijft, willen we daar een graantje van meepikken. Daar komt het op neer. Ik ben akkoord dat Europa op dit ogenblik aantrekkelijk gewaardeerd is (net zoals de groeilanden, de goedkoopste regio bij uitstek) maar op het moment dat iedereen dit ontdekt en begint te kopen zal het momentum overslaan naar Europa en zullen we switchen naar Europa.
De link naar het laatste rapport (wel van november 2016, december 2016 is vertaald en zou nu snel op de website moeten staan) : https://www.keytradebank.be/pdf/investment_comitee_nl.pdf
Het is zoals ik schreef na het interview met Laurence Boone van Axa: Europa staat goed geprijsd, Emerging Markets nog veel beter, maar… Als men daar op korte termijn geen groei verwacht waarom ga je dan die aandelen/fondsen kopen. Om terplaatse te trappelen ?
Dank voor de directe link en info.
Maar hoe navigeer je op jullie site naar dat rapport. Als ik klik op Menu > Keyprivate zie ik de simulatie maar nergens iets over dat rapport. In het document center blijkbaar ook niet. Waar dus wel?
Op de Keyprivate naar beneden scrollen, onder de simulatie staat een afbeelding Keyprivate en daaronder is er een knop “het laatste maandelijkse rapport”. Het decemberrapport staat intussen online.
Just ride the wave
Voor een argumentatie van onze portefeuillebeslissingen verwijs ik je graag naar de Keytrade Bank website waar je op de Keyprivatepagina het investeringsrapport kan raadplegen (deze week komt het nieuwe rapport op de site). Ik kan je al wel zeggen dat de switch van Europa naar de VSA vooral momentumgedreven is : de Amerikaanse beurs was afgelopen jaar één van de beste terwijl de Europese beurzen achterbleven. Daarom doen we de switch.
Wat betreft je opmerking over naar cash gaan : we bekijken in elk investeringscomité een aantal indicatoren om te zien of er een correctie aankomt. Indien we van oordeel zijn dat er risico’s opduiken zullen we de cashpositie optrekken (we hebben de cashpositie reeds opgetrokken van 5% naar 15%). Hou er echter rekening mee dat het achteraf altijd makkelijk praten is en dat voorspellen onmogelijk is. Na de Brexit en de overwinning van Trump gingen de markten onderuit, veronderstel dat je in paniek verkocht zou hebben………
Als je een Keyprivateprofiel hebt ontvangen, kan je steeds voor een lager profiel opteren. Het is uitgesloten om een hoger profiel te vragen. Vb : na het invullen van de geschiktheidstest krijg je een profiel 6 toegewezen. Dan kan je wel bv. wel een profiel 5 kiezen maar geen profiel 7.
Kan je hier aub de directe link posten naar dat rapport want vindt het niet onmiddelijk op jullie site. Wanneer deze week zal het nieuwe er overigens staan en wordt dit elke maand geupdate?
Daarnaast schrijf je “Ik kan je al wel zeggen dat de switch van Europa naar de VSA vooral momentumgedreven is: de Amerikaanse beurs was afgelopen jaar één van de beste terwijl de Europese beurzen achterbleven. Daarom doen we de switch.”
Bedoel je niet omgekeerd? Lees dat velen nu VS mijden vanwege te duur. Of bedoel je met momentum dat jullie erop hopen dat de Trump rally nog effe doorgaat en niet veel beterschap zien in Europa.
Beste groeten, Peter
Ik laat het volledige antwoord aan Keytrade, maar ik vrees, Peter, dat je serieus naast de bal klopt.
Al Fonds, waarom schrijf je “dat ik serieus naast de bal klop” volgens jou? Wel makkelijk van iemand anders onderuit te halen zonder zelf je mening te geven. Denk niet dat ik iets radicaals zeg door te stellen dat de VS duur staat.
Omdat er een wezenlijk verschil is tussen een portefeuille beheren en de aankopen plannen. Zolang aandelen voldoende stijgen, gaat een beheerder die niet buiten gooien en alzo een deel van de stijging mislopen. Door die te houden gaat het percentage in de portefeuille natuurlijk stijgen: niet omdat er meer aangekocht worden, maar omdat hun impact groter wordt. De mensen die enkele dagen geleden alles gingen verkopen omdat de GOGI naar STOP ging, maakten een soortgelijke foutieve inschatting.
@Al Fonds Denk dat je niet goed begrepen hebt dat ze in december voor 0% in VS aandelen zaten. Als dat nu 15% is geworden is dat dus niet omdat ze die reeds in bezit hadden.
Ik probeer je niet onderuit te halen, maar het gaat momenteel zo heftig dat één of twee dagen een enorm verschil kan maken. Hou er ook rekening mee dat die overzichten altijd een aantal dagen achter de feiten lopen.
@Al Fonds Wil je zeggen dat ze aan het daytraden zijn? Dus op enkele dagen winst willen nemen op die S&P. Lijkt mij weinig waarschijnlijk gezien ze maar 1 keer per maand samenkomen en aanpassen. Zoals gezegd zaten ze in december voor 0% in VS aandelen dus dat momentum moet dan wel heel kort zijn.
Bij het hanteren van een momentum strategie beleg je in de zaken die het sterkst aan het stijgen zijn. Aangezien dat amerikaanse aandelen de laatste x maanden vlugger gestegen zijn dan de europese aandelen belegt men dus in de VS.
Het idee van een momentum strategie is dat zaken die aan het stijgen zijn de neiging hebben om verder te stijgen en zaken die aan het dalen zijn de neiging hebben om verder te dalen. Dit als gevolg van kuddegeest.
Of amerikaanse aandelen nu hoog of laag gewaardeerd zijn is daarbij niet belangrijk. Bij het hanteren van een value strategie zal men proberen te beleggen in ondergewaardeerde zaken. Als je deze strategie zou toepassen is het momenteel inderdaad logischer om te beleggen in europese aandelen.
Er is iets te zeggen voor zowel momentum als value strategieën ook al suggereren ze regelmatig tegenovergestelde acties.
Keek nog eens naar jullie simulatie en in vergelijking met vorige maand zitten jullie nu blijkbaar voor 25% in Amerikaanse aandelen (vorige maand was dat 0%) en niet meer in Europa (vorige maand 25%) althans wat de dynamische profielen betreft. Vanwaar die keuze als ik mag vragen?
Daarnaast twijfel ik nog tussen profielen “dynamisch” en “heel dynamisch”. Nu wou ik vragen of bij een grote crisis jullie eventueel grotendeels cash kunnen gaan in die profielen? Ik weet dat dit geen evidente vraag is maar ik ben er zeker van dat bijna niemand als puntje bij paaltje komt zijn port 40% naar beneden wil zien gaan zoals in 2008, zelfs als het nadien 60% terug omhoog gaat wat je nooit zeker weet.
Laatste vraag: Als men een profiel kiest, kan men eventueel online switchen naar een ander profiel als men dat wil?
Alvast bedankt voor de info.
Nog iets anders. Lijkt het jullie voor Japan niet verstandiger om een EUR of USD hedged tracker te gebruiken? Japan stijgt vooral als de yen daalt dacht ik cfr. meer investeringen dan in Japanse bedrijven, beter voor hun export.
Luc, inderdaad al de Keyprivate trackers noteren in euro terwijl sommige onderliggende indices in dollar noteren. Hierdoor heeft de dollarstijging onze rendementen een extra duwtje in de rug gegeven.
De kwestie van hedged trackers is niet éénduidig : verschillende studies zeggen dat het eigenlijk niet wenselijk is om zich in te dekken tegen mogelijke wisselkoersrisico’s. Timing wordt dan belangrijk want te vroeg is niet goed voor het rendement en wisselkoersen voorspellen is nagenoeg onmogelijk. Op lange termijn vlakken de wisselkoersbewegingen toch uit.
Wij merken in de screenings ook dat op langere termijn de munten geen verschil maken. Gaan we dan kijken naar hedged-varianten dan halen die niet dezelfde rendementen: de kosten van de hedging wegen op het rendement.
Kan je ook verklaren waaruit die 2% kosten bestaan? Ik begrijp dat er circa 1% fees zijn, en de rest is…? Zitten in die 2% ook al de running costs van de trackers zelf?
Beste Blackbelt,
Eerst en vooral : de kosten van de trackers worden in de koers verrekend. Daar krijgt de klant geen rekening voor.
Het verschil van 2% tussen bruto en netto is te wijten aan het volatiele beursjaar wat tot extra transacties aanleiding gaf : de eerste jaarhelft werd de portefeuille telkens defensief belegd aan de vooravond van de Brexit en ook tijdens de paniek rond China in de eerste maanden. Wanneer de volatiliteit afnam, gingen we over tot meer dynamisch samengestelde portefeuilles. Al die transacties plus de meerwaardebelasting op winst bij obligatietrackers verklaren het verschil van 2%.
We hebben momenteel wel enkele regels afgesproken om het aantal transacties te vermijden.
@Blackbelt : hier de brutorendementen voor al onze profielen op 30 november 2016.
Profiel Brutorendement 1 2,72% 2 3,42% 3 4,56% 4 6,48% 5 6,77% 6 6,78% 7 6,47% 8 6,44% 9 5,62% 10 6,24%
Kosten blijven idd rond de 2% schommelen : het gevolg van een volatiel jaar waarbij er in de eerste jaarhelft defensief werd belegd (overwogen in obligaties) en vanaf de zomer op een offensievere strategie werd overgeschakeld (overwogen in aandelen). Alle portefeuilles hebben op dit ogenblik ook 15% in cash omdat we denken dat 2017 een moeilijk beursjaar zal worden.
Als we eind 2016 kunnen afsluiten met netto 3% voor een defensief, 5% voor een neutraal/dynamisch patroon zullen we zeer tevreden zijn !
In 2017 is één van de prioriteiten het gedeeltelijk onttrekken van liquiditeiten uit een Keyprivate rekening. Nog even geduld.
De simulaties die op julie site staan, zijn die up-to-date? Voor profiel Dynamisch staat er bvb.:
15% cash 15% aandelen eurozone 25% aandelen Japan 13% oblis EM 7% edele metalen 25% aandelen EM
Wordt die samenstelling in de simulatie in realtime aangepast of is dit eerder om een idee te hebben? Niet dat er iets verkeerd is met die samenstelling. Wou dit gewoon weten.
Daarnaast, vanaf wanneer zijn bovenstaande rendementen gerekend en begrijp ik het goed dat je daar overal zo’n 2% moet aftrekken voor het netto resultaat?
De portefeuillesamenstelling van elk profiel wijzigt na elk investeringscomité. De samenstelling die je hierboven opsomt, is de huidige portefeuillesamenstelling na ons laatste investeringscomité van eind november. Deze portefeuille geldt dus voor december 2016.
Rendementen werden berekend vanaf de eerste beursdag van dit jaar (04/01/2016) en zijn tot 30/11/2016 en inderdaad, er zit ongeveer 2% tussen bruto en netto.
Vriendelijke groeten
Ik heb enkele dagen geleden een fout op jullie platform doorgegeven aan jullie support dienst maar nog steeds geen antwoord gekregen. Daarom dat ik het via deze weg eens probeer zodat ook iedereen ervoor oplet die ook zelf in etfs handelt.
Jullie platform rekent foutief stamp duty aan voor trackers (met Ierse domicilie) op Londen. Ik merkte dit toen ik een groter order wou aanmaken maar je kan dit zelf testen door bvb een fictief order aan te maken voor 1 stuk ishares SPMV op beurs Londen aan fictieve limietprijs 100 USD. Alvoren te bevestigen zal je in het overzicht zien dat het systeem 0,77 USD taks op de transactie wil aanrekenen dus 0,77% wat teveel is. Ik vermoed dat het systeem bovenop de 0,27% taks ook nog 0,5% Londense stamp duty heeft bijgeteld wat dus niet juist is volgens mij.
Zie: http://www.londonstockexchange.com/prices-and-markets/structured-products/description/trackers/trackers.htm “As with all securitised derivatives, trackers are stamp duty free.” Op aandelen is er stamp duty, op etfs echter niet en zeker niet die met Ierse domicilie. Andere sites bevestigen dit.
Ik merk dat die fout zich voordoet met alle ETF’s op Londen dus kunnen jullie dit aub zo spoedig mogelijk corrigeren in het systeem zodat dus geen stamp duty meer wordt aangerekend voor alle trackers verhandeld op Londen. Of ben ik fout?
Graag reply waarvoor dank.
Mvg, Luc
Ondertussen heeft mijn collega u een antwoord gestuurd. Onze helpdesk heeft het erg druk met de nieuwe login methodes, daarom neemt het wat meer tijd.
Het is inderdaad zo dat bij het overzicht van het order er geen rekening mee gehouden is dat het een ETF is en dus geen stamp duty. Bij de eigenlijke afrekeningen (borderel) zullen we hier wel rekening mee houden een geen stamp duty afhouden. We kijken na met onze IT diensten hoe we dit kunnen aanpassen op de website.
Dank u om dit te melden.
Gorik Nelissen Hoofd Financiële Markten Keytrade
@Keytrade Tijd voor een update hier. Wat zijn nu de NETTO rendementen in Profiel 5, 7 en 10. Is er nu al een formule waar ik op een relatief korte termijn een bedrag uit dat plan kan halen?
Blijven die kosten rond de 2% zitten?
Ik zit in profiel 7 nu aan 5.33 % rendement en heb al aan 6.5 % gestaan.Aangezien ik zelf alles een beetje opvolg heb ik beslist om vrijdag wat put opties te kopen als hedgepositie op beide portefeuilles.ik vind de situatie bijzonder link en verwacht weinig opwaarts resultaat de komende weken(zowel aandelen als obligaties).ik ben benieuwd wat ktrade gaat ondernemen de komende dagen.ik begrijp wel dat het voor hun niet makkelijk is om nu iets te ondernemen.noem het maar een gokje van mijnentwege en een verzekering om dit rendement te behouden tot dec.profiel 4 staat ergens rond 4.5% denk ik.Van mij mag de cashpositie nog hoger geen probleem.liever dat dan verliezen pakken omdat ze moeten belegd zijn.ik kan er volledig naastzitten.maar liever effe op veiligheid spelen.Veel valt er volgens mij niet meer te rapen dit jaar ,maar je weet nooit.
Die 5,33%.. over welke periode is dat en vooral.. moet je daar nog de kosten (tax) voor (ver)koop van de trackers van aftrekken?
Keytrade zou hier toch echt wat duidelijkheid mogen over scheppen want dit is te verwarrend!
En wanneer zal men eindelijk op de site de evolutie van de rendementen kunnen bekijken ALVORENS in te stappen. Of dat men er fondsen van maakt en ze bij Morningstar registreert. Mij ook goed als het maar open en duidelijk is!
Jongens toch..
Ik vind dat altijd raar. Ingrijpen in het beheer van iets wat al beheerd wordt en waar je ook voor betaalt.
Ik ben er mij ten volle van bewust dat ik met het agressieve profiel ” een 3 tal procent” cadeau gekregen heb in profiel 7 door in te stappen de dag na de brexit.Was op dat moment een gok die anders had kunnen uitdraaien.In feite heb ik moeite moeten doen om in profiel 7 te kunnen inschrijven.Heb genoeg ervaring om zelf bij te sturen.Ik ben in het verleden al dikwijls genoeg afgestraft geweest door te gulzig te zijn.Niet vergeten dat de beurzen daags na de brexit meer dan 10 procent lager stonden dan nu.Dit is een persoonlijke keuze en deze verzekering kan weggegooid geld zijn.ik ben wel benieuwd of er bij ktrade ook defensiever gaat gehandeld worden de komende dagen.Tot op heden ben ik zeer tevreden.Ik begrijp dat er niet veel alternatieven zijn om iets te verdienen.Ik heb gewacht op de eerste signalen dat de beurs wat te hoog staat om mijn brexitcadeau te verzilveren.ik heb wel al gemerkt dat ze erin slagen als de beurs zijwaards gaat ook geld te verdienen zelfs in een agressief profiel.als de beurzen het nieuws halen dat ze hard gedaald zijn moet je niets meer ondernemen om te beschermen.Integendeel dan moet je kopen met het agressieve profiel.Veel ruimte om te veranderen hebben zij niet.Waarom denk je dat ze hun cash positie uitbreiden?Dit kost hun waarschijnlijk geld.
@dirk Kan je concreet uitleggen welke put opties je gekocht? Om een zerohedge dus 1:1 te bekomen zou je eerst moeten weten wat ze precies in port hebben en daarvan dan identiek hetzelfde short gaan. Lijkt mij niet evident om dat effe te doen. Heb altijd mijn bedenkingen als ik lees dat mensen “wat put opties gekocht hebben”.
Kan je inderdaad nooit 1:1 beschermen. Ik heb nog andere aandelen in portefeuille .Soms probeer ik al mijn aandelen effe tijdelijk af te dekken en doe ik een optie trade. Meestal een put optie out the money. De portefeuille was gedaald tot een 3 procent half september. Heb onlangs effe winst genomen op die put opties.Deze keer is het goed uitgedraaid. Kan evengoed mislukken. Ik ga het in ‘t vervolg niet meer melden. Inmiddels staat profiel 7 opnieuw 6.15% netto (ingestapt daags na de brexit). Ik neem aan dat je daar bedenkingen bij hebt” bij wat put opties”.Deze keer was de timing ideaal.Van de 3 procent daling heb ik een procentje kunnen opvangen.kijk eens naar de grafiekjes van alle indexen en je zal begrijpen dat ik juist op tijd was. Het instapmoment in juni kon niet beter zijn en met het kopen van de opties was ik bereid een soort verzekeringspremie te betalen om de winst te behouden tot december maar ik heb er nog een cadeau bijgekregen met voorzichtig te zijn. Keytrade geeft 4.36 % netto rendement vanaf januari in profiel 7. Hopelijk begrijp je dat ik wat hoogtevrees had en heb, maar ik ga het niet meer melden als ik iets onderneem om te beschermen. Iedere euro die ik verdien op een hedge positie is er 1 gewonnen.
Hallo iedereen, dank voor de discussie en de uitgebreide en over het algemeen positieve commentaren !
De prestaties van de 10 Keyprivateportefeuilles stellen inderdaad niet teleur in een zeer volatiele eerste jaarhelft. Het is ook niet meer dan een snapshot na zes maanden. We zijn druk bezig met een trackrecord op te bouwen en dan is het fijn een goede start te nemen.
We zijn er van overtuigd dat de financiële markten nog heel wat schokken te verwerken zullen krijgen : een reden waarom we besloten hebben om de cashposities in alle profielen van 5 naar 10% te brengen.
Over de eerste jaarhelft zijn we wel tevreden met onze ontwikkelde volatiliteitsdrempel : eens de marktvolatiliteit deze drempel overschrijdt, gaan we onmiddellijk over tot een defensievere positionering van onze portefeuilles. Dit betekent aandelenblootstelling verminderen en schutting zoeken bij obligaties. Dit heeft onze portefeuilles dit jaar mooi geholpen en verklaart waarom de prestaties van de meer defensieve profielen nauw aansluiten bij de meer dynamische profielen.
Steeds benieuwd naar de feedback op dit forum : dus hou ons op de hoogte van jullie ervaringen met Keyprivate !
Geert Van Herck Chief strategist Keyprivate
Op jullie site staan de bruto YTD rendementen: 5,03% defensief, 4,92% balanced en 6,36% voor het dynamisch profiel. Op het eerste zicht niet slecht. Klopt het dat dit resp. profielen 2, 5 en 7 zijn?
Wat zijn echter de NETTO rendementen en beetje uitleg bij de kosten die jullie gemaakt hebben?
Is het daarnaast eigenlijk niet nodeloos ingewikkeleld van maar liefst 10 profielen te maken. Ik denk dat op basis van hoeveel % risk-return je de meeste mensen kan indelen in max 4 profielen ie. defensief, balanced, dynamisch en zeer dynamisch.
Daarnaast zou het echt praktisch zijn en ook geintereseerden kunnen lokken indien jullie de evolutie van alle profielen in realtime zouden tonen op de main site zodat die kunnen worden opgevolgd, maar dan wel liefst de NETTO rendementen natuurlijk.
Eigenlijk zou het meest ideale zijn indien jullie van jullie beste profielen gewoon fondsen maken zodat die op Morningstar kunnen opgevolgd worden door gans de beleggerswereld. Goede prestaties zullen dan ook makkelijker nieuwe klanten lokken. 😉
Inderdaad, de getoonde brutorendementen in onze recentste reclamecampagne komen van profiel 2, 5 en 7. Je kan ook de nettorendementen zien door net boven de cijfers op de knop bruto te klikken. Dan zie je ook een knop voor de nettocijfers.
10 profielen kan op het eerste zicht veel lijken maar met de huidige technologie is het niet echt tijdrovend om al die profielen te beheren en er transacties voor uit te voeren. Alles loopt sterk geautomatiseerd bij Keytrade Bank.
Het is een interessante suggestie om alle rendementen in real time te tonen. Maar verlies niet uit het oog dat vermogensbeheer vooral op lange termijn werkt. Vandaag de dag zijn het merendeel van de beleggers zodanig op de korte termijn gericht dat ze eigenlijk slechte resultaten behalen. Ze volgen een bepaald model/fonds en als het na een aantal maanden geen goede resultaten geeft of achterblijft op de markt springen ze al naar een nieuw fonds of beheerder. Talrijke studies illustreren deze gang van zaken. Eerlijk gezegd kan je best zo weinig mogelijk naar je portefeuille kijken:-). Niettemin zullen we zeer regelmatig over onze (netto) rendementen informeren. Keyprivate verpakken in een fonds zal het helaas alleen maar duurder maken en is dus geen optie.
Die ‘netto’ knop lijkt me een marketing gimmick. Voor de 3 portefeuilles is het verschil tussen brutto en netto steeds een ronde 2.00%. Het lijkt er dus op dat er bij de kosten met een (al dan niet ruwe) schatting wordt gewerkt en niet met feitelijke getallen per portefeuille.
Zoals voorheen reeds aangeduid blijven de kosten met 3% TER op jaarbasis (2% op 8 maanden) aan de hoge kant in vergelijking met fondsen en andere discretionaire beheersformules..
Ik rapporteer alleen maar.Meer kan ik niet doen. Mijn profiel 7 portefeuille geeft 6.15 % netto en 6.962% bruto vanaf eind juni. Rekening gehouden dat de ganse portefeuille moet aangekocht worden en er op dat moment over gans de portefeuille taxen moeten betaald worden. Hierin zitten beheerskosten en alle taxen aankoop en arbitrage tot vandaag. Die 2 % zal een gemiddelde zijn veronderstel ik. Ik ben voorlopig tevreden.Ik heb eens alles nagelezen.Blijkbaar heb jij slechte ervaringen met deze formule.Heb jij inmiddels ervaring bij andere banken? Wat zijn je rendementen en kosten daar?
@dirk : tenzij jij verantwoordelijk bent voor de informatie op de website van Keytrade Bank, begrijp ik niet waarom je je hier aangesproken voelt.
Ik wil hier enkel de misleidende reclame aan de kaak stellen. Keytrade claimt dat dit product aangeboden wordt ‘tegen een fractie van de kost bij traditionele vermogensbeheerders’. Volgens mij doet KT hier fundamenteel niets anders dan wat elke fondsbeheerder doet, maar dan wel tegen een TER die dubbel zo hoog ligt (eigen informatie van KT, d.i. 3% per jaar) als die van het gemiddelde ‘MK mixer’ fonds.
Als er iemand gegronde redenen kan aanhalen waarom ik KeyPrivate niet mag vergelijken met een mixfonds, hoor ik het graag.
Wat betreft de prestaties, denk ik niet dat we over een periode van 8 maanden een sluitend oordeel kunnen vellen over de kwaliteit van het beheer. Laat ons dat binnen 5 of 10 jaar nog eens bekijken.
@ fundamentalist . Ik heb helemaal niets met keytrade te maken. Dit is discretionair beheer.Ik zie niet eens het verband tussen een fonds en discretionair beheer. Ik heb de reclame nu eens nagelezen. Misschien heb je daar een punt. Ik voel mij niet aangesproken maar ik probeer te antwoorden op een mail in mijn mailbox. Ik ga hier geen discussie beginnen over het verschil tussen een fonds of discretionair beheer. Ik hoop alleen maar dat dit geen 13 in een dozijn fonds wordt en ik ga stilaan stoppen met rapporteren. Met rapporteren kan je rekenen wat de exacte kosten zijn voorlopig.
Dat zou ook ik graag zien
Ik ook.
Maar ik zou ook graag weten of er een formule komt waar je wel iets makkelijker aan een stuk(je) van je geld geraakt als je eens iets nodig hebt.
Ik heb profiel niveau 7 sinds februari bij keyprivate en heb een netto rendement (na beheers en transactie kosten die maandelijks worden afgetrokken (ook pas ontdekt dat dat er al af was!)) van bijna 4.6 %. erg tevreden voorlopig. wel raar dat ej met niveau 4 bijna hetzelfde resultaat hebt.
@Robokat (Carl De Ridder) @dirk Je commentaar klopt, altijd voorzichtig zijn en dus blijven spreiden. Maar 5,6% netto met een goed gespreide portefeuille is echt niet slecht, en beter dan een pak benchmarks.
Laat me ook stellen dat de Mijnkapitaal screenmethode voor fondsen niet kan werken op dit plan. Vooreerst heb je minstens 5 jaar, of een stevige crisis nodig om jouw methode te kunnen toepassen.
Laat het me zo stellen… ze hebben een goede start gemaakt. Ik ben heel benieuwd hoe ze op een “mini-crisis” of “grotere crisis” reageren, maar anderzijds hoop ik natuurlijk dat die niet te snel komt.
Nu nog de gedeeltelijke uitstap regelen, of een formule met dividenden. Als dat er is, dan ga ik zeker een stuk in zo’n plan steken, en dan zeker eentje aan de bovenzijde van de risicoschaal.
Goed dat ik deze site ben tegengekomen. Ik heb recent de vragenlijst ingevuld voor KeyPrivate maar nog niks overgeschreven. Daar heb ik dus goed aan gedaan. Ik wacht best nog wat langer tot de performance van op zen minst 1 jaar kan aagetoond worden.
Ik ben nog eens gaan kijken naar de stand en heb 5.63 % netto met profiel 7 waarmee ik ben ingestapt na de brexit. Ik denk dat je ver zult moeten zoeken elders om zulk een resultaat neer te zetten op minder dan 2 maand. Laat het mij weten als er iemand iets beter ontdekt.profiel 4 zat vrijdag ook boven de 4 % op 3 maanden. Tot hiertoe kan ik alleen maar spijt hebben dat ik niet meer heb ingeschreven.ik blijf bij mijn stellingname. Liever handelen en tijdelijk winst nemen en dus ook tax betalen dan alles te zien verdampen.Al gaan ze tijdelijk 100 procent in cash.Kan mij niet schelen.Wat telt is de 5.63% netto met alle kosten die men gemaakt heeft meegerekend.
Ik zou toch flink oppassen met conclusies te trekken op basis van korte termijn resultaten. Pas als de beheerder toont dat hij over langere termijn in volatiele markten goede resultaten kan neerzetten, mag je enige conclusies trekken.
iShares Core MSCI World UCITS ETF : + 8,7% tussen 27/6 en 7/8. Resultaat zegt (veel) meer over het instapmoment dan over de prestaties van de beheerder.
Het is wel de verdienste van k trade om zulke trackers binnen de portefeuille te plaatsen.ik meen zelfs dat ik een tracker gezien heb met een rendement van 30 procent.ik ben nu ook eens gaan kijken naar de defensieve portefeuille 4.deze staat op 4.57%.ergens in mei opgestart.ik constateer alleen maar .ik ben voorlopig tevreden.heeft niet veel met kortzichtigheid te maken.ik trek geen conclusies.ik rapporteer alleen mijn voorlopige resultaten.Als ik eens kijk naar andere vermogensbeheerders gedurende deze periode doen ze het zeker niet slecht.
Moet je bij Keytrade van die rendementen niet nog de transactiekosten (beurstaks) aftrekken? Komt dat niet op rekening van de klant?
Kan je dus YTD prestaties geven en zeggen hoeveel kost/taks daar vanaf moet getrokken worden?
bij profiel 4 is er op een kapitaal van 15000 euro ongeveer 90 euro tax betaalt en 20 euro beheersvergoeding gedurende die 3 maanden.ze hebben 797 euro bruto rendement behaald .blijft netto een 686 van over zijnde 4.57 %.Als ik nu zou verkopen moet je hier 0.27 % nog eens aftrekken op t’gedeelte dat belegd is.ongeveer een 40 euro. Kan je onmogelijk op jaarbasis doorrekenen want je weet niet wat ze in de toekomst gaan verhandelen.Je kan onmogelijk verwachten dat ze zonder te handelen deze resultaten halen. vandaar mijn standpunt liever handelen en een beetje tax betalen dan te kopen en daarna niets te ondernemen. Gans de portefeuille er eens doordraaien is 0.54%. Liever 0.54% minder winst dan 10% verlies en nog eens 0.27 betalen om eventueel verlies te mogen nemen.bij andere vermogensbeheerders betaal je ook die taxen alleen gaan ze minder frequent handelen.het voornaamste is wat ik overhoud.Aan die taxen verdiend de bank ook niets.Dus handelen om te handelen gaan ze zeker niet doen.Sommige vermogensbeheerders hebben er baat bij om te handelen als je de transacties moet betalen(wat hier niet het geval is).
dirk, maar dat lijkt me heel kortzichtige conclusie……
mijn portefeuille toont…. nogal grote verschillen , niet? Twee maand zit rond de 5% 3 Maanden 4,02% 6 Maanden 6,77% 1 jaar -0,36% 3 jr gean. 8,31 % 5 jr gean. 8,94 % YTD 2,33%
@Dirk Kan je van al de profielen die je kan zien bij Keytrade eens de YTD prestaties geven. Een willekeurige datum zegt niet veel. Zoals Robokat zegt zowiezo korte termijn relativeren.
ik kan enkel de prestaties van de 2 profielen nl 4 en 7 rapporteren vanaf de datum dat ik heb ingetekend. Ik heb via 2 rekeningen 2 verschillende profielen aangemaakt. Zo kan ik zelf een beetje inspelen op de stand van de beurs.vlak na de brexit ben ik het agressiever profiel opgestart. Moest er een serieuze correctie komen voeg ik kapitaal toe aan het agressiever profiel. Als we opzij blijven gaan voeg ik toe aan het defensief profiel.Dat is alvast mijn bedoeling.Ik heb geen idee wat de andere profielen doen.Zelfs niet wat mijn profielen deden ytd
Je kan zo’n portefeuille alleen opvolgen als je die zelf onderschreven hebt. De onderliggende trackers wijzigen namelijk. Daarom ook dat wij zo’n samenstelling niet kunnen screenen. We kunnen alleen de trackers op zich door de molen draaien en die resultaten kan je vinden in de screenings.
Met de rally op de europese en mundiale beursen na de brexit ben ik toch eens gaan kijken wat het resultaat is.Profiel 4 staat op 3.31%.Profiel 7 (maandag opgestart 3.1%).leert ons dat instappen op t’juiste moment belangrijk is.profiel 4(een maand en een beetje)doet het ook uitstekend.Ik denk dat er hier veel voor tekenen zelfs als jaarresultaat vanaf januari.ik ben in ieder geval tevreden maar de zomer is nog niet voorbij.3.1% op 5 dagen is een beetje van het goede teveel maar je moet ook het lef hebben om vlak na de brexit in te stappen in een dalende markt.Het is en blijft een beetje gokken voor mij en voor ktrade.Kon evengoed anders hebben uitgedraaid als de beurzen doorzakten maandag.Een beetje mazzel mag wel eens.
mini correctie
Aangezien men erin geslaagd is de afgelopen dagen toch positief te blijven in profiel 4 heb ik via een andere rekening een tweede agressiever profiel nummer 7 aangemaakt.Ik ben van plan dit te activeren na het brexit referendum om zo wat beter te kunnen inspelen op een eventuele daling van de beurs. Ik geloof niet echt meer in obligaties de komende maanden (jaren). Dan maar wat meer risico met aandelen als het toch actief beheerd wordt. Zolang men erin slaagt de plaatsen waar de klappen vallen te vermijden (europa) is men goed bezig. Het is niet makkelijk om iets rendement te halen maar na iedere correctie worden de aandelen wat interessanter .Heb toch al effe op bijna 2 procent gestaan binnen profiel 4.Wat de taxen betreft worden die bij andere vermogensbeheerders ook doorgerekend.liever 0.09 % tax betalen en handelen dan 9 % verlies te pakken en te blijven zitten als de schapen geschoren worden.Na een paar dagen was de tax voor de volledige inrichting van de portefeuille al terugverdiend.Als je jaren blijft zitten in een obligatiefonds en je stapt dan uit kun je een mooie rekening gepresenteerd krijgen.Bij frequenter handelen in deze fondsen of trackers krijg je af en toe de rekening.Momenteel zijn ze goed bezig wat mij betreft.Als het slecht is zal ik het ook zeggen.
Dirk
@dirk
De beurstaks bedraag wel degelijk 0,27% en niet 0,09% (wegens trackers niet geregistreerd in Belgie, zie tekst en tabel hierboven). Dwz. dat elke aanpassing van de mix 0,54% kost (ver- en aankoop) over de desbetreffende waarde.
Intussen waren de beurskoersen al flink opgelopen voor het referendum en dan nu opnieuw een correctie wegens de brexit.Ik ga deze correctie gebruiken om van start te gaan met profiel 7. Ik kan begrijpen dat de knipperlichten vandaag aangesprongen zijn en ze effe in cash blijven of toch meteen aandelen kopen.We zullen wel zien.Ben in de running nu met 2 verschillende profielen zo kan ik ook inspelen op de huidige beursstand. Gisteren stond profiel 4 nog mooi in de plus. Vandaag durf ik niet te kijken(zal wel meevallen).Op hoop van zegen met de 7 na de brexit. In en uit is inderdaad 0.54 % tax.
profiel 4 stond gisterenavond nog meer dan een procent in de plus na de correctie.profiel 7 is opgestart en reeds ingekocht. Stond gisteren na de inkoop op min vandaag in de plus vooral dankzij de remonte van de europese aandelen vandaag. Ik moet toegeven dat het beter na de brexit dan voor de brexit kon opgestart worden zeker in profiel 7 maar dat was mijn bedoeling. Hout vasthouden . Ze zijn goed bezig.
Hallo Omega,
Dank je voor je vraag en terechte opmerking;
De ETF’s die in KeyPrivate zitten zijn allemaal kapitalisatie ETF’s. De ETF’s hebben geen registratie in België; er is dan een beurstaks van 0.27% (bij een registratie zou dit 1.32% zijn voor de kapitalisatie en 0.09% voor de distributie, maar dan wel 27% Roerende voorheffing op de uitbetaling).
Het is zo dat je soms een ETF al kan verhandelen zoals een fonds; op basis van een NAV, dus niet op de beurs. Dan zou de beurs taks inderdaad lager zijn maar dat zou alles minder dynamisch (wachten op uitvoering) en transparant maken (wat is de NAV van de dag?). We volgen dit in ieder geval op.
Als laatste wil ik nog opmerken dat het model wel degelijk rekening houdt met de impact van de taks; we zullen dus geen rebalance doen wanneer we impact lager inschatten dan de taks.
Nogmaals bedankt voor de opvolging
mvg,
Ik wou nog even de kostenstructuur van Keyprivate duidelijk meegeven (een kostenstructuur die we uitvoerig toelichten in onze infosessies) :
0,75% beheerskosten (exclusief BTW) Geen instapkosten Geen transactiekosten Geen uitstapkosten Beurstaks bij de aan- en verkoop van trackers is voor rekening van de klant Meerwaarde op obligatietrackers is 27% als deze obligatietrackers met winst verkocht worden.
Geert Van Herck Hoofdstrateeg Keytrade Bank
Bestaan er geen trackers waar geen beurstaks op betaald moet worden? Volgens de beurstaks lijst van Binck hier: https://www.binck.be/_clients/binck_be/data/pdf/taks_op_de_beursverrichtingen_nl.pdf heb je ook: – “trackers in de vorm van beleggingsvernootschappen” — “niet-beursgenoteerd & Euronext Fund service” — “distributie”.. daar staat 0% achter
Die Euronext fund service is uiteraard fondsen, maar dat “niet-beursgenoteerd” ervoor, slaat dat niet op een soort van “niet-beursgenoteerde trackers” waar dus geen taks op is? Ik weet dat dit van Binck is maar jullie zullen uiteraard wel weten waarnaar ze verwijzen.
Zijn al de huidige trackers die jullie gebruiken in KeyPrivate “distributie” dus 0,09% tax aan- en verkoop?
Ik wilde hier enkel de aandacht vestigen op het feit dat de statements van KeyTrade ivm. de kosten voor KeyPrivate (zie paragraaf ‘MK: Welke zijn de onkosten?’ in het artikel hierboven en informatie op jullie website “De enige kost die u betaalt is een lage vaste beheerskost, waardoor u globaal 2 tot 3 keer minder betaalt dan bij een traditionele vermogensbeheerder.”) zo niet misleidend en fout, dan toch onvolledig zijn.
Ook wordt er hierboven ook nog vergeten dat de 0.75% exclusief BTW is, maar dat kan op rekening van MK zijn.
Wat betreft de Euro Stoxx tracker: deze is wel degelijk grotendeels verkocht op 4 mei (en heraangekocht op 31 mei). Indien u mij laat weten hoe ik contact met u kan opnemen, stuur ik u graag de details door.
Wij sturen de contactgegevens door.
Alvast dank voor jullie waardevolle feedback !
Het is juist dat we de prestaties tot op heden bruto geven. Dit doen we om een zicht te hebben op de algemene gang van zaken van onze portefeuilles. We evalueren Keyprivate continu en zullen na 12 maanden ook zeker een update doen met nettocijfers !
In februari werd door de gestegen volatiliteit op de markten onze interne volatiliteitsdrempel overschreden waardoor we automatisch de portefeuilles defensiever maakten : vandaar dat in die periode het gewicht aan overheidsobligaties sterk toenam. Een opstelling die goed gewerkt en de portefeuilles goed beschermd heeft ! Ondertussen is de volatiliteit weer afgenomen waardoor de portefeuilles meer dynamisch gepositioneerd zijn : op dit ogenblik zitten we overwogen aandelen/onderworgen obligaties.
Ik begrijp de opmerking over de in- en uitstap over de Euro Stoxx 50 tracker. Spijtig maar ik heb even de statistieken van profiel 8 bekeken en in april 2016 zou dit profiel 8 geen positie in de Euro Stoxx 50 gehad hebben. Waardoor die begin mei dus niet verkocht zou moeten zijn. Fundsmentalist mag altijd met mij contact opnemen om dit te bespreken !
Langs de andere kant : sinds de start van Keyprivate hebben we altijd voor elk profiel maximum in goud belegd. Toch één van de best presterende activaklassen van dit jaar !
Om af te ronden nog dit : 0,76% netto voor een heel dynamisch profiel (vnl op aandelen gericht) is niet slecht. De Euro Stoxx 50 staat sinds begin januari op -7%, de Dax op -5%, de CAC40 op -3.49% en de Bel20 op -5.30%. De S&P 500 staat in euro op een miniem verlies van 0,98% en de Nikkei op -7,17% (eveneens in euro). Om van de rentevoeten nog maar te zwijgen.
Ik neem de positieve feedback over het aantal transacties mee naar ons investeringscomité want dit is zeker een aandachtspunt !
Dank aan allen voor de opvolging en continue feedback !
@Geert Van Herck Begrijp ik het goed dat als profiel 8 tot nog toe (YTD) 2,19% bruto rendement gaf, dat daar niet alleen de beheerskost (0,9% per jaar dus na 4 mnd pakweg 0,45%) maar ook nog de kosten voor elke transactie die jullie maken moet worden van afgetrokken?
En wat krijgt iemand die bvb. profiel 8 heeft op jullie site te zien. Ziet die dan het bruto rendement (nu ongeveer 2,19% blijkbaar) of zie je daar ook al ergens de beheerskost en waar worden de transactiekosten die jullie maken vermeld? Nogal verwarrend.
Alvast bedankt voor de uitleg.
Omdat deze formule mij interessant leek, heb ik eind 2015 ingetekend op KeyPrivate met een ‘zeer dynamisch’ profiel (8 op een schaal van 10).
Toegegeven dat het nog ‘vroeg dag is’, maar ik wil mijn ervaringen toch even delen.
Mijn eerste bevinding is dat de kosten, ondanks wat hierboven beweerd wordt, zeer hoog zijn.
KeyPrivate is erin geslaagd in de eerste 5 maanden een turnover van de portefeuille te realiseren van 100%, dwz dat de volledige waarde van de portefeuille terug verkocht en aangekocht werd. Dit resulteert in hoge beurstaksen, die ten laste zijn van de klant.
Extrapolerend op jaarbasis bedragen de kosten; Beurstaks = 1.6% (zonder de ‘oorspronkelijke’ aankoop in rekening te brengen, dus enkel beurstaks als gevolg van het ‘beheer’ van de portefeuille). Beheersvergoeding = 0.9% (de hierboven vermelde 0,75% is zonder BTW) Beheersvergoeding tracker = 0.2%
Totaal = 2.7% (op jaarbasis)
De beheersbeslissingen lijken ook niet altijd erg doordacht te zijn …
Vermeldenswaardige uitschuiver: verkoop van een EuroSTOXX 50 tracker begin mei, om deze begin juni terug aan te kopen aan een meer dan 5% hogere prijs. Niet echt goed voor het rendement. 🙁
Bruto rendement tot op vandaag (5 maanden): 2%, netto rendement < 0,75%
Mijn eerste conclusie : te mijden. Ik wacht af of dit verbetert.
Heel interessante en waardevolle feedback.
Hopelijk wil je dit in de toekomst ook nog eens rapporteren. Dergelijke formules kan je immers enkel evalueren als je ze zelf hebt, en wij kunnen onmogelijk in alles ervaringsdeskundige zijn.
@Robokat (Carl De Ridder) : in de toekomst rapporteren is ondertussen geen optie meer. Ik heb mijn KeyPrivate portefeuille opgezegd, na uitwisseling van een aantal mails met de KeyPrivate Manager, wegens niet onder de indruk van: – kostenstructuur – beheersbeslissingen – verduidelijkingen van Keytrade
Ik raad geïnteresseerden zeker aan om de informatiesessies te volgen, vermits de documentatie op de website eerder onvolledig is.
Als het bruto rendement tot vandaag 2% is, hoe kan je dan aan amper < 0,75% netto? Wat trek je daar allemaal van af.
Ik vroeg toevallig gisteren zelf aan Keytrade wat hun YTD returns waren voor de meer dynamische profielen, en kreeg volgende info:
"Voor de meer dynamische profielen, hebben we de volgende prestaties weten neer te zetten YTD (periode 01/01/2016 – 25/05/2016), vergeleken met een beginwaarde van '100%':
Profiel 6: 101,07% Profiel 7: 101,27% Profiel 8: 102,19% Profiel 9: 102,55% Profiel 10: 104,49%
De verschillen in deze profielen, zitten uiteraard in de percentages die worden geïnvesteerd in trackers met een hoger risicoprofiel ten op zichte van de minder volatiele trackers. Het is de bedoeling van KeyPrivate dat al deze profielen zo goed mogelijk presteren, gezien het maximale risico dat de klant (het profiel) wenst te dragen. Gemiddeld zijn de returns hoger voor de meer risicovolle profielen, maar dit betekent dan ook dat deze profielen volatieler kunnen zijn. In tijden van crisis, zal er inderdaad ingegrepen worden door het investeringscomitée opdat de profielen in overeenstemming blijven met het op te nemen risico. Veel hangt dan ook af van de volatiliteit die op de markten heerst."
Ik ging er dus vanuit dat bvb. profiel 8 YTD +2,19% netto gaf, waarbij ik niet dacht dat er nog beurstaks was als je zou uitstappen, dus hoe kom je maar aan < 0,75% netto?
Rechtstreeks uit mijn KeyTrade e-banking (omgezet naar % en dus nu op 5 maand, niet op jaarbasis) :
Bruto meerwaarde : 2,07% Beurstaksen : 1,00% Beheersvergoeding : 0,30%
–> Netto meerwaarde : 0,76%
Ik denk dat je het systeem van KeyPrivate niet helemaal begrepen hebt (ik ook niet tot ik er in zat :-)): – KeyTrade koopt en verkoopt voor jou trackers volgens hun eigen inzichten. Die komen effectief op je (aparte) KeyPrivate beursrekening. – De portefeuille wordt actief beheerd, dus er zijn (te) frequent verkopen en aankopen. – Op elke verkoop/aankoop betaal je beurstaks (maar geen makelaarsloon). – Bij uitstap betaal je nogmaals beurstaks en bij vervroegde uitstap (<5 jaar) ook nog eens makelaarsloon.
Op 5 maand tijd is, in mijn geval (zeer dynamisch profiel) de volledige portefeuille 1 maal verkocht en terug aangekocht (niet noodzakelijk dezelfde trackers natuurlijk, maar in termen van de waarde van ver- en aankooptransacties). Met excessieve beurstaksen als gevolg.
Dus ik vrees dat de rendementen die je van KeyTrade gekregen hebt 'bruto' zijn, hoewel de exacte startdatum voor de berekening dit jaar een belangrijke invloed kan hebben, wegens sterke beursdaling in het begin van januari.
1 ding moet ik toegeven: het is allemaal mooi transparant (maar daarom niet minder pijnlijk).
Ik denk niet dat je makelaarsloon moet betalen als je vroegtijdig uitstapt.Bij keyplan wel.Ik ben 2 weken geleden ingestapt in profiel 4 om te proberen.Ben ook naar de voorstelling in Leuven geweest.De portefeuille is opgestart.De taxen op de aankoop van de trackers bij de inrichting van de portefeuille wegen op t’rendement ,wat normaal is. Inmiddels staan ze toch al positief 0.20%.Ik ben van oordeel dat ze beter anticiperen dan niets te doen. Het is nu eenmaal niet makkelijk om stabilisatie te brengen binnen de port via obligaties en grondstoffen. Het zou mij zelfs niet kunnen schelen als ze 50 procent in cash gaan op t’juiste moment en tijdig in aandelen gaan.t’is voor hen ook niet makkelijk om iets rendement te halen op obligaties.Maar ja een klant 0.75 % laten betalen op cash gaat niet bij iedereen lukken. Bij mij wel als ze met de rest resultaat halen.Beleggen is op t’juiste moment toeslaan als er opportuniteiten zijn.Er gaat momenteel meer geld naar de taxen dan hun fee. ‘t is niet makkelijk maar ik geef ze een kans.Ik ben wel met een klein bedrag bezig maar dit heeft volgens mij weinig invloed op t’resultaat.Afwachten dus. Het is inderdaad heel transparant.in ‘t begin van de maand anticiperen ze.Is wel raar dat dit na een week al gebeurde.Er zal wel een programma achter zitten.Ik ben ook op andere plaatsen discretionair belegd en ga vergelijken met de rest.De taxen gaan wel doorwegen denk ik binnen deze formule en is wel een serieuze verborgen kost.Maar liever anticiperen dan jaren blijven zitten.anders kan je zelf de eerste de beste indextracker kopen en geld blijven inpompen.Ben echt nieuwsgierig .Ze hebben op enkele dagen de taxen toch al verdiend en de portefeuille is ingericht en positief.Hout vasthouden.Ben vertrokken in mei.normaal moet je dan aandelen verkopen en de duitse 10 jarige rente staat op 0.13.Ik kan geen slechter moment kiezen.We zien wel
Weet iemand wat de resultaten van de defensieve port begin mei zijn(YTD). De kosten zonder de tax en meerwaardebelasting zijn 0.75 excl BTW.Stel dat ik morgen instap betaal ik dan een vol kwartaal? Kan de beurstax en meerwaardebelasting fel oplopen? Is dit slechts een fractie van de 0.75 % ?Als er frequent moet gehandeld worden neem ik aan dat dit toch serieus kan oplopen of is dit verwaarloosbaar? bv 0.1 % van het ganse beheerde kapitaal en hoe wordt dit afgerekend?Ik was van plan naar de infosessie te gaan maar ik geraak er niet tijdig. Momenteel tracht ik zelf indextrackers te kopen op de stoxx 50 als de beurs daalt.Een beetje meer spreiding en beheer als dit lijkt mij een interessante formule.
Een profiel groei met 60% obligaties. Ben eens benieuwd waar ze die groei gaan zoeken. @an ik merk dat ze vandaag op 5% cash staan terwijl jij spreekt tot 50%? Heel verwarrend allemaal
Misschien dat ze juist in een fase van verkoop/aankoop zaten aangezien het gisteren de laatste dag van de maand was en vandaag de eerste…
Vroeg aan Keytrade wat de prestaties zover zijn en kreeg volgende antwoord:
“KeyPrivate werd pas midden december 2015 gelanceerd. Sindsdien bedraagt de return 0,04% tot 0,16% voor de defensieve profielen terwijl de return voor de dynamische tot heel dynamische profielen momenteel -0,09% tot -1,09% bedragen (rekening houdend met de zware beursmaanden tijdens het eerste kwartaal van 2016).”
Niet slecht zou ik zo zeggen voor de dynamische fondsen. Zou wel beter zijn als ze het mogelijk zouden maken van die prestaties ergens op hun site realtime op te volgen zoals we dat voor andere fondsen kunnen doen. Zou in ieder geval meer geinteresseerden trekken want nu weet bijna niemand wat de prestaties zijn. Als ze zo voort doen zit straks half Belgie bij Keytrade. 😉
Allé, en nu de beurs eindelijk eens wat naar omhoog mag ik hopen. 😉
Alle trackers van Keyprivate zijn opgenomen in de screenings. Begin volgende maand (binnen enkele dagen) ga je alzo een oordeel kunnen vellen over alle mogelijke keuzes: niet alleen wat ze deden tijdens de laatste drie maanden, maar over langere periodes. Je krijgt daar ook inzicht in de volatiliteit en het waardeoordeel van MK: de MKQ.
Omdat ik zelf ook heel benieuwd was hoe ze het zouden doen, heb ik gekeken voor welke versies ik ev. in aanmerking zou kunnen komen, mocht ik hiervoor kiezen. De Defensieve en Heel Gematigde variant heb ik vervolgens in mijn virtuele portefeuille gestopt, met startdatum 4/1/16. De resultaten tot hiertoe : Defensief +1,81%, Heel Gematigd : +1,56%. De verhoudingen heb ik van hun website gehaald, de trackerinfo van bovenstaand artikel. Hier is geen rekening gehouden met kosten, of ev. bijstortingen.
@Ann Kan je die Keyprivate varianten toevoegen aan de schaduw port. Hoe doe je dat precies? Dacht dat je alleen beursgenoteerde effecten in schaduw kon zetten.
Ik heb eerst de verschillende trackers toegevoegd, dan wist ik de koers, en op basis van hun site, waar de procentuele verdeling staat , kan je dan aantallen berekenen.
Is het niet zo dat Keytrade maandelijks die percentages van elke tracker herbekijkt naar gelang hun inzicht. Zo begrijp ik het althans van de info hun site. Die percentages van 4/1 toen je ermee begon in je schaduwport zullen dus mss niet meer overeenstemmen met de percentages nu, juist? Enfin, dat zou juist het actieve beheer moeten zijn als ik hen goed begrijp.
Ja, dat is de meerwaarde die Keytrade wil leveren. Hoe dat proces verloopt, staat in bovenstaand artikel en ook op hun website.
Klopt, maar om een idee te krijgen van hoe die 2 portefeuilles reageren op stijgingen /dalingen, kan je maar 1 ding doen en dat is ze volgen. Dat het nu niet meer 100% klopt, weet ik, maar groot gaat de afwijking volgens mij niet zijn. Ik was sowieso van plan om dat na een half jaar eens na te kijken.
@Ann Kan je zien wat ze al wat gewijzigd hebben sinds begin dit jaar?
Oeps, heel veel dus ! Vooral de percentages cash zijn enorm toegenomen (en dan spreek ik over van 5% naar 50% en 36,1% respectievelijk !). De overheidsobligaties (voordien 40%) zijn sterk verminderd. Er zijn wel bedrijfsobligaties uit de Eurozone bijgekomen (nieuwe tracker die niet in het overzicht staat, denk ik), en ook de hoogrentende obligaties zijn er bij de defensievere portefeuilles bijgekomen. Daarnaast zijn er ook aandelen uit de opkomende markten bijgekomen. Je kan de verdeling zelf zien als je een simulatie maakt.
@Ann Op hun site kan je idd huidige situatie zien maar goed om weten dat ze dus drastisch durven ingrijpen.
Is het ook niet zo dat ze maandelijks een rapport ofzo hebben. Heb ooit zoiets gelezen waarbij ze hun huidige visie toelichten maar vind het nergens meer terug op hun site.
Als laatste, waarom neem je geen offensiever profiel? Blijkaar moet je al “heel dynamisch” kiezen om +4% als doel te hebben. Dat profiel is dus sinds start mid dec tot nu maar -1% dus niet slecht begonnen.
@Peter, In hun beginperiode kon je ergens op hun site (weet niet of dat nu nog is) de vragenlijst in PDF downloaden. Als je die vragen bekijkt (hier heb je je belastingbrief e.d. voor nodig), tezamen met je persoonlijke situatie, dan krijg je wel een vermoeden waar je gaat uitkomen. Als je die vragenlijst niet meer kan vinden, moet je hen anders eens contacteren.
Ik heb het niet over die vragenlijst, ik bedoelde een maandelijkse nieuwsbrief waar ze hun visie voor KeyPrivate uiteenzetten. Heb dit nu wel min of meer gevonden in hun artikelen sectie. Krijg je die niet maandelijks in je mailbox?
Opvallend is overigens dat ze zowel Europese als VS aandelen volledig links laten liggen. Als je de beurs weer vandaag ziet kan je hen moeilijk ongelijk geven, maar begin dit jaar zag iedereen voor 2016 vooral Europa stijgen. Vanwaar die ommekeer? Aan de ECB zal het toch niet liggen want men wist al lang wat Draghi ging doen dus geen verrassingen daar.
Hey Alfonds, je wil zeggen dat er een update artikeltje komt? Met de screening van die trackers alleen ben je niet veel denk ik omdat je natuurlijk niet kan weten in welke verhouding ze die gebruikt hebben, hoe ze verschoven hebben.. het is toch actief beheer wat ze doen met die trackers of vergis ik mij?
Vraag mij ook af waarom ze zoveel varianten maken: offensief, zeer offensief.. enfin, je begrijpt wel.
Er is maar één mogelijkheid om zo’n beheer te beoordelen: zelf inschrijven en de zaak opvolgen. Zelfs met de cijfers die ze gaan publiceren na verloop van tijd kom je geen stap verder want meestal geeft men cijfers van 1/01 tot 1/01 en er is niemand die op Nieuwjaarsdag belegt. Over de beheerders van fondsen geeft men soms nogal negatief commentaar: “zij kunnen hun index niet verslaan”.wordt te pas en te onpas vermeld. De mensen van Keytrade of de ploeg die er voor aangesteld werd, gaat dat wel kunnen?
@Al Fonds Als Keytrade blijkbaar met hun meest dynamische port maar op zo’n -1% staan gerekend vanaf mid december 2015 lijkt mij dat niet slecht. De meeste van de flexers staan YTD op -4% tot -6% wat overigens niet beter is dan de brede markt, dus moet Keytrade wel iets goed gedaan hebben.
Vraag mij vooral af wat Keytrade dan gedaan heeft om de schade met hun meeste dynamische port zo te kunnen beperken gezien ze niet short gaan.
Je moet hier toch oppassen voor korte termijn denken, zoiets kan je pas over een langere termijn evalueren.
Het innemen van een positie die verliezen beperkt, is echt niet moeilijk. Dat op het juiste moment doen, en dan op het juiste moment terug instappen om voldoende rendement te krijgen, is al wat moeilijker. Dat keer op keer juist doen, is erg moeilijk.
Pas binnen enkele jaren kunnen we een eerste oordeel vellen. We oordelen niet enkel op het beperken van verliezen, maar ook de combinatie met goede rendementen over een langere periode.
Wat is nu jullie mening(geen advies) over het Keyprivate plan ?
Wij kunnen pas oordelen nadat een product enige jaren op de teller heeft. Net zoals bij erg jonge fondsen, doen wij dus geen uitspraak.
Keytrade laat zich ook bijstaan door een Academic Board waar 3 universiteitsprofessoren in zitten (die een grote specialisatie en kennis van de Modern Portfolio Theory hebben). Zij hebben zich samen met ons over de vraag : fysieke vs synthetische trackers. Daarnaast hebben we ook uitvoerig gesproken met de aanbieders van onze trackers (Blackrock, Amundi en ETFSecurities). Om tenslotte te komen tot een universum van 12 trackers waarvan de 5 aandelentrackers fysiek gedekt zijn en de obligatietrackers synthetisch (wel met de opmerking dat in de prospectus van deze trackers staat dat elke tegenpartij in de swapconstructie maar 10% van het totaal mag betekenen, dus geen groot tegenpartijrisico). De goudtracker is ook fysiek gedekt.
Twee vragen voor Keytrade. Wat betreft die fysieke trackers, hoeveel % van het vermogen mogen die uitlenen en welk onderpand wordt er gevraagd?
Dat daarnaast bij synthetische etf’s elke tegenpartij maar 10% mag zijn is dacht ik zowiezo Europees geregeld voor elk fonds. In de praktijk betekent dat echter niet zoveel, omdat quasi alle banken mekaar als tegenpartij hebben in eindeloos veel derivaat contracten, vooral OTC swaps. Als bvb Goldman Sachs in de problemen komt, dan is dat ook een probleem voor pakweg Paribas etc..
Hoe zien jullie dat risico bij Keytrade?
Beste Geert Van Herck,
Met fysiek “gedekt” bedoelde u waarschijnlijk fysieke replicatie. Zulke fysieke ETF’s gaan wel vaak effecten uitlenen aan shorters, dus welke garanties hebben jullie daar?
Indien we nog eens een crash zouden krijgen, is het grote probleem bij fysieke trackers dat het onderpand dat men vraagt aan shorters ook in waarde kan dalen waarbij die in gebreke kunnen blijven.
Ik heb de simulatie effe bekeken, en om een jaarlijks rendement van 5% te halen moet je al een “agressief” profiel kiezen, wat mij toch weinig rendement lijkt voor veel risico.
Ik hoop in ieder geval dat het bij Keytrade altijd mogelijk zal blijven om zelf actief te beleggen en niet-beursgenoteerde fondsen te kopen en verkopen.
Vraag voor Keytrade.. Hebben zij nagegaan voor al die ETF’s of die fysieke of synthetische replicatie doen, of er uitgeleend wordt en en welke garanties ze kunnen geven aangaande tegenpartij risicio?
Ik heb zelf begrepen van iShares dat al hun EU gedomicilieerde trackers fysiek zijn. Ze lenen wel zeer actief uit, maar zeggen dat het onderpand dat ze daarvoor krijgen gedekt wordt door moederbedrijf Blackrock. Kan Keytrade hier iets meer over zeggen?
Je mag zelf een bepaald risico bepalen maar als puntje bij paaltje komt (na de test) geeft die u een totaal andere risicograad. Je mag zelf niet kiezen, die test is allesbepalend. Ik vind dat je nog altijd zelf zou moeten kunnen bepalen welk risico je wenst te nemen, Keytrade kan toch voor jezelf niet inschatten welk risico je wil nemen met je eigen geld. Dat ze een raadgevende keuze voor jou maken, kan ik aannemen, maar niet dat ze zelf de keuze willen opdringen.
Je mag altijd kiezen voor een risico dat lager is of gelijk aan wat er uit de test komt. Nooit hoger. Die regel is trouwens van toepassing bij alle banken, tenzij je execution only werkt (zonder advies).
Is het de bedoeling dat mijn kapitaal deze trackers zal opvolgen zoals jullie doen met het mixer- en flexerfonds? Feit is natuurlijk dat jullie dan mss niet zullen herbalanceren zaols de beheerders van Keytrade zullen doen?
Dat is quasi onmogelijk omdat ik lees dat de samenstelling van de portefeuilles gaat aangepast worden aan de omstandigheden. Dan zou ik elke dag naar Keytrade moeten bellen om te horen of er wijzigingen zijn. Ik ben wel hard aan ‘t werk om de historieken van deze fondsen in te voegen in mijn databestand. Je zal ze dus zien verschijnen in de screeningresultaten en in de Gogiscore. Voor de screenings zijn ze wel vrij jong.
Ik vind het riskant om nu al op een dergelijk aanbod in te gaan…onze mixer heeft zijn deugdelijkheid al bewezen, terwijl deze trackers nog te recent zijn…in feite zullen de Keytrade-experts dan eigenlijk hetzelfde doen als de beheerders van onze mixfondsen, ik bedoel telkens inspelen op veranderende marktomstandigheden?
Je moet het zo zien: honderden miljarden staan er daar te staan op spaarboekjes aan een rente van 0,0. Langzaam aan begint het bij velen te dagen dat ze op zoek moeten naar een alternatief. Iedereen wil daar natuurlijk een graantje van meepikken: Tree Top, MeDirect, Keytrade Bank, BNP Paribas, Belfius en noem maar op. Bovendien ervaren wij dagelijks dat er heel veel mensen graag een duwtje in de rug hebben. Bovendien, ik heb het al meerdere malen geschreven, de hypocrisie ten top: men oordeelt dat de fondsmanagers het niet goed doen (of men laat zich dat toch wijsmaken) en dan gaat men het zelf doen…
Meen te herinneren dat bij Treetop er geen beheerskosten zijn. Maar ken onvoldoende hun aanbod om te weten of we hetzelfde vergelijken.
Bij Treetop betaal je geen beheerskosten op je portefeuille, maar men verkoopt je wel fondsen van … Treetop waarop je 1,20% beheerkosten betaalt, vervat in het fonds zelf.
Geen enkele beheerder werkt gratis. Uiteindelijk moet iedereen zijn boterham verdienen. Soms zitten de kosten goed verborgen, wij zijn er voorstander van dat die gewoon open en bloot kenbaar worden gemaakt.
Persoonlijk vind ik 0,75% voor een geautomatiseerd beheer niet weinig?
Dan moet je maar eens op een ander informeren. Mij lijkt het een mooi aanbod, al speel je op heel veilig dan zit je toch beter dan een spaarboekje?
Als ik het goed voorheb zijn Al Fonds en Rabokat geen ‘vurige minnaars’ van trackers. Al Fonds en Rabokat zouden jullie 15.000 euro beleggen in trackers, die niet degelijk kunnen gescreend worden ?
Bekijk het even als volgt: een volledig gediversifieerde portefeuille van trackers, gecombineerd met actief beheer. In feite bouwt men bij Keytrade in essentie een aantal mixfondsen.
Toen ik beide heren van KT met dat idee confronteerde, waren ze wat verrast. Zo hadden ze er nog niet over gedacht.
Maar waarom heeft men bij KT dan geen echte mixfondsen opgericht? Blijkbaar is het oprichten van fondsen nogal een gedoe waarbij je aan heel wat extra regels moet voldoen. Deze manier was eenvoudiger.
Blijft natuurlijk dat ze nog moeten bewijzen dat hun beleggingsstrategie werkt.
Alle banken proberen op de spaargeldtrein te springen, deze poging kan me alvast niet bekoren en keytrade is mijn hoofdbank …
Als je zelf belegt en het loopt fout af, dan kan je alleen maar kwaad zijn op jezelf..beter zelf je eigen keuzes maken dan dat aan anderen over te laten…
Begrijp ik het goed, dat je zowel bij de initiële aankoop als bij elke wijziging die door jullie team aan de samenstelling wordt gedaan, je ook nog beurstaks e.d. moet betalen?
Ann,
Bij iedere transactie die er uitgevoerd is er beurstaks maar geen transactiekost (die zijn voor rekening van Keytrade Bank). Let wel : bij herbalanceringen houden we er wel rekening mee of het wel de moeite loont deze te doen. Als de kosten de baten overstijgen, wordt er niet geherbalanceerd. Daarvoor zijn speciale algoritmes voorzien in het systeem.
Ik vraag me ook af of het mogelijk is om de portefeuille te wijzigen van defensief en na bv een zware correctie over te schakelen naar agressief ?
Karine,
Zoals hierboven aangehaald is deze feature op dit ogenblik nog niet actief. Maar er wordt aan gewerkt om dit in de toekomst mogelijk te maken.
Zijn alle trackers fysiek of zijn er ook synthetische aanwezig in de selectie ?
Bicet, de obligatie trackers van Amundi en de industriële metalen zijn synthetisch, de andere zijn fysiek. Cash is cash.
Ik heb ook de brochure bekeken met daarin het stappenplan. Als je de geschiktheidstest (stap 2) gedaan hebt, krijg je dan op je scherm te zien welk profiel aan jou toegekend wordt ? En kan dit profiel en cours de route nog wijzigen ? vb. Nu betaal ik nog mijn lening af, maar over een klein jaar is dat voorbij.
Die feature wordt momenteel bestudeerd. Is nog niet actief.
Dag Mr Van Herck
Als voorbeeld op zijn site, start Keytrade in jannuari 2009 de berekeningen van de rendement voor zo een type investering. Waarom 2009 en niet 2008 of beter op 10 jaar die de aangerade investeringstermijn is ? Zijn uw cijfers op 10 jaar beschikbaar ? MVG Dank u
Ik heb alle historieken van deze trackers al gedownload: er zijn geen cijfers van de laatste 10 jaar beschikbaar: deze ETF’s waren begin 2008 nog niet gelanceerd.
Vanaf wanneer zal KeyPrivate actief zijn? Zijn de terms & conditions reeds beschikbaar?
Beste WV,
Keyprivate zal weldra actief zijn : voor verdere info surf je best naar https://www.keytradebank.be/nl/investeren/keyprivate/#kp-intro
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be