About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

73 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zoeker
Zoeker
5 jaren geleden

Om wat eenvoud te brengen dacht ik enkele fondsen (Blackrock Global Allocation) over te brengen naar Binck. Gaan zij eigenlijk correct om met de Reynderstaks? is het waar zoals in de commentaren vermeld dat Rabobank op het volle bedrag de taks aanrekent (evita-fallback methode)?

Zoeker
Zoeker
5 jaren geleden

Ik heb de vraag gesteld aan Rabobank hoe zij afrekenen. Hun antwoord:

“Bij verkoop van uw beleggingsfondsen worden meerwaardebelasting en beurstaks aangerekend.
De belasting wordt berekend volgens een vooraf vastgelegde formule.
Om die meerwaarde te berekenen wordt eerst het verschil berekend tussen de inventariswaarde bij de verkoop en de inventariswaarde bij aankoop. Nadien wordt hiervan het percentage cash en obligaties bepaald. Op dit gedeelte van de meerwaarde wordt dan 30% roerende voorheffing betaald.
Bij meerdere verrichtingen werkt de berekening via het principe van First In, First Out. De eerste deelbewijzen die aangekocht werden, zullen als eerste verkocht worden. De individuele aankoopkoersen gelden dus en niet zozeer de gemiddelde aankoopkoers.
De beurstaks van 1,32% wordt berekend op het totale verkoopbedrag.”

Is dat idd de fallback methode (=Asset?)? Is de TIS methode (evt van Binck) normaal voordeliger?

Karien
Karien
5 jaren geleden

Wat gebruiken Keytrade en Deutsche Bank van methode, en wat is het verschil ?

Alex
Alex
5 jaren geleden
Antwoord aan  Zoeker

Ik zou mijn deel willen transferen naar Deutsebank maar welke methode gebruiken zij, de TIS of Asset maniier. dacht dat ze me zeiden het eerste.

Guido
Guido
5 jaren geleden

En hoe zit het ondertussen met Me Direct? Blijven ze nog altijd de fiscaal nadelige fallbackmethode-methode toepassen voor gemengde fondsen en obligatiefondsen ondanks het feit dat de meeste asset managers van deze fondsen de tis gegevens beschikbaar stellen? Wanneer komt daarover eindelijk een officiële communicatie van MD. Het enige wat we van de medewerkers horen is de standaardzin” we zijn het aan het onderzoeken”. Men laat hier een enorme commerciële opportuniteit liggen om klanten bij Rabobank te overtuigen om hun fondsen naar MD over te zetten.

Zan
Zan
5 jaren geleden

Er werd hier in de reacties al een aantal maal vermeld, dat indien de historiek niet mee verhuist, dan de boekwaarde van 1 juli 2005 gebruikt worden.Maar indien het fonds nog niet bestond op 1 juli 2005, wat gebruikt men dan? De koers van op de oprichtingsdatum?

Al Bundy
Al Bundy
5 jaren geleden

MeDirect biedt geen effectenrekening aan op 2 namen. Dit kan gevolgen hebben voor wettelijk samen wonenden. Hebben jullie hieromtrent meer info? Zou dit eventueel kunnen wijzigen en zo ja, wanneer?

Luc F.
Luc F.
5 jaren geleden
Antwoord aan  Al Bundy

Al drie jaar vraag ik al jaarlijks wanneer MeDirect gezamenlijke dossiers of rekeningen zal aanbieden en telkens was het antwoord dat men ermee bezig was maar dat voorlopig geen volmachten konden aangebracht worden.

Al Bundy
Al Bundy
5 jaren geleden
Antwoord aan  Luc F.

Ik had ook al een email ontvangen in dien aard. Toch beter voor Keytrade kiezen dan. Alvast dank voor je nuttige info.

Frankiebis
Frankiebis
5 jaren geleden

Bij Rabobank.be hebben onze minderjarige kinderen spaarrekeningen en een effectenrekening op hun eigen naam.
Hoe zal de transactie van Rabobank.be naar Keytrade verlopen voor effectenrekeningen op naam van minderjarige kinderen?
Wij (de ouders) zijn zal klant bij Keytrade maar de kinderen nog niet. Er bestaat voor de kinderen als begunstigden wel een Keyplan.

Groeten,
Frankiebis

Nelissen Gorik Keytrade
5 jaren geleden
Antwoord aan  Frankiebis

hallo Frankiebis,

We zullen bij Keytrade Bank een rekening op naam van de kinderen, u zal die dan ook zien onder uw login bij Keytrade. De kinderen kunnen niet handelen op deze rekening (wanneer ze minderjarig zijn).

Wanneer ze meerderjarig worden zullen ze verdwijnen onder uw login en gaan uw kinderen een eigen login krijgen (met handel bevoegdheid).

Mvg,

Gorik Nelissen

Eddyl
Eddyl
5 jaren geleden

@ Nelissen Gorik Keytrade

Als ik het goed begrijp kan men na de overdracht van Rabobank naar Keytrade van een effectendossier van een minderjarig kind geen kopen/verkopen meer doen tot het kind meerderjarig is. Klopt dit?

Mvg,

Eddy

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Eddyl

Bij minderjarige kinderen hebben de ouders de volmacht en zijn zij het ook die handelen.
Ook bij Rabo zullen het toch de ouders geweest zijn die de orders ingaven ? Niet de kinderen zelf.

Frankiebis
Frankiebis
5 jaren geleden

Inderdaad bij Rabo geven/gaven de ouders de orders als een goede huisvader in!

Frankiebis

Gorik Nelissen
Gorik Nelissen
5 jaren geleden
Antwoord aan  Eddyl

Hallo Eddyl

De ouders kunnen handelen voor de kinderen, natuurlijk naar de normen van een “goede huisvader”.

Met vriendelijke groeten,

Gorik Nelissen
Keytrade Bank

Frankiebis
Frankiebis
5 jaren geleden

Hallo Gorik,

bedankt voor het antwoord.
Het is inderdaad handig dat er een aparte rekening geopend wordt want alzo zullen we voor de 12-jarige een bankkaart kunnen aanvragen m.b.t. zijn financiële opvoeding.
Want na enkele jaren zakgeld, is nu een bankkaart volgens mij aan de orde.

Frankiebis

Ronny
Ronny
5 jaren geleden

Voor mensen die niet naar keytrade willen, is het dan voor fondsen met bijna maandelijkse stortingen gewoon niet eenvoudiger om alles te verkopen, over te schrijven naar een andere bank en dan dit bedrag opnieuw aan te kopen? Dan win/verlies je enkel het verschil in waarde toch (indien deze laatste geen instapkosten aanrekend)?

evita
evita
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ronny

Ronny, ik zou mijn fondsen bij de Rabobank daar nu niet verkopen. Rabo past i.v.m. de Reynderstaks de fall-back methode toe en dat is niet de meest eerlijke methode.

Het manneke
Het manneke
5 jaren geleden

De complete orderhistoriek is vrij gemakkelijk te vinden via de Rabobank site , maar ik vraag me af of dit voldoende is als officieel bewijs voor de fiscaliteit.
Moet men werkelijk elk aankoop en verkoop borderel meegeven ?
Wat is jullie expert opinie hieromtrent ?

GejeM
GejeM
5 jaren geleden
Antwoord aan  Het manneke

Ik betwijfel of het scherm, dat ge op die manier verkrijgt afdrukken, voldoende zal zijn: zowel uw naam als de ISIN code ontbreken immers.
De oplossing is daaruit enkel de datum te selecteren en dan in de uittreksels de bijlage op te zoeken en die apart af te drukken.
Tenminste als ge niet, zoals ik, een omruiling van fondsen hebt meegemaakt. Dan kunt ge enkel op het scherm zien dat een omruiling is gebeurd, met aantal en prijs van de ingeleverde en verkregen stukken van het nieuwe fonds. Zelfs het pijltje naar een detail pagina ontbreekt.
Via maill naar [email protected] wijzen ze enkel naar de beleggers-pagina’s en schijnen ze niet te begrijpen dat ik daar niets bruikbaar kan vinden.

Peter
Peter
5 jaren geleden
Antwoord aan  GejeM

Als je denkt dat een schermafdruk van het detail van de verrichting niet volstaat, dan kan je altijd nog je oude rekeninguittreksels opvragen van de rekening waarmee de aan- of verkoop is gebeurd.
Uiteraard moet je dan wel nog ongeveer de datum weten. Maar ik zou verwachten dat een goede huisvader/boekhouder dat toch netjes bijhoudt.

waverider
waverider
5 jaren geleden

Beste Leon,

De historiek moet je wel zelf opzoeken ingeval van transfer naar MD en dat kan wel wat werk zijn, zoals ik zelf al heb mogen ondervinden.

Leon
5 jaren geleden

Een aantal jaren geleden een transfer van fondsen en obligaties uitgevoerd van KBC naar DB. Niemand heeft me historieken gevraagd.

Al Fonds (Marc Person)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Leon

Als één van de redenen van deze stopzetting de toevloed aan regels is, dan is er deze één van: vroeger was de historiek van minder belang. De fiscaliteit maakt het ingewikkelder en ingewikkelder en vraagt steeds maar uitgebreidere programmatuur.

Jurgen
Jurgen
5 jaren geleden

Wat gebeurt er met een obligatie die bijna op vervaldatum zit tijdens transferperiode?

Ik heb een obligatie bij rabobank die eindigt op 26/10.
Volledige transfer van rabobank naar keytrade is normaal afgerond op 23/10.

Wordt dit effect voor 3 dagen naar keytrade getransfereerd?

Nelissen Gorik Keytrade
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jurgen

Hallo Jurgen,

Dit instrument zullen we waarschijnlijk bij Rabobank laten voor uitbetaling, voor enkele dagen gaan we geen transfer doen.

Leon
5 jaren geleden

Die overdracht van de beleggingshistorieken is een adder onder het gras! Het is de eerste maal dat ik hierover iets lees! Dank u MK. Regelmatig starten veel banken acties met transferpremies, maar naar historieken vragen ze niet eens en ze reppen er dan ook geen woord over. Het enige wat je moet doen is een transferformulier invullen. Klaar is Kees. Heb ik zelf al ondervonden. In het geval van de transfer van Rabobank.be naar Keytrade gaan de historieken wel mee en is dit wel mogelijk. Bij transfer naar een andere bank is de historiekoverdracht niet mogelijk. Zoiets is toch onaanvaardbaar bij de huidige stand van de informatica. Zoals steeds wordt de belegger dom gehouden en is hij de pineut van zo’n absurd beleid. Hoe is zoiets toch mogelijk?

BeNi
BeNi
5 jaren geleden
Antwoord aan  Leon

Beste Leon,
Me Direct vraagt wél een historiek van het te transfereren fonds.
Onlangs uitgevoerd van Rabobank naar MeDirect.

evita
evita
5 jaren geleden
Antwoord aan  BeNi

BeNi, dit klopt ( ook zelf ervaren). Indien je de historiek niet kan meegeven dan moet volgens de Belgische wetgeving de waarde per 1 juli 2005 genomen worden voor het vastleggen van de aankoopwaarde.

Het manneke
Het manneke
5 jaren geleden
Antwoord aan  Leon

Beste Leon,

Ook de Deutsche Bank vraagt om de historiek als bijlage mee te geven bij een transfer.
Spijtig inderdaad dat dit niet automatisch kan zoals naar Keytrade.

Peter
Peter
5 jaren geleden
Antwoord aan  Leon

>> Bij transfer naar een andere bank is de historiekoverdracht niet mogelijk.
Onjuist. MeDirect vraagt mij wel degelijk naar de historiek. (Die op de Rabobank site vlot terug te vinden is. Zie een van mijn andere commentaren)

waverider
waverider
5 jaren geleden

Voor aandelenfondsen is dat niet nodig, dacht ik.

Peter
Peter
5 jaren geleden
Antwoord aan  waverider

Klopt. Enkel nodig voor fondsen die voor meer dan 25% belegd zijn in vastrentende effecten.
Maar ik geef de historiek door voor al mijn fondsen omdat ik hoop dat daardoor ook de “Winst/Verlies” aanduidingen nà transfer correct zullen blijven.

Ray
Ray
5 jaren geleden

Als ik mijn effecten overdraag aan Medirect (ik heb er een effectenrekening), dan moet ik de transfer van historiek zelf regelen? Wat houdt dit in? Over de voorbije jaren dat ik fondsen heb aangekocht de betalingen opzoeken?

Peter
Peter
5 jaren geleden

Maar dat opzoeken van de aan- en verkoophistoriek is een fluitje van een cent via de Rabobank website. Klikken op het blauwe pijltje naaste je effectenrekening en dan de menuoptie “Bewegingen” kiezen. Elke “beweging” (=aan- of verkoop) heeft ook weer een blauw pijltje waar je alle details kan zien die de overnemende bank nodig heeft.
Ik voel me dan wel wat in de steek gelaten door Rabobank, maar ik moet toegeven dat ze toch goed zijn in het opzetten van een gebruiksvriendelijke en informatieve website.

De overnemende bank heeft die historiek ENKEL nodig voor fondsen die voor meer dan 25% belegd zijn in vastrentende effecten. Dit om in geval van verkoop de Reyndertaks correct te kunnen berekenen. Anders gebruiken ze de boekwaarde van 1 juli 2005. (dixit een heel informatieve mail van MeDirect die ik kreeg op mijn vraag voor een effectentransfer)
Ik geef die historiek echter door voor al mijn fondsen omdat ik hoop dat daardoor ook de winst/verlies aanduidingen nà transfer correct zullen blijven.

GejeM
GejeM
5 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

Geenszins een “Gebruiksvriendelijke en informatieve website”! Het begint al op het inlogscherm: liefst 4 keer op de tabtoets drukken voor de cursor in het invulvak staat.

Verder: in alle browsers is een Back-toets beschikbaar (het pijltje links steeds bovenaan het scherm of [Alt]+pijltje links op toetsenbord) waarmee ge kunt terugkeren naar het vorige scherm op dezelfde plaats waarvan ge vertrokken zijt, maar dus niet op de RABO-website. Daar komt ge steeds weer bovenaan het vorige scherm terecht!
Dus laat het ons er op houden dat een werkende website is, dat is al een compliment genoeg want wat denkt ge van de submenu’s waarin maar 1 mogelijkheid staat (zoals bij uw vermelde “Blauwe Pijltje”). Waarom wordt daar niet dadelijk het detailscherm getoond?

Ook denk ik niet dat gewoon het overschrijven van die gegevens van dat detailscherm voldoende zal zijn, men zou immers in de verleiding kunnen komen de datum met de hoogste waarde op te zoeken om alzo te hopen bij verkoop minder RV te moeten betalen.

Sven
Sven
5 jaren geleden

Zullen de pensioenspaarfonden van BNP Paribas ook opgestart kunnen worden bij Keytrade of enkel overgedragen van de bestaande Rabobank-klanten? Momenteel is dit niet beschikbaar, volgens de website van Keytrade.

Gorik Nelissen Keytrade Bank
Gorik Nelissen Keytrade Bank
5 jaren geleden
Antwoord aan  Sven

Hallo Sven

We zullen pensioensparen met de BNP Paribas fondsen aanbieden aan al onze klanten. Het is dus een nieuw aanbod dat we opstarten bij Keytrade. Tegen het einde van het jaar komt dit online.

Oli469
Oli469
5 jaren geleden

Zal dit dan ook met enkel de instapkost zijn voor deze fondsen (3 procent zoals bij alle aanbieders van de BNP pensioenfondsen) of komen daar nog bijkomende kosten bij?
Zullen we bij Keytrade ook gratis kunnen overschakelen van een growth naar een meer defensievere variant?

phil2
phil2
5 jaren geleden

Vraag voor Keytrade Bank: zal de kostenstructuur (instapkosten, lopende kosten, enz.) bij Keytrade Bank van de huidige BNP-pensioenspaarfondsen dezelfde zijn als bij Rabobank vandaag indien we ze (automatisch) laten overzetten?

Gorik Nelissen Keytrade
Gorik Nelissen Keytrade
5 jaren geleden
Antwoord aan  phil2

hallo phil2

Ja, het zullen dezelfde kosten zijn als Rabobank vandaag voor de pensioenspaarfondsen.
Het zijn dezelfde fondsen en ook de opgelegde instapkosten zullen dezelfde zijn.

Alex
Alex
5 jaren geleden

Wat als je weigert om je geld te laten transferen naar Keytrade? Kan je hen ook dwingen om toch 100 euro te geven als je naar andere broker gaat tot slot hebben ze toch ook altijd goed verdiend aan het deel dat zei kregen en Rabobank verbreekt hier het contract.

Alex
Alex
5 jaren geleden

Ze gaan geen transferkosten aanrekenen en zou maar erg zijn ook. Wat ik ga doen dan is deel transferen naar andere broker en 1000euro laten staan dan krijg ik ook de bonus en hebben ze toch extra werk maar zelf geen moeite doen. Hadden beter een broker gekozen dat niet zo duur was?

Mark
Mark
5 jaren geleden

De transferkosten naar een andere bank bedragen 100€ per lijn bij Rabobank en 35€ per lijn bij Keytrade Bank. Is het als je een overdacht naar Deutsche Bank overweegt dan niet interessanter eerst de overdracht naar Keytrade te laten doorgaan en vervolgens pas over te dragen naar Deutsche Bank? Het lijkt mij dat iedereen daarbij wint. Rabobank kan de effecten in bulk mee overdragen naar Keytrade en betaalt je voor dit gemak de 100€ premie; Keytrade transfeert de effecten vervolgens naar Deutsche Bank en krijgt in ruil daarvoor hun normale transfervergoeding; en Deutsche Bank hoeft minder transferkosten terug te betalen dan bij een rechtstreekse transfer vanaf Rabobank.

quidam
quidam
5 jaren geleden

Ik ben benieuwd naar het antwoord op de eerste vraag van phil2, want ook ik bezit reeds een effectenrekening bij Keytrade Bank. Dus het liefst geen nieuwe rekeningen!

loekie
loekie
5 jaren geleden

actie bij BNP indien je je pensioenspaarfonds overdraagt voor 27/7: 100 euro (onder voorwaarden: zie website van BNP)
Ik draag het pensioenspaarfonds van mij en mijn vrouw bij Rabobank over naar BNP ipv naar keytrade omwille van die actie.

quidam
quidam
5 jaren geleden
Antwoord aan  loekie

Hou er evenwel rekening mee dat sommige banken jaarlijks bewaarloon aanrekenen voor het bijhouden van effecten, die niet door hen zijn uitgegeven!

Hagi
Hagi
5 jaren geleden
Antwoord aan  loekie

Bedankt zeer interressant om over te schakelen naar groxth of balancrd. Wel snel zijn aktie eindigt 27/7 al.
Nadeel 3 perc instap en 1 e storting voor 31/1

Hagi
Hagi
5 jaren geleden

Waarom Carl? Is, indien ik goed gelezen heb, voor nieuwe klanten. Blijven jullie balancef boven growth prefereren?

phil2
phil2
5 jaren geleden

Specifieke vraag voor de pensioenspaarders bij Rabobank.be:
– Aangezien het over een BNP-pensioenspaarfonds gaat, is men qua kosten (nu maar ook op langere termijn) niet beter af door het pensioenspaarfonds te verhuizen naar het ‘moederhuis’ BNP ? Zou BNP niet te bewegen zijn tot een vergelijkbare aanmoedigingsactie ?
– In een artikel verschenen op De TIJD (Netto) las ik dat M. Ternier van Keytradebank zei dat “het partnerschap met BNP Paribas Fortis wordt voortgezet” : wat houdt dit in voor de pensioenspaarders bij Rabobank.be ?

jempi25
jempi25
5 jaren geleden

Dank u voor de simpele uitleg!
Zeker de vermelding die erbij staat in deze post >> de bedragen wanneer je voordeel doet als je overstapt naar een andere dan Keytrade!

Gilissen Paul
Gilissen Paul
5 jaren geleden

Beste,
Bij overname van Fortuneo door Keytrade heb ik mijn portefeuille willen spreiden om niet alles bij Keytrade te hebben. Ik kreeg als antwoord van Medirect dat ze de fondsen konden overnemen op uitzondering na van Dnca I Eurose LU0284 3941 51/01I
Intussen zit alles nog bij Fortuneo/Keytrade. en heb ik een nieuwe rekening bij van € 5 bij Medirect
tot ik een beslissing neem.
Bedankt voor de nuttige artikelen,
Beste groeten,

GejeM
GejeM
5 jaren geleden

Ook ik heb een effectenrekening zowel bij Rabobank als bij Keytrade. Omdat de rekening bij Keytrade reeds meer dan 50% van mijn portefeuille bevat zou ik graag elders een rekening openen. Kan ik ergens op de MijnKapitaal site info vinden over MeDirect en andere fondsenbrokers?

phil2
phil2
5 jaren geleden

Vraag voor Keytradebank : als men al klant is bij Keytradebank, mag ik hopen dat bv. de getransfereerde obligaties vanuit Rabobank.be aan de bestaande effectenrekening zullen worden toegevoegd en dat geen nieuwe effectenrekening zal gecreëerd worden ?

Nelissen Gorik Keytrade Bank
Nelissen Gorik Keytrade Bank
5 jaren geleden
Antwoord aan  phil2

Hallo phil2

We dienen een tweede effectenrekening te openen omdat we ook de historiek dienen te importeren van je rekening bij Rabobank. We kunnen een historiek om wettelijke en boekhoudkundige redenen niet importeren in je huidige effectenrekening bij Keytrade bank. Je kan wel na verloop van tijd best alles concentreren op één rekening zodat je er één kan sluiten.

We bekijken dit punt nog wel. In de hoop je hiermee een antwoord gegeven te hebben.

phil2
phil2
5 jaren geleden

Vriendelijk dank voor dit vlug antwoord, zelfs op 21/7, dat wel niet in de verhoopte richting gaat.

BeNi
BeNi
5 jaren geleden

Beste N G,
is het overzetten van de ene naar de andere effectenrekening kosteloos?
Of is het ‘concentreren’ van fondsen op 1 effectenrekening een verkoop-aankoop actie met de geldende onkosten?

Gorik Nelissen Keytrade Bank
Gorik Nelissen Keytrade Bank
5 jaren geleden
Antwoord aan  BeNi

Hallo BeNi

Met concentreren bedoel ik het uitdoven van je posities op één effectenrekening. Dus niet meer kopen op de rekening die je laat uitdoven, de obligaties laten aflopen, geld overzetten naar de andere rekening etc…

quidam
quidam
5 jaren geleden

Volgens een medewerker van de Rabobank verhuizen mijn beleggingen naar mijn bestaande Keytrade bank rekening !?! Dit punt moet alvast nog bekeken worden.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

73
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x