About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tom
Tom
3 jaren geleden

Ik heb een lopend Keyplan met een tiental fondsen en gebruik de Franky-matic om dit op te volgen. Ik volg GOGI en doe maandelijks een gelijke storting in alle fondsen die op ‘Spread’ staan. Ik heb de stop loss in de Franky-Matic op 15% verlies gezet sinds de hoogste notering. Dit niet om de fondsen bij doorbreken van de stop loss te verkopen maar juist als trigger om op dat moment extra bij te kopen in dat fonds, mijn gemiddelde aankoopkoers een stuk naar beneden te trekken en later dus (hopelijk) méér rendement bijeen te sprokkelen. Moest op termijn het evenwicht tussen de verschillende fondsen in het honderd lopen kan ik ten allen tijde herbalanceren. Het is een beetje een combinatie tussen GOGI en het systeem in bovenstaand artikel.

Raoul
Raoul
3 jaren geleden

Ik heb deze tabel eens ingevoerd in Excel, als ik dan de waarde in de eerste kolom (IN EURO) het getal 116.31 geleidelijk laat zakken wordt bij een waarde van 98 het getal in de kolom (AKTIE) -0,01. Moet er al aktie ondernomen worden ?

Ann
Ann
3 jaren geleden

Om dit te testen, heb ik het op een kopie van mijn overzicht nagebouwd.
Wanneer ik echter 85% neem van de huidige koers, en de Trigger de eerste keer gelijk zet hieraan, dan krijg je in kolom Aktie een verschil van 18% (0,18). Doe ik hier iets fout ?
Door de kolom 85% aan te passen naar 87%, komt de kolom Aktie wel op 15%.

Karien
Karien
4 jaren geleden

Ik vraag me ook af, hoe je het best doet, als je in een keer een groot bedrag hebt om te investeren? bv van een erfenis of zo.
Maandelijks bijstorten met kleine bedragen gaat heel langzaam. Of is het een idee om dat in gelijke delen te verdelen over bv een jaar, en dan maandelijks bij te investeren op deze manier in een bestaande portefeuille ?

Luc
Luc
3 jaren geleden

Karien geeft zelf een goede aanzet. Je kan volgens jouw temperament een tiental gemengde fondsen (bij voorkeur met dynamische allocatie) selecteren en dan over een periode van eigen voorkeur gespreid instappen.

Je kan bedragen ook tijdelijk parkeren in een betere spaarrekening als je toch niet meteen durft of wilt beleggen… Als de erfenis dan toch zo groot is kan ik me inbeelden dat men er niet om maalt dat men minder verdient dan de inflatie.

Eventueel kan je meteen 20% in een goede spaarverzekering steken. Hier moet je zeker niet gespreid instappen.

Een beleggingsadviseur hoorde ik al eens zeggen “in dat soort fondsen kan je best zo snel mogelijk instappen”, en hij had het over zoiets als M&G Global Income Fund. Inderdaad, dit is iets dat precies langzaam maar zeker hoger blijft gaan… met laag risicogehalte dus je kan hier gerust ineens wat zwaarder instappen. Anders wordt de instap toch maar duurder hoe langer je wacht.

LET OP: bij uitkeringscompartimenten: kijk eerst eens naar de datum ex-dividend, zodat je vermijdt zwaar in te stappen enkele dagen voor ex-dividend… want dan krijg je direct een uitkering, een stukje geld terug, dat evenwel al meteen met 30% verminderd is !

En nog iets: als het over echt grote(re) erfernis gaat: overweeg VASTGOED. Een eigen huis (liefst met niet te hoog KI) om te verhuren (je vermijdt er misschien ook nog meteen de 0,15% effectentaks mee). Of beleg ook in wat GVV’s zoals Befimmo, Wereldhave Belgium, enz. ; dit zorgt voor extra spreiding.. En je kan al eens zeer aangenaam verrast worden zoals wij onlangs: binnen de maand na aankoop positie in VastNed Retail Belgium aankondiging overname intentie…

Kijk ook eens rond waar je premies krijgt als je belegt (MeDirect op dit moment nog). Je kan daar een zo defensief mogelijk fonds kopen, met de bedoeling dit op termijn langzamerhand te verkopen en in fases te herbeleggen in andere fondsen op een ander moment) maar de premie heb je dan toch al meteen beet op het gehele bedrag.

Succes…maar wees niet té haastig om beleggen…

Luc
Luc
3 jaren geleden

Geen spaarverzekering? Ik begrijp jouw reactie wel, maar binnen een (heel) ruime portefeuille mag tot 5% in dit soort zaken zitten. Ik zou daar ook niet in overdrijven. Om nu één voorbeeld te geven:

AFER Europe – Waarborgfonds
2,40 % Rendement in 2017
2,65 % Rendement in 2016
0,38 % Gewaarborgde rente

0,50 % Instapkosten

Luc
Luc
3 jaren geleden

Klopt, had ik uit het oog verloren, MAAR het is niet omdat iemand ineens een grote erfenis te beleggen heeft dat hij/zij al niet van vroeger zo’n spaarverzekering kan hebben, waar je als bestaande klant nog mag in bijstorten…

Philippe
Philippe
4 jaren geleden

Dit is een goede manier om het rendement op een bestaande portefeuille waar je af en toe kunt bijstorten op het moment dat er een correctie, op te drijven.

Ik heb dit net even gecontroleerd met Carmignac investissement waarvan de historiek beschikbaar is.

Een buy and hold strategie (eenmalige storting) op 1/3/2007 levert een geactualiseerd rendement op van 6.71% tem 1/6/2017.

Het bovenstaande systeem waarbij je telkens 25% bijstort in het fonds als het 15% gezakt is tov de laatste top levert een geactualiseerd rendement op van 7.35% over dezelfde periode.

Daarbij zijn er 3 bijstortingen gebeurd telkens als de koers gezakt was: op 1/8/2008, op 3/11/2008 en op 1/9/2015.

Interessant dus voor iemand die een methode zoekt om bij te storten in een bestaande portefeuille.

Raoul
Raoul
4 jaren geleden

Dus in stijgende markten doet hij niets en beperkt aldus zijn risico. Anderzijds bijkopen als de koersen dalen beoogt het omgekeerde. De voorwaarde is wel dat hij niet meer bezig is een portefeuille op te bouwen.

Blackbelt
Blackbelt
4 jaren geleden

Ik snap de methode, en kan me er wel een beetje in vinden, maar het is eerder een herbalanceer methode, dan een methode om regelmatig geld uit je portefeuille te halen.

Ik ben nog niet zo ver, maar er moeten hier toch mensen zijn die leven van hun portefeuille. Hoe doen jullie dat?

Luc
Luc
3 jaren geleden

Vroeger was het toch veel eenvoudiger om rentenier te zijn hé… Waar zijn de tijden heen waar je nog staatsbons van 9 tot 12% kon kopen. Of andere obligaties van allerhande banken, KB Lux, Argenta Lux, ING, IKB Deutsche Industriebank, enz. enz.
Je kon er toen min of meer van uit gaan dat je kapitaal om de tien jaar verdubbelde zonder dat je in feite veel risico nam.

Robokat (Carl De Ridder)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Luc

Dat is allemaal relatief. Met een inflatie van 10% in de jaren 80 was een kasbon van 12% niet echt indrukwekkend. Het leek alleen zo.

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

19
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x