Bedrijfsobligaties uit opkomende landen bieden een hoger rendement zonder dat de belegger toegevingen hoeft te doen op het gebied van kwaliteit. Dat is veruit de belangrijkste reden waarom die beleggingscategorie het overwegen waard is zegt Denise Simon en Arif Joshi, portefeuillebeheerders-analisten voor obligaties uit opkomende landen bij Lazard . Dat de rente hoger ligt, is onder meer het gevolg van een aantal misvattingen en marktinefficiënties.
De markt van verhandelbare bedrijfsobligaties uit opkomende landen in harde valuta’s heeft een waarde van naar schatting 2,7 biljoen USD. Bedrijfsobligaties uit opkomende landen in lokale valuta’s zijn goed voor nog eens ruim 9 biljoen USD. Hoewel buitenlandse beleggers nog niet echt actief zijn in dat marktsegment, heeft de volledige markt dus een waarde van bijna 12 biljoen USD. Dat zijn heel wat beleggingskansen.
De bedrijfsobligatiemarkt van de opkomende landen is ook een zeer gevarieerde markt. De CEMBI Broad Diversified-index, de meest gebruikte referentie-index voor portefeuilles met bedrijfsobligaties uit opkomende landen, telt intussen bijna 700 emittenten uit 57 landen. De diversiteit van de markt wordt duidelijk zichtbaar wanneer we naar de verschillende sectoren kijken. Naast de grondstofgevoelige sectoren die we kunnen verwachten in grondstofrijke landen zijn er namelijk ook defensieve sectoren en sectoren die zich toeleggen op de binnenlandse markt.
De nominale waarde van de obligaties in de CEMBI Broad Diversified-index is sinds de lancering van de index eind 2001 jaarlijks met 21% gestegen, en ondanks een korte dip in 2020 als gevolg van de pandemie zal het netto-uitgiftevolume de komende jaren naar verwachting in een stevig tempo blijven stijgen.
In tegenstelling tot de CEMBI Broad-index beperkt de CEMBI Broad Diversified-index de marktkapitalisatie op landniveau op basis van de nominale waarde van de in aanmerking komende obligaties.
Naast het vanzelfsprekende geografische verschil verdienen volgens ons ook nog andere verschillen tussen bedrijfsobligaties uit de opkomende landen en andere soorten kredieten onze aandacht.
Het interessantste verschil tussen bedrijfsobligaties uit de ontwikkelde en de opkomende landen is volgens ons dat beleggers in de opkomende landen een hogere rente krijgen zonder dat ze in ruil voor die extra rente een lagere kredietkwaliteit moeten aanvaarden. Voor elke kredietrating van A tot en met B is de nettohefboom van bedrijven op de bedrijfsobligatiemarkt in de opkomende landen lager dan in de Verenigde Staten, terwijl de spread waarmee beleggers voor elke hefboomeenheid worden vergoed er veel hoger ligt. Die verschillen zijn echter niets nieuws. Sinds betrouwbare gegevens worden bijgehouden die vergelijking mogelijk maken, hebben bedrijven in de opkomende landen systematisch een lagere hefboom gehad. En sinds 2008 eisen beleggers een extra vergoeding om te beleggen in obligaties van bedrijven uit opkomende landen.
De pandemie en de daaruit voortvloeiende economische schok hebben de vooruitzichten veranderd voor de beleggingscategorieën waarop beleggers zich traditioneel concentreren. Het is nu volgens een goed moment om te profiteren van de extra rente die bedrijfsobligaties uit opkomende landen bieden zonder dat beleggers toegevingen hoeven te doen op het gebied van kredietkwaliteit.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be