Beleggen 4.0 gaat over beleggen in de nieuwe economie – de winnaarseconomie. In dit artikel bespreken we punt per punt de belangrijkste visies en inzichten. In het vorige luik van deze reeks bekeken we de theorie rond het concept beleggen in disruptie. Hieronder zal ik ingaan op de praktische consequenties voor beleggers. Daarbij maak ik weer gebruik van ‘de winnaarseconomie’, het boek van BNP Paribas Fortis hoofdeconoom Koen De Leus.
In dit boek voorzag De Leus een hoofdstuk waarin hij samen met verscheidene experts nadacht over beleggen in de nieuwe economie: ‘beleggen 4.0’. Ik besloot deze inzichten aan te vullen en te laten botsen met die van één van de ‘winnaars’ in disruptief beleggen: ARK Invest.
Deze beleggingsgroep beheert zeer succesvolle fondsen rond het thema disruptie en gaat hierbij vernieuwend tewerk. Hieronder overloop ik punt per punt de belangrijkste visies en inzichten uit ‘de winnaarseconomie’, daarna doe ik hetzelfde met ARK. Tenslotte zullen deze aparte punten in het besluit samengebracht worden en kom ik tot een synthese van beide invalshoeken.
Generaties lang was buy & hold de favoriete beleggingsstrategie van vele langetermijnbeleggers. Je kocht een aantal oerdegelijke aandelen en liet die groeien zonder er veel naar om te kijken. Maar in een snel wijzigende wereld is deze rustige vastheid geen garantie op goede resultaten. Bedrijven kunnen hun competitief marktvoordeel en leiderschapspositie namelijk minder makkelijk vasthouden.
Pierre Huylenbroeck, uitgever van Mister Market Magazine, stelt dat beleggers meer aandacht zullen moeten hebben voor de toekomstplannen van bedrijven in portefeuille. Het zal essentieel zijn na te gaan of bedrijven voldoende aandacht besteden aan onderzoek en vernieuwing.
Het belang van een goed beleggingssysteem zal toenemen, beleggers dienen goed hun argumenten voor een belegging bij te houden en regelmatig te herzien. Indien de argumenten achterhaald of onjuist blijken, moet consequent afscheid genomen worden van deze posities. Aangezien bedrijven snel voorbijgestreefd kunnen worden, is het ook een goed idee te voorzien in boven- en/of onder limieten waarbij de belegger verplicht dient te verkopen.
Ook brede index trackers voert men op als beleggingsoplossing in disruptieve tijden. Trackers bieden een ruime diversifiëring wat individuele tegenvallers compenseert.
Anderzijds is er het extra voordeel dat succesvolle bedrijven een steeds groter gewicht krijgen in deze indexen. Slecht presterende aandelen verdwijnen na loop van tijd uit de index en worden vervangen door nieuwe groeiers. Kortom de markt voert hier zelf de schifting tussen winnaars en verliezers uit.
Mensen zijn slechte voorspellers, dat vormt in deze tijd van grote veranderingen een vervelend probleem.
Hoe moeten we inschatten welke technologie het zal halen?En zelfs als we dit correct zouden kunnen inschatten zijn we maar halverwege. We moeten namelijk ook nog correct inschatten welke van de vele bedrijven in een sector de winnaars worden. Phillippe Ghijsels, Chief Strategy Officer BNP Paribas Fortis, stelt dat we kunnen wachten op de natuurlijke Darwiniaanse selectie die zal plaatsvinden.
Na een uitvinding zien we vele bedrijven ontstaan die de technologie trachten te commercialiseren. In deze fase ontwikkelt de technologie voldoende kritische massa en stroomt er massaal veel geld toe.
Daarop volgt een hype die de kiemen van een crash in zich heeft, we zagen dit bijvoorbeeld gebeuren bij het uiteenspatten van de internetzeepbel. Tenslotte volgt de crash waarna de industrie een definitievere vorm krijgt, aangepast aan de ware mogelijkheden van de technologie. De overlevers worden dan de nieuwe marktleiders, een belegger dient als een aasgier te wachten op de crash om dan met de beste stukjes te gaan lopen.
Maar wat als we nu al willen beleggen in disruptieve aandelen?
Daarvoor is er ‘de tactiek van de schildpaddeneieren’, wanneer schildpadden uit hun ei kruipen moeten ze een lange gevaarlijke tocht maken tot aan het water.
Onderweg lopen ze gevaar aangevallen te worden door roofdieren, daarom hebben schildpadden zich evolutionair aangepast en leggen ze een hoop eieren om de risico’s te spreiden.
Een belegger kan hetzelfde doen door een mandje beloftevolle bedrijven samen te stellen en deze hun gang te laten gaan. Een aantal aandelen zal zeker ontgoochelen maar als er maar enkele evolueren tot echte winnaars als Amazon of Apple is dit genoeg om een succesvolle portefeuille te hebben.
Hij is van opleiding historicus met een lange staat van dienst in diverse financiële instellingen (Retail, Private banking/Institutional Asset Management). Hij is onder meer vaste schrijver, interviewer en spreker bij de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB), waarvoor hij ook beleggingsclubs ondersteunt en opvolgt. Hij schrijft met passie over allerhande onderwerpen betreffende financiën en beleggen, met een voorliefde voor Behavioral Finance. Voor meer van zijn werk of voor samenwerkingen kan u terecht op zijn Linkedin profiel.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be