Beleggen in Olie – is het het zwarte goud in 2021?Wereldwijd herstel en evenwicht tussen vraag en aanbod bieden volgend jaar ruimte voor beperkte prijsstijgingen.
Er zijn zes belangrijke factoren die de olieprijs in 2021 zullen beïnvloeden: twee aan de vraagzijde, twee aanbodgerelateerd en twee in verband met de Amerikaanse politiek en diplomatieke ontwikkelingen zegt Jean-Pierre Durante, Head of Applied Research, Pictet Wealth Management. Aan de vraagzijde is de pandemie de belangrijkste variabele.
Het centrale scenario voor de vraag is gebaseerd op vaccins die begin 2021 beschikbaar komen, met een grootschalige vaccinering vanaf het tweede kwartaal van 2021. De toename van mobiliteit en vrijetijdsactiviteiten die daar het gevolg van is, zou de vraag naar olie moeten opstuwen.
China is belangrijk geweest om de vraag naar olie tijdens de pandemie overeind te houden. Chinese raffinaderijen hebben geprofiteerd van lage prijzen om hun olievoorraden sterk te vergroten maar daarnaast kan de Chinese voorsprong in het economisch herstel een bodem voor de olieprijzen vormen.
Wat het aanbod van Olie betreft is OPEC+ ’s werelds balansproducent geworden. Omdat er wereldwijd volop capaciteit is, wordt OPEC+ gedwongen tot discipline om het actuele kwetsbare evenwicht tussen vraag en aanbod te bewaren. Verder kon de Libische olieproductie zich door een wapenstilstand tussen de strijdende partijen snel herstellen. Als het bestand houdt, voegt het Libische aanbod meer dan 1 miljoen vaten/dag aan de wereldwijde oliemarkt toe. Dit verhoogt de druk op OPEC+ om zijn eigen productie te beperken.
Wat betreft de Amerikaanse politieke en diplomatieke ontwikkelingen kunnen de verkiezingen van november in de VS betekenen dat Washington zich anders gaat opstellen tegenover Iran. De onderhandelingen voordat de Amerikaanse sancties worden opgeheven zullen echter waarschijnlijk lang en moeilijk worden. Men gaat er niet vanuit dat Iraanse olie de markt in 2021 overspoelt. Naar verwachting kondigt Joe Biden een aantal symbolische ‘groene-economie’ maatregelen aan, maar deze hebben waarschijnlijk weinig invloed op de Amerikaanse olieproductie. Tegelijkertijd stijgt de Amerikaanse schalieolieproductie waarschijnlijk in 2021 niet naar de niveaus van voor de crisis vanwege de grote veranderingen die de sector ondergaat.
Alles bij elkaar denken wij dat er in 2021 weer sprake zal zijn van een evenwicht tussen de vraag naar en het aanbod van olie. Hoewel de overvloedige productiecapaciteit betekent dat het stijgingspotentieel voor de olieprijs beperkt kan zijn, is ons centrale scenario dat de Brent-prijs stijgt naar rond USD 55 per vat eind 2021, ten opzichte van ongeveer USD 50 nu.
Het spreekt voor zich dat er veel onzekerheden zijn, waaronder de verdere productiediscipline van OPEC+, de overeenkomst over het nucleaire programma van Iran, het beleid van de nieuwe Amerikaanse regering ten aanzien van klimaatverandering en het bestand in Libië.Vraag naar olie: vaccins ondersteunen waarschijnlijk het herstel van de mobiliteit
Als er begin 2021 voldoende vaccins beschikbaar zijn, kunnen de lockdownmaatregelen worden opgeheven en kan de mobiliteit zich in de meeste landen herstellen. Frequentie-indicatoren op basis van bewegingen tonen dat het eerdere herstel van de mobiliteit in september/oktober stokte en zelfs afnam toen er in veel landen nieuwe lockdownmaatregelen werden ingevoerd. Men verwacht echter zowel in ontwikkelde als opkomende economieën in 2021 weer op niveaus van voor de crisis terug te komen.
De luchtvaart, hotels en restaurants zullen allemaal profiteren van de terugkeer naar een normale situatie, hoewel een deel van het tijdens de pandemie verloren terrein nooit wordt goedgemaakt. Zelfs als de pandemie achter de rug is, zullen veel bedrijven bepaalde vergaderingen via een videoverbinding houden. We verwachten echter dat binnenlandse vluchten in de loop van 2021 terugkeren naar het niveau van voor de crisis. Momenteel liggen binnenlandse vluchten wereldwijd op ongeveer 30% van het niveau voor de coronacrisis (van 36% onder het vroegere niveau in ontwikkelde economieën en 8% lager in opkomende markten tot 13% boven het pre-crisisniveau in China). Dat geldt niet voor internationale vluchten, waarvoor een volledig herstel onzekerder is. Internationale vluchten liggen nu wereldwijd op 60% onder het niveau van voor de pandemie, van -68% voor China tot -38% voor de VS. Omdat vliegtuigbrandstof 10% van de wereldwijde vraag naar olie vertegenwoordigt, verwachten wij dat het herstel van de luchtvaart een extra vraag van 2 tot 3 miljoen vaten per dag (mbd) zal opleveren.
Het economisch herstel in 2021 zal de vraag naar olie ondersteunen.Volgens het centrale scenario groeit het wereldwijde reële bbp in 2021 met 5,6%. Zodoende kan de internationale handel in april/mei jaar op jaar gezien met dubbele cijfers groeien (voornamelijk vanwege basiseffecten), voordat we weer terugkomen op het jaarlijkse groeitempo van voor de pandemie van 2-3%.
Als gevolg daarvan kan ook de vraag naar olie zich in 2021 verder herstellen. De normalisatie van de economische activiteit leidt naar verwachting tot een stijging van 5,2 mbd aan wereldwijde vraag naar olie. Hiermee komt de totale vraag eind 2021 uit op 100,5 mbd vaten, nog altijd minder dan de 102,6 mbd van voor de coronacrisis.
De Chinese vraag kan een bodem onder de prijzen vormen. Tijdens de pandemie, toen de olieprijzen bijna naar nieuwe dieptepunten zakten, zagen we dat raffinaderijen in China de lage prijzen benutten om hun voorraden te verhogen. Een Chinese economie die een voorsprong heeft in de post-pandemiecyclus en waarschijnlijk volgend jaar sterk groeit, kan een hernieuwde zwakte van de prijzen dempen.
Tot nu toe is het aanbod aan olie achtergebleven bij de herstellende vraag. Sinds een dieptepunt van 88,6 mbd in mei/juni herstelde het olieaanbod zich met 3,3 mbd, aanzienlijk minder dan de 14,3 mbd aan herstelde vraag. Dit was mogelijk dankzij het historische besluit van OPEC+ van 12 april om het aanbod met 9,7 mbd te verlagen. Vorige week bevestigde OPEC+ dat deze de olieproductie blijft beperken en besloot om het aanbod vanaf januari slechts met 0,5 mbd te verhogen in plaats van de geplande 1,9 mbd. Gezien het opnieuw oplaaien van de pandemie in de VS en Europa kwam OPEC+ tot de conclusie dat de markt niet klaar was om de extra productie van 1,9 mbd op te nemen. OPEC+ kondigde ook aan dat de olieministers maandelijks bijeen zouden komen om te beoordelen of de markt klaar was voor verdere verhogingen van het aanbod, met als uiteindelijke intentie om de productiebeperkingen geleidelijk te reduceren. Tegelijkertijd werd besloten dat de outputverhogingen van OPEC+ maandelijks niet meer zouden bedragen dan 0,5 mbd. Deze frequente beoordelingen en beperkte productieverhogingen kunnen de oliemarkt in 2021 stabiliseren. De manier waarop OPEC+ de crisis dit jaar aanpakte toont dat deze nu de rol van balansproducent speelt die eerder door Saoedi-Arabië werd vervuld maar werd ondermijnd door de stijgende Amerikaanse schalieolieproductie. Dankzij de samenwerking tussen Rusland en OPEC en de naleving van productiequota’s tijdens de crisis kon OPEC+ de markt stabiliseren en herstelden de Brent-prijzen zich vanaf een dieptepunt van USD 16,5 op 21 april naar iets minder dan USD 50 op dit moment.
Naast de stokkende vraag dwingen ook aanbodfactoren OPEC+ tot beperking van productieverhogingen. Op 23 oktober ondertekenden de strijdende partijen in Libië een wapenstilstand die tot nu toe stand houdt. Dit werd gevolgd door een forse stijging van het Libische aanbod.
De productie steeg van 80.000 vaten per dag in augustus en 450.000 per dag in oktober naar een geraamde 1,05 mbd in november. Als het bestand voortduurt, kan de productie snel stijgen naar 1,3 mbd in het land dat 1,6 mbd uit de grond pompte voorafgaand aan de val van Muammar Gaddafi in 2011.
De Iraanse kwestie is nog lastiger voor het evenwicht op de oliemarkt. Iran heeft grote oliereserves, maar produceert momenteel duidelijk onder zijn capaciteit vanwege Amerikaanse sancties. Voordat de VS in 2018 besloten zich terug te trekken uit de overeenkomst over het Iraanse nucleaire programma (officieel het Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA, genoemd), produceerde Iran 3.8 mbd. Dit is nu 1,9 mbd. Door de verkiezing van Joe Biden zijn de verwachtingen over een hogere Iraanse olieproductie toegenomen. Dat lijkt echter nog niet zo eenvoudig. Er zijn tekenen die erop wijzen dat de VS zich weer bij de nucleaire deal willen aansluiten, maar het is onwaarschijnlijk dat dit dossier de hoogste prioriteit voor de nieuwe regering is. Bovendien heeft Iran sinds 2018 meermaals inbreuk gepleegd op de JCPOA-beperkingen wat betreft de verrijking van uranium. Onderhandelingen om weer terug te keren naar de situatie voordat de VS zich terugtrokken zullen tijd kosten. Daarnaast kunnen Iraanse presidentsverkiezingen in juni de positie van hardliners versterken of in ieder geval een overeenkomst op korte termijn lastiger maken. Zodoende verwachten wij niet dat Iraanse olie de wereldmarkt in 2021 zal overspoelen. Dit blijft echter een uiterst onzekere aanname. Als de problemen sneller dan wij verwachten worden opgelost en Iran de oliekraan in 2021 weer volop openzet, lijkt ons lagere scenario van USD 45 per vat voor Brent eind 2021 waarschijnlijker.
Amerikaanse schalieolie keer waarschijnlijk niet terug naar het niveau van voor de crisis.
Waarschijnlijk kondigt Joe Biden symbolische maatregelen voor een groenere economie aan. Deze betreffen waarschijnlijk alleen federaal land en hebben zodoende naar verwachting in 2021 een beperkte impact op de totale Amerikaanse schalieolieproductie. Ontwikkelingen in de Amerikaanse schalieoliesector zelf spelen een belangrijke rol in de vooruitzichten. De lage olieprijzen waren vooral schadelijk voor bedrijven met hoge schulden in de VS; deze veroorzaakten faillissementen en consolidatie die grote veranderingen brachten. De jaren van enorme investeringen om marktaandeel te winnen lijken voorbij. Wij menen dat de overgebleven spelers minder zullen investeren en zullen proberen beleggers tevreden te houden via dividenden. Daarom lijkt het er niet op dat de Amerikaanse schalieproductie snel terugkeert naar de niveaus van voor de crisis.
De herstellende vraag naar olie, gecombineerd met de beperkte toename van het aanbod zorgden ervoor dat de markt over het geheel genomen weer in evenwicht is. De wereldwijde olievoorraden stegen in de nasleep van de eerste coronagolf met maar liefst 331 miljoen vaten (mb). Sindsdien daalden de voorraden met 171 mb en deze liggen nu dicht bij het vijfjaarse voortschrijdende gemiddelde dat OPEC als referentie aanhoudt. In lijn met ons centrale scenario verwachten we dat de wereldwijde voorraden nog enige tijd zullen dalen en zich dan in 2021 stabiliseren.
In het derde kwartaal van 2020 oversteeg de wereldwijde vraag naar olie het aanbod met naar schatting 3 mbd voorafgaand aan de waarschijnlijke daling van de vraag in het huidige kwartaal gezien de nieuwe lockdowns in Europa en de VS. Niettemin lijkt het erop dat het tekort in het vierde kwartaal nog altijd ongeveer 2 mbd bedroeg. Dankzij de beperkte productiegroei van OPEC+ en de beperkte mogelijkheid tot groei van de Amerikaanse oliesector, zijn vraag en aanbod van olie in 2021 naar verwachting redelijk met elkaar in evenwicht.
In ons centrale scenario herstelt de oliemarkt zich in 2021 verder. De wereldwijd hoge capaciteit kan het stijgingspotentieel van de prijs echter beperken. Met dit in het achterhoofd verwachten wij voor eind 2021 een Brent-prijs van USD 55, vergeleken met ongeveer USD 49 begin december 2020. Het spreekt voor zich dat er veel onzekerheden zijn, waaronder de verdere productiediscipline van OPEC+, de overeenkomst over het nucleaire programma van Iran, het beleid van de nieuwe Amerikaanse regering ten aanzien van klimaatverandering en het bestand in Libië.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
De elektrificatie van ons vervoer zal de olievraag sterk gaan beperken. Sneller dan sommige olieanalisten verwachten.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be