Wij raden voor een defensieve portefeuille (onze MijnKapitaal Mixer om geen namen te noemen) een beleggingshorizon aan van zo’n 5 jaar. Voor meer dynamische portefeuilles is nog een langere beleggingshorizon aangewezen. Als je je centen zo lang kunt missen, dan vraag ik me steeds af waarom die belegging dan vandaag nog moet starten. Natuurlijk moet die verkoper/adviseur zijn cijfers halen: maar loopt zijn streefdoel simultaan met jouw streefdoel ?
Deze week nog een presentatie bijgewoond over private banking: daar gaf de presentator de toehoorders de garantie dat hun centen binnen de 5 dagen volledig belegd zouden zijn. Ik schrok want ik weet echt niet of dat dat op dit moment wel verantwoord is.
In het blad van de Vlaamse Federatie van Beleggers wordt er deze maand een boek besproken (Haal alles uit uw geld van Luc Van den Borre en Danny Reweghs) waarin men een tip geeft om een top van de aandelenmarkt trachten te herkennen. Ik moet bekennen dat ik het boek (nog) niet gelezen heb.
Toch iets uit de bespreking: Tips om een top te herkennen:
– Op zulke momenten is er veel media-aandacht en wordt er overal gepraat over forse winsten op de beurs. De gesprekken aan den toog kon ik hier niet reproduceren zodat ik dan maar door de kranten van de voorbije week ben gaan doorbladeren. In dit geval de Tijd om mijn kans op enkele titels groter te maken.
– Goeroes voorspellen nog spectaculaire stijgingen alhoewel dat de beurzen al flink gestegen zijn.
En dit was maar de oogst van één week…
In het vermelde boek wordt er daarbij vermeld dat “als u veel van die punten ziet opduiken, dan mag u de winst veilig stellen”. Het gaat hier vooral over aandelen. Vertaald naar de fondsen van onze MijnKapitaal Mixer zou ik schrijven: aan de kant afwachten tot betere tijden om verder te sparen. En ik weet dat wachten soms heel lang kan duren.
Ook onze GOGI toont voor vele fondsen op dit moment een STOP als score. Als GOGI voor jou onbekend is dan kan je hier meer uitleg vinden.
Ik heb een aantal GOGIscores in grafiek gezet: en het zijn niet allemaal Mixerfondsen…
Een STOP krijg je als het laatste jaarrendement boven het gemiddelde jaarrendement zit. Zakt het onder dat gemiddelde dan wordt het SPREAD en kan je eventueel verder sparen. Bij een STOP is het ook niet aangeraden om grote sommen te investeren.
Misschien toch nog even de kat uit de boom te kijken vooraleer “in de markt te gaan” ?
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Wat is de horizon voor de 3 andere portefeuilles?
Als je die portefeuilles niet actief beheert, zou ik toch wel durven zeggen 7 à 8 jaar tot minstens 10 jaar voor de Flexer Dynamic. Als je gespreid instapt, kan de horizon ook kleiner worden.
Door de extreem lage vergoeding op spaarboekjes, duwen banken hun klanten zachtjes richting beleggingsfondsen. Aan hun klanten bezingen ze de voordelen van beleggingsfondsen, de nadelen, kans op verlies, blijft veelal onder de radar steken. Persoonlijk heb ik beslist mijn mixersfonds in zijn geheel te verkopen, en mijn winst, ruim 7 % op anderhalf jaar, veilig te stellen. Warren Buffett, toch niet de domste van de klas, heeft 98 miljard geparkeerd in afwachting van koopkansen. Misschien, verkocht ik iets te snel, de toekomst zal het uitwijzen, maar, beter 7 % in de hand, dan verlies in de lucht.
Dat zo’n beleggingsspecialist een cashbuffer achter de hand houdt, kan wel twee redenen hebben: 1° Of hij verwacht een crash, maar daar heeft ie de vorige malen ook niet op geanticipeerd want niemand weet wat er gaat komen. 2° Of hij wacht op een correctie zodat hij dan kan profiteren van de opportuniteiten om dan goedkoop bij te kopen (momenteel te duur). Hij heeft zeker niet alles verkocht zoals jij, want Buffet is nu juist iemand die zijn aandelen heel lang bijhoudt. Coca Cola al meer dan 20 jaar. Verwijs dus niet naar W.B. als voorbeeld om de hele portefeuille te verkopen.
WB beheert het vermogen van duizenden beleggers. Logisch dat hij niet alles verkoopt. Trouwens ook bij vele fondsbeleggers zien we dat cash bijhouden aan terrein wint. Verder de wijsheid verkoop in mei, koop terug in september. Het verleden leerde mij, als Jan met de pet weer volop naar de beurs komt, hoog tijd om uw winst te nemen. Ben ik verkeerd, en blijft de beurs stijgen, des te beter voor onze, en de wereldeconomie.
Zo zie je maar dat een voorbeeld op verschillende manieren kan geïnterpreteerd worden. Nog een extreem voorbeeld daarvan: hoeveel verschillende versies en interpretaties van de Bijbel kan je vinden. En allemaal stellen ze dat hun visie de juiste is.
Ik wil toch nog even inpikken op het verhaal van Patrick. Als je nu geen transactiekosten hebt bij een volledige verkoop van de mixer, is het dan toch niet winstgevender om die af en toe te verkopen bij een mooie winst en dan er opnieuw in te stappen na een serieuze daling?
In theorie de perfectie. In de praktijk niet te realiseren. En dan de psychologie: je moet de reacties op de GOGI eens lezen en die zegt nog maar STOP gedurende een maand of drie. Verkopen doe je niet na een dieptepunt maar ergens op of rond de top en dan maar wachten, wachten, wachten op die serieuze daling… Of het zou wel eens kunnen zijn: OOPS, nu moet ik duurder weer aankopen.
En de vraag is ook eigenlijk waar moet je dan naartoe met het geld dat vrijkomt na verkoop van de mixer?
Kunnen jullie even verklaren hoe jullie aan dergelijke hoge GOGI referentiewaarde komen voor de S&P500 (bijna 20%)? Ikzelf bereken deze in simulaties ook waarbij ik de AV1 neem over een periode van 3 jaar, ik hou geen rekening met de wisselkoers euro/dollar (alles in dollars) en neem slechts 1 waarde per maand (jullie om de 2 weken). Ik kom dan aan 8,65% op 1 mei 2017.
Het gaat bij mij over een totaal andere tracker die een andere index van S&P imiteert: Guggenheim S&P Equal Weight Consumer Staples.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be