De bbp-groei bereikte in het tweede kwartaal zijn dieptepunt en zou zich in het tweede halfjaar van 2022 rond 5,0% op jaarbasis moeten herstellen zegt UBP. De bijeenkomst van het Politbureau in juli heeft dit bevestigd door de nadruk te leggen op “stabiliteit” en de doelstelling van 5,5% bbp-groei te laten vallen. Ze handhaven de prognose voor 2022 ongewijzigd op 3,7%.
China heeft opnieuw de aandacht getrokken van beleggers die bescherming zoeken tegen de ongekende wereldwijde beleidsverkrapping. Dat is begrijpelijk, aangezien het land als eerste de Covid-pandemie heeft doorstaan en wat zijn conjunctuurcyclus betreft nog steeds voorligt op de curve. De Federal Reserve (Fed) van de Verenigde Staten (VS) heeft de rente in juli zoals verwacht met 75 basispunten verhoogd. Fed-voorzitter Jerome Powell wees op de noodzaak om de inflatie aan te pakken, die “veel te hoog” blijft, maar erkende ook dat de economie te kampen heeft met enige neerwaartse druk. China daarentegen verlaat een periode van economische zwakte en voert stimuleringsmaatregelen in, na een agressieve beleidsverkrapping in 2021 onder het mom van de deleveraging-campagne. Het sloteinde van de schuldafbouwcampagne viel samen met strenge lockdowns in verschillende Chinese steden in april-mei (ongeveer 25% van het totale bbp). Als gevolg daarvan kende de Chinese economie in april-mei haar slechtste groeiperiode. Het bbp is in het tweede kwartaal van 2022 met -2,6% k-o-k gekrompen, tegen 1,3% k-o-k in het eerste kwartaal van 2022. Interannual terms, GDP came in flat, expanding by 0.4% y/y and decelerating significantly from 4.8% y/y in Q1 2022. Bij UBP hadden ze voorspeld dat het bbp in het tweede kwartaal van 2022 met -1,0% j-o-j (-3,0% k-o-k) zou krimpen, maar een herstel van de bedrijvigheidsindicatoren in juni bracht opwaartse risico’s met zich mee. In wezen bleek de binnenlandse consumptie veerkrachtiger dan verwacht, terwijl een aantrekkende export de bedrijvigheid in de verwerkende industrie bevorderde.
De detailhandelsverkopen veerden in juni op tot 3,1% j-o-j, waarmee een scherpe krimp van -6,7% j-o-j in mei ongedaan werd gemaakt. Het herstel was het meest opvallend in de dienstensector. Zo steeg de officiële PMI voor de niet-verwerkende industrie in juni tot 54,7, terwijl de Caixin Services PMI steeg tot 54,5. Beide indicatoren stegen tot het hoogste niveau sinds maart 2020 en werden in de hand gewerkt door een inhaalvraag. In de toekomst zou de vraag naar zowel diensten als goederen zich in juli moeten normaliseren. De herinvoering van maatregelen in Anhui en Wuhan, zij het met meer terughoudendheid, zal ook een rem zetten op de consumptie. Bovendien wordt verwacht dat de inflatie geleidelijk zal toenemen en in het derde kwartaal van 2022 boven het streefcijfer van 3,0% van de PBOC kan uitkomen. Het grootste deel van deze stijging is terug te voeren op kosteninflatie – namelijk hogere ingevoerde voedsel- en energieprijzen. Ook een normalisering van de binnenlandse bevoorradingsketen voor varkensvlees na twee jaar van krimp zal via basiseffecten een rol spelen in de hogere inflatie.
Ook de industriële productie veerde in juni sterker op en kwam uit op 3,9% j-o-j, tegen 0,7% j-o-j in mei. Een groot deel van dit herstel kan worden teruggevoerd op een achterstand bij de uitvoer, waarbij de uitvoer in USD-termen in juni met 17,9% j-o-j toenam. Dit mag niet worden geïnterpreteerd als een teken van een robuuste buitenlandse vraag, maar eerder als het tegendeel. Het externe klimaat zal in het tweede halfjaar van 2022 minder gunstig worden, aangezien de kans op een recessie in de eurozone en de VS in de komende maanden zal toenemen. Bovendien hebben andere Aziatische exporteurs hun marktaandeel ten opzichte van China herwonnen na sterkere depreciaties ten opzichte van de USD. Kortom, ze verwachten dat de activiteitsindicatoren in juli naar hun trend zullen terugkeren, waarbij het tweede kwartaal van 2022 het zwakste kwartaal zal zijn. Vanaf nu zal de bedrijvigheid niet exponentieel toenemen. In plaats daarvan verwachten wij dat de bbp-groei zich in het tweede halfjaar van 2022 zal stabiliseren rond 5,0% j/j. Wil China zijn officiële groeidoelstelling van 5,5% in 2022 halen, dan moet het bbp in de rest van het jaar weer aantrekken tot gemiddeld 8,0%, een scenario dat op dit moment minder waarschijnlijk lijkt. Daarom zien ze minder opwaartse risico’s voor onze bbp-groeiprognose van 3,7% voor 2022. Ook onze prognose voor 2023 hebben ze ongewijzigd gelaten op 4,5%.
Het grootste deel van de neerwaartse beweging kwam van de investeringszijde. De investeringen in vaste activa (FAI) vertraagden tot 6,1% j-o-j in juni, tegen 6,2% j-o-j in mei. Dit werd aangevoerd door een daling van de investeringen in vastgoed tot -5,4% j-o-j, maar bijna al het risico was geconcentreerd in de residentiële sector. De verkoop van woningen daalde in juni met maar liefst -31,8% j-o-j, terwijl het aantal nieuwbouwprojecten ook scherp daalde tot -34,4% j-o-j. Tegen deze achtergrond is het vermogen van vastgoedontwikkelaars om projecten te voltooien op de voorgrond getreden. Vanaf juli zijn kopers van 300 vastgoedprojecten in 91 steden gestopt met het aflossen van hun hypotheken. De “hypotheekopstand” volgde op berichten dat verschillende projectontwikkelaars zonder liquide middelen kwamen te zitten na het aanspreken van geblokkeerde rekeningen met de opbrengsten van voorverkochte eenheden om aan de schuldaflossingen te voldoen.
Dit gezegd zijnde, verwachten ze niet dat China’s “hypotheekopstand” een bron van systemische kwetsbaarheid zal worden. De besmettingsrisico’s hebben zich snel verspreid, maar de waarde van de getroffen hypotheken vertegenwoordigt slechts 300 miljard USD of ongeveer 0,6% van de totale bankverplichtingen. Bovendien zijn de Chinese huishoudens solvabel (de schuld van de huishoudens blijft met 62% van het bbp laag) maar hebben zij ervoor gekozen deze aflossingen niet te doen zolang hun huizen niet zijn opgeleverd. Politieke factoren zijn ook vermeldenswaard – Henan is goed voor 35% van alle getroffen projecten en dit is het bolwerk van Premier Li Keqiang. Hoewel de sector geen systeemrisico vormt, zal hij in 2022 om diverse redenen traag blijven presteren:
Gedempt sentiment: China’s “hypotheekopstand” vertegenwoordigt een dieptepunt in het binnenlandse sentiment. Dit is nog verergerd door het “nul-op-de-meter”-beleid, waarbij huishoudens in de hele stad worden afgesloten van hun hypotheek, zodat ze geen investeringsbeslissingen kunnen nemen. Nu het aantal transacties op een recorddiepte staat, zijn de huizenprijzen in de 70 grootste steden van China voor de derde maand op rij gedaald tot -1,3% j/j in juni.
Zorgen over wanbetaling: Geschat wordt dat ongeveer 50% van de kasstromen van ontwikkelaars afkomstig is uit de verkoop van voorverkochte eenheden. De beleidsmakers bevinden zich in een lastig parket, omdat projectontwikkelaars moeilijk aan werkkapitaal zullen kunnen komen om hun projecten te voltooien zolang het sentiment laag blijft; maar het sentiment zal pas verbeteren als deze projecten zijn voltooid.
Ze verwachten dat de beleidsmakers in de toekomst hun toevlucht zullen nemen tot gerichte maatregelen om de risico’s te verkleinen. Aan staatsbanken is gevraagd om krediet te verlenen aan projectontwikkelaars in nood, terwijl lokale overheden plannen hebben aangekondigd om een reddingsfonds op te richten om de voltooiing van de getroffen projecten over te nemen. De prioriteit is heel duidelijk: de regering zal ervoor zorgen dat hardwerkende gezinnen uit de middenklasse de huizen terugkrijgen waarvoor ze al betaald hebben.
Ze schatten dat een inzinking van de huizensector met 30% China in 2022 ongeveer 1 procentpunt BBP-groei kan kosten. Dit is te wijten aan het buitensporige gewicht van de sector in de totale economie (ongeveer 25% van het bbp). Een dergelijke rem op de activiteit is niet verwaarloosbaar en vereist een zorgvuldige beleidscoördinatie. Bovendien was de bijeenkomst van het Politbureau in juli beslist niet havikistisch en werd er niet verwezen naar de officiële groeidoelstelling van 5,5%. In plaats daarvan werd tijdens de bijeenkomst van het Politbureau de nadruk gelegd op “stabiliteit” tegen de achtergrond van een “complexer extern klimaat” en werd toegezegd vast te houden aan de “dynamische nulgroei”. Dat betekent dat het beleid accommoderend moet blijven, zelfs als de Fed in het tweede halfjaar van 2022 de rente agressiever verhoogt, maar dat Beijing het systeem niet zal overspoelen met overtollige liquiditeit om koste wat kost groei na te streven.
Wat het monetaire beleid betreft, zal het meer van hetzelfde zijn. De verruiming van het monetaire beleid is vooral stapsgewijs geweest: de Volksbank van China (PBOC) heeft sinds december 2021 afgezien van brede renteverlagingen. De PBOC is bedacht op uitstroom terwijl het beleidsverschil met de VS groot blijft. Bovendien blijft de liquiditeit in China ruim, waarbij de Shanghai Interbank Offered Rate (SHIBOR) in juli is gedaald tot onder China’s rentecorridor. Het probleem is het sentiment, niet de liquiditeit. Wat we in plaats daarvan zouden kunnen zien, is meer gerichte steun voor de huizensector. Op 17 mei verlaagde de PBOC de 5-jaars Loan Prime Rate (LPR) met 15 basispunten tot 4,45%. De 5-jaars LPR wordt gebruikt om de prijs van hypotheken te bepalen, terwijl de 1-jaars LPR wordt gebruikt om de prijs van leningen te bepalen. Eerder had de PBOC ook al de ondergrens van de hypotheekrente voor huizenbezitters met een eerste woning verlaagd van 4,6% naar 4,4%. Tot slot zal de PBOC de totale vraag blijven stimuleren via een snellere groei van M2 en kredietverlening.
Wat het begrotingsbeleid betreft, werd tijdens de bijeenkomst van het Politbureau vooral de nadruk gelegd op de tenuitvoerlegging van maatregelen die reeds waren genomen. Op 23 mei heeft de Chinese Staatsraad een 33-puntenplan van steunmaatregelen ter stabilisering van de economie gepresenteerd. Het plan omvatte meer dan CNY 140 miljard (USD 21 miljard) aan extra belastingvoordelen, waardoor het totale bedrag steeg tot CNY 2,64 biljoen (ongeveer 2,5% van het BBP). Ook zijn macroprudentiële instrumenten ingevoerd, zoals de mogelijkheid voor bedrijven om sociale en verzekeringsuitkeringen uit te stellen tot eind 2022. Ook de infrastructuuruitgaven zullen vanaf het vierde kwartaal van 2022 een prominente rol spelen. Het ministerie van Financiën zal 1,5 biljoen CNY van het quotum voor speciale obligaties van lokale overheden (LGSB’s) voor 2023 vervroegen naar het vierde kwartaal van 2022. LGSB’s worden gebruikt om infrastructuur te financieren. De regering heeft ook het idee geopperd van een infrastructuurfonds van CNY 500 miljard, dat eind derde kwartaal van start moet gaan.
Aanhoudende beleidssteun en een verbeterend macro-economisch klimaat ondersteunen een geleidelijk herstel van Chinese aandelen. Ze blijven dan ook constructief en verwachten dat de sector in 2022 waarschijnlijk beter zal presteren dan aandelen wereldwijd. Daarom zijn ze in juni in onze mondiale assetallocatie overgegaan van een neutrale naar een licht overwogen positie. Dat sluit potentiële neerwaartse risico’s niet uit, die voornamelijk geconcentreerd zijn rond China’s “Dynamic Zero-Covid”-strategie. Daarom geven ze de voorkeur aan bedrijven van goede kwaliteit in sectoren die goed aansluiten bij de beleidsprioriteiten van het 14e vijfjarenplan.
Beleggers in vastrentende waarden moeten daarentegen voorzichtig blijven. De spreads van Chinese High-Yield obligaties zullen in 2022 waarschijnlijk groot blijven, vooral onder invloed van vastgoedontwikkelaars. Bovendien verwachten ze potentiële overlooprisico’s voor kwalitatief betere namen binnen deze sector en voor Chinese banken. Bovendien kunnen de AT1’s van Chinese banken worden beïnvloed, zoals we reeds hebben gezien in Henan, aangezien zij ook krap worden verhandeld in vergelijking met vergelijkbare banken wereldwijd.
Ten slotte zal het beleidsverschil met de VS in het tweede halfjaar van 2022 groot blijven. Daar komt nog bij dat het handelsoverschot zal afnemen omdat de buitenlandse vraag de komende maanden zal verzwakken. Dit kan een depreciatoire druk uitoefenen op de munt in de richting van USDCNY 6,90-6,95 tegen het einde van het jaar.
Met dank aan UBP voor de publicatie.
MijnKapitaal.be is een financiële website in België, opgericht met als doel mensen te informeren over financiën. MijnKapitaal.be geeft geen beleggingsadvies en bemiddelt niet in financiële producten. Elke belegger is zelf verantwoordelijk voor de handelingen die hij stelt.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be