Na het einde van de pandemie zou de Chinese economie zoals gewoonlijk weer in de lift zitten. Maar in juli daalde de Chinese export met 14,5% – veel meer dan verwacht. Met een reeks maatregelen wil de regering in Peking de futloze economie een nieuwe impuls geven.
De beleggers hoopten op sterke boost van de Chinese economie na het einde van de Covid-beperkingen, maar dat was wat voorbarig. In tegenstelling tot de meeste westerse economieën ging de Chinese industrie tijdens Covid namelijk niet volledig op slot, waardoor de daaruit volgende opleving veel gematigder was zegt David Perrett, Co-Head of Asia-Pacific Equities bij M&G Investments. Nog belangrijker is dat de cruciale vastgoedsector een pijnlijke neergang doormaakte, wat een negatieve invloed had op de economische activiteit en het consumentenvertrouwen.
De afgelopen maanden maakten de beleggers zich dan ook steeds meer zorgen dat de beleidsmakers de huidige tegenwind voor de Chinese economie niet volledig onderkenden en dat het risico op een verdere verzwakking van de economie toenam. Daarom gaf de bijeenkomst van het Politbureau van eind juli een belangrijk signaal. In vergelijking met eerdere verklaringen veranderde de toon: er werd bijvoorbeeld erkend dat de economie zwakker is dan gewenst en dat het beleid hierop moet reageren – vooral voor wat de vastgoedsector en de binnenlandse vraag betreft. Aangezien de inflatie in China het beleid niet beperkt en het land een groot overschot heeft op de lopende rekening, hebben de beleidsmakers extra ruimte voor fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen en een versoepeling van de regelgeving.
Momenteel concentreert het stimuleringspakket zich vooral op het vergroten van de binnenlandse vraag: de automobielsector wordt versterkt. Daarnaast zijn er fiscale voordelen en subsidies voor de modernisering en aankoop van woningen. Deze maatregelen hebben een soort reset in gang gebracht. Beijing probeert het effect van deze maatregelen te vergroten door lokale overheden aan te moedigen het Chinese vastgoedbeleid te “optimaliseren” zodat het zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften van de lokale gemeenschap. In grotere steden zoals Beijing en Shenzhen worden bijvoorbeeld de beperkingen op de aankoop van appartementen versoepeld en krijgen betrouwbare leners gunstige voorwaarden voor de aankoop van een grotere woning. Ook zal het renoveren van woningen worden gestimuleerd, zullen de beperkingen op het bezit van tweedehands auto’s worden opgeheven en zullen de stimuleringsmaatregelen voor de introductie van elektrische auto’s worden verbeterd. Dit alles zou een effect moeten hebben op de reële economie, vooral als de stimuleringsmaatregelen op lokaal niveau goed worden geïmplementeerd. Een brede vraagstimulans zou op langere termijn hopelijk moeten leiden tot een zichzelf in stand houdende dynamiek van vraag en aanbod.
In de toekomst wil China echter minder afhankelijk worden van de vastgoedsector. In de halfgeleiderindustrie hinkt China nog steeds achterop bij de koplopers, maar het land is al bezig wereldmarktleider te worden in tal van milieuvriendelijke technologieën. China is nu al de grootste producent van hernieuwbare energieproducten en de grootste leverancier van elektrische voertuigen. Dit leiderschap zal het komende decennium een tastbare impact hebben op de wereldmarkten. Op het vlak van digitaal beheer van de toeleveringsketen zorgen Chinese bedrijven nu al voor een revolutie in een aantal wereldwijde kleinhandelsmarkten, waaronder de kledingsector.
De komende maanden kijken de beleggers uit naar meer details over de stimuleringsmaatregelen en de impact van het aangepaste beleid op lokaal vlak. Belangrijk is dat de huidige waarderingen van Chinese aandelen zich grotendeels op een zeer aantrekkelijk niveau bevinden.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be