Het wordt de ‘October surprise’ genoemd. In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen houden de kandidaten groot nieuws dat de campagne een nieuwe wending kan geven strategisch achter tot de maand vóór de Amerikanen naar de stembus trekken. Ze doen dat in de hoop zichzelf daarmee naar de overwinning te stuwen.
Tijdens de zomer waarschuwden politieke commentatoren dat de Trump-campagne zou uitpakken met positieve berichten over een COVID-19-vaccin. Hij zou dat doen om de volatiele markten te ondersteunen en om de publieke opinie over zijn aanpak van de coronacrisis – een crisis die al meer dan 200.000 Amerikanen het leven heeft gekost – in gunstige zin te beïnvloeden.
In plaats daarvan kwam de grote verrassing vorige week toen de president in de vroege uren van 2 oktober meedeelde dat hij en zijn vrouw positief hadden getest op het coronavirus.
Meteen na die bekendmaking doken de markten in het rood. Hoewel ze zich later herstelden, verhoogde de diagnose van Donald Trump de volatiliteit en maakte ze de beleggers onrustig.
Deze marktverstoring vestigt de aandacht op een nog grotere gebeurtenis voor de markten – de verkiezingen zelf. Wat zijn de waarschijnlijke scenario’s en hoe kunnen beleggers over de hele wereld, inclusief die in het VK, de risico’s beperken?
Britse beleggers zullen de impact van de Amerikaanse verkiezingen op de markten voelen: enerzijds omdat ze actief zijn op markten over de hele wereld, en anderzijds omdat de buitenlandse beleggingen die ze aanhouden geconcentreerd zijn in de VS. Klanten van Interactive Investor, een van de grootste doe-het-zelfbeleggingsplatformen in het VK, hebben ongeveer 20 procent van hun aandelen in het buitenland belegd, waarvan gemiddeld 77 procent Amerikaanse aandelen.
Wat voor beleggers nog belangrijker is dan wie de verkiezingen wint, is de grootte van de overwinning, zeggen experts. De mogelijkheid dat de verkiezingsuitslag zal worden betwist, bemoeilijkt de marktvoorspellingen.
Wat de onzekerheid nog groter maakt, is de gelijktijdige senaatsrace. De Republikeinen, die momenteel de controle over de Senaat hebben, strijden met de Democraten, die het Huis van Afgevaardigden domineren (‘divided Congress’). Een meerderheid van de Democratische partij in beide kamers gecombineerd met een overwinning van Biden zou de weg kunnen effenen voor meer regulering van het bedrijfsleven en hogere belastingen. Dat alles is traditioneel slecht nieuws voor aandelen, in tegenstelling tot de belastingverlagingen die Trump kort na zijn inauguratie doorvoerde en die Amerikaanse aandelen vleugels gaven.
Als de Senaat en het Huis van Afgevaardigden elk door een andere partij worden gedomineerd, kan dat echter leiden tot een patstelling en tot onzekerheid over stimuleringsmaatregelen – maatregelen die de markten doorgaans een boost geven.
Daar komt bij dat buitenlandse beleggers rekening moeten houden met wisselkoersen. De dollar is de afgelopen vijf jaar, en dus ook tijdens het presidentschap van Trump, over het algemeen sterk geweest. De vraag is of dit kan blijven duren, met name indien de verkiezingsuitslag zou worden aangevochten? Is het voor Britse beleggers, die het volatiele pond als basisvaluta hebben, überhaupt mogelijk om het juiste moment voor wisselkoersgevoelige beleggingen te bepalen?
Na de bekendmaking van de positieve test van president Trump daalden de Amerikaanse aandelenfutures in de vroege handel en steeg de volatiliteitsindex van de CBOE (de VIX) met 2 punten tot 28. Een schok, zij het minder groot vergeleken met andere sprongen in de voorgaande maand.
Beleggers lijken zich echter steeds meer zorgen te maken over de spanningen tussen Trump en de Democraten over een nieuw pakket fiscale stimuli. Tekenen van vooruitgang bij de goedkeuring van een pakket aan het begin van de week waren voor fondsbeheerders aanleiding om een “broodnodige boost van de economische vooruitzichten” in te prijzen, aldus Richard Hunter, Head of Markets bij Interactive Investor. De aandelenmarkten daalden echter nadat Trump abrupt aankondigde dat hij de onderhandelingen met de Democraten zou verlaten.
“Er wordt ook gevreesd dat Trump de komende weken niet in staat zal zijn het hoofd te bieden aan de huidige verontrustende politieke en economische uitdagingen”, zegt de heer Hunter.
Na een kort verblijf in het ziekenhuis keerde de president terug naar het Witte Huis. Het blijft echter onduidelijk of de diagnose – en zijn reactie daarop – een golf van publieke sympathie voor hem zal teweegbrengen dan wel de Republikeinse campagne zal schaden.
“Nu de peilingen van enkele belangrijke staten een nek-aan-nekrace voorspellen en deze positieve test zo dicht bij de verkiezingen komt, zal deze ontwikkeling de onzekerheid die door de markten kabbelt alleen maar vergroten”, zegt Susannah Streeter, beleggingsanalist bij Hargreaves Lansdown, het grootste beleggingsplatform van het VK. “We zien al tekenen van een vlucht naar veiligheid, nu zowel de dollar als de yen sterk stijgen. Goud zit eveneens in de lift. Ook Amerikaanse staatsobligaties zijn snel gestegen, aangezien beleggers een veilige vluchthaven zoeken.”
De daling van de Amerikaanse aandelenmarkt zou er ook op kunnen wijzen dat beleggers denken dat een overwinning van Biden waarschijnlijker dan ooit is. “[Bidens] voornemen om de belastingen te verhogen, zal de bedrijfswinsten niet ten goede komen en wordt dus door de aandelenmarkt negatief onthaald”, zegt Russ Mold, Investment Director bij het platform AJ Bell.
Een overwinning van Trump gecombineerd met een ‘divided Congress’ – en dus het behoud van de status quo – zou volgens analisten weinig verandering teweegbrengen in de markten. “De focus van de markten zou verschuiven naar de omvang en timing van bijkomende fiscale stimuli en hoe eventuele vertragingen in de onderhandelingen daarover de markten zouden kunnen beïnvloeden”, zegt Adrian Lowcock, Head of Personal Investing bij het beleggingsplatform Willis Owen.
Mogelijk beschouwen beleggers een tweede ambtstermijn van president Trump als een goede zaak voor het bedrijfsleven. Nu de vennootschapsbelasting is verlaagd van 35 procent naar 21 procent, zouden er meer fiscale maatregelen kunnen komen, hoewel Trumps economische speelruimte om verdere coronagerelateerde stimuleringsmaatregelen te introduceren beperkt is.
Het economisch optimisme op het terrein is echter schaars. Groeiaandelen zoals de vijf grootste technologieaandelen in de VS – Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google, gezamenlijk de Faangs genoemd – blijven het beter doen dan de markten, maar de meeste andere aandelen laten zwakke prestaties optekenen. Dit wijst erop dat beleggers voor de nabije toekomst geen breed herstel verwachten.
“Een overwinning van Trump met een ‘divided Congress’ is waarschijnlijk goed voor aandelen. De Faangs zullen beter blijven presteren nu de focus weer verschuift naar de spanningen met China en de EU”, zegt Graham Bishop, Chief Investment Officer van Heartwood Investment Management.
Analisten zijn echter van oordeel dat een overwinning van Trump vrijwel zeker zal leiden tot meer handelsspanningen en een escalerend handelsconflict met China. (Translator’s note: “escalated” should be “escalating”, I guess)
Dit alles zal de dollar onder druk zetten, wat een belangrijk gegeven is voor niet-Amerikaanse kopers van Amerikaanse aandelen. “Het politieke risico is hoog, de dollar verzwakt, de rentetarieven schommelen rond het nulpunt en dus is goud aantrekkelijk. De bedrijfsschulden hebben een recordhoogte bereikt en de staatsschuld is hoog”, zegt Luca Paolini, hoofdstrateeg bij Pictet Asset Management. “Alles zit de dollar tegen.”
Voor Britse beleggers biedt het pond sterling echter een natuurlijke afdekking. In tijden van financiële stress – zoals een mogelijke toekomstige dollarschok – heeft het pond de neiging om te verzwakken omdat de Britse markten afhankelijk zijn van de instroom van buitenlands kapitaal. De waarde van Amerikaanse aandelen in pond sterling zou dus niet zo hard worden getroffen door een verkoopgolf van de dollar als hun waarde in een hardere valuta.
Voorspellingen waarbij het Britse pond betrokken is, worden echter bemoeilijkt door een andere seismische politieke gebeurtenis: de uitkomst van de brexitonderhandelingen. Een succesvolle deal zou de Britse munt kunnen versterken en buitenlandse beleggingen kunnen devalueren; pessimisten daarentegen zouden hun blootstelling kunnen vergroten.
Misschien, als de Democraten ook een meerderheid in de Senaat halen, zeggen analisten. Dit is een ondergewaardeerde factor, zegt Ian Jensen-Humphreys, portefeuillebeheerder bij Quilter Investors. Als de Democraten de Senaat heroveren op de Republikeinen, zoals sommige peilingen voorspellen, “vergroot dit de kans dat Biden zijn campagnebeloften, zoals de verhoging van het vennootschapsbelastingtarief, kan waarmaken.”
Anderen zijn het daarmee eens. “Een grote overwinning van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat houdt een staartrisico in: de Democraten zouden namelijk vrij radicale wetgeving kunnen introduceren, die waarschijnlijk belastingverhogingen en strengere antitrustmaatregelen zou omvatten”, aldus Harish Natarajan, Head of Economic Risk bij Ake Group. Gezien Bidens campagnebeloften aan de sector hernieuwbare energie wordt echter verwacht dat deze sector een hoge vlucht zal nemen.
Van Biden wordt ook verwacht dat hij harde maatregelen zal nemen om de productie en het verbruik van energie uit fossiele brandstoffen (zoals schalieolie en -gas) terug te dringen en dat hij deze sector sterker aan banden zal leggen.
Dat is echter geen slecht nieuws voor alle energieaandelen. De regulering van de olie-industrie in de VS zou de prijs kunnen opdrijven, waardoor beleggingen in aandelen van buitenlandse leveranciers aantrekkelijker worden.
Een regeringswissel wordt meestal gevolgd door een periode van ondermaatse prestaties op de markten, zegt David Bailin, Chief Investment Officer bij Citi Wealth Management, een onderdeel van Citigroup. Maar in het verleden hebben de markten het onder de Democraten beter gedaan, voegt hij eraan toe.
“Democraten hebben de neiging om het roer over te nemen in tijden van problemen die moeten worden opgelost”, zegt hij. “Over het algemeen hebben de markten het de afgelopen 52 jaar meestal beter gedaan dan mensen verwachten, vooral onder de Democraten.”
De heer Bailin stelt dat beleggers moeten beleggen met het oog op het verwachte herstel in 2021 en 2022, ongeacht de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Hij voegt eraan toe dat het in de huidige markt verstandig zou zijn om niet te verkopen maar om strategische herallocaties te overwegen. Hij is voorstander van een verschuiving van overwogen posities in technologie, media en telecom naar meer cyclische sectoren. “Koop aandelen van bedrijven die mooie winsten boeken en hoge dividenden uitkeren”, zoals Europese aandelen, zegt hij. “Richt uw blik op de hele wereld, weg van de VS naar Europa, Azië en Latijns-Amerika.”
Adviseurs merken op dat behoedzame beleggers op een hogere berg geld zitten dan normaal. De extra angst van een onzekere verkiezing kan de terugkeer van beleggers naar de markten vertragen, met het risico dat ze het herstel missen. De heer Bailin stelt dat veel beleggers een decennium aan winst hebben misgelopen omdat ze hun vermogen niet volledig hadden herbelegd na de financiële crash.
Een betwiste uitslag zou de markten door elkaar schudden. De heer Natarajan merkt op dat de S&P 500-index met meer dan 4 procent daalde toen de uitslag van de verkiezingen in 2000 een maand op zich liet wachten. “Het valt te verwachten dat 2020 nog moeilijker wordt.”
De aandelenmarkten viel ook terug in de nacht van de verkiezingen van 2016. “De verklaring die daar destijds aan werd gegeven, was dat de aandelenmarkt een presidentschap van Trump vreesde”, zegt Krishna Hooper, Chief Global Market Strategist bij Invesco. Ze vermoedt echter dat de echte reden de angst voor een betwiste verkiezingsuitslag was. Beleggers moeten deze keer op een soortgelijk effect voorbereid zijn. “In deze omgeving zou ik verwachten dat goud en staatsobligaties het goed doen.”
Waarschijnlijk niet. Uit een nieuwe analyse van fondsbeheerder Vanguard blijkt dat de impact van verkiezingen op de rendementen van financiële markten de afgelopen 150 jaar statistisch verwaarloosbaar was – zonder patroon in marktschommelingen vóór of direct na een verkiezing. Het onderzoek wees uit dat de volatiliteit op jaarbasis van de S&P 500-index 2 procentpunten lager was in de periode van 100 dagen voorafgaand aan en volgend op een presidentsverkiezing.
“Verkiezingen hebben een grote impact omdat ze de richting van het beleid bepalen”, zegt Andrew Patterson, een senior econoom bij Vanguard. “In plaats van zich te concentreren op de verkiezingsuitslag zelf, [doen beleggers er goed aan zich te] focussen op de economische fundamentals.”
De verkiezingen kunnen een te groot effect hebben op sectoren die kwetsbaar zijn voor grote beleidsveranderingen. Maar andere factoren kunnen belangrijker worden, zoals nieuws over de pandemie, beperkingen van de economische activiteit, mogelijke vaccins en de effecten van fiscale stimuli, waaronder mogelijke maatregelen om de inflatiedoelstelling te bereiken.
Veel adviseurs raden particuliere beleggers aan om ondanks de onzekerheid zo weinig mogelijk te doen – dit om ‘overtrading’ (overmatige aankoop en verkoop van beleggingen) en de daaraan verbonden vergoedingen en belastingen te vermijden.
Uit een academische studie uit 2017 blijkt dat het vertrouwen in de markt sterk werd beïnvloed door politieke voorkeuren en dat dit van invloed was op de risicoperceptie van beleggers. Wanneer uw kandidaat wint, bent u optimistischer en bent u sneller geneigd risico’s te nemen. Hoewel het verschil klein kan zijn, doen beleggers het beter als hun eigen partij aan de macht is.
“Het onderliggende mechanisme is optimisme”, zegt een van de coauteurs van de studie, Yosef Bonaparte, Associate Professor aan de University of Colorado Denver Business School. “Als Biden wordt gekozen, zullen veel Republikeinse beleggers niet optimistisch zijn.”
Sinds de eerste publicatie van de studie in 2012 is het effect van de vooringenomenheid van beleggers toegenomen. Naarmate economieën steeds mondialer worden, “mogen beleggers hun optimisme niet baseren op één enkele politieke leider”, zegt hij.
De consensus onder adviseurs is dat geen enkele kortetermijnangst voor een verkiezingsuitslag afbreuk mag doen aan een goed gestructureerd beleggingsplan. Niemand kan de markt voorspellen, zegt Georgia Lee Hussey, Chief Executive van de Amerikaanse vermogensbeheerder Modernist Financial, maar “wat ik wel weet, is dat de markten vroeg of laat omhooggaan, ongeacht welke regering het land leidt”.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Mooie analyse. Denk lange termijn.
Dank voor je reactie! We zijn het met je mening eens. Je moet een voldoende lange horizon hebben.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be