In deel 1 van dit artikel hadden we het over kwaliteit van fondsen. We gaan nog even door op dit onderwerp.
De kwaliteitsindicator zegt enkel iets over een goede verhouding tussen rendement/risico, maar niets over het rendement en niets over het risico op zich.
Neem nu het Candriam Biotech fonds uit de derde tabel deel 1 van dit artikel. Dit fonds krijgt een MKQ van 60. Betekent dit nu dat dit een goed fonds is om in te beleggen?
Om die vraag te beantwoorden, moeten we ook eens naar het risico kijken. Candriam Biotech heeft een MK Risk van 168 en dat is de hoogste waarde die we in deel 1 aantreffen. Je krijgt dus een heel goed rendement maar dit tegen een extreem hoog risico. Dit fonds is dus duidelijk niet voor iedereen.
Het is dus goed mogelijk dat een zeer volatiel fonds met een hoog rendement even kwalitatief scoort als een zeer defensief fonds met een laag rendement.
Het kwaliteitscijfer is dus niet onmiddellijk een goed selectiecriterium op zich. Je moet nog altijd andere criteria zoals rendement en volatiliteit in rekening brengen, zodat je het juiste soort fonds te pakken krijgt. Maar de kwaliteits indicator geeft wel heel snel een idee of een fonds de moeite waard is om te bestuderen of niet.
Wanneer we de fondsen in de screening sorteren op MKQ, dan valt snel op dat de best geklasseerde fondsen vaak tot dezelfde sector behoren.
Zo duiken er nogal wat biotech fondsen op, alsook fondsen uit de “consumer” sector. Hebben al die fondsen een superieure fondsbeheerder? Waarschijnlijk niet, hier lijkt gewoonweg de sector de bepalende rol te spelen. De consumer en biotech sectoren blijken gewoonweg goede investeringen op te leveren.
Ook allerlei soorten obligatiefondsen scoren erg goed. Dat is geen verrassing, want obligatiefondsen hebben de afgelopen jaren veel rendement geleverd voor weinig risico. We weten dat dit in de toekomst niet meer zo zal zijn, dus nemen we die resultaten met een strooiwagen zout.
Aan de onderkant van de lijst treffen we vooral “commodities” aan, zeg maar grondstoffen fondsen die beleggen in mijnbouw, alternatieve energie, enz… Fondsen in goudmijnen scoren erbarmelijk, een tracker op fysiek goud levert daarentegen een zeer goede score (!).
Daarnaast zijn er ook een boel landenfondsen die investeren in één enkel land zoals China, Turkije, Rusland,… Deze scoren ook enorm slecht. We hebben het al vaak gezegd: landenfondsen geven de beheerder geen enkele uitweg indien het fout loopt in een land. De fondsbeheerder is gedoemd om in dat land te beleggen, zelfs al gaat dat land de dieperik in. Met onze MK Kwaliteit score zien we dit nu eens objectief met cijfers bevestigd.
Ten slotte komen ook vastgoed fondsen er bekaaid van af.
Onze MKQ indicator helpt niet enkel om goede fondsen te zoeken, je kan er ook goede en slechte beleggingscategorieën mee identificeren.
Met consumer fondsen krijg je veel rendement voor het genomen risico. En uiteindelijk blijkt een tracker op fysiek goud ook een goede verhouding risico/rendement op te leveren. Let op, dit betekent helemaal niet dat dit beleggingen met lage volatiliteit zijn, integendeel.
Met commodities(grondstoffen), landenfondsen en vastgoed krijg je te weinig rendement in verhouding tot het genomen risico. Dit is wel een beetje verrassend want bij vele beleggers zijn dat erg gewaardeerde sectoren. Maar niet dus. Je kan deze beleggingscategorieën dus beter mijden en je concentreren op de goede sectoren.
Uit de eerste tabel in deel 1 van dit artikel blijkt dat een aantal indexen zoals de MSCI World en de NASDAQ relatief goede MKQ scores krijgen (21-27), doch geen topscores. Het risico dat je neemt is echter telkens extreem hoog, dat zie je aan de MK Risk (>100).
Voor ervaren beleggers is dat misschien geen probleem, maar voor 95% van de beleggende bevolking zijn dit geen goede beleggingen. Je kan met veel minder risico toch relatief goede rendementen halen met goede fondsen.
Met onze selectie van Mixfondsen haal je meestal MKQ scores van meer dan 30 of 40. Wie klaagt over de (relatief) hoge beheersvergoedingen van deze fondsen moet dus een toontje lager zingen: je krijgt erg veel waar voor je geld. Veel meer dan de goedkope ETF’s.
Voorstanders van ETF’s gebruiken altijd hetzelfde argument: fondsen verslaan hun index niet. En ze hebben daarin in veel gevallen gelijk.
Maar dit argument hanteren om altijd voor trackers te kiezen is even dom als onze autokoper in de inleiding van deel 1, die zijn keuze voor een auto enkel baseert op de topsnelheid van de auto.
Als je een belegging beoordeelt moet je het risico ook mee in rekening brengen. Daar kan en mag geen discussie over bestaan, anders ben je intellectueel niet eerlijk bezig. Vergelijking tussen fondsen en trackers moet dus op basis de verhouding rendement/risico gebeuren en niet op basis van rendement.
We hebben echter geen illusies dat we de voorstanders van trackers kunnen overtuigen. Iedere discussie over dit onderwerp verzand telkens in dezelfde argumenten rond het verslaan van de index, lage kostenstructuren van ETF’s enz. Een compleet dovemansgesprek dat nergens toe leidt.
Carl De Ridder (@RoboKat_MK)
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Heb ik het goed voor dat de tracker met ticker GLD een fysieke tracker op goud is ? Zijn er nog andere fysieke trackers op goud ?
Google helpt je vast wel om die te vinden.
Als je gaat zien waarin die GLD zoals belegt, dan krijg je 100% Physical Gold Bullion.
Dus de MIXER is groen gekleurd! Mooi!
Bedankt voor het studie werk. Het is interessant om te zien dat de consumer sector goede risico/redement resultaten weet neer te zetten. Ik ben wel een beetje verrast van de score van goud…
Ik wens Al Fonds eveneens een spoedig herstel. Vooral geduld oefenen.
Veel goede moed en een vlug herstel gewenst. We zijn U nog niet zo graag kwijt.
Zijn jullie door de MK Kwaliteitsindicator tot andere inzichten gekomen? Zoals bv. Fondsen in mixer/flexer die toch geen goeie score halen hier? Of een lagere score bieden dan verwacht werd?
Een eerste conclusie is dat de score voor het Mixerfonds gemiddeld een heel stuk hoger ligt (66) dan Flexer en Flexer Dynamic (elk ongeveer 35 gemiddeld).
Het is dus moeilijker voor dynamische fondsen om een goede verhouding rendement/risico te bieden dan voor mixfondsen.
We kunnen dat enkel vaststellen, maar het is ook ergens logisch. Mixfondsen hebben de meeste mogelijkheden om hun allocatie aan te passen aan de omstandigheden (defensief wanneer nodig – meer dynamisch wanneer het kan) en op opportuniteiten in te spelen. Veel aandelenfondsen hebben beperkingen die dit niet toelaten.
Als je je rendements en de kwaliteitsindicator letterlijk met elkaar zou vermenigvuldigen, zou dat geen geschikte indicator kunnen opleveren?
Rendement in het kwadraat? Hmm. Als je zoekt naar dynamische fondsen wel. Maar door een minimum rendement te selecteren krijg je dat ook.
Klopt het als ik stel dat van alle op deze website beschreven fondsen de fondsen uit de mixer de hoogste MK-kwaliteitsscore halen, maw de beste aankoop zijn op het vlak van alle bestaande beleggingsfondsen?
Als ik dat afgewerkt krijg, dan ga je dat morgen zelf kunnen controleren: dan publiceer ik het kwaliteitscijfer van zo’n 500 fondsen. Ik schrijf ALS: door verwikkelingen moet ik nog zo’n 20 dagen met mijn been zo hoog mogelijk liggen en het erg rustig aan doen. Op een stoel zitten met één been in de lucht… er zijn aangenamer posities om achter een PC te zitten.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be