About the author

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

44 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kathleen Vandekerckhove
Kathleen Vandekerckhove
5 jaren geleden

Waar kan ik de gogi score van het mixerfonds gemakkelijk terugvinden?

Peter
Peter
6 jaren geleden

Heb dit nog eens gelezen en snap nog steeds niet hoe die rendementsgrafiek werkt. Vergelijkt die groene lijn elke maand tegenover diezelfde maand een jaar ervoor of tegenover eenzelfde startpunt en welk punt is dat dan?

In de koersgrafiek staat het in april 2015 dus 20% hoger dan aug 2014, maar als de redenementsgrafiek eronder steeds vergelijkt tegenover dezelfde maand een jaar ervoor waarom zou je daar dan die 20% stijging kunnen zien. In april 2015 vergelijkt die rendementsgrafiek toch tegenover april 2014 dus dat was toch niet persé ook 20%?

Wat ik al helemaal niet snap is dat de koersgrafiek in dec 2014 duidelijk sterk stijgt, maar in de rendementsgrafiek blijkbaar daalt. Hoe zit dat juist?

Als laatst, wat zeggen die oranje balkjes die je ook op Morningstar hebt in je port. Ik vermoed dit alles hetzelfde is als bij M* maar daar begrijp ik het dus ook niet. 🙁

Peter
Peter
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

OK, maar jouw rendementsgrafiek hierbvoven, is dat dus elke maand tegenover dezelfde maand een jaar ervoor dus niet zoals M*? Dan begrijp ik nog steeds niet dat je bvb in april 2015 die 20% koersstijging zou kunnen zien. Die koersstijging is in artikel tov augustus 2014 dus dat is niet een jaar ervoor wat blijkbaar zo’n rendementsgrafiek moet tonen, dus in april 2015 zou je moeten zien van april 2014 tot april 2015 wat toch niet persé 20% was? Waar zit ik fout?

Peter
Peter
6 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Als dus begin van de grafiek het startpunt is, hoe komt dan dat de *koersgrafiek* in december 2014 sterkt stijgt terwij de *rendementsgrafiek* eronder in december 2014 eerder dipt?

Kevin
Kevin
8 jaren geleden

Hoe maken jullie die grafiekjes? Ik wil dat ook in Excel maken maar vraag me af waar ik die gegevens vindt en hoe ik dat automatisch kan genereren? (tool in Morningstar?)

Redactie
8 jaren geleden
Antwoord aan  Kevin

Waarom er veel werk aan vuil maken als je dat hier elke halve maand gewoon kan aflezen.

Dolfijn
Dolfijn
8 jaren geleden

Gezien fondsbeheerders weten dat ze bij het grote publiek en allerlei brochures beoordeeld worden op hun jaarprestaties bij Morningstar, is het dan niet zo dat velen in december nog iets doen om hun cijfers wat omhoog te krikken en dat dit eventueel ook een goed moment zou zijn om uit te stappen als je dat eventueel wil. Hebben jullie dit ooit al eens bekeken?

Jeky
Jeky
8 jaren geleden

“Na de correctie zit de Mixer wel een stuk onder zijn gemiddelde. Op dit ogenblik zouden we dus niet afraden om gespreid in te stappen, maar doe dat over een voldoende lange periode.”

Zouden jullie in dat geval gespreid instappen in alle fondsen van de mixer of het idee verfijnen en (momenteel) enkel opteren voor diegene waarvoor de regel “rendement afgelopen jaar << gescreende gemiddelde rendement" opgaat? Volgens wat ik op Morningstar kan aflezen behaalde Blackrock Global Allocation het afgelopen jaar bijvoorbeeld 11,98% (sterk boven screeninggemiddelde als ik het goed heb) terwijl Invesco Balanced-Risk qua jaarrendement met -5,64% sterk benedengemiddeld presteerde.

Jeky
Jeky
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Het blijft in dat geval wel de bedoeling om op termijn via gespreide instappen te evolueren naar de mixer met gelijke gewichten voor de verschillende fondsen. Enkel het tijdsvenster waarin de opbouw van een fonds gebeurt is dan voor elk fonds wat anders in een poging om het rendement op lange termijn wat te optimaliseren. Ik begrijp dat dan in de opbouwperiode het defensieve karakter misschien wat verstoord zal zijn maar dat komt dan wel terug eens de portefeuille op structuur is. Vanaf dan zou ik bij een bijstorting misschien wel opteren om in alle fondsen tegelijk bij te storten, anders blijft het idee van de mixer voortdurend verstoord. Het gaat er mij om moest je nu bijvoorbeeld een groter bedrag ter beschikking hebben en beslissen een mixer op te bouwen.

Bach
Bach
8 jaren geleden

Beste Robokat,

Volgens mij zijn het Totaal Rendement en het Index Rendement (groene en blauwe grafieken) van Morningstar geen rendementsgrafieken op 1 jaar. Ze zijn het rendement ten opzichte van het begin van de grafiek. In de voorbeelden die je gebruikt is dat september 2014.

Alle grafieken beginnen immers op 0%. Volgens jouw uitleg zou dat betekenen dat zowel de portefeuilles als de referentie-indexen tussen september 2013 en 2014 exact 0% behaald hebben.
Bij een rendementsgrafiek op 1 jaar moeten de grafieken starten met het rendement behaald sinds september 2013.

De oranje cirkel rond de 20% eind april is behaald sinds september 2014, niet sinds eind april 2013.
Als je het rendement van het flexerfonds berekent aan de hand van de opgelijste maandrendementen van september tot april, kom je uit op 17,66%. (1,0083 * 1,003 * 1,0314 * 1,0096 * 1,0562 * 1,0447 * 1,0223 * 0,9905 geeft 1,1766 ofwel 17,66%) Dit komt precies overeen met het percentage dat je op de grafiek afleest eind april.

Bach
Bach
8 jaren geleden
Antwoord aan  Bach

correctie: verkeerd jaartal gebruikt. Juist is
De oranje cirkel rond de 20% eind april is behaald sinds september 2014, niet sinds eind april 2014.

Bach
Bach
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

1. De grafiek kan wel negatief gaan. Om de grafiek te kunnen tekenen worden de dagelijkse koersen gebruikt. De grafiek toont bv. dat de flexer onder 0 is gezakt half oktober. Wie op 1 september 2014 was ingestapt stond half oktober op verlies. Eind oktober stond alles terug positief.
2. Ik weet dat de oranje cirkel niet is getekend op het flexerfonds. Maar ik heb het rendement van het flexerfonds nagerekend met de gegevens van praktisch voorbeeld: het flexerfonds en daar lees je wel een rendement van rond de 18% eind april. Je moet naar het einde van de maand kijken omdat de berekening is gebeurd met het rendement van de volledige maand april. Tussentijds heeft het rendement gepiekt op 22% maar op eind april is het terug gezakt.
3. Ondertussen zijn we de volgende maand ingegaan. Spijtig genoeg was september 2014 redelijk stabiel (om didactische redenen). Als je nu de grafiek ophaalt, dan ga je op de grafiek lichtjes andere rendementen zien voor dezelfde maanden. En dat is in tegenspraak met de bewering dat er telkens met 1 jaar terug wordt vergeleken.
4. De belangrijkste indicatie dat het geen 1-jaarsrendementen betreft is het feit dat de grafiek steeds op 0% start.
5. Tenslotte en het meest belangrijke, het is correct dat de laatste maand van de grafiek het rendement toont op 1 jaar. Je hebt gelijk dat je daar mag vergelijken met het gemiddelde rendement van de portefeuille. Dit doet geenszins afbreuk aan je hele verhaal, waarvoor een welgemeend chapeau.

Jeky
Jeky
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Ik denk dat Bach inderdaad gelijk heeft. Ik heb zelf de mixer ingevoerd in Morningstar met begindatum 16/01/2015 (om te vergelijken met een eigen belegging die die dag inging). Mijn grafiek wijkt duidelijk af van de bovenstaande wat niet kan als het om echte voortschrijdende rendementen gaat. Mijn eindwaarde op de grafiek lijkt overeen te komen met wat bij “winst en verlies” wordt aangegeven als het rendement sinds de opstart op 16/01 (-0.77%) en niet met het rendement het afgelopen jaar (in de tabel eronder vallen immers alle jaarrendementen af te lezen en van de 13 zijn er maar 2 negatief -> gewogen gemiddelde kan nooit -0.77% geven).
De grafiek zal gewoon de prestatie over 12 maanden geven met 12 maanden geleden als referentiedatum. Het is die referentiedatum die zal opschuiven als de tijd verstrijkt. Vandaar hun misleidende benaming “12 maanden voortschrijdend”.

Louis
Louis
8 jaren geleden

Zowel in de Flexer als de Mixer komen enkele gelijke fondsen voor zoals Carmignac Patrimoine en FVS Multiple opportunities. Als ik nog gespreid wil instappen in de Flexer wat moet ik dan doen met deze fondsen, al of niet aankopen?

Karien
Karien
8 jaren geleden

Nog een vraagje: de blauwe lijn op de rendementsgrafiek, wat stelt die juist voor ?

Jeky
Jeky
8 jaren geleden

Een kleine opmerking :

“Mocht een fonds gedurende 2 jaar in perfect rechte lijn stijgen, dan zou dit resulteren in een horizontale lijn op de rendementsgrafiek.”

Een horizontale lijn voor het voortschrijdend rendement impliceert volgens mij een exponentiële toename van de koers en dus geen rechte lijn.

evita
evita
8 jaren geleden

Ik vind het een fascinerend artikel. Bedankt Robokat !

jempi
jempi
8 jaren geleden

Als ik dit lees heb ik pech want ben half april ingestapt, en niet gespreid, in 12 van de 13 fondsen? Hoogste punt hier op deze grafiek.
Dit met vrijgekomen geld!
Maar ja wanneer weet men of men goed ingestapt is?
Pas achteraf hé!
Nu nog 1 vraagje >>>>
Die 1 % die je krijgt bij MD >>> die mag je ook mee berekenen bij de winst of verlies balans? Je hebt ze toch al gekregen.
Dus ik zie bij mij momenteel – 6,52 %, over het geheel! mag je dan die 1 % meetellen? Normaal ja hé?

bvdv
bvdv
8 jaren geleden
Antwoord aan  jempi

Ik reken die allesinds mee, zodoende de aankoop-koers lager uitkomt

peterdedonder
peterdedonder
8 jaren geleden
Antwoord aan  jempi

>> Die 1 % die je krijgt bij MD…
Die trek ik gewoon af van het geïnvesteerde bedrag (dus ja, dan gaat die automatisch mee in de berekeningen van winst of verlies)

HKDS
8 jaren geleden
Antwoord aan  jempi

Neem die 1% gerust op in je balans!
Als je bij aankoop instapkosten moet betalen, dan ben je dat geld kwijt, en dat knaagt dus een beetje aan je rendement.
Eventuele bewaarkosten: idem dito.
Als je bij verkoop kosten hebt (uitstapkost, beurstaks of meerwaardebelasting bv.) dan neemt dat ook weeral een stukje rendement weg.
Wanneer je door een actie geld krijgt, mag/moet je dat zeker als winst noteren, want hier krijg je wat netto rendement erbij!
De Netto Inventaris Waarde (NIW) van een fonds geeft eigenlijk jouw bruto rendement. Na aftrek van alle kosten, en na het optellen van eventuele promoties bekom je jouw persoonlijk netto rendement.

Karien
Karien
8 jaren geleden

Toeval ? Ik was net zelf begonnen met maandelijks te bekijken wat mijn jaarrendement per maand is. Op basis daarvan heb ik zonet bijkomend geinvesteerd in de mixer. Gezien ik mijn portefeuille nog steeds stelselmatig opbouw is dit een heel nuttig instrument. Volgen jullie dit verder op ?
Bedankt nog maar eens voor al het werk dat jullie hierin steken en de solidariteit om dit met ons te delen, Robin Hoods van de beleggerswereld !

Ann
Ann
8 jaren geleden

Ik ben pas in juni begonnen met een Keyplan. Dus als ik het goed begrijp, moet ik eerst een backtesting doen van 5 jaar terug, om zo te bepalen wat het gemiddelde rendement is (de Winst/Verlies sinds aankoop). Ben ik hier correct met mijn redenering ?

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  Redactie

Bedankt ! Ik was net van plan een extra storting te doen, gezien de dalingen van de laatste weken, maar ‘k zal maar eerst even gaan rekenen, en waarschijnlijk mijn centjes maar opsparen voor later….

Ann
Ann
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

‘k Vermoed dat je je portefeuille toch al een tijdje moet hebben om bovenstaand resultaat te krijgen. Bij mij zitten de lijnen quasi volledig onder de 0-lijn (gestart in juni). Dan toch maar een backtesting doen ?

nwillem
nwillem
8 jaren geleden

Beste,

Is het simpel gesteld voor een individueel fonds dan te kijken naar bv. rendement/jaar op 10 jaar= 7%. En als je dan YTD bekijkt zie je bv. 3%, dus onder het gemiddelde?

costaadeje
costaadeje
8 jaren geleden

Mooie uitleg…zo leren we elke dag weer bij…

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

44
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x