About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

44
Reageer op dit artikel

avatar
15 Comment threads
29 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
Robokat (Carl De Ridder)Kathleen VandekerckhoveRobokatPeterAl Fonds Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Kathleen Vandekerckhove
Gast
Kathleen Vandekerckhove

Waar kan ik de gogi score van het mixerfonds gemakkelijk terugvinden?

Peter
Gast
Peter

Heb dit nog eens gelezen en snap nog steeds niet hoe die rendementsgrafiek werkt. Vergelijkt die groene lijn elke maand tegenover diezelfde maand een jaar ervoor of tegenover eenzelfde startpunt en welk punt is dat dan? In de koersgrafiek staat het in april 2015 dus 20% hoger dan aug 2014, maar als de redenementsgrafiek eronder steeds vergelijkt tegenover dezelfde maand een jaar ervoor waarom zou je daar dan die 20% stijging kunnen zien. In april 2015 vergelijkt die rendementsgrafiek toch tegenover april 2014 dus dat was toch niet persé ook 20%? Wat ik al helemaal niet snap is dat de… Lees verder »

Kevin
Gast
Kevin

Hoe maken jullie die grafiekjes? Ik wil dat ook in Excel maken maar vraag me af waar ik die gegevens vindt en hoe ik dat automatisch kan genereren? (tool in Morningstar?)

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Waarom er veel werk aan vuil maken als je dat hier elke halve maand gewoon kan aflezen.

Dolfijn
Gast
Dolfijn

Gezien fondsbeheerders weten dat ze bij het grote publiek en allerlei brochures beoordeeld worden op hun jaarprestaties bij Morningstar, is het dan niet zo dat velen in december nog iets doen om hun cijfers wat omhoog te krikken en dat dit eventueel ook een goed moment zou zijn om uit te stappen als je dat eventueel wil. Hebben jullie dit ooit al eens bekeken?

Jeky
Gast
Jeky

“Na de correctie zit de Mixer wel een stuk onder zijn gemiddelde. Op dit ogenblik zouden we dus niet afraden om gespreid in te stappen, maar doe dat over een voldoende lange periode.”

Zouden jullie in dat geval gespreid instappen in alle fondsen van de mixer of het idee verfijnen en (momenteel) enkel opteren voor diegene waarvoor de regel “rendement afgelopen jaar << gescreende gemiddelde rendement" opgaat? Volgens wat ik op Morningstar kan aflezen behaalde Blackrock Global Allocation het afgelopen jaar bijvoorbeeld 11,98% (sterk boven screeninggemiddelde als ik het goed heb) terwijl Invesco Balanced-Risk qua jaarrendement met -5,64% sterk benedengemiddeld presteerde.

Bach
Gast
Bach

Beste Robokat, Volgens mij zijn het Totaal Rendement en het Index Rendement (groene en blauwe grafieken) van Morningstar geen rendementsgrafieken op 1 jaar. Ze zijn het rendement ten opzichte van het begin van de grafiek. In de voorbeelden die je gebruikt is dat september 2014. Alle grafieken beginnen immers op 0%. Volgens jouw uitleg zou dat betekenen dat zowel de portefeuilles als de referentie-indexen tussen september 2013 en 2014 exact 0% behaald hebben. Bij een rendementsgrafiek op 1 jaar moeten de grafieken starten met het rendement behaald sinds september 2013. De oranje cirkel rond de 20% eind april is behaald… Lees verder »

Bach
Gast
Bach

correctie: verkeerd jaartal gebruikt. Juist is
De oranje cirkel rond de 20% eind april is behaald sinds september 2014, niet sinds eind april 2014.

Louis
Gast
Louis

Zowel in de Flexer als de Mixer komen enkele gelijke fondsen voor zoals Carmignac Patrimoine en FVS Multiple opportunities. Als ik nog gespreid wil instappen in de Flexer wat moet ik dan doen met deze fondsen, al of niet aankopen?

Karien
Gast
Karien

Nog een vraagje: de blauwe lijn op de rendementsgrafiek, wat stelt die juist voor ?

Jeky
Gast
Jeky

Een kleine opmerking :

“Mocht een fonds gedurende 2 jaar in perfect rechte lijn stijgen, dan zou dit resulteren in een horizontale lijn op de rendementsgrafiek.”

Een horizontale lijn voor het voortschrijdend rendement impliceert volgens mij een exponentiële toename van de koers en dus geen rechte lijn.

evita
Gast
evita

Ik vind het een fascinerend artikel. Bedankt Robokat !

jempi
Gast
jempi

Als ik dit lees heb ik pech want ben half april ingestapt, en niet gespreid, in 12 van de 13 fondsen? Hoogste punt hier op deze grafiek.
Dit met vrijgekomen geld!
Maar ja wanneer weet men of men goed ingestapt is?
Pas achteraf hé!
Nu nog 1 vraagje >>>>
Die 1 % die je krijgt bij MD >>> die mag je ook mee berekenen bij de winst of verlies balans? Je hebt ze toch al gekregen.
Dus ik zie bij mij momenteel – 6,52 %, over het geheel! mag je dan die 1 % meetellen? Normaal ja hé?

bvdv
Gast
bvdv

Ik reken die allesinds mee, zodoende de aankoop-koers lager uitkomt

peterdedonder
Gast
peterdedonder

>> Die 1 % die je krijgt bij MD…
Die trek ik gewoon af van het geïnvesteerde bedrag (dus ja, dan gaat die automatisch mee in de berekeningen van winst of verlies)

HKDS
Lid

Neem die 1% gerust op in je balans! Als je bij aankoop instapkosten moet betalen, dan ben je dat geld kwijt, en dat knaagt dus een beetje aan je rendement. Eventuele bewaarkosten: idem dito. Als je bij verkoop kosten hebt (uitstapkost, beurstaks of meerwaardebelasting bv.) dan neemt dat ook weeral een stukje rendement weg. Wanneer je door een actie geld krijgt, mag/moet je dat zeker als winst noteren, want hier krijg je wat netto rendement erbij! De Netto Inventaris Waarde (NIW) van een fonds geeft eigenlijk jouw bruto rendement. Na aftrek van alle kosten, en na het optellen van eventuele… Lees verder »

Karien
Gast
Karien

Toeval ? Ik was net zelf begonnen met maandelijks te bekijken wat mijn jaarrendement per maand is. Op basis daarvan heb ik zonet bijkomend geinvesteerd in de mixer. Gezien ik mijn portefeuille nog steeds stelselmatig opbouw is dit een heel nuttig instrument. Volgen jullie dit verder op ?
Bedankt nog maar eens voor al het werk dat jullie hierin steken en de solidariteit om dit met ons te delen, Robin Hoods van de beleggerswereld !

Ann
Gast
Ann

Ik ben pas in juni begonnen met een Keyplan. Dus als ik het goed begrijp, moet ik eerst een backtesting doen van 5 jaar terug, om zo te bepalen wat het gemiddelde rendement is (de Winst/Verlies sinds aankoop). Ben ik hier correct met mijn redenering ?

nwillem
Gast
nwillem

Beste,

Is het simpel gesteld voor een individueel fonds dan te kijken naar bv. rendement/jaar op 10 jaar= 7%. En als je dan YTD bekijkt zie je bv. 3%, dus onder het gemiddelde?

costaadeje
Gast
costaadeje

Mooie uitleg…zo leren we elke dag weer bij…

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be