Ark Investment Management is een beleggingsfirma uit New York die in 2014 werd opgericht, door Catherine Wood en zich volledig richt op beleggen in disruptieve bedrijven. ARK deelt zijn onderzoeksgebied op in vijf grote ‘transformatieve innovatieplatforms’.
Die vijf splitst men vervolgens op in 14 belangrijke technologieën waarvan men denkt dat ze over de komende jaren de wereld fundamenteel zullen veranderen.
De fondsen van ARK doen het uitstekend en kloppen met verve de brede Amerikaans indexen. Daarom onderzocht ik hoe men dit deed, de belangrijkste lessen overloop ik hieronder.
Fondsen van ARK
Wood richtte ARK op omdat ze meende dat beleggen in disruptie het best zou lukken in een bedrijf dat zich er volledig op toelegde . Daartoe bouwde ARK een echte ‘community’ uit rond open onderzoek naar disruptie. Op zijn website en sociale media deelt het bedrijf vrijelijk onderzoek en gaat het de dialoog aan met experten en bedrijven uit allerlei sectoren.
Feedback gebruikt men ook daadwerkelijk om constant strategieën aan te passen en te verfijnen. Het kan ook gebeuren dat disruptieve bedrijven zelf contact opnemen om zich voor te stellen en kennis te delen. Dit interactieve, open netwerk laat het bedrijf ook toe contact te leggen en onderhouden met getalenteerde onderzoekers die men indien nodig kan aanspreken of inhuren. Ook intern stelt men alles in het werk om een cultuur van kennisdeling te scheppen en onderhouden.
De verschillende fondsen van ARK kennen geen grote turn over qua aandelen, wanneer men na analyse overtuigd is van een aandeel kan dit lang in portefeuille blijven. Men gaat er vanuit dat de markt niet te timen valt en de focus op de lange termijn moet liggen. Het kan een hele tijd duren vooraleer de waarde van een bepaalde technologie of innovatie zich openbaart, maar dan kan het exponentieel snel gaan. Omdat dit moment niet te timen valt, is het dus essentieel belegd te blijven en af te wachten. Buy & hold kan dus ook zijn plaats hebben bij beleggen in disruptie.
Algemeen gaat men er vanuit dat aandelen van innovatieve bedrijven volatieler en risicovoller zijn. De fondsen van ARK hebben inderdaad een hogere Beta en maximale drawdown.
Men dient echter te beseffen dat volatiliteit niet uitsluitend negatief is, maar ook in positieve richting kan bewegen. Bij beurscorrecties stappen vele beleggers uit vernieuwende bedrijven om veiligheid te zoeken bij ‘vaste waardes’. Het is echter gedurende tijden van grote verandering dat mensen en bedrijven meer bereid zijn nieuwe gewoontes, ideeën en technologie te omarmen. Kijk maar hoe door de coronacrisis heel wat nieuwe technologie zijn ingang vond en/of meer gebruikt werd, denk maar aan streaming, online shoppen, tools voor afstandswerken,…
Op korte termijn lijken disruptieve bedrijven dus risicovoller, maar vasthouden aan traditionele bedrijven die voorbijgestreefd dreigen te worden, is net op lange termijn risicovoller. Voor men het weet heeft men een portefeuille met aandelen die in feite ‘value traps’ zijn. Kortom het is gevaarlijk om stil te blijven staan en zich niet aan te passen dan om disruptie te omarmen.
In een whitepaper poneerden onderzoekers van ARK dat disruptie mogelijk verder zal evolueren tot een eigen sub-asset klasse. Daarmee bedoelt men dat disruptie niet meer enkel een thema maar eerder een aparte categorie, een subklasse, met zijn eigen karakteristieken en kenmerken zou zijn binnen de asset klasse aandelen. Binnen de aandelen onderscheidt men al langer verschillende categorieën (bijvoorbeeld: internationale aandelen, Emerging Markets (EM), Small Caps,… ) met hun eigen kenmerken en eigenheden.
Men wijst er op dat EM een zelfde evolutie doorgingen vooraleer ze erkend werden als een aparte categorie. In de jaren 1980 werden EM gezien als een niche en de meeste beleggers stonden weigerachtig tegenover deze sub-asset klasse vanwege de vermeende volatiliteit en politieke onzekerheid. Na enige tijd merkte men dat EM aandelen onderling en de verschillende landen op zich een beperkte correlatie hadden. Daarbovenop bood deze regio groeiperspectieven die veel hoger lagen dan in ontwikkelde markten. Beleggers kwamen tot de conclusie dat een gespreide blootstelling genoeg diversificatie bood om het risico en de volatiliteit te minimaliseren. Daar tegenover stond ook dat ze een graantje konden meepikken van de mooie returns.
Tegenover disruptieve beleggingen bestaat dezelfde terughoudendheid vanwege vermeend hogere volatiliteit en risico, ondanks de kans op mooie returns. Volgens ARK biedt het door hen afgebakende beleggingsuniversum echter genoeg diversificatie om risico en volatiliteit te beperken. Ook de vermeend hogere correlatie valt beter mee dan men algemeen zou veronderstellen. Aandelen van bedrijven rond DNA sequencing hebben bijvoorbeeld een relatief lage correlatie met aandelen in robotica of blockchain. De aandelen in de S&P hebben een gemiddelde correlatie van 0,55 wat meer dan dubbel zoveel is als de 0,22 in het ARK universum.
Daarom lijkt het nuttig om in navolging van Emerging Markets onze visie op asset allocatie en portfoliobeheer te herzien teneinde plaats te bieden aan disruptieve innovatie. Om dit te testen werden enkele hypothetische wereldwijde beleggingsportfolio’s uitgewerkt en werd een stukje disruptieve innovatie aan de mix toegevoegd.
De resultaten van deze simulatie tonen aan dat een blootstelling aan innovatieve technologie een bijkomende positieve return kan opleveren. Deze returns liggen maar liefst tussen de 1,84 en 3,71% genasaliseerd, daar tegenover blijkt dat de volatiliteit slechts beperkt toenam. Kort samengevat, beleggers zien disruptieve technologie nog vaak als een volatiele sector met sterke correlatie.
Buy and hold lijkt vooral herzien te moeten worden voor gevestigde aandelen aangezien deze snel hun positie kunnen verliezen. Men zal waakzamer moeten zijn en nagaan of bedrijven niet achterhaald raken. Anderzijds kan buy & hold nog wel een rol spelen bij disruptieve beleggingen aangezien het niet te timen valt wanneer nieuwe technologie zal aanslaan. Men kan proberen wachten op een correctie om de winnaar op te pikken maar aangezien alles snel kan veranderen loopt men hier de kans te laat te zijn en heel wat groei te missen. Ook diversificatie blijft van belang zowel binnen de gehele portfolio als binnen het deel disruptieve, toekomstgerichte beleggingen.
Door de snelle veranderingen op technologisch vlak is er meer dan ooit nood aan gespecialiseerde kennis, waartoe een uitgebreid onderzoeksnetwerk van levensbelang is. Beleggers moeten continu blijven bijleren, ze doen er ook goed aan een breed netwerk uit te bouwen. Aangezien ze al deze kennis niet meer op hun eentje kunnen beheersen kunnen gediversifieerde beleggingsclubs en beleggersfora van pas komen. Beleggers kunnen ook gebruik maken van de open kennisnetwerken van bedrijven als ARK,
Beleggers zullen ook hun visie op veilige beleggingshavens moeten scherpstellen, aangezien het duidelijk is dat veel schijnbaar veilige sectoren op lange termijn risicovoller zijn doordat ze op korte termijn voorbijgestreefd kunnen worden. Men dient daarom ook te overwegen om disruptieve innovatie een plek te geven als aparte sub-asset-klasse in een goed gespreide beleggingsportefeuille, teneinde bijkomende rendement te kunnen capteren. Een belegger zal de evolutieleer indachtig moeten in staat zijn tot aanpassing aan zijn steeds sneller veranderende omgeving, stilstaan kan op lange termijn het gevaarlijkst van al blijken.
Leestip:
Renato Leggi. Rethinking Asset Allocation: why innovation deserves a strategic allocation in investor portfolios. New York: Ark Invest, 2020.
Pierre Huylenbroeck. ‘Vind gewoon de volgende Amazon en word miljonair.’ In: De Standaard (29-08-2020).
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Beste,
Kan U doorgeven waar deze 3 ETF ( ARKG/ARKK/ARKW) aangekocht kunnen worden voor Belgische klanten. Koersen te raadplegen bij Binck en Bolero maar niet online beschikbaar om aan te kopen wegens Europese regelgeving.
Met de ARKK ETF zit je natuurlijk wel met een belangrijke investering in TESLA (10 % gewicht) , ROKU (7% gewicht) en TELADOC HEALTH (5 % gewicht). De koersen van deze 3 zitten in de stratosfeer. Maak het bijna onmogelijk om met gezond verstand in te stappen. Jouw visie ?
ARKG volgens mij interessanter, deze Etf heeft geen grote positie in Tesla.
Ik vind wel geen broker om deze en ander Ark fondsen aan te kopen. Bij aankooporder bij Bolero en Binckbank steeds een melding dat dit fonds niet voldoet aan de regelgeving. Kent U een mogelijkheid deze Etf’s aan te kopen?
Beste Filip, dat klopt. Het probleem is dat de ARK ETF’s niet UCITS zijn. Een stomme EU regelgeving waardoor vele ETF’s niet beschikbaar zijn in Europa. Voglens de ARK website is enkel ARKK UCITS compliant. De fondshuizen doen dit niet voor alle fondsen omdat dit geld kost voor een eventuele kleinere Europese markt. Hopelijk gaat ARK beter doen. https://ark-invest.com/ucits/
Dank voor uw interessante feedback Erik! UCITS staat inderdaad voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities. Het is een richtlijn van de Europese Unie waarin staat aan welke eisen een beleggingsfonds moet voldoen om te mogen verkocht in Europese landen.
link naar fondsen ARK werkt niet
Hartelijk dank voor de feedback! We hebben het aangepast!
Beste, werd de link naar de hypothetische beleggingsportfolio’s weggehaald ? Zeer interessant idee om disruptie toe te voegen. Ik geloof hier sterk in.
Dank voor je bericht! Nee, dat zou moeten werken.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be