We vertellen u wellicht niets nieuws als we zeggen dat de koerswijziging van de grote centrale banken veruit de belangrijkste ontwikkeling van het eerste kwartaal was. Sindsdien lijkt in dit verhaal elke week wel een nieuw hoofdstuk te worden geschreven. Dit zegt Olivier de Berranger, CIO, La Financière de l’Echiquier.
Over de vraag of de steeds sterkere inversie van de Amerikaanse rentecurve een betrouwbaar signaal van een aanstaande recessie is, woedt nog altijd een hevig debat, maar voormalig voorzitster van de Federal Reserve (Fed) Janet Yellen heeft haar mening klaar. Zij gelooft niet dat de curve een recessie aankondigt, maar er wel op wijst dat de centrale bank binnenkort de rente moet verlagen. Uiteraard is die analyse ook maar een mening, want Yellen zit niet meer in het beleidscomité. Uit de recentste prognoses van de Fed blijkt overigens dat hoewel een ruime meerderheid van de leden denkt dat de rente dit jaar op hetzelfde niveau zal worden gehandhaafd, geen van hen een verlaging verwacht. Mogelijk komt daar met de komst van een nieuw lid in het FOMC verandering in. Donald Trump heeft immers Stephen Moore voorgedragen, een van zijn adviseurs tijdens de presidentscampagne, die er een bijzonder verruimende visie op nahoudt. Als fervent tegenstander van de renteverhogingen in 2018 zei hij trouwens al dat de Fed de rente meteen met 0,50% zou moeten verlagen. Terwijl beleggers zich enkele maanden geleden nog afvroegen hoe vaak de Fed in 2019 de rente zou verhogen, lijkt de vraag vandaag meer of ze de rente zal verlagen.
Ook Europa liet van zich horen. Tijdens een conferentie in Frankfurt verklaarde Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) bereid is om zo nodig de eerste renteverhoging nogmaals uit te stellen. Dat is niet meteen groot nieuws, want de ECB volgt steeds meer het voorbeeld van de Fed en laat het beleid afhangen van de economische cijfers. Opmerkelijker was dat de voorzitter van de centrale bank liet weten dat de ECB mogelijk zal onderzoeken of het nodig is om maatregelen te nemen om de schadelijke gevolgen van de negatieve rente, in het bijzonder voor de banksector, tegen te gaan. Reuters nam die boodschap over en vulde ze aan met de melding dat de ECB verschillende opties onderzoekt, zoals de mogelijkheid om de 7 miljard euro aan rente die de banken aan het Europees stelsel van centrale banken (ESCB) betalen, gedeeltelijk terug te geven. Dat zou betekenen dat de banken deels worden vrijgesteld van de 0,40% rente die zij per jaar aan de ECB betalen op een deel van hun overtollige liquiditeiten. Die maatregel zou tot doel hebben de winstgevendheid van de sector te bevorderen en de banken zo aan te moedigen om meer krediet te verstrekken en op die manier de economie te ondersteunen.
Tot slot kwam ook de Japanse centrale bank (BoJ) afgelopen week bijzonder verruimend uit de hoek. In het persbericht na afloop van haar vergadering op 20 maart gaf de bank blijk van bezorgdheid over de gevolgen van de vertraging in China voor de Japanse economie en het effect van de btw-verhoging op de consumptie. Om die reden liet de BoJ ook weten nieuwe monetaire verruimingsmaatregelen te overwegen. Bijna twintig jaar nadat de bank in 2001 de spits afbeet in het voeren van een niet-conventioneel monetair beleid, zit ze nog steeds vast in een uiterst verruimend beleid. Is dat een voorbode van wat de ECB en de Fed te wachten staat? Moeilijk te zeggen, maar we kunnen die vraag niet langer naast ons neerleggen.
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be