De meeste beleggers zijn vertrouwd met het traditionele beleggen. Dit wil zeggen dat ze rekening houden met een zo goed mogelijke spreiding van hun activa, zoals bijvoorbeeld investeren in verschillende geografische regio’s of verschillende sectoren. Factorbeleggen gaat verder dan dat. De naam zegt het eigenlijk zelf aangezien er gekeken wordt naar verschillende factoren waarmee extra rendement kan gegenereerd worden.
Zo kan er bijvoorbeeld belegd worden in de factor volatiliteit. De volatiliteit van een aandeel is de mate van de beweeglijkheid van de koers. Men gaat een selectie maken van bedrijven met aandelen die een lage volatiliteit hebben. Aandelen met een lage volatiliteit doen het over het algemeen ook goed in vergelijking met andere aandelen. Ze blijven dus niet achter bij de markt. Zo zorgt men voor een betere risico-rendementsverhouding in vergelijking met een traditionele beleggingsportefeuille.
Er zijn echter veel verschillende factoren waarmee rekening kan worden gehouden bij het opstellen van een beleggingsportefeuille. Op de dag van vandaag zijn er meer dan 300 verschillende factoren. Enkele veelvoorkomende factoren zijn momentum, waarde en omvang. Bij momentum wordt gekeken naar het recente verleden van het bedrijf. Indien het bedrijf het goed gedaan heeft, wordt er verwacht dat ze dit in de toekomst ook gaan blijven doen. Dit werkt echter ook omgekeerd dus als een bedrijf in het recente verleden ondermaats heeft gepresteerd, dan verwacht men dat dit in de nabije toekomst ook zal aanhouden. Vervolgens kijkt men bij de waarde of de aandelen ondergewaardeerd zijn. Zo kan men dus een selectie maken van ondergewaardeerde aandelen en hierop inspelen. Ten derde is omvang ook een populaire factor bij het beleggen. Onder omvang wordt de grootte van het bedrijf begrepen. Zo kan je bijvoorbeeld enkel investeren in kleine ondernemingen die een lage marktkapitalisatie hebben maar dit zal natuurlijk risicovoller zijn.
De laatste tijd neemt ook de ESG-factor in populariteit toe. Dit staat voor bedrijven die zich inzetten voor het milieu, maar ook voor sociale bedenkingen zoals bijvoorbeeld mensenrechten en ten slotte bedrijven die een goede managementstructuur hebben. Men selecteert dus bedrijven die zich inzetten voor deze drie zaken.
Denk echter niet dat factorbeleggen risicoloos is. Het is nog steeds een vorm van beleggen dus er kan altijd een koersdaling plaatsvinden. Men probeert natuurlijk wel de risico-rendementsverhouding beter te maken. Het is ook bewezen dat de voordelen van factorbeleggen pas later boven water komen. Leg dus nog steeds de focus op het beleggen op lange termijn en verkoop niet wanneer het even slecht gaat. Daarnaast kan het ook interessant zijn om verschillende factoren te combineren in een beleggingsportefeuille om zo nog extra te spreiden. De aandelenmarkt is nog steeds geen vast patroon. Focus dus niet enkel en alleen op het verleden.
Factorbeleggen kan dus een manier zijn om een extra rendement te genereren en zo een betere risico-rendementsverhouding te creëren. Ten slotte is het ook belangrijk om te weten dat factorbeleggen kan toegepast worden op de aandelenmarkt maar ook op vastrentende markten zoals obligaties.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be