Financiële planning houdt rekening met de verschillende componenten van jouw vermogen. Deze elementen worden geanalyseerd en er wordt een financieel plan opgemaakt. Op basis van dit plan wordt er bekeken waar er nog hiaten zijn, waar je eventueel nog kan bijsturen en of er een toekomstperspectief aanwezig is.
Deze grondige analyse heeft betrekking op jouw vermogenstoestand, inkomsten en uitgaven, de risico’s bij ziekte, arbeidsongeschiktheid, pensioen en overlijden.
Daarna volgt een doorlichting van jouw verzekeringsportefeuille, beleggingsportefeuille (roerend en onroerend), successieplanning en eventueel familiebedrijf of andere vennootschapsstructuren.
Hier geven we jou alvast een aanzet hoe je kan starten met de opmaak van je eigen financieel plan.
Met financiële planning ga je op zoek naar een aanvulling op de sociale zekerheid, o.a. een aanvulling op het wettelijk pensioen en de wettelijke uitkeringen bij ziekte en invaliditeit.
Je schenkt daarbij aandacht aan sparen en beleggen (roerende goederen), vastgoed (onroerende goederen), vermogensoverdracht (huwelijksvermogensrecht, erfrecht en successieplanning), overdracht van het bedrijf en de verzekeringen, zowel levensverzekeringen als variaverzekeringen, om risico’s in te dekken.
Het belang van financiële planning neemt toe. De verantwoordelijkheid om bepaalde financiële risico’s in te dekken en om een vermogen op te bouwen en te beheren met het oog op de pensionering of de overdracht ervan naar de volgende generaties, wordt steeds meer in handen van de privépersoon gelegd. Dit is het gevolg van de stijging van de levensverwachting, de financiële druk op de betaalbaarheid van de eerste pensioenpijler (wettelijk pensioen) en de steeds toenemende zorgkosten.
Een financieel plan opstellen gebeurt niet eenmalig. Het moet op regelmatige basis geëvalueerd en bijgestuurd worden in functie van jouw financiële en familiale situatie.
Financiële planning kan eenvoudig zijn voor een kinderloze vrijgezel maar steeds vaker zien we complexe gezinssituaties waarbij bijvoorbeeld binnen een nieuw samengesteld gezin elk van de partners kinderen hebben uit vorige relaties en samen ook nog kinderen hebben. Dit vraagt misschien al een gedetailleerder financieel plan op vlak van bescherming. Daarnaast kan jouw financiële situatie wijzigen doordat je meer gaat verdienen of een erfenis of schenking van jouw ouders krijgt. Het financieel plan moet jouw persoonlijke situatie op de voet volgen en mag niet statisch zijn. Je moet jouw planning om de zoveel jaar aan een grondige onderhoudsbeurt onderwerpen.
Bart Chiau is professor aan UGent, senior expert bij NN insurance en trainer in de financiële sector. Hij is tevens auteur van diverse professionele uitgaven i.v.m. Successieplanning en Trouwen of Samenwonen en verzekeringen. Meer informatie over zijn werk en boeken kan je in de link hierboven terugvinden.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be