Waarschijnlijk wegens medische redenen komt mijn muze er niet toe om mij inspiratie te bezorgen voor een nieuw artikel. Ik profiteer er daarom van om een erg interessant, maar erg lang, artikel van Wilfried Voorspoels, in stukken aan jou voor te leggen.
Onze gastschrijver komt er enigszins toe een antwoord te geven aan al diegenen die hier de vorige weken vroegen of ze bij een SPREAD van de GOGIscore een groter bedrag dienden te storten en zo ja, hoeveel dan?
Ik wil er allereerst nogmaals de nadruk op leggen dat het hier gaat over gespreid of “planmatig” instappen.
Als je beleggingshorizon minstens 5 jaar is, dan zou het mogelijk moeten zijn om op elk moment een Mixer op te starten. Vermijd dat te doen als de GOGIscore een STOP toont. Diegenen die hun belegging dan niet actief willen of kunnen beheren, zouden, zonder dat we daar een garantie kunnen opgeven, een eindresultaat moeten kunnen behalen van zo’n 4% gemiddeld per jaar.
Wil je vermijden dat je na enkele weken toch in de rode cijfers belandt, dan is gespreid instappen de oplossing. In het artikel van Wilfried ga daar hieronder nog een bevestiging van krijgen.
Wil je toch iets actiever aan de slag om alzo je rendement op te krikken, dan volg je de GOGIscore: bij SPREAD voer je een storting uit, bij STOP pauzeer je even en voer je geen storting uit.
Als je tot groep a of b behoort, dan mag je gerust de volgende artikels over dit onderwerp aan jou laten voorbij gaan.
Misschien wil je toch nog beter scoren, heb je tijd en mogelijkheden om de opvolging van jouw strategie nog te verfijnen en ben je van plan om het bedrag van jouw stortingen aan te passen aan het moment, dan hopen wij, en ook Wilfried, dat deze reeks artikels je daarbij gaat kunnen helpen:
door Wilfried Voorspoels:
Investeren in een mixfonds, in een beursindex of in een bedrijf doen we het liefst aan een lage koers. Wanneer waarderingsratio’s zoals K/W – K/Boek – K/Omzet – K/Free Cashflow – laten zien dat we niet te veel betalen voor een bedrijf, dan hebben we een rationeel argument in handen om de aankoop te verantwoorden. Maar als we vervolgens naar de grafiek gaan kijken, dan stellen we soms vast dat het aandeel in kwestie in een sterk dalende trend zit. Je hoeft geen technisch analist te zijn om te weten dat wat vandaag ‘rationeel laag’ staat, nog altijd een heel stuk dieper kan zakken om pas op de bodem te komen bij ‘emotioneel laag’. We zouden graag kopen aan die overdreven lage prijs, maar in de wereld van fundamentele beleggers geldt nog vaak dat timing niet werkt. Bestaat er een manier om toch zo dicht mogelijk bij het dieptepunt aan te kopen zonder aan market timing te doen?
De gemiddelde aankoopkost verlagen
Veronderstel dat we een nieuwe belegging overwegen omdat een vorige investering werd verkocht. Indien die verkoop het gevolg is geweest van stevig gestegen koersen, dan valt de verkoop dikwijls samen met een beurs die in haar geheel ook behoorlijk gestegen en dus duur is. We kunnen het vrijgekomen geld in één keer in een ander bedrijf stoppen omdat het – na grondig onderzoek – een goede investering lijkt. Maar indien de bull market net dan omslaat in een bear market, dan zijn we het haasje. Daarom is de methode ‘dollar cost averaging’ (DCA) een betere aanpak. Dan ga je de som over een langere periode spreiden en geregeld een zelfde bedrag in aandelen van het bedrijf stoppen. Als de koersen tegelijkertijd ook corrigeren, dan zul je voor dezelfde hoeveel geld bij een lagere koers ook meer aandelen kunnen aankopen. Dus zal de gemiddelde aankoopprijs na vier of vijf maanden ook een stuk lager liggen dan bij een eerste (eenmalige) investering. Zodra de beurs zich herstelt, zal het aandeel ook veel vlugger weggeraken uit een eventuele verliespositie. Wat geldt voor een aandeel, geldt ook voor een fonds of een index.
Elke strategie die het risico vermindert, heeft ook wel ergens een nadeel. Wat als de koersen niet corrigeren, maar nog maanden blijven stijgen? Dan zitten we in een veel minder comfortabele positie: de gemiddelde aankoopprijs zal dan hoger liggen dan wanneer we in één keer de hele som hadden belegd. We kopen maandelijks immers minder aandelen bij voor hetzelfde geld.
DCA is een techniek die past bij de voorzichtige belegger die bevreesd is om al snel te moeten aankijken tegen (zware) verliescijfers in zijn portefeuille. Investeerders die maandelijks of trimestrieel een stuk van hun loon naar aandelenbeleggingen laten vloeien en steeds in een ganse index investeren, passen in feite ook DCA toe.
Die aanpak levert verrassende resultaten op. Een voorbeeld uit ‘The Intelligent Investor’ van Billy Graham (dat ik ook heb overgenomen in ‘Beleggen voor (je) Kinderen’): Als je $12.000 had belegd in de Amerikaanse index toen die op zijn hoogtepunt stond in september 1929, dan had je 10 jaar later nog slechts $7.223 over. Maar indien je op dat tijdstip begonnen was met slechts $100 te beleggen en vervolgens consequent elke maand $100 had bij geïnvesteerd, dan zou je in augustus 1939 (120 maanden later) over een mooi kapitaal van $15.571 hebben kunnen beschikken en dit in de ergste depressie en de gruwelijkste bear market die er ooit is geweest. De $12.000 die op je spaarrekening stond en die je geleidelijk hebt geïnjecteerd in de beurs, hebben in deze ontiegelijk slechte periode na 10 jaar toch nog een rendement van 2,6% opgebracht.
Wie de DCA aanpak kiest, moet consequent blijven en mag bij een verdere daling van het aandeel (of het fonds of de index) niet aan de kant gaan staan. Dat is nochtans wat meestal gebeurt: de sfeer rond de beurs wordt soms zodanig negatief dat het rationele inzicht wordt opzij geschoven. Zo niet dan moet je die daling interpreteren als een kans om een fonds te kopen aan betere prijzen.
Enkel als je rechtstreeks in aandelen belegt: Wanneer de oorzaak achter de verdere daling van een aandeel je mening over het bedrijf grondig heeft veranderd, dan is er misschien een reden om op je DCA beslissing terug te komen. De belegger in fondsen hoeft daar niet wakker van te liggen: de fondsbeheerder doet dat zeker in jouw plaats.
In volgend hoofdstuk gaan we van Dollar Cost Averaging naar Value Averaging met het antwoord op jouw vragen…
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Al Fonds, ik wens u een vlug herstel. We kunnen u niet missen hé.
Beterschap en bedankt voor de vele mooie artikelen.
Bedankt voor de steun, maar eigenlijk ben ik niet ziek zoals men dat van een zieke verwacht.
Dag Al Fonds, bedankt voor de vele interessante artikelen. Ik wens je veel beterschap, zodat je snel weer de oude mag zijn. Je hoeft niet elke dag een artikel te posten (je bent ook geen nieuwswebsite), als de muze er even niet is doe dan andere leuke dingen 😉
Ondertussen alle ingrepen achter de rug. Alles lijkt goed gepasseerd. Ik start langzaam opnieuw op.
Neem je tijd 😉
Dank voor de steun.
Super, goed te horen
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be