Plastic is overal. Het zit in de rietjes waarmee we drinken, in de labels op onze kleding en in snoepwikkels. Maar het zit ook in ons voedsel, drinkwater en in toenemende mate in onze longen.
Plasticvervuiling is overal en eigenlijk niet meer weg te denken. Dat biedt echter ook kansen voor beleggers. Dit is ook de visie van Amanda Young, hoofd onderzoek ESG-beleggen bij Aberdeen Standard Investments.
Ongeveer 40% van al het geproduceerde plastic is voor eenmalig gebruik. Het meeste daarvan zit in verpakkingen. Van alle ooit geproduceerde nieuwe kunststoffen – ongeveer 8,3 miljard ton – is meer dan 6 miljard ton verworden tot afval. Dit komt in grote hoeveelheden als microplastics terecht in onze oceanen en waterwegen, in de bodem en in de lucht. Het zit hierdoor onder andere in de vis die we eten en het water dat we drinken. Wereldwijd bevat maar liefst 83% van het leidingwater microplastics.
De wetenschap blijft de mogelijke schade van plastic onderzoeken en wereldkundig maken. En het publieke bewustzijn is de laatste jaren enorm toegenomen, mede dankzij populaire documentaires. Dit heeft druk uitgeoefend op overheden en bedrijven om oplossingen te vinden, met name rond eenmalig te gebruiken kunststoffen. India bijvoorbeeld zal alle plastic voor eenmalig gebruik verbieden vanaf 2022. En 40 Britse bedrijven sloten in 2018 een Plastic Pact om onnodig plastic voor eenmalig gebruik te elimineren tegen 2025.
Het zoeken naar oplossingen voor de wereldwijde afhankelijkheid van plastic voor eenmalig gebruik biedt risico’s en kansen. Risico’s zijn er bijvoorbeeld voor de producenten van plastic verpakkingen. Ook olie- en gasbedrijven lopen risico’s. Daarnaast kan een te snel afscheid van plastic onbedoelde consequenties hebben. Denk bijvoorbeeld aan slechtere milieu-resultaten, greenwashing (bedrijven die valse claims doen over de milieureferenties van een product), zwarte markten voor plastic en gezondheidsrisico’s.
Kansen liggen er voor producenten van bioplastics, afval- en recyclingbedrijven en consumentenbedrijven. De bioplastics-markt zal tot 2030 naar verwachting jaarlijks met 30% groeien terwijl fossiel plastic een gemiddelde groei van 3% zal kennen. Ook afval- en recycleerbedrijven die de waarde van producten vergroten, kunnen beleggingskansen bieden.
Deze kansen sluiten ook aan bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN). Zoeken naar manieren om de aanwezigheid van microplastics in onze lucht, water en uiteindelijk ons lichaam te verminderen, past in de VN-doelstellingen voor een goede gezondheid en welzijn voor iedereen, schoon water, een verantwoorde consumptie en productie, en de bescherming van het leven onder water en op het land.
Deze doelstellingen geven de mogelijkheid om bedrijven kwantitatief te beoordelen op basis van hun streven en vermogen om te voldoen aan de SDG’s van de VN. Dit raamwerk kan impactbeleggen voor reguliere beleggers ontsluiten. Hoewel plastic een urgent probleem vormt, biedt het ook de mogelijkheid – en de noodzaak – om te innoveren.
Wat is jullie visie?
MijnKapitaal.be is een financiële website in België, opgericht met als doel mensen te informeren over financiën. MijnKapitaal.be geeft geen beleggingsadvies en bemiddelt niet in financiële producten. Elke belegger is zelf verantwoordelijk voor de handelingen die hij stelt.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be