Fondsen met een grote blootstelling aan de US dollar hebben een belabberd jaar achter de rug. Tenminste toch vanuit ons Europees standpunt bekeken. De dollar is immers sterk in waarde gezakt.
Voor sommigen is het een reden om dergelijke fondsen te verkopen. Een aantal lezers kregen bijvoorbeeld de boodschap van hun bank dat Deutsche Invest Multi Opportunities uit de DB Best Advice lijst verdwijnt. Daarom krijgen we vele vragen van lezers of ze dit verkoopadvies moeten volgen.
Omgekeerd zien anderen die daling nu net als opportuniteit om “goedkoop” in de USD markten in te stappen.
Is dit echt een opportuniteit? Of moet je nu de USD markten zoveel mogelijk vermijden? We proberen wat klaarheid te brengen aan de hand van een aantal grafieken.
Alle grafieken in dit artikel zijn USD/EUR. Een daling op de grafiek is dus een daling van de USD t.o.v de EUR.
Een daling van bijna -14% t.o.v. één jaar geleden is vrij spectaculair te noemen. Vanuit een korte termijn perspectief kopen we dus USD met een flinke korting.
Deze grafiek toont een duidelijk ander beeld. De rode lijn stelt de gemiddelde koersverhouding USD/EUR voor. Vanuit dit perspectief zit de USD ongeveer op zijn gemiddelde over de voorbije 10 jaar.
Een echt koopje op basis van dit gemiddelde is de USD dus momenteel nog niet. Het kan duidelijk nog veel lager als we kijken naar de periode voor 2014.
Opnieuw toont deze grafiek een heel ander beeld. Op basis van deze grafiek zitten we lichtjes onder het gemiddelde van de voorbije 19 jaar.
Het voorspellen van de evolutie van munt-paren is in mijn opinie vrijwel onmogelijk. Tot een dik jaar geleden waren vele analisten en adviseurs het eens dat we naar een pariteit (1:1) tussen USD/EUR evolueerden. De USD en EUR zelf hadden deze boodschap blijkbaar niet vernomen want prompt zetten ze de omgekeerde evolutie in.
Wie gelooft die mensen nog, zou ik zeggen? Je beleggingen baseren op basis van de verwachte stijgen/dalingen van een munt-paar is dus een bijzonder wankele strategie.
Wat wel opvalt is dat het gemiddelde over 10 jaar en 19 jaar niet zo gek ver uit elkaar ligt. Je zou dus kunnen stellen dat munten op middel lange en lange termijn vaak naar hun gemiddelde terugkeren t.o.v. hun extremen. En dat kunnen we in onze strategie hanteren.
Wie in een internationale beleggingsportefeuille investeert, moet dit altijd doen vanuit een lange termijn perspectief. Al onze voorbeeldportefeuilles (Mixer, Flexer, Fixer,…) beleggen in belangrijke mate in USD en hebben daarom een minimale beleggingshorizon van 5 jaar.
Sommige beleggers zweren bij fondsvarianten die zich indekken (hedgen) tegen deze muntschommelingen. Toch is dit niet interessant, want die indekking kost ook geld. Meerdere wetenschappelijke studies hebben dit ook aangetoond: indekken is nefast voor je lange termijn rendement. Als je niet kan leven met munt-volatiliteit kan je beter gewoonweg wegblijven van die markten.
Het gespreid instappen over meerdere jaren is wel een goede manier om met deze schommelingen om te gaan. Uiteindelijk zal je gemiddelde aankoop-USD koers ook naar het gemiddelde streven. Het is een kwestie van heel veel geduld want het kan jaren duren vooraleer een ongunstige situatie omkeert in de wereld van valuta koersen.
Merk ook op dat GOGI al meerdere malen bewezen heeft om de korte-termijn pieken in koersevolutie te kunnen detecteren met een STOP signaal. Ook dat kan dus helpen om aankopen te vermijden bij een tijdelijke koersopstoot van de USD.
Een echt koopje is de USD vanuit historisch perspectief niet. Maar nu de USD/EUR rond zijn gemiddelde schommelt, is de USD voor de lange termijn belegger ook niet overdreven duur. Geoptimaliseerd gespreid instappen lijkt ons de beste strategie om hier voorzichtig op in te spelen.
Omgekeerd, moet je nu alle (mix)fondsen met blootstelling aan de USD mijden en verkoopadviezen van bepaalde banken volgen? Wij zijn geen voorstander om fondsen te beoordelen op basis van één zwak jaar. Maar hoe beoordelen we dat dan wel?
Onze screening cijfers beoordelen fondsen over vele verschillende periodes in het verleden, zowel periodes met een zwakke dollar als periodes met een sterke dollar. De screening cijfers zijn daarom relatief ongevoelig voor die muntschommelingen omdat de muntschommelingen over die vele periodes elkaar opheffen. Onze selecties zijn allemaal fondsen die hun goede lange termijn resultaten niet te danken hebben aan toevallige koersbewegingen van munten, maar aan hun goed beheer.
Of je fondsen nu moet verkopen, beoordeel je zelf d.m.v. de screening cijfers. Heeft je fonds een goede mediaan (MED5) en geen extreme LOW5 en HIGH5? Dan is er geen reden om je fonds te verkopen op basis van zwakke cijfers in 2017. Deutsche Invest Multi Opportunities blijft daarom deel uitmaken van ons Mixerfonds.
Carl De Ridder (@RoboKat_MK)
Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Heb de mail in kwestie ook ontvangen, maar van een eventueel verkoopadvies lees ik niets; ik vind het voor DB een plicht dat ze hun klanten hieromtrent informeert. Omdat de NIW van het “Deutsche Invest Multi Opportunities”-fonds al langere tijd serieus achteruit gaat, heb ik de voorbije twee maand al enkele bijgekocht, kwestie van het percentage tegenover de andere fondsen van mijn mixer-porto in verhouding te houden. En nu maar afwachten…
Een letterlijk verkoopadvies is dat inderdaad niet. Maar ze spreken wel over interessante alternatieven.
Als klant hebben collega hkds en ik ervaren dat de adviseurs van DB je bij een beleggingsgesprek adviseren om zo’n fonds om te wisselen voor die alternatieven. Telkens bij ieder gesprek opnieuw.
Ik weet niet wat de ervaring van andere lezers op dat vlak is?
Ik denk dat ik in het verleden (mogelijks 2014) door mijn adviseur bij DB éénmaal op zo’n situatie werd aangesproken, naar ik mij meen te herinneren over een USD-versie van het het fonds “First Eagle AMUNDI” (LU0068578508). Nadien echter nooit meer omdat hij sindsdien vastgesteld heeft dat ik mijn aan- verkopen zelf regel en een zekere volatiliteit durf opzoeken (ik denk dat een respectabel adviseur in het laatste geval zich sowieso van enig advies zal onthouden). Wil er wel aan toevoegen dat, op mijn vragen, ik van hem steeds een snelle en correcte respons heb mogen ontvangen! Ook mijn vriendin (die ik mijn wil op gebied van financiën niet wil opdringen en bovendien een minder-actieve belegger is dan ik), is klant bij DB, maar wordt op dezelfde (hiervoor genoemde) wijze door haar adviseur benaderd. De mails die ik van DB ontvang gaan (met uitzondering van reclame en nieuwe acties) meestal over obligatie-uitgiftes (de laatste tijd wel enkele noterend in Turkse Lira) , alsook over fondsen die betrekking hebben met de “DB-Beste Choice”.
1. “Een aantal lezers kregen bijvoorbeeld de boodschap van hun bank dat Deutsche Invest Multi Opportunities uit de DB Best Advice lijst verdwijnt. Daarom krijgen we vele vragen van lezers of ze dit verkoopadvies moeten volgen.”
Ik had niet begrepen dat DB een verkoopadvies gegeven had. Wel lijkt het dat dit fonds niet meer in de top 20 van de 1800 fondsen die zij aanbieden zit.
Hoe zien jullie dat?
Vanuit MijnKapitaal hebben we geen mening over een ideale allocatie. We hebben daar immers niet de nodige expertise voor.
Hoewel sommige mixfondsen van nature meer nadruk leggen op EUR of USD, hebben ze allemaal de vrijheid om dat te laten variëren volgens hun inzichten. Op verschillende tijdstippen kan dat dus anders zijn. Zo zet Carmignac Patrimoine op dit ogenblik zwaar in op de US en dat is in het verleden wel helemaal anders geweest.
Ik heb altijd vragen bij dat opdelen in vakjes. Ik heb al fondsbeheerders van “Europese fondsen” horen vertellen dat het voor hen een trigger is als een Europese onderneming een filiaal opstart in de EM MKTS. Is dat dan nog een Europese onderneming die thuishoort in dat vakje. Zoals je wel weet zijn er ondernemingen in Europa en zelfs in België die zwaar blootgesteld zijn aan Britse Ponden (tapijtsector) en andere aan US Dollars. Zelfs als je angstvallig gaat voor Europese fondsen, ben je altijd voor een deel gelinkt aan vreemde munten. Begin dan maar je blootstelling exact af te wegen…
Hebben de fondsendistributeurs er belang bij om regelmatig wijzigingen door te voeren? Om te laten zien dat ze de zaken opvolgen, om mensen naar hun kantoren te lokken, omdat ze niets anders weten te vertellen, misschien toch extra commissielonen, of intern te tonen dat ze actief zijn…
We hebben dat ooit gevraagd aan de mensen van DB. Ik heb mijn nota’s van dat gesprek niet bij de hand, maar ik meen me te herinneren dat ze dergelijke beslissingen wel goed motiveren. Je kan het natuurlijk eens of oneens zijn met hun evaluatiemethodes.
Bij grootbanken speelt dat veel meer, die hebben een echte politiek om klanten frequent van fondsen te laten wisselen. Daar spelen natuurlijk ook de hoge in/uitstapkosten die de grootbanken nog altijd aanrekenen.
Ik was bij dat “vragenuurtje” aanwezig en dacht mij te herinneren dat het toen specifiek ging over P.I. Best Manager. Eén van de argumenten was toen (maar ik weet uiteraard niet nu) de drawdown beperken. Als we echter vandaag zien wat een correctie van gemiddeld 3% al teweeg brengt, dan stel ik mij de vraag of de groep die echt tegen wat volatiliteit bestand is, werkelijk zo groot is. Natuurlijk wordt zo’n correctie aangegrepen door de persjongens (en -meisjes #me.too), maar die moeten wel hun gazet vol krijgen.
Beste Carl, Bedankt voor dit artikel. Gisteren ging ik er inderdaad nog van uit dat de dollar erg goedkoop stond en je hebt dit mooi in perspectief geplaatst en me weer wat wijzer gemaakt. 🙂 Ik ga alleszins fondsen als First Eagle, Deutsche Invest en BGF Global Allocation niet mijden owv hun hoge blootstelling aan de USD. Een gespreide instap met GOGI en een voldoende lange beleggingshorizon zouden inderdaad de munt-volatiliteit wat moeten uitvlakken.
In de aanzet lees ik:
“Een aantal lezers kregen bijvoorbeeld de boodschap van hun bank dat Deutsche Invest Multi Opportunities uit de DB Best Advice lijst verdwijnt. Daarom krijgen we vele vragen van lezers of ze dit verkoopadvies moeten volgen.”
Jammer dat hier in het artikel niet verder op in gegaan wordt.
Wat is jullie advies immers over deze suggestie? Bedankt!
Je moet eens heel het artikel lezen, misschien staat dat er wel in 🙂
Blijkbaar is dat Multi-Opp fonds zwaar belegd in USD ? Tja, dat wist ik niet, dus vandaar dat ik de link niet legde. Het was ook nog wel vroeg… moet ik toegeven 🙂 De laatste zin heb ik ongetwijfeld wel overgeslagen… die neemt alle twijfel weg natuurlijk.
Je moet dat ook niet overdrijven, dit is zeker geen puur USD georiënteerd fonds, integendeel. Het belegt momenteel 48% in de Euro zone en dat is meer dan het gemiddelde.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be