About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

23
Reageer op dit artikel

avatar
5 Comment threads
18 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
platinJoeriJohnAl Fonds (Marc Person)Robokat (Carl De Ridder) Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Christophe
Gast
Christophe

Kan je de MSCI world index ook ergens kopen of is bv de Flexer portefeuille een betere belegging op langere termijn?

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Er zijn vele MSCI World ETF’s beschikbaar. Maar als je die vraag moet stellen, vraag ik me af of je wel voldoende ervaring hebt om met zo’n volatiele belegging om te gaan.

De flexer heeft als doelstelling om een lagere volatiliteit/drawdown te hebben dan de MSCI World en is daarom voor heel wat beleggers een betere keuze. Lees de Flexerfonds infofiche voor meer details.

John
Gast
John

Christophe,

De Fondsen gebaseerd op MSCI world hebben per definitie 100% aandelen.
De acht Fondsen van de Flexerportefeuille hebben tot 30% andere stabiele beleggingen.

Om een portefeuille aan te leggen die vergelijkbaar is met de 8-fondsen Flexerportefeuille zal je aan je MSCI world fond bvb 25% cash of obligaties(fonds) toevoegen.

Karl
Gast
Karl

Obligaties zijn een andere beleggingsklasse die we niet mogen vergeten in zo’n vergelijking. Traditioneel word erven verwacht dat ze een stabiel rendement geven zonder de volatiliteit van aandelen. Hieronder de resultaten voor een versie van minder dan 8 jaar en een meer dan 8 jaar duration. Resultaten volgens Morningstar groeigrafiek voor een initiële investering van 10000 Euro. Fonds ¦ Start op 1 Juli 2007 ¦ Start op 1 maart 2009 ishares 5-7yr Govt Bonds ETF (IBGM) ¦ 14541 ¦ 12524 ishares 7-10ys Govt Bonds ETF (IEGY) ¦ 18617 ¦ 16206 Carmignac Investissement ¦ 17611 ¦ 21525 R Valor ¦ 21314… Lees verder »

Jarexx
Gast
Jarexx

Wil eerst en vooral zeggen dat ik dit een heel goed artikel vind en het ook eens ben met de conclusie hiervan. Wat ik wel vind is dat fondsen en trackers hier voorgesteld worden als producten met zeker winst als je 5jaar erin zit en als je gespreid ingestapt bent. Mensen moeten nog altijd weten dat ze op de beurs bezig zijn en verlies een mogelijkheid is. Als je bv de MSCI world zou gekocht hebben op het slechtst mogelijke moment 04/09/2000 en je bekijkt deze opnieuw op het slechtst mogelijke moment op 04/09/2009 dus 9,5jaar later. Zou je bij… Lees verder »

Christophe
Gast
Christophe

Jammer dat dan MeDirect de Mixer en Flexer dan aanbieden in een modelportefeuille met een minimum inleg van € 2500. Zo kun je al niet spreken van gespreid instappen. Dan moet je al een goede instapperiode vinden. Of dan moeten al je maandelijkse stortingen ook grote bedragen zijn, niet voor de gemiddelde belegger. Of heb je hier een betere oplossing voor?

platin
Gast
platin

Christophe, die inleg van 2500€ er is een oplossing.
En die 2500 e is eenmalig , daarna 100 € minimum.
U kan alles manueel aankopen vanaf 100 € fonds.
Model portefeuille is automatisch , kleinere bedragen dient ge zelf aan te kopen.

Joeri
Gast
Joeri

Ik zat/zit een beetje met dezelfde bedenking als Christophe hierboven. Dat de ‘eerste minimum inleg’ van 2.500 euro, voor een kleine (en/of beginnende belegger), relatief gezien groot is. En dat, indien de bijstortingen nadien van een veel kleinere orde zijn, je eigenlijk van een (gedeeltelijk) éénmalige instap kan spreken. Stel bijvoorbeeld een beginnend belegger die besluit dat 5.000 euro beschikbaar is om te beleggen, kan gemist worden gedurende minstens 5 jaar en hiermee gespreid wil instappen. Dan is de eerste inleg wel 50% van het te beleggen kapitaal en wordt het moment waarop men de portefeuille opstart toch weer belangrijk.… Lees verder »

Robokat (Carl De Ridder)
Lid

Die 2.500 euro is een keuze van MD. Indien genoeg mensen aan hen de vraag stellen om dit te verlagen, zullen ze misschien daar iets aan doen. Wat met een beperkte Mixer? Ik heb uitgerekend dat je met 7 van de 14 fondsen maar liefst 3.432 verschillende mixers kan samenstellen, die allemaal iets andere eigenschappen hebben. Met 8 fondsen van de 14 heb je nog eens 3.003 andere mixers. Enz… Het is dus moeilijk die allemaal te gaan bestuderen of daar instructies over te geven. Eén ding is zeker: hoe minder fondsen van de 14 je hebt, hoe groter de… Lees verder »

Joeri
Gast
Joeri

Onder het motto “wie niet waagt,…” heb ik MD de vraag in elk geval gesteld. Gezien bijstorten kan vanaf 100 euro hoop ik dat er iets aan kan gewijzigd worden en dat fors naar beneden kan. In het andere geval zal veel geduld hebben wellicht aan de orde zijn.

platin
Gast
platin

Joeri als ge automatisch start klopt die 2500 €
Start ge manueel is het 1300 € ( 13 * 100 €)
Ge kunt ook de ene maand er 2 kopen =200 € , de maand nadien 2 andere.
Altijd maar weer beleggen en het mag geen moeite kosten.

Philippe
Gast
Philippe

Interessant voorstel aan de defensieve klanten.

Indien mijn bankier dit zou voorstellen, zou ik onmiddellijk vragen wat de maximale drawdown is bij gespreid instappen in deze aandelenfondsen en wat de recuperatietijd is om terug boven water te komen als je vanaf een top maandelijks begint te kopen.

Heb je dit nagegaan bij jouw simulatie Marc?

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be