About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christophe
Christophe
5 jaren geleden

Kan je de MSCI world index ook ergens kopen of is bv de Flexer portefeuille een betere belegging op langere termijn?

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Christophe

Er zijn vele MSCI World ETF’s beschikbaar. Maar als je die vraag moet stellen, vraag ik me af of je wel voldoende ervaring hebt om met zo’n volatiele belegging om te gaan.

De flexer heeft als doelstelling om een lagere volatiliteit/drawdown te hebben dan de MSCI World en is daarom voor heel wat beleggers een betere keuze. Lees de Flexerfonds infofiche voor meer details.

John
John
5 jaren geleden
Antwoord aan  Christophe

Christophe,

De Fondsen gebaseerd op MSCI world hebben per definitie 100% aandelen.
De acht Fondsen van de Flexerportefeuille hebben tot 30% andere stabiele beleggingen.

Om een portefeuille aan te leggen die vergelijkbaar is met de 8-fondsen Flexerportefeuille zal je aan je MSCI world fond bvb 25% cash of obligaties(fonds) toevoegen.

Karl
Karl
5 jaren geleden

Obligaties zijn een andere beleggingsklasse die we niet mogen vergeten in zo’n vergelijking. Traditioneel word erven verwacht dat ze een stabiel rendement geven zonder de volatiliteit van aandelen. Hieronder de resultaten voor een versie van minder dan 8 jaar en een meer dan 8 jaar duration.

Resultaten volgens Morningstar groeigrafiek voor een initiële investering van 10000 Euro.

Fonds ¦ Start op 1 Juli 2007 ¦ Start op 1 maart 2009
ishares 5-7yr Govt Bonds ETF (IBGM) ¦ 14541 ¦ 12524
ishares 7-10ys Govt Bonds ETF (IEGY) ¦ 18617 ¦ 16206
Carmignac Investissement ¦ 17611 ¦ 21525
R Valor ¦ 21314 ¦ 40569
MSCI world NR ¦ 18102 ¦ 37261
E Agressor ¦ niet gevonden voor 2007 ¦ 20817

Alle rendementen zijn total return, zonder aankoopkosten noch belastingen.

Jarexx
Jarexx
5 jaren geleden

Wil eerst en vooral zeggen dat ik dit een heel goed artikel vind en het ook eens ben met de conclusie hiervan.
Wat ik wel vind is dat fondsen en trackers hier voorgesteld worden als producten met zeker winst als je 5jaar erin zit en als je gespreid ingestapt bent. Mensen moeten nog altijd weten dat ze op de beurs bezig zijn en verlies een mogelijkheid is.

Als je bv de MSCI world zou gekocht hebben op het slechtst mogelijke moment
04/09/2000 en je bekijkt deze opnieuw op het slechtst mogelijke moment op 04/09/2009 dus 9,5jaar later. Zou je bij een éénmalige aankoop op 04/09/2000 met een verlies zitten van 50%
Ik kan niet zo goed berekeningen maken zoals jullie maar mocht je in vanaf 04/09/2000 gespreid ingestapt zijn met 1000€ zoals jullie voorstellen dan zou je nog steeds na 9,5jaar op verlies staan.

Dit is natuurlijk worst case scenario maar het is wel mogelijk. Dus om te stellen dat men altijd op winst en kapitaalsgarantie kan rekenen vind ik overdreven. Men moet altijd rekening houden dat men op de beurs bezig is en je niet weet wat je kan verwachten.

Zoals jullie reeds aangegeven hebben in andere artikels geld dat je belegd zou je de eerste 5jaar niet nodig mogen hebben en dit start elke dag opnieuw. Dan ben ik akkoord dat de kans dat je verlies of geen rendement hebt uiterst klein is.

Jarexx
Jarexx
5 jaren geleden

Klopt volledig dat je als defensieve belegger niet moet investeren in de MSCI world index.
Wat de berekening van break-even moment betreft, deze zal wel binnen de 5 jaar liggen waarschijnlijk. Maar het blijft een feit als je daarna geen winst genomen hebt je op 09/2009 op verlies zou staan want dieptepunt van financiele crisis was lager dan dieptepunt van dotcom crisis.

John
John
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jarexx

Ik denk niet dat er veel experten op beleggingsvlak aanraden om 100% van je beleggingen in aandelen te plaatsen; onafhankelijk of dit individuele aandelen zijn of een fonds (onafhankelijk of ze zijn aangekocht via de beurs of via je bank of verzekering).

Zoals dit artikel heel goed weergeeft lopen vergelijkingen die gebaseerd zijn op een specifieke begindatum mank. Als je de datum veranderd dan heb je een heel ander resultaat. Iets beter is om een simulatie te doen met regelmatige toevoegingen. Dit komt beter overeen met de werkelijkheid van de gemiddelde belegger.

Zoals de verschillende portefeuilles die op deze site worden voorgesteld meerdere (actieve bank/verzekering mix) fondsen bevatten zal de portefeuille passieve belegger ook meerdere (passieve breed gespreide index) fondsen bevatten. Typisch een combinatie van aandelen index fondsen en obligatie index fondsen. De goedkoopste varianten van beide zijn op de Europese markt te verkrijgen als ETF. Je kan een offensieve of defensieve portefeuille bouwen door de % te kiezen bvb 80/20 of 60/40.

John
John
5 jaren geleden

Kijk uit naar jullie volgende artikel.

Als ik over de laatste maand IWDA vergelijk met de andere fondsen in het bovenstaande artikel zie ik dat IWDA an R Valor blijkbaar stand hebben gehouden ( 0.1% winst volgens M); Carmignac Inmvestissement en het AGressor fonds schijnen een klein verlies te hebben geleden in de laatste maand (-2.2% en -3.6% resp volgens M). Dus het lijkt dat de ETF, zoals verwacht, zich goed houd.

Voor de 60/40 portefeuille IWDA/IEAG zie ik -0.63% voor 1 week, +0.70% voor de laatste maand, en +2,66% YTD en +5.33% voor de laatste 12 maand.
Voor dezelfde periodes geeft Carmignac Patrimoine (dat dikwijls als vb voor een neutrale investering gebruikt word) volgens M* blijkbaar rendemetned van -1,26%, -1.32%, -0.29% en +2.25%.
Dus in vergelijking deed de passieve ETF portefeuilles het beter.

Jarexx
Jarexx
5 jaren geleden

Heel erg bedankt voor het rekenwerk!!!

Als je dividenden zou meerekenen dan zou het inderdaad minder erg zijn. Dacht dat je mocht rekenen op een kleine 2% bruto dividend.
Dit blijft natuurlijk een worst case scenario maar toont wel mooi aan wat jullie altijd verkondigen, dat het opletten is met volatiele fondsen en trackers. Deze zijn dus niet voor iedereen geschikt.

Ik heb hier weer enorm veel van opgestoken. Waarvoor dank!

Christophe
Christophe
5 jaren geleden

Jammer dat dan MeDirect de Mixer en Flexer dan aanbieden in een modelportefeuille met een minimum inleg van € 2500. Zo kun je al niet spreken van gespreid instappen. Dan moet je al een goede instapperiode vinden. Of dan moeten al je maandelijkse stortingen ook grote bedragen zijn, niet voor de gemiddelde belegger. Of heb je hier een betere oplossing voor?

platin
platin
5 jaren geleden
Antwoord aan  Christophe

Christophe, die inleg van 2500€ er is een oplossing.
En die 2500 e is eenmalig , daarna 100 € minimum.
U kan alles manueel aankopen vanaf 100 € fonds.
Model portefeuille is automatisch , kleinere bedragen dient ge zelf aan te kopen.

Joeri
Joeri
5 jaren geleden
Antwoord aan  platin

Ik zat/zit een beetje met dezelfde bedenking als Christophe hierboven. Dat de ‘eerste minimum inleg’ van 2.500 euro, voor een kleine (en/of beginnende belegger), relatief gezien groot is. En dat, indien de bijstortingen nadien van een veel kleinere orde zijn, je eigenlijk van een (gedeeltelijk) éénmalige instap kan spreken.
Stel bijvoorbeeld een beginnend belegger die besluit dat 5.000 euro beschikbaar is om te beleggen, kan gemist worden gedurende minstens 5 jaar en hiermee gespreid wil instappen.
Dan is de eerste inleg wel 50% van het te beleggen kapitaal en wordt het moment waarop men de portefeuille opstart toch weer belangrijk. En dit is net één van de zaken die men wil vermijden met het gespreid instappen als ik de lectuur goed begrijp.

Ik bekeek de mogelijkheid waar Platin naar verwijst ook al eens, maar als je een zo volledig mogelijke mixer wil aanhouden, zit je toch nog met een eerste instap van 1.300 euro (*), wat, in hetzelfde voorbeeld als hierboven, verhoudingsgewijs nog steeds vrij veel is.

(*) : Omdat er een minimum instap van 100 euro is voor 13 van de fondsen uit de mixer. Ik reken Rouvier Patrimoine hierin niet mee omdat het minimum daar 100 units is volgens MD, wat aan de huidige inventariswaarde (58 euro) niet doenbaar is voor een kleine belegger.

Een alternatief zou kunnen zijn om een selectie van een kleiner aantal fondsen te maken en dus een gedeeltelijke mixer samen te stellen, zoals hier en daar gesuggereerd, om het probleem van de ‘verhoudingsgewijs grote eerste instap’ te verkleinen. Dat is echter misschien ook niet ideaal voor een beginnende belegger? Op welke basis dient die namelijk zijn keuze te maken.

Mocht een beginnende belegger zich daar toch aan willen wagen, wat vinden jullie dan een goede verdeling? Zou het bijvoorbeeld een goed idee zijn om van het totaal aantal fondsen in de mixer, verdeeld over de categorieën defensief (6), neutraal (4) en dynamisch (4), er telkens de helft te kiezen, om een gelijke verhouding te bekomen tussen defensief-dynamisch en dus een mixer van 3+2+2 fondsen te maken?

Ik ben benieuwd hoe jullie hier over denken en hoe andere (kleine) beginnende beleggers daarmee zijn omgegaan.

Vriendelijke groeten.

Robokat (Carl De Ridder)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Joeri

Die 2.500 euro is een keuze van MD. Indien genoeg mensen aan hen de vraag stellen om dit te verlagen, zullen ze misschien daar iets aan doen.

Wat met een beperkte Mixer? Ik heb uitgerekend dat je met 7 van de 14 fondsen maar liefst 3.432 verschillende mixers kan samenstellen, die allemaal iets andere eigenschappen hebben. Met 8 fondsen van de 14 heb je nog eens 3.003 andere mixers. Enz… Het is dus moeilijk die allemaal te gaan bestuderen of daar instructies over te geven.

Eén ding is zeker: hoe minder fondsen van de 14 je hebt, hoe groter de impact indien één of twee van die fondsen het eens tijdelijk laten afwegen.

Joeri
Joeri
5 jaren geleden

Onder het motto “wie niet waagt,…” heb ik MD de vraag in elk geval gesteld. Gezien bijstorten kan vanaf 100 euro hoop ik dat er iets aan kan gewijzigd worden en dat fors naar beneden kan. In het andere geval zal veel geduld hebben wellicht aan de orde zijn.

platin
platin
5 jaren geleden
Antwoord aan  Joeri

Joeri als ge automatisch start klopt die 2500 €
Start ge manueel is het 1300 € ( 13 * 100 €)
Ge kunt ook de ene maand er 2 kopen =200 € , de maand nadien 2 andere.
Altijd maar weer beleggen en het mag geen moeite kosten.

Philippe
Philippe
5 jaren geleden

Interessant voorstel aan de defensieve klanten.

Indien mijn bankier dit zou voorstellen, zou ik onmiddellijk vragen wat de maximale drawdown is bij gespreid instappen in deze aandelenfondsen en wat de recuperatietijd is om terug boven water te komen als je vanaf een top maandelijks begint te kopen.

Heb je dit nagegaan bij jouw simulatie Marc?

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

23
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x