Graag delen we de visie van M&G over de outlook van de obligatiemarkten. Het M&G Optimal Income Fund is onderdeel van het MijnKapitaal Mixerfonds.
Er bestaan heel wat goede redenen voor het negatieve rendement van 90% van de activaklassen in 2018 – Brexit, Italië, Mexico, handelsoorlogen. Maar het antwoord op die negatieve rendementen zou eenvoudiger kunnen zijn : de de facto wereldwijde disconteringsvoet, het rendement van Amerikaanse staatsobligaties op 2 jaar, is het voorbije jaar met bijna 100 basispunten gestegen. Daardoor werden de wereldwijde activa herprijsd. Waarom is dit gebeurd?
De belangrijkste reden is dat in 2018 het experiment van kwantitatieve versoepeling door de centrale banken een einde bereikte. De massale opkoop van overheidsobligaties had eerder het rendement van deze obligaties naar beneden gehaald, waardoor beleggers high yield obligaties begonnen te kopen. Dat leidde tot een wereldwijde inflatie van activaprijzen, waarbij de prijs van alles omhoog ging, van aandelen tot kunst en goede wijn. De eigenaars van dergelijke activa waren meestal al vermogend, waardoor de ongelijkheid in de maatschappij vergrootte.
Nu een periode van kwantitatieve verstrakking begint, zouden deze portefeuille-effecten moeten omslaan. Dit jaar zagen we wereldwijd al een stijging van het rendement van overheidsobligaties, wat risicoschuwe beleggers hielp om hun inkomensdoelen te bereiken zonder te veel kredietrisico. Zogenaamde high yield toeristen beginnen zich terug te trekken naar meer kwaliteitsvolle obligaties, waardoor de risicopremies omhoog gaan, de ontleningskosten stijgen en de prijzen van risicovolle activa dalen.
Tot nu toe doet enkel de Amerikaanse centrale bank (Fed) aan kwantitatieve verstrakking. Hoewel de Fed niet actief obligaties verkoopt, is haar afwezigheid in de markt als opkoper van obligaties zeer relevant. Zeker in tijden waarin het aanbod alleen maar kan stijgen. De belastingverlagingen van de Amerikaanse president Trump en de steeds stijgende overheidskosten veroorzaakt door een verouderende bevolking betekenen dat de Amerikaanse overheidstekorten in de nabije toekomst meer dan 1 biljoen dollar per jaar zullen bedragen. Er zullen dus meer obligaties naar de markt komen, maar de grootste koper is verdwenen.
We vrezen dat alle burgers, niet alleen Wall Street, de gevolgen van de kwantitatieve verstrakking zullen voelen. Het goede nieuws is dat de bedrijven die obligaties uitgegeven hebben van de lage rente konden profiteren om goedkoop te lenen tegen lange looptijden. We moeten dus niet vrezen voor een onmiddellijke “muur” van aflopende bedrijfsobligaties.
De Amerikaanse markt voor nieuwe woningen is daarentegen wel belangrijk voor de economie. Deze sector met intensieve tewerkstelling heeft namelijk een belangrijk multiplicatoreffect, doordat voor nieuwe woningen ook bijvoorbeeld koelkasten, TVs en meubelen nodig zijn. Uit historische cijfers blijkt dat er steeds een recessie volgde als de voorraad onverkochte woningen 7 maanden was. Dat was zo in 2008. Waarom moeten we nu bezorgd zijn ? Omdat de voorraad onverkochte nieuwe woningen nu 7,4 maanden is.
Ook voor de automobielsector oogt het plaatje niet mooi. Er zijn heel wat redenen waarom de wereldwijde autoverkoop daalt, zoals nieuwe emissiestandaarden, dieselschandalen, tarieven, enz. Maar het percentage van de daling is schokkend : -10% per jaar. De realiteit doet zijn intrede. Zo kondigde General Motors onlangs aan dat het Amerikaanse fabrieken zou sluiten en dat bijna 15.000 jobs verloren zouden gaan.
De vorm van de rendementscurve maakt de mensen echt bezorgd. Als de rendementscurve afvlakt en zelfs omkeert (langlopende obligaties geven een lager rendement dan kortlopende), dan is dat meestal een voorteken voor een economische vertraging. Dat verklaart waarom de aandelenmarkten op 4 december 3% naar beneden tuimelden, op het ogenblik dat het rendement van de Amerikaanse overheidsobligaties op 5 jaar net onder dat van de overheidsobligaties op 2 jaar ging.
Voor groei kijken we naar de Opkomende Markten. Bovendien zijn ze, na een zwak 2018, aan de vooravond van 2019 aantrekkelijker gewaardeerd dan de Ontwikkelde Markten. Niemand weet wat 2019 zal brengen. Bepaalde problemen die de activaklasse in 2018 door elkaar schudden, bestaan nog altijd, inclusief de handelsspanningen die de wereldwijde groei zouden kunnen hinderen. Maar gelukkig voor de Opkomende Markten zal een versterking van de dollar wellicht ingeperkt worden door een stijgend Amerikaans overheidstekort en een potentiële vertraging van de Amerikaanse groei.
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
uw zin “Tot nu toe doet enkel de Amerikaanse centrale bank (Fed) aan kwantitatieve verstrakking. Hoewel de Fed niet actief obligaties verkoopt, is haar afwezigheid in de markt als opkoper van obligaties zeer relevant.” … Duh.. de FED bouwt haar balans iedere maand met 50 miljard dollar af. Als het niet is door actief obligaties te verkopen, hoe dan wel ?
Misschien door het niet hernieuwen van obligaties die op eindvervaldag komen?
Als ik me niet vergis, doen ze dat (of kunnen ze dat doen) door obligaties die ze in verleden opgekocht hebben en die op vervaldag komen, niet meer te herinvesteren. En zodoende de balans te verkleinen naarmate er meer en meer vervallen.
Ze hebben de balans in 2018 van 4500 miljard naar 4000 miljard verlaagd. Voor 2019 willen ze iedere maand 50 milard afbouwen. Als ze dat werkelijk doen gaat de beurs nog 30 % lager. Voor mij geen probleem, zit toch in cash en edelmetaal.
Kortweg: Aandelen van opkomende landen hebben de voorkeur op die van de ontwikkelde landen. Interessant. Acht u deze aandelen aan hun huidige waarde duur?
Dat is een taak waar de fondshuizen continue mee bezig zijn.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be