Beleggen in 2021, een nieuwe beleggingsorde: Covid-19 heeft bepaalde maatschappelijke en economische trends versneld. We observeren transformaties op het vlak van duurzaamheid, ongelijkheid, geopolitiek en economisch & monetair beleid. Deze transformaties hebben een impact op beleggingsportefeuilles en beleggers zullen zich moeten aanpassen.
Bemoedigend nieuws over effectieve vaccins wordt een bepalende factor in de economische herstart in 2021. De vaccins bieden een toekomstperspectief voor gezinnen, overheden en bedrijven, een brug naar het einde van de tunnel. En dit zorgt ervoor dat risicovollere beleggingen zoals aandelen of bedrijfsobligaties beter bestand zijn teleurstellingen op korte termijn zoals de vernieuwde stijging van het aantal besmettingen en lockdowns of het geleidelijk uitdoven van fiscale ondersteuningsprogramma’s.
De economie in de Eurozone zal naar alle waarschijnlijkheid terug krimpen in het vierde kwartaal met de VS op de hielen. Wat echter belangrijk is voor financiële markten is de cumulatieve krimp van het BBP sinds de uitbraak van de Coronacrisis en die zal volgens schattingen slechts een fractie bedragen van de krimp na de financiële crisis. De klassieke analyse van economische cycli is niet van toepassing op Covid. De Covid schok gelijkt meer op een natuurramp die meestal wordt gevolgd door een sterke heropleving met weinig permanente schade. En dit is heel verschillend van 2008 die een verloren decennium inluidde van zwakke groei en dalende schulden.
3 thema’s waarmee beleggers rekening moeten houden zijn:
Het nieuwe nominaal verwijst naar een sterke economische groei in de komende 2 tot 3 jaar met potentieel hogere inflatie, maar evenwel zonder stijging van de rentevoeten op obligaties. Dit scenario is anders dan de vorige periodes van stijgende inflatie en is vrij gunstig voor aandelen.
Centrale banken zullen immers toelaten dat inflatie uitstijgt boven de doelstelling om te compenseren voor de lange periode van veel lager dan verwachte inflatiecijfers. Ook de aanzienlijke fiscale steunmaatregelen van overheden wereldwijd om de Covid schok te overbruggen, zullen de onafhankelijke centrale banken politiek ontmoedigen om de rente te vlug te laten stijgen en aldus de economie af te remmen.
Het herdenken van de wereldwijde aanvoerketens zal bij veel bedrijven uitmonden in stijgende productiekosten wat inflatie in de hand werkt. En stabiele nominale rentevoeten in combinatie met toenemende inflatie leidt tot dalende reële rentevoeten. Vandaar dat we eerder de voorkeur geven aan aandelen en inflatie gelinkte obligaties. Klassieke obligaties vervullen steeds minder dan vroeger de rol van diversificatie in een portefeuille gezien de reeds historisch lage renteniveaus.
De coronacrisis heeft geopolitieke trends versneld zoals een meer bipolaire VS-China wereldorde en een herinvulling van de globalisering met meer focus in de toekomst op veerkracht dan op (kosten)efficiëntie.
De strategische rivaliteit tussen de VS en China blijft duren met beide grootmachten die zullen inzetten op dominantie in essentiële toekomstgerichte industrieën zoals technologie.
Het aandeel van China in het wereldwijde BBP blijft toenemen. En de Chinese groei is op schema om terug te keren naar het niveau van voor het uitbreken van de gezondheidscrisis. De handelsspanningen tussen beide landen en de hoge schuldgraad van China vormen wel een risico, maar beleggers worden voldoende gecompenseerd in de waarderingen. Door deze geopolitieke fragmentatie dienen beleggers strategisch meer aandacht te hebben voor bewuste landendiversificatie in hun portefeuilles met een overweging in Chinese activa, zowel aandelen als obligaties. Op korte termijn verkiezen we blootstelling naar groeilanden, vooral Azië ex-Japan. Europa en Japan worden best onderwogen.
Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat bepaalde structurele transformaties nog verder werden versneld. De pandemie vestigde de aandacht op ondergewaardeerde duurzaamheidscriteria en veerkrachtige aanvoerketens.
De Eurozone bijvoorbeeld zet bij de herstart vooral in op infrastructuur en digitalisering in het kader van de transitie naar een groene economie. Bijgevolg verdienen duurzame beleggingscategorieën een prominente plaats in ieders beleggingsportefeuille. De trend bij uitstek tijdens de crisis is e-commerce ten koste van de traditionele fysieke kleinhandel. Ondanks de duurdere waarderingen, zien we de technologiesector als een vaste waarde op lange termijn. De toenemende inkomens- en vermogenskloof en de pijnlijke ongelijkheid bij de toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg is eveneens een trend die een impact zal hebben op de financiële markten. Vandaar dat de belegger misschien beter kiest voor een combinatie van zowel kwaliteitsbedrijven in toekomstsectoren als technologie en gezondheidszorg met cyclische sectoren en regio’s die zullen profiteren van de sterke verwachte economische herstart in 2021.
We willen graag Stephan Desplancke, Vice President bij BlackRock bedanken voor het interview.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Bedankt voor de steeds heldere kijk op de economie geschreven in een duidelijke taal.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be