In feite is dit artikel een vervolg op het artikel van gisteren. Niet gezien of gelezen ? Hier klikken en je hebt het voor je.
Voor deze selectie heb ik geen rekening gehouden met cijfers of resultaten van voor 2010. Fondsen die na die datum werden opgestart ga je niet terugvinden…
Doe geen moeite om deze cijfers te vergelijken met die uit het artikel van gisteren: door het feit dat deze cijfers geen rekening moeten houden met 2008, kan het zijn dat je heel andere resultaten krijgt of dat je voor hetzelfde fonds een ander cijfer krijgt. Misschien is het een meer eufemistische versie (vermits vandaag de “dag van het Grieks” even een niet alledaags woord gebruiken).
Voor defensieve beleggers zijn deze fondsen waarschijnlijk niet geschikt. Kijk maar eens naar de kolom Volatiliteit: als je weet dat de mediaan in deze kolom slechts 17 is, dan betekent dat een cijfer van meer dan 17 duidt op een meer dan gemiddelde volatiliteit en aanverwant risico. Verrassingen zijn alzo niet uitgesloten en hou rekening met je partner: ik heb ik 2008 heel wat discussie’s in gezinnen meegemaakt als die partner tot de vaststelling kwam hoe bloedrood de resultaten geschreven waren.
Een beleggingshorizon van minstens 5 jaar is een absolute must: zeker vanwege de huidige nervositeit en onvoorspelbaarheid van de beurzen. Je volledige portefeuille vullen met deze fondsen lijkt ons geen goed idee. De titel spreekt over satellieten…
De geselecteerde fondsen moesten over periodes van 5 jaar minimaal 15 % halen op jaarbasis. Dit cijfer vormt geen garantie voor een toekomstig resultaat, maar dient als een toegangsexamen gezien te worden.
Al die periodes (er waren er zoals je kan zien 80) moesten positief afsluiten.
De fondsen werden gesorteerd op MK Qbis wat voor deze selectie meer aangewezen was.
Eind deze week, ten laatste begin volgende week komt de meest recente GOGIscore online: misschien toch maar wachten of het nu een gunstig moment is om de door jouw uitgekozen fondsen aan te kopen…
Alle vragen zijn welkom.
Afsluiter:
In de eerste lijst was de mediaan van de volatiliteit 28. Voor deze selectie komt hij op 17. Ik vermoed dat 2008 aan de basis ligt van dit verschil: een lager cijfer omdat er geen crash in de cijfers zit.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be