Op de dag van vandaag komt online advies en vermogensbeheer meer en meer voor in onze samenleving. Deze trend is afkomstig uit de Verenigde Staten en is in Europa al in volle opmars. Robo-advisors zijn digitale platforms die online advies verlenen en online portefeuilles beheren. Dit doen ze voor zowel beleggers als niet-beleggers. Het doel is om dit met zo weinig mogelijk menselijke tussenkomst te hanteren.
Met de zuivere ‘robo-advice’ wordt bedoeld dat advies volledig geautomatiseerd wordt en dit zonder menselijke tussenkomst.
Om een gepersonaliseerde portefeuille op te bouwen maken de robo-advisors gebruik van vragenlijsten. Eenmaal een portefeuille is opgebouwd, worden ze gemonitord om ervoor te zorgen dat de optimale weging van de verschillende producten in stand blijft.
De platforms komen op basis van online vragenlijsten informatie te weten over de klant. De vragenlijsten kunnen gaan over hun financiële situatie, latere investeringen, risicoprofiel etc. De antwoorden van de klant worden door algoritmes geanalyseerd, waardoor ze een persoonlijk advies krijgen.
Ook indien de klant een portefeuille wil opbouwen op deze platforms, wordt een vragenlijst ingevuld om het risicoprofiel te bepalen. Zo kan men een portefeuille opbouwen met de gepaste producten, zoals aandelen, obligaties en afgeleide producten. Het voordeel van deze platforms is dat het veel goedkoper is dan beleggen bij de bank.
Het grootste voordeel van deze online platforms zijn de lage beheerskosten. Omdat er geen menselijke tussenpersoon bestaat die persoonlijk advies geeft, moeten er ook geen kosten betaald worden aan deze persoon. Daarnaast kan het online portefeuillebeheer een groter publiek aantrekken. Het is niet alleen bestemd voor welvarende mensen; ook mensen met een gewoon kapitaal kunnen hieraan meedoen.
Er zijn ook enkele risico’s verbonden aan het financieel advies dat online aangeboden wordt. Doordat er weinig menselijke tussenkomst is, zou het kunnen dat de consument het advies niet begrijpt, omdat dit te complex is uitgelegd. Aan de andere kant kan het advies te summier zijn doordat er te weinig diepgang is in de vragenlijsten. Bovendien bestaat er het risico dat robo-advisors gehackt kunnen worden.
Er kan niet ontkend worden dat online advies en portefeuillebeheer meer en meer gebruikt zal worden door zowel beleggers als financiële instellingen. De kosten zijn heel laag en iedereen kan er gebruik van maken. Door een vragenlijst in te vullen kan de computer u een gepersonaliseerd advies geven. Maar dit draagt ook enkele risico’s met zich mee: het advies kan te gestandaardiseerd of integendeel te complex zijn.
Bronnen: https://www.finner.nl/beleggen/robo-advies-een-hype-of-waardevolle-ontwikkeling https://tijd.be/connect/binck/robotisering/robotisering-wat-zit-er-onder-de-motorkap/10160659.html
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be