Wees gerust, dit is geen ransomware. Ga ook niet zoeken naar de betekenis van deze foutcode want je gaat ze niet vinden in het handboek van jouw computer. Ik heb ze namelijk zelf samengesteld en dat nummer slaat op een datum.
Die datum zegt je misschien niets, maar ik kan je wel verklappen dat er na die datum een fikse tik werd uitgedeeld op de beurzen: geen crash zoals we die kennen van 2008 of van 2000 voor diegenen die nog iets langer in de financiële wereld ronddolen, maar toch wel een forse correctie.
De crash van 2008 was een stuk heftiger en alle kranten stonden er vol van, maar ik zou bijna durven zeggen dat de correctie van 2015 veel langer nazinderde en daar schrijft geen krant over. Door dat lange nazinderen kan je ook moeilijk een cijfer plakken op die correctie zoals we dat doen met de rendementen van 2008.
We zijn nu dik twee jaar verder en als we nu gaan kijken naar de NIW’s van de fondsen in mijn databestand (ondertussen zo’n 800 stuks) dan zijn er een hele reeks die op 1 mei 2017 nog altijd een flink stuk lager noteren dan op die bewuste datum.
Niet schrikken van die cijfers: Als je begin april 2015 een fonds hebt aangekocht, dan hoop ik dat jouw fonds zich hier niet in deze tabel bevindt.
Het cijfer in de laatste kolom geeft het totale verlies sedert 16 april 2015 weer en is -gelukkig- niet geannualiseerd.
Er zijn er natuurlijk heel wat die zich bevinden bij de middelmatige middenmaat: dat zijn fondsen die sinds die datum nog altijd rond hetzelfde niveau draaien: op twee jaar niks.
Zoals je merkt, kan een instap op het verkeerde moment ernstige gevolgen hebben.
Daarom heeft het Team van MijnKapitaal de GOGIscore uitgedokterd. Iets heel speciaal en uniek dat je nergens terug vindt en waar wij terecht fier op zijn. Wij hadden immers gemerkt dat er net voor elke crash of correctie nog een eindsprint wordt ingezet. Lijkt me ook een beetje logisch dat er na een (te) heftige stijging een correctie volgt… De ballon wordt ook heel dik voor de bubble barst.
Omdat wij niet moeten leven van de verkoop of het advies bij fondsen zoals de meeste van onze collega’s, kunnen wij met zoiets uitpakken. Diegenen die inkomen halen uit de distributie van fondsen of trackers kunnen immers moeilijk tijdens de periodes van STOP hun winkel sluiten.
We krijgen dus ook heel wat commentaar op die formule want ze is nieuw en onbekend. Ze past ook niet in het marketingplaatje en roept dus hier en daar wat ergernis op.
Maar beter langs de zijlijn op tijd even afwachten, dan kort daarna op een meer dan verdraagbaar verlies te staan. Ze hebben jou dan wel ettelijke malen herinnerd aan het feit dat verliezen mogelijk zijn, maar die verliezen zijn volledig voor jouw rekening en de commissie staat ondertussen op hun rekening.
Ga eens kijken goed kijken naar die 10 GOGI-grafieken in het artikel van gisteren: ruim tijdig voor 16 april 2015 zou onze GOGI een STOP gesignaleerd hebben ! ==> HIER. In dat artikel vind je ook de nodige verwijzingen naar info over GOGI als die term jou nog niet bekend in de oren klinkt.
Aan de hand van de GOGIscore zou je niet meer aangekocht hebben op die dure momenten.
Er zijn ook fondsen die de correctie van 2015 meer dan verteerd hebben:
Ook hier geeft het cijfer geen jaarrendement weer, maar gewoon de meerwaarde tijdens de laatste twee jaar.
Terloops: vind jij ook die Europese aandelen nog zo aantrekkelijk of zo ondergewaardeerd als je vaststelt welke meerwaarde ze hier al hebben gerealiseerd ? Elke dag ontdekken wij welke meerwaarde onze screeningcijfers hebben en wat je er allemaal kan uitfilteren.
Om een idee te krijgen van de risico’s die een fonds inhoudt, zou ik deze cijfers niet gebruiken zoals we dat doen met de rendementen van 2008.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Bedankt om deze gegevens hier te delen. Voor mij erg waardevol om tot inzichten te komen.
Het fonds Carmignac Portfolio Inc staat daar een beetje onterecht in de lijst. Dit fonds keert een maandelijks dividend uit van 5 %, wat hier niet verrekend is, en dat geeft toch wel een verkeerd beeld.
Maar inderdaad, had de GOGI toen reeds bestaan, was ik in het Carmignac Portfolio niet ingestapt net voor de crash. Ik heb nadien bijgekocht, waardoor ik nu, na verrekening van de dividenden? op -0,9 % sta. Al bij al is de schade dus beperkt gebleven, maar toch. Sedertdien is de GOGI mijn leidraad.
Da’s natuurlijk mijn probleem altijd met distributiefondsen. MAAR, het is toch wel een probleem als een fonds zijn kapitaal op eet, zelfs eentje met een hoge coupon. Je zal maar eens de tegenslag hebben om oud te worden.
Ik herinner me die datum nog heel goed :-(. 2 Dagen ervoor heb ik me laten verleiden om met een heel groot bedrag in dakfondsen te stappen. Een heel groot verlies tot gevolg. Twee weken terug nog eens gekeken, en ze zijn nog amper gestegen sinds mijn verkoop 11 maanden terug. Ondertussen weet ik wel beter, en volg ik GOGI. Voor mij geen te dure aankopen meer.
Voor mij geen datum maar een fonds als referentie, nl. Carmignac Patrimoine A. Op dat moment al 5-6 jaar in mijn portefuille, mijn enigste investering en bracht 8+% per jaar op. Tot op vandaag, bijna 2 jaar later kom ik nog maar aan 4,3%. Ook niet slecht over zoveel jaren maar het is wel een signaal. 🙂
Ik geloof in jullie en jullie concepten… Heb mij al maanden braafjes aan de STOP gehouden! Laat jullie zeker niet verleiden door alle commentaren van soms onwetenden…. Het enige wat we niet weten of kunnen voorspellen is wanneer er zeer eens een grote correctie komt… De economie draait Redelijk, maar de beurzen staan toch wat (te) hoog… We wachten gerust onze tijd af voor hopelijk betere investeringsmomenten
In de tabel met diegenen die nog steeds in het rood staan, staat ook een Eurostoxx SHORT tracker. Da’s een beetje valsspelen he 🙂
Het is niet de bedoeling om vals te spelen, maar het is ook onmogelijk om die 800 fondsen één per één na te kijken. Er werd een lijst gemaakt met de verschillen tussen 16 april 2015 en 1 mei 2017. Die werden gerangschikt van laag naar hoog en geven deze resultaten. Het zou ook kunnen dat er hier en daar een fonds tussen zit dat ondertussen een hogere waarde had dan die van 16 april 2015, maar daarna weer gezakt is. Wij geven altijd aan dat dergelijke lijsten een begin kunnen zijn van een selectie: neem ze nooit klakkeloos over, maar maak altijd eerst je eigen huiswerk. Die lijsten kunnen je wel een hoop werk besparen als je ze bekijkt als een shortlist.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be