About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

12
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Al Fonds (Marc Person)markLucAnnRobokat (Carl De Ridder) Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
mark
Gast
mark

Carl,

In plaats van dat JPM fonds te nemen, waarom ben je niet wat kritischer voor heel wat fondsen uit de mixer? De grafiek van Deutsche Multi Opps sinds april 2015 ziet er even miserabel uit.

Voor mij is het simpel. Een fondsbeheerder die na zo’n stierenjaar er zelfs niet in slaagt van gewoon positief af te sluiten is gewoon incompetent. Ik weet niet welke excuses jij nog slikt van die mensen.

Hier de YTD van enkele mixers:

Deutsche MO -0,81%
Carmignac Pat – 0,03%
Blackrock GA -0,89%
Kaldemorgen +0,89%
First Eagle -1,86%
Franklin -3,83%

Vinden jullie dat nu goed beheer?

Al Fonds (Marc Person)
Lid

Achteraf commentaren lanceren is o zo gemakkelijk.
We publiceren met plezier jouw lijstje om dat dan begin 2019 eens te evalueren…

Trente
Gast
Trente

Toch even reageren op: “Dit beeld is nog meer ontluisterend. Het geannualiseerd rendement op 3 jaar is slechts 2,31%.” Vergelijken we even met het geannualiseerd rendement op 3 jaar van enkele fondsen uit de mixer: Deutsche Invest I Multi Opps LC: 1,60 % Rouvier Patrimoine C: 2,23 % Nordea 1 – Stable Return BP EUR: 2,75 % Dat cijfer zegt op zich helemaal niks. Wel akkoord met de volgende alinea over de screening cijfers. Dát is de echte reden om dit fonds voorlopig links te laten liggen. Maar niet die 2,31 % van de laatste 3 jaar op zich. Ik… Lees verder »

Ann
Gast
Ann

Onlangs heb ik ook gelezen dat “het fonds van de week/maand/…” vaak het fonds is waar de bank extra retrocessies voor krijgt.

Luc
Gast
Luc

We moeten alert blijven maar niet altijd overal bedrog achter zoeken hé? MeDirect is zeer open op vlak van retrocessies, je moet eens dat fonds van … bij MeDirect opzoeken en zien of daar nu werkelijk hogere retrocessies voor bestaan.

Het kan toch nog dat men echt iets aanbeveelt omdat men het werkelijk interessant vindt?

Ann
Gast
Ann

Het ging niet over MeDirect.
Het artikel ging over grootbanken die naast huisfondsen ook een paar andere fondsen aanbieden, en dat je daar dan fondsen krijgt waar met een of andere actie (dmv retrocessie of anders middelen) de bank beter werd van het promoten zodat klanten het zouden kopen.
Het was ook vrij algemeen geschreven, zonder een bank bij naam te noemen.

Luc
Gast
Luc

Ik ben blijkbaar onduidelijk geweest, want ik wilde zeggen dat je altijd zo’n fonds van de dag/week/maand kunt proberen opzoeken bij MeDirect, waar je mooi ziet hoeveel retrocessie MeDirect krijgt van het fondsenhuis. MeDirect is open hieromtrent.

Fernand
Gast
Fernand

Op het einde van het jaar is er onder de banken ook dikwijls een strijd om fondsenportefeuilles van elkaar af te snoepen. Zoals nu de Deutsche Bank 2% cashback belooft bij overdracht. Ik vraag me af waar de grote voordelen voor de banken hiervan juist zitten. Voor de belegger klinkt het wel aanlokkelijk.

Luc
Gast
Luc

Zoek eens het woord “retrocessies” op, je zal dat in de context van MIFID-2 zeker ook terugvinden. Een “fondsenwarenhuis” krijgt minstens 0,60% per jaar op de aangehouden fondsen. Vandaar dat we in het verleden al regelmatig allerhande acties zagen waarbij men 1% premie kreeg, en deze keer uitzonderlijk 2% op de getransfereerde fondsenwaarden. Men hoopt de klant aan zich te kunnen binden en dankzij retrocessies de premie terug te verdienen en daarna te blijven verdienen op de beheerde spaargelden of noem het “de nieuw aangetrokken klant te behouden”. Voor de belegger is het zeker aanlokkelijk. Deutsche Bank geeft 2% premie… Lees verder »

Luc
Gast
Luc

Om volledig te zijn: de kost “DB Personal” (50 EUR / kwartaal) is niet verplicht. Je kan ook gewoon rekeningen (waaronder een effectenrekening) aanhouden, maar dan heb je geen toegang tot de Online Portfolio Manager. Je moet dan wel een jaarlijkse kost van 8 EUR per soort effect betalen met een maximum van 80 EUR/jaar. Ik benadruk: je hebt dan geen echt goed overzicht op je portefeuille, geen resultaten, gedetailleerde historiek… Ik geef dit allemaal mee, want dat speelt toch ergens een rol of je al dan niet wil ingaan op dat aanbod van die 2%. Ik zou beginnen met… Lees verder »

Ann
Gast
Ann

‘k Heb pas obligaties, volkslening e.d. getransfereerd, omdat ik van bank ga veranderen. DB was, samen met Argenta, de enige die alles wou overnemen. DB was de enige die kosten terugbetaalde, en dan heb ik het nog niet over de bonus. Voor mij was de keuze snel gemaakt.
Toen ze me vroegen naar het “waarom”, gaven ze me de raad om mijn zichtrekening te nemen bij… Argenta. Echt waar !

© 2012 - 2018 MijnKapitaal.be