About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mark
mark
4 jaren geleden

Carl,

In plaats van dat JPM fonds te nemen, waarom ben je niet wat kritischer voor heel wat fondsen uit de mixer? De grafiek van Deutsche Multi Opps sinds april 2015 ziet er even miserabel uit.

Voor mij is het simpel. Een fondsbeheerder die na zo’n stierenjaar er zelfs niet in slaagt van gewoon positief af te sluiten is gewoon incompetent. Ik weet niet welke excuses jij nog slikt van die mensen.

Hier de YTD van enkele mixers:

Deutsche MO -0,81%
Carmignac Pat – 0,03%
Blackrock GA -0,89%
Kaldemorgen +0,89%
First Eagle -1,86%
Franklin -3,83%

Vinden jullie dat nu goed beheer?

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  mark

Achteraf commentaren lanceren is o zo gemakkelijk.
We publiceren met plezier jouw lijstje om dat dan begin 2019 eens te evalueren…

Trente
Trente
4 jaren geleden

Toch even reageren op: “Dit beeld is nog meer ontluisterend. Het geannualiseerd rendement op 3 jaar is slechts 2,31%.”

Vergelijken we even met het geannualiseerd rendement op 3 jaar van enkele fondsen uit de mixer:
Deutsche Invest I Multi Opps LC: 1,60 %
Rouvier Patrimoine C: 2,23 %
Nordea 1 – Stable Return BP EUR: 2,75 %

Dat cijfer zegt op zich helemaal niks. Wel akkoord met de volgende alinea over de screening cijfers. Dát is de echte reden om dit fonds voorlopig links te laten liggen. Maar niet die 2,31 % van de laatste 3 jaar op zich. Ik vind dit cijfer dan ook niet echt “ontluisterend”. Wel de screening cijfers: daar was dat woord misschien wel gepast.

Ann
Ann
4 jaren geleden

Onlangs heb ik ook gelezen dat “het fonds van de week/maand/…” vaak het fonds is waar de bank extra retrocessies voor krijgt.

Luc
Luc
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

We moeten alert blijven maar niet altijd overal bedrog achter zoeken hé? MeDirect is zeer open op vlak van retrocessies, je moet eens dat fonds van … bij MeDirect opzoeken en zien of daar nu werkelijk hogere retrocessies voor bestaan.

Het kan toch nog dat men echt iets aanbeveelt omdat men het werkelijk interessant vindt?

Ann
Ann
4 jaren geleden
Antwoord aan  Luc

Het ging niet over MeDirect.
Het artikel ging over grootbanken die naast huisfondsen ook een paar andere fondsen aanbieden, en dat je daar dan fondsen krijgt waar met een of andere actie (dmv retrocessie of anders middelen) de bank beter werd van het promoten zodat klanten het zouden kopen.
Het was ook vrij algemeen geschreven, zonder een bank bij naam te noemen.

Luc
Luc
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ann

Ik ben blijkbaar onduidelijk geweest, want ik wilde zeggen dat je altijd zo’n fonds van de dag/week/maand kunt proberen opzoeken bij MeDirect, waar je mooi ziet hoeveel retrocessie MeDirect krijgt van het fondsenhuis. MeDirect is open hieromtrent.

Fernand
Fernand
4 jaren geleden

Op het einde van het jaar is er onder de banken ook dikwijls een strijd om fondsenportefeuilles van elkaar af te snoepen. Zoals nu de Deutsche Bank 2% cashback belooft bij overdracht. Ik vraag me af waar de grote voordelen voor de banken hiervan juist zitten. Voor de belegger klinkt het wel aanlokkelijk.

Luc
Luc
4 jaren geleden
Antwoord aan  Fernand

Zoek eens het woord “retrocessies” op, je zal dat in de context van MIFID-2 zeker ook terugvinden. Een “fondsenwarenhuis” krijgt minstens 0,60% per jaar op de aangehouden fondsen. Vandaar dat we in het verleden al regelmatig allerhande acties zagen waarbij men 1% premie kreeg, en deze keer uitzonderlijk 2% op de getransfereerde fondsenwaarden.

Men hoopt de klant aan zich te kunnen binden en dankzij retrocessies de premie terug te verdienen en daarna te blijven verdienen op de beheerde spaargelden of noem het “de nieuw aangetrokken klant te behouden”.

Voor de belegger is het zeker aanlokkelijk. Deutsche Bank geeft 2% premie op de waarde van de fondsen op de dag van transfer, EN alle transferkosten worden terugbetaald. Het speelt voor de klant geen rol hoeveel dit kost, je krijgt het toch terug van Deutsche Bank.

In het geval Deutsche Bank is er ook een consensus dat je er een goed beleggingsadvies krijgt, en je kan uit een uitzonderlijk ruim gamma fondsen kiezen zonder instapkosten (ongeveer 1.800 fondsen). Het is ook een bank met kantoren en mensen, wat zeker voor oudere mensen doorslaggevend kan zijn, maar wat ook interessant is voor gelijk wie.

De kosten algemeen zijn ook heel laag. De meeste zaken zijn gratis (rekeningen, kaarten…). Een DB Personal relatie kost 50 EUR / kwartaal en daarmee heb je ook het online banking platform met portefeuille analyse. Hier is nog, naar mijn mening, wat werk aan. Ik kan mij inbeelden dat er beter platformen bestaan maar goed… je kan al het nodige mee doen, en het is nog in ontwikkeling.

Zelfs fondsen zoals de Carmignac serie, waar je minstens 1% instapkost op moet betalen kan je zonder instapkosten aanschaffen mits je dat doet via hun “geprogrammeerd beleggen”, dus maandelijkse inlages (wat sowieso een goede manier van beleggen is zoals je op deze site terecht herhaaldelijk op gewezen wordt). Deutsche Bank heeft een “best advice” fondsenlijst, en hierop kan je via maandelijkse spaaropdrachten in beleggen zonder instapkosten, zelfs wanneer er instapkosten zijn voor éénmalige investeringen.

Zoals altijd en overal: je moet op je hoede blijven, want uiteindelijk telt ook het “eigen rendement” voor een niet onaanzienlijk stuk. Zo zal men je allicht – in voorkomend geval – proberen wenden richting Private Banking en dergelijke meer, wat je dan opnieuw “in de kosten steekt”… Indien dit meerwaarde geeft (= indien je de meerkost recupereert dankzij het advies) zou je daar nog mee kunnen leven, maar ik betwijfel dit. Het is wel interessant voor wie echt zin noch tijd heeft zijn portefeuille nog zelf te beheren.

Luc
Luc
4 jaren geleden
Antwoord aan  Luc

Om volledig te zijn: de kost “DB Personal” (50 EUR / kwartaal) is niet verplicht. Je kan ook gewoon rekeningen (waaronder een effectenrekening) aanhouden, maar dan heb je geen toegang tot de Online Portfolio Manager. Je moet dan wel een jaarlijkse kost van 8 EUR per soort effect betalen met een maximum van 80 EUR/jaar.
Ik benadruk: je hebt dan geen echt goed overzicht op je portefeuille, geen resultaten, gedetailleerde historiek…

Ik geef dit allemaal mee, want dat speelt toch ergens een rol of je al dan niet wil ingaan op dat aanbod van die 2%.

Ik zou beginnen met overwegen of ik een relatie met die bank wil of niet. De premie mag niet de doorslag geven. Weet ook dat je deuren achter je toetrekt. Denk niet dat je al je fondsen van MeDirect naar Deutsche Bank kunt overzetten, en dat je nog gaat toegelaten worden aan toekomstige acties bij MeDirect…

Ik vraag mij of of MeDirect terug gaat starten met 1% premie op nieuwe beleggingen op fondsen.

Deutsche Bank zou dat ook nog kunnen doen. Vorige jaar liep daar ook een actie van 1% beleggingen met “nieuw geld” (=afkomstig van buiten Deutsche Bank).
Toen moest je wel alert zijn, want je kon maar één keer meedoen gedurende heel het jaar met die actie, en dan nog beperkt tot drie maanden. Dus: intekenen op 1/3/2017 was goed om van 1/3 tot 1/6 te kunnen beleggen met een premie van 1%.
Als je dacht mee te kunnen doen aan de actie (die uiteraard om de drie maand verlengd werd) dan had je het mis… het is voor de goede verstaanders soms.

Ook MeDirect is vorig jaar ineens bizar uit de hoek gekomen. Ook daar een spaaractie met premie (bedrag in functie van belegde som, dus niet zozeer in percent). Die werd in het verleden ook al een aantal keer verlengd, maar de laatste verlenging was… enkel voor nieuwe klanten. Hier werd allesbehalve veel ruchtbaarheid aan gegeven. Ook hier zal de argeloze klant lustig verder belegd hebben in het gedacht dat hij extraatjes aan het verdienen was, maar de ontnuchtering zal wel gevolgd zijn.

Ann
Ann
4 jaren geleden
Antwoord aan  Luc

‘k Heb pas obligaties, volkslening e.d. getransfereerd, omdat ik van bank ga veranderen. DB was, samen met Argenta, de enige die alles wou overnemen. DB was de enige die kosten terugbetaalde, en dan heb ik het nog niet over de bonus. Voor mij was de keuze snel gemaakt.
Toen ze me vroegen naar het “waarom”, gaven ze me de raad om mijn zichtrekening te nemen bij… Argenta. Echt waar !

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

12
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x