Nu de pandemie de wereld al meer een jaar in haar greep houdt, is het tijd voor reflectie, analyse en een vooruitblik. Wat kunnen we verwachten na dit moeizame begin van het nieuwe decennium?
We zagen een merkbare versnelling van reeds bestaande trends en het ontstaan van nieuwe trends, zoals telezorg.
De pandemie en de daaruit voortvloeiende wereldwijde lockdown fungeerden als krachtige katalysatoren voor bepaalde (sub)sectoren.
Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot een algemene herziening van onze gezondheidszorgsystemen, nadat de pandemie verschillende belangrijke tekortkomingen in deze sector aan het licht had gebracht (bv. het gebrek aan diagnostische testcapaciteit en snelheid, of de schaarste aan IC-bedden).
Arbeidsintensieve sectoren zullen in toenemende mate moeten vertrouwen op automatisering, aangezien hun activiteiten tijdens de pandemie zwaar zijn getroffen. De talrijke telefonische vergaderingen, het telewerk en onze steeds grotere afhankelijkheid van cloudapplicaties brachten een heuse technologische revolutie op gang, zowel op privé-, overheids- als bedrijfsniveau.
Dit zijn enkele van de belangrijkste structurele trends van dit jaar, die duidelijk illustreren waarom (big cap) technologische bedrijven zoveel beter presteerden dan de S&P500 zegt Alexander Roose, CIO Fundamental Equity bij DPAM. De steeds snellere evolutie op dit vlak heeft een duidelijke scheidslijn getrokken tussen enerzijds disruptieve bedrijven/sectoren en anderzijds stagnerende firma’s/bedrijfstakken die ten prooi vallen aan disruptie.
Zoals gezegd was de pandemie een zegen voor techaandelen. Aangezien de NASDAQ is opgeklommen tot ongeziene hoogtes, werden al snel parallellen met de internetzeepbel getrokken. Toch mogen we niet vergeten dat we dan wel een extreem polariserende trend van groei boven waarde opmerken, maar dat daar ditmaal daadwerkelijk reden voor is: vandaag ligt het momentum van het genereren van vrije kasstroom van de IT-sector min of meer in lijn met de toenemende vertegenwoordiging van marktkapitalisatie in de index.
Net als bij de wereldwijde financiële crisis van 2008-09 had de economische en maatschappelijke impact van de coronacrisis unieke en verstrekkende gevolgen. Ook op dit vlak is er echter een duidelijk verschil tussen beide.
Tijdens de financiële crisis voelden velen zich onmiskenbaar getraumatiseerd, omdat mensen hun baan en hun huis kwijtraakten.
Vandaag geven mensen en regeringen echter blijk van een groter verlangen naar verandering en een groter besef van de maatschappelijke uitdagingen. Dit heeft deels bijgedragen tot megaprojecten zoals de Europese Green Deal of de ambitieuze klimaatdoelstellingen van China.
De markten konden in november eindelijk een zucht van verlichting slaken. De resultaten van de vaccins van Moderna en Pfizer brachten wat broodnodige kerstvreugde in dit anders zo sombere jaar.
De overwinning van Biden en de verwachte politieke stabiliteit die hieruit voortvloeit, konden ook de goedkeuring van de markten wegdragen. Het was dan wel een lastig jaar voor cyclische aandelen en aandelen van small caps, maar de vooruitzichten van een massale vaccinatie hebben de kaarten grondig herschikt. Hierdoor konden deze noodlijdende marktsegmenten nog voor het begin van 2021 hun achterstand inlopen.
Dit heeft geleid tot een zeer opmerkelijk jaareinde, met een opvallend brede omwenteling en het dichten van de rendementskloof tussen de beste en slechtste Europese sectoren in 2020.
Voorspellen het einde van de lockdown en de heropening van de economie het einde van de groeistrategieën in 2021? Wij denken van niet.
Voor beleggers met de juiste langetermijnhorizon is dit slechts een kortstondige verschuiving en een kans om de langetermijnovertuigingen te versterken.
Rekening houdend met de ontwikkeling van structurele trends gaan we uit van een verschuiving van extreme polarisering naar uiteindelijke normalisering, maar we verwachten geen duurzame regimeverschuiving (met andere woorden een grote omwenteling).
Waardebeleggen verwijst niet gewoon naar beleggen in waardeaandelen. Simpelweg vertrouwen op statische multiples in bedrijven, zoals koers-boekwaardeverhoudingen, levert vertekende resultaten op.
Enkel focussen op dergelijke multiples heeft geen zin, zorg dat u begrijpt hoe een bedrijf geld verdient. Dit gebeurt meer en meer door te investeren in immateriële activa, of het nu gaat om softwareontwikkeling, digitale mogelijkheden, R&D … Die zijn van nature meer schaalbaar (niet enkel door schaalvoordelen, maar ook door netwerkeffecten) dan materiële activa.
Tegen deze achtergrond blijft waardebeleggen even relevant als altijd. Het is wel van cruciaal belang om de betekenis van ‘waardebeleggen’ correct vast te leggen en de juiste cijfergegevens te bekijken.
Wanneer een bedrijf investeert, is het altijd belangrijk om te begrijpen of dat betekent dat er een hogere kasstroom wordt gegenereerd, met een rendement op het investeringskapitaal dat hoger is dan de kapitaalkosten.
Activa met een kortere looptijd, die vaak veeleer ‘materieel’ zwaar zijn, hebben een kasstroomprofiel dat dichter bij het heden aanleunt, maar slagen er vaak niet in om een kasstroomgroei te realiseren met een rendement op kapitaal dat hoger is dan hun kapitaalkosten.
Dit vernietigt de waarde voor de aandeelhouders. In plaats daarvan zouden we beleggers ertoe willen aanzetten om te beleggen in ‘compounding’ bedrijven (dit zijn firma’s die hun vrije kasstroom in de loop van de tijd vergroten, onder meer door te investeren in immateriële activa), of het nu gaat om large caps of small caps.
Laten we tot slot even stilstaan bij de eventuele gevolgen van de inflatie op de aandelenmarkten in de komende jaren. In paniekerige verslagen werd gewezen op de waarschijnlijkheid van hoge inflatie in de nabije toekomst en de mogelijk dramatische gevolgen voor aandelen als gevolg van de langere termijngevoeligheid ervan. In onze ogen zijn de vooruitzichten gunstiger. Ook al zou de inflatie kunnen oplopen tot 2-3% op basis van de aanzienlijke toename van de geldhoeveelheid, toch zien we geen redenen om te denken dat aandelen daar zwaar onder zullen lijden.
Niet alleen bieden aandelen een afdekking tegen inflatie (dankzij het comfortabele rendementsverschil met staatsobligaties), maar als we de onderstaande grafiek bekijken, dan zouden aandelenmultiples het niet zwaar te verduren moeten krijgen, zolang de inflatie binnen de perken blijft.
Tot slot zijn we over het algemeen optimistisch, maar wel voorzichtig, zeker in het licht van de consensus aan de verkoopzijde. De markten zijn grondig door elkaar geschud in een jaar dat werd gekenmerkt door een extreme polarisering.
We moeten ook in gedachten houden dat de markten al hebben geanticipeerd op een uiteindelijke normalisering (met andere woorden een heropening van de economie), zoals blijkt uit de ongelooflijke marktprestaties sinds de aankondiging van het nieuws over de vaccins.
Op een gegeven ogenblik in 2021 zou de realiteit kunnen intreden, met mogelijke risico’s op hoge verwachtingen, zorgen over hoge schuldgraden, erg hoge liquiditeit … Zorg ervoor dat u selectief te werk gaat bij het kopen van zogenaamde coronaverliezers, en focus op structurele trends op de lange termijn om het beste te maken van eventuele toekomstige tegenwind.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be