About the author

Al Fonds (Marc Person)

Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Victor
Victor
5 jaren geleden

I.v.m. de verklaring ‘beoordeel alleen fondsen waarvan we minstens 220 jaarrendementen hebben’. Dit lijkt me wel een hoog cijfer daar je dan 10 jaar terug gaat in de tijd. Hoe ben je daar aangekomen? Als dit klopt dan zouden de screening cijfers gegeven in het artikel van 29 jan. 2016 ‘ Cijfers uit het verleden zijn bruikbaar om fondsen te beoordelen’ niet bruikbaar zijn daar deze allemaal maar een AM=120 hebben.

StC
StC
5 jaren geleden

Goede morgen.
Ik ben het op zich volledig eens met jullie visie. Laat dat eerst gezegd zijn. Maar wanneer ik het lijstje bekijk dan heb ik zoiets van… Ja maar grondstoffen deden het sowieso slecht de afgelopen jaren. Kan men niet, misschien een schier onmogelijk werk, beter terzelfdertijd vergelijken met een soort peergroep als maat van onderpresteren? Als je puur naar percenten kijkt zijn dit inderdaad op basis van het verleden slechte fondsen. Wanneer ik daar in de lijst bij vb. (puur fictief) fondsen aandelen Zuid-Afrika zou zien staan en het blijkt dat die aandelen een mooie rit hebben gemaakt dan zou ik dat inderdaad slecht noemen. Maar wanneer bij vb. daar fondsen staan die in Polen beleggen en zowat alle fondsen in Poolse activa hebben het slecht gedaan, dan lijken mij de resultaten van opbrengst een andere “waarde” te hebben, niet? Stel dat ik enigszins zou aannemen dat Poolse activa het slecht deden (en gelet op de normalisatie-regel, reversion to the mean) ik beslis om in Poolse activa te gaan beleggen dan kan ik nog niet echt uitmaken of nu net dat fonds, het los van de algemene trend in die activa, het nog goed of slecht zou hebben gedaan.

mjinde
mjinde
5 jaren geleden

Eigenlijk wel een verrassend lijstje. Dat je met goud en commodities veel kunt winnen en verliezen is een bekend gegeven, volatiliteit troef. Maar er zitten toch wel een paar verrassingen in, vb de fondsen die in Europa beleggen.
Nu, dit toont aan dat beleggen en fondsen iets is dat niet voor de korte termijn is, maar wel voor de lange termijn. Dan wordt ook duidelijk of de fondsenbeheerders op korte termijn volatiliteit voor lief nemen, of gewoon beter een andere job zouden zoeken.

© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x