(Dit is een update van een eerder gepubliceerd artikel)
Test-Aankoop invest (TAi) stelt 3 kant-en-klare typeportefeuilles voor aan beleggers die het allemaal zelf niet willen uitzoeken: een defensieve, een evenwichtige en een dynamische, en dit voor een horizon van 10 jaar.
De assetverdeling binnen deze portefeuilles is te vinden via https://www.test-aankoop.be/invest/onze-strategieen-en-typeportefeuilles.
Om hun voorstel beter te kunnen evalueren, ging ik begin 2015 van start met de evenwichtige portefeuille. Dit artikel bevat de resultaten van 2015, 2016 en 2017.
De portefeuille bestaat uit aandelen (fondsen en trackers), vastgoed en cash (een spaarrekening en -verzekering). De obligatiefondsen verdwenen ondertussen.
Voor het bepalen van die samenstelling gebruikt TAi fundamentele analysemethodes, eerder dan technische methodes (meer info daarover hier). Vervolgens vullen ze de taartsegmenten in met regiofondsen waarbij ook naar de prestaties uit het verleden gekeken wordt. De samenstelling van de portefeuille wordt wanneer nodig aangepast aan het voortdurend veranderende economische klimaat: regio’s worden opgenomen wanneer de parameters gunstig lijken, en worden weer verlaten wanneer de grond onder de voeten te warm wordt.
Met welke fondsen/trackers het geheel concreet opgevuld wordt, is betalende informatie. Voor sommige segmenten stelt TAi meerdere alternatieven voor. Als belegger moet je dus een keuze maken, die zal afhangen van de broker en van eventuele bijkomende kosten.
Ten opzichte van hun voorgestelde samenstelling, kent mijn portefeuille een afwijking:
Ik beperk mij tot de fondsen en trackers van hun portefeuille. Het cash gedeelte (spaarrekening en spaarverzekering) valt bij mij in een andere schuif (die van het sparen, niet die van het beleggen), en vliegt dus uit de taart. Het enige beetje cash dat ik wél aanhoud, dient als buffer voor het afhandelen van de tussentijdse aan- en de verkooporders.
In 2015 werd de vrijgekomen plaats van het spaargeld opgevuld door een fonds in Zweedse obligaties dat ik reeds langer in bezit had. Vermits TAi net dát fonds naar voor schoof om hun segmentje Zweedse obligaties in te vullen, leek mij dat niet in strijd met hun filosofie. Eind 2015 werd Zweden echter verkocht, waardoor deze afwijking geneutraliseerd werd.
De voorgestelde cash posities (25% momenteel) werden sindsdien evenredig opgevuld met de andere fondsen/trackers.
2015 Ging van start met 11 fondsen: Zweedse, Amerikaanse en Braziliaanse obligaties, en aandelen uit Zuid-Afrika, Indonesië, China, Japan, Mexico, de VS, Zweden, en het VK.
In juni van dat jaar voerde TAi een wijziging door, en werden de Amerikaanse obligaties en de Mexicaanse aandelen verkocht. Het vrijgekomen geld werd gebruikt om het geheel te herbalanceren.
Een maand later kwam het nieuws van de bank dat het fonds in Zuid-Afrikaanse aandelen fusioneerde met een ander, dat echter spijtig genoeg niet verhandelbaar was bij de broker-van-dienst. Het nieuwe fonds diende dus bij een andere broker aangekocht te worden.
Hetzelfde scenario in september: het Zweedse aandelenfonds hield op te bestaan, en ik diende TAi’s nieuwe voorstel ook op een ander te gaan zoeken.
In november zwierde TAi de Zweedse obligaties eruit en kwam er vastgoed bij. Ik herschaalde het geheel van overgebleven fondsen weer netjes naar een volledige taart van 100%.
De portefeuillesamenstelling bleef in 2016 veel stabieler dan in 2015. In januari werd voorgesteld de helft van het Japanse aandelenfonds te verkopen, en met de opbrengst Canadese aandelen in te slaan.
In juni werd Japan dan toch helemaal verkocht, ten voordele van een nieuwe introductie: Polen.
Herbalanceren van de gewichten van de fondsen binnen de portefeuille bleek dit jaar nooit nuttig te zijn, omdat de kosten bij de aan- en verkoop van deeltjes van de fondsen zwaarder zouden doorwegen dan de potentiële meerwaarde van een perfect gebalanceerde portefeuille.
Begin 2017 werd aangeraden het laatst overgebleven obligatiefonds te verkopen. Twee maanden later werden Europese aandelen geïntroduceerd.
Al bij al een stabiel jaar met weinig ingrepen.
Zelfs al beoogt deze portefeuille een horizon van 10 jaar, ze vraagt een actieve opvolging. Om de paar maanden kan er wel ergens een wijziging zijn. En wil men de procentuele verdeling binnen de portefeuille min of meer houden volgens het voorgeschoven model, dan zal dit extra ver- en aankooporders tot gevolg hebben.
De rendementen? 2015 Liet een negatief rendement optekenen: -1,5%… 2016 Scoorde merkelijk beter, met een jaarrendement van meer dan 10%.
2017 Bevestigde dat niet elke visie altijd raak is (lees hier); de TAi evenwichtige portefeuille boerde echter goed: 8%.
Dit is nog maar het begin van de 10-jarige horizon…
In de jaren 90 ontdekte ik dat ik meer rente op mijn spaarrekening kon krijgen bij een andere bank dan mijn huisbank. De volgende stap in de zoektocht naar meer rendement was het overhevelen van spaargeld naar kasbons en obligaties. Door vervolgens mijn beleggingshorizon te verruimen en op zoek te gaan naar beleggingen voor onbepaalde tijd, ben ik bij fondsen terechtgekomen. Dit paste perfect in mijn filosofie van spreiding over verschillende activa.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Vanwaar het verschil in rendement voor de jaren 2015 en 2016 t.o.v. het eerder gepubliceerde artikel ? (eerste artikel : ‘de rendementen? Voor 2015 bedroeg het jaarrendement 3,4%. 2016 Bracht een mooie 9,3% meerwaarde.’). Betreft het hier dezelfde portefeuille/samenstelling (TestAankoop Invest evenwichtige portefeuille) ?
De TAi portefeuilles kenden tot en met 2017 twee varianten: 1 met de door TAi voorgestelde fondsen (her en der verkrijgbaar); 1 met fondsen die bij Rabobank.be verkrijgbaar waren. De 2 samenstellingen waren niet identiek. Dit artikel gaat over de “native” TAi portefeuille – jij verwijst naar de Rabobank.be variant. Vandaar de verschillende rendementen. Rabobank.be is ondertussen gestopt met het aanbieden van fondsen en dus ook met het publiceren van ‘hun’ TAi portefeuilles. Ik ga dat ander artikel nog updaten met de resultaten van 2017.
Rafcas Proficiat wat jullie allemaal doen aan informatieverschaffing om de gewone belegger bij te staan zodat hij zich niet zou verbranden. Op heden zijn er veel kapers op de kust die u ‘het beste van het beste voorstellen’ maar enkel en alleen om hun eigen zakken te vullen. Dank voor de vele nuttige informatie ons zo regelmatig bezorgd !!!
Inderdaad, de portefeuilles van TAi vragen een zeer actieve opvolging én veel kennis van de financieel-economische wereld. Geef mij dan maar MijnKapitaal en de Mixer!
Voor alle duidelijkheid: zelf heb je geen enkele kennis van de financieel-economiche wereld nodig: TAi doet dat voor je. Je hoeft enkel hun aanwijzigen slaafs op te volgen.
Ja ge moet maar eens kijken naar de telkens aan en verkopen in die portefeuille. of dan nog die opbrengst over blijft. Maar ja is een naam , en die zullen het wel weten zeker. Is lijk het plastronneke bij een grootbank die om de paar jaar wisselen. Kwestie van een ander gezichtje naar voor te brengen. Maar ja gelukkig nog Mijn Kapitaal die er ons attent op maakt. Paar weken terug op een ander forum Eft believers , waar ze heden zijn gebleven ???
De hier gepubliceerde rendementen houden rekening met alle aan- en verkoopkosten. Het gaat hier om een echte (geen virtuele) portefeuille.
Als je wat geluk hebt met het momentum dan is het niet zo moeilijk om een hoger rendement te halen. Ik geef een voorbeeld dat iedereen kan volgen: in de Mixer wissel je C. Patrimoine door C. Investissement. Rendement naar omhoog maar ook de volatiliteit. Je moet maar eens gaan kijken naar de resultaten bij een serieuze crash. Als de beurs het goed doet, zijn er velen die denken dat ze beursgoeroe zijn !
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be