Wat de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen ook is, krakende infrastructuur en goedkope hernieuwbare energiebronnen zouden langetermijnbeleggingen in de activaklasse moeten stimuleren.
De politici zijn zich er maar al te goed van bewust dat investeringen in openbare diensten populair zijn, vooral in een verkiezingsjaar zegt Alex Araujo, fondsmanager, M&G Investments. Door de slechte toestand van de wereldeconomie sinds het begin van de COVID-19-pandemie is het begrotingsbeleid dit jaar bijzonder belangrijk.
De wanhopige noodzaak om de noodlijdende infrastructuur van Amerika te herstellen, te moderniseren en uit te breiden is een van de weinige punten van overeenkomst tussen Republikeinen en Democraten. Het feit dat Donald Trump tijdens zijn ambtstermijn niet in staat is geweest een broodnodig infrastructuurplan uit te voeren, is voor beide partijen een bron van frustratie geweest.
Volgens de American Society of Civil Engineers gaven de VS in 2019 slechts 2,5% van het bbp uit aan infrastructuur, tegen 4,2% in de jaren dertig van de vorige eeuw. Zij schat dat het investeringstekort in infrastructuur tussen 2016 en 2025 zal oplopen tot 2 biljoen dollar.
De overheidsuitgaven voor vervoer en waterinfrastructuur zijn al enkele decennia in een neerwaartse spiraal terechtgekomen, met een 55-jarig dieptepunt in termen van het bbp in 2017.
Infrastructuur is ook een belangrijke werkgever in de grootste economie ter wereld. De 17,2 miljoen werknemers in de sector maken ongeveer 12% van de gehele Amerikaanse beroepsbevolking uit – meer dan de detailhandel, het onderwijs of de industrie.
Het ondersteunen en creëren van banen is van cruciaal belang voor het economisch herstel en de infrastructuur speelt een centrale rol.
Op het gebied van de klimaatverandering zijn er echter grote verschillen tussen de twee partijen. Terwijl president Trump de befaamde belofte deed om de VS in 2017 uit het Akkoord van Parijs terug te trekken, pleitte Biden voor een groene agenda.
Het plan van de Democraat ‘om een moderne, duurzame infrastructuur en een rechtvaardige schone energietoekomst te bouwen’ behelst twee specifieke doelstellingen: een netto koolstofvrije uitstoot in 2050 en een investering van 2 biljoen dollar in infrastructuur tijdens zijn voorzitterschap.
Of Biden nu wint of niet, privé-ondernemingen en regionale nutsbedrijven investeren nu al in groene opportuniteiten. Het potentieel voor de inzet van hernieuwbare energie in de VS is enorm in vergelijking met andere delen van de wereld. Met slechts de helft van de capaciteit voor hernieuwbare energie van Europa en peanuts in vergelijking met de Chinese investeringen, heeft de VS nog een inhaalslag te maken.
De aantrekkingskracht van infrastructuur moet het niet alleen hebben van de uitvoering van Amerikaanse infrastructuurprogramma’s.
Hernieuwbare energie, schoon vervoer, digitale connectiviteit, water- en afvalbeheer, sociale en demografische verschuivingen zijn allemaal blijvende structurele trends.
Of digitale infrastructuur al dan niet deel uitmaakt van overheidsstimuli, door de toenemende hoeveelheid data in onze steeds digitaler wordende wereld lijkt de behoefte aan communicatiemasten en datacenters alleen maar toe te nemen.
Wij zijn er sterk van overtuigd dat beursgenoteerde infrastructuur baat heeft bij krachtige structurele thema’s die de groei voor de komende decennia kunnen stimuleren, ongeacht de uitslag van de verkiezingen. Dit biedt volgens ons langetermijnkansen voor infrastructuurbedrijven en hun beleggers.
MijnKapitaal.be is opgericht om onze kennis en ervaring rond financiële producten te delen met jullie. Onze focus is sparen en beleggen metname spaarrekeningen, obligaties, beleggingsfondsen, aandelen en thema beleggingen.
Δ
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2022 MijnKapitaal.be