“Uncertainty” of onzekerheid was wel het woord dat ze alle drie regelmatig in de mond namen.
Eerst kwam Bernhard Langer, CIO Quantitative Strategies van Invesco aan het woord: the world with new paradigms’ en great uncertainty. <==
Dan David Zahn, Head of European Fixed Income bij Franklin Templeton Income Group: Political uncertainty looks set to continue, but European macroeconomic fundamentals have been improving. ==>
Toen Azad Zangana, Senior European Economist & Strategist: Policy uncertainty and macro implications. <==
Als 3 heren met ronkende titels als afgevaardigde van 3 wereldwijd befaamde fondsenhuizen hetzelfde woord in de mond nemen om hun betoog te starten, dan hoeven we niet uit te kijken welke fondsen ze voorstellen of welke regio the place to be is om gaan te beleggen. Als gewone belegger moet je dan al van vele markten thuis zijn om de juiste selectie te maken. Hoevelen van ons kennen bijvoorbeeld voldoende de interne politieke keuken van de Verenigde Staten om te weten welke verkiezingsbeloften van de nieuwe president er zonder slag of stoot door het Congres of de Senaat kunnen geloodst worden en welke er gaan afgeblokt worden of op de lange baan geschoven ? Alle drie waren ze ook unaniem dat het eind 2017 wordt vooraleer we meer gaan weten.
Lijkt het jullie dan ook niet eerder aangewezen te zijn om delen van jouw portefeuille toe te vertrouwen aan een reeks fondsmanagers met bewezen ervaring. Met de nadruk op een reeks (zoals in onze Mixer), want ook zij zullen de markten van nabij dienen op te volgen en tijdig in te grijpen. Misschien beter dan zelf te gaan experimenteren en telkens achter een rijdende trein te moeten lopen ?
Trump belooft een groei van 4% per jaar
Da’s wel heel veel want sinds 2000 heeft de economie dat cijfer niet meer gehaald. Rond 2000 als gevolg van de ICT-bubble en in 1975 het gevolg van de babyboomers.
Hij belooft ook 25 miljoen jobs
Als hij alle werklozen en alle parttimers (16 miljoen) en alle totaal ontmoedigde werkers weer aan de slag krijgt, dan komt hij nog maar aan iets meer dan 20 miljoen. Toch een poort in de muur voorzien?
Iets verontrustend:
De ECB overspoelt de markten met vers geld om de inflatie aan de praat te krijgen en schijnt daar blijkbaar niet zo direct in te slagen. Toch heeft die inflatie onopgemerkt toch al zo’n 7 % van de waarde van ons spaargeld afgeknabbeld sinds 2008.
Niets doen is ook een beslissing.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in de financiële sector. Toen ik in 1991 mee aan de wieg stond van de Tak 23 had de fondsenvirus me al snel te pakken. John Bogle stelt dat 94% van de fondsen op de lange termijn hun benchmark op de lange termijn niet konden verslaan. Voor mij was dat een uitdaging om op zoek te gaan naar die andere 6%.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Stond die Mixer niet op stop?
Die staat nog steeds op STOP
Er zijn nog “zekerheden” … volg de grote leider: https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-01-10/invest-and-profit-with-the-potus-indexes
Jammer dat die grote leider nogal onvoorspelbaar is.
Mensen die op die trend willen meegaan, zou ik willen aanraden om alert te zijn. Ik hoorde op het forum van die drie sprekers dat er in Amerika een zekere hoerastemming is. Tot in de kleinste dorpen gelooft men dat deze president er iets gaat aan doen. Als die verwachtingen niet uitkomen of als blijkt dat de gewone man niet mee kan profiteren (een taxcut is goed nieuws voor wie veel belastingen betaalt, maar haalt niet veel uit voor wie leeft van een vervangingsinkomen), dan kan zo’n trend zeer snel omkeren. Ook voor de Brexit in de UK: de mensen ervaren elke dag dat hun GBP minder waard is (zo’n kleine 20% verlies) en zetten de tering naar de nering. Als dat echter te lang duurt, dan komt er gemor. Aan de teruggave van HongKong ging zo’n 12 jaar onderhandelen vooraf. Een Brexit is veel complexer en dreigt geen win-win-operatie maar eerder een loose-loose-operatie.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be