About the author

Robokat (Carl De Ridder)

Jaren geleden had ik niet veel interesse in financiele zaken, en vertrouwde vooral op mijn bankiers. Af en toe werd ik naar het kantoor geroepen waarbij de bankier vertelde dat ik best product X verkocht en het veel betere product Y aankocht. Wat ik dan vaak deed. Enkele malen haalde ik een bescheiden winst, af en toe ook wat verlies. Stilaan begon ik te beseffen dat ik de touwtjes in eigen handen moest nemen, wilde ik betere rendementen halen.

Related Articles

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

33 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
E10NE (niet E10)
E10NE (niet E10)
4 jaren geleden

HIP-HIP-HOERA! ER IS ER EENTJE JARIG!
Eigenlijk is mijn actieve “beleggingscarriere” nu zowat 5 jaar oud. In Maart-April 2013 ben ik met mijn “E10-Kern-mixerfonds” gestart, weliswaar zonder periodieke instappen en bovendien aan-gevuld met enkele – door mij als goed bevonden – satelliet-fondsen. Twee maand later was ik maar wat van streek met mijn “ongelukzalige” aankopen, die al snel een totaalverlies van meer dan 10% lieten optekenen. Gelukkig dat het achteraf “maar” een “corrrectie” bleek te zijn geweest en dat ik mij bij aanvang sowieso een beleggingshorizon van meer dan vijf jaar had vooropgesteld (alhoewel voor mijn buy en hold-aankopen deze termijn inmiddels zowat 5 x 365 keer vooruit is geschoven).
En in 2015 weer zo’n korte, hevige “mini-crash”; het voelde toen al iets minder pijnlijker aan als die eerste keer en bovendien bleek het achteraf één van de betere momenten te zijn om onder meer mijn “E10-Alternatiefportefeuille” (mix van regio- en thema-fondsen) succesvol uit te breiden. Sinds vorige week ben ik weer aan het “shoppen”; misschien is nu wel het moment om het artikel over eventuele “Al Fonds-pareltjes” te updaten….kwestie om het weer eens over eventuele opportuniteiten te hebben.
Verder zou ik durven stellen dat nuchtere, niet-commerciële analyses/lectuur “een leek met discipline” na vijf jaar tot een degelijke “doorsnee belegger” kunnen vormen en zelf een impact op diens sentiment/temprament zouden moeten hebben. De vragen die ik hieromtrent heb zijn of ik nu al tot laatstgenoemde categorie mag behoren en of mijn stelling nog dezelfde zal zijn nadat ik mijn eerste “echte crash” achter de rug heb?
Op naar de volgende vijf jaar!!!

Nico
Nico
4 jaren geleden

Stel dat je belegt gedurende je loopbaan om een kapitaal op te bouwen als aanvullend pensioen. Gezien het onmogelijk is om het ideale instapmoment te bepalen ga je dus gespreid instappen. Moet je dan niet op dezelfde manier uitstappen? Tijdens je pensioen verkoop je deelbewijzen en zeil je mee op de golven van de beurs. Zou hierover al eens een simulatie zijn gemaakt?

Al Fonds (Marc Person)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Nico

Een simulatie nog niet. Maar hoe denk jij dat ik mijn pensioen aanvul ?

Tom
Tom
4 jaren geleden
Antwoord aan  Nico

Hi Nico is eigenlijk een goede opmerking. Over een uitstapsysteem wordt weinig gesproken. Misschien dat de heren van MK wel eens met een GOGU (Geoptimaliseerd Gespreid Uitstappen) kunnen komen? 🙂 Uitstappen bij een GOGI Stop en blijven zitten bij een Spread? 🙂

evita
evita
6 jaren geleden

All I need is money ( love) 🙂 !

evita
evita
6 jaren geleden

Ik heb het volste vertrouwen in de screenings van A.F.!

Wita
Wita
6 jaren geleden

Goed gezegd Kulderzipken!
Wat ik er nog aan zou toevoegen, en zeker voor beginnelingen :
kies de fondsen waarin je interesse hebt en maak een virtuele
portefeuille in Morningstar. Volg deze een aantal maanden op,
zo leer je de fondsen goed kennen en weet je onmiddellijk hoe
je je voelt bij (plotse) dalingen en stijgingen.
Ik heb dit niet gedaan voor ik de Mixer kocht, maar doe dit nu wel
met de Flexer en dit heeft me al veel bijgebracht.
Succes iedereen!

Wita.

Peter
Peter
6 jaren geleden

Volgende zijn de 1Mnd% en 3Mnd% van enkele bekende fondsen hier:

Flossbach 1Mnd% -8% (3Mnd -9,8%)
Carm Pat -8,2 % (-10,37%)
Fidelity Gl Cons -13% (-11%)

Eerlijk gezegd is dat niet veel beter dan de markt en krijg je niet de indruk dat die fondsbeheerders veel gedaan hebben tijdens de crisis om de schade te beperken.

Defensievere fondsen zoals DNCA Eurose, Ethna, Invesco Pan Eur High Income leden minder verlies, maar hun 1Y% is dan ook maar zo’n 2% waar je niet zoveel mee opschiet.

Dat fondsbeheerders het zoveel beter zouden doen geloof ik toch echt steeds minder. Heb GIMV aan 39,5 gekocht met bijna 6% dividend wat mij meer zal opbrengen.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden

en ze lopen constant achter de winnaars aan. Telkens maar anderen…

Bodde
Bodde
6 jaren geleden

Misschien geven die resultaten eerder een mooie aankoopgelegenheid weer?

jean claude
jean claude
6 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

Ik stel mij ook vaak dezelfde vraag .
Fondsen zoals Flossbach of Carmignac Patr . verliezen , de laatste 3 maanden , praktisch 10% wat met de daling van de beursen ongeveer overeenkomt en nochtans bevatten die fondsen maar +/- 65% aandelen .
Zijn het de interne kommissies en kosten van de fondsen , die niet te onderschatten zijn , die het rendement sterk beinvloeden ?
De beheerskosten en kommisies vreten , volgens mij , meer dan 25 % van ons gemmidelde winst op want als er geen winst te boeken is betaald men ze ook !
Maar dat is de prijs van komfort en daarvoor houd ik nog steeds in portefeuille een paar holdings zoals GIMV , Brederode of Ackermans Van Haren .

wickedwillie
6 jaren geleden

En ook hierdoor vertoef ik hier zo graag… paniek niet laten de bovenhand halen en luisteren naar ervaringsdeskundigen!! Naast de interessante info en screenings geen onbelangrijk onderdeel: rustig blijven 🙂

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  wickedwillie

Er zijn heel wat “raadgevers” die er alle belang bij hebben dat jij veel transacties doet. Telkens passeer je langs de kassa.

Peter
Peter
6 jaren geleden

Mijn punt is dat die fondsen als Carmignac en Flossbach niks gedaan hebben om het verlies te beperken, en is dat niet wat je een beetje verwacht van actief beheer vs trackers?

Bijkomend nadeel van veel van die fondsen is dat als ze plots zouden willen verkopen, ze dit door hun omvang veel minder goed kunnen doen dan jij als particulier. Wie vorige week dinsdag na de eerste Yuan devaluatie zijn aandelen had verkocht, had de schade veel meer kunnen beperken, waarbij het al langer bekend was dat China met structurele problemen zat. The day after na de 2de correctie werd het helemaal duidelijk wat er fout zat. En dan volgende nog een 3de correctie etc..

Mijn grootste punt van kritiek is dat die fondsen waarschijnlijk al die tijd gewoon doodleuk zijn blijven zitten.

De enigste reden waarom bij sommigen het verlies minder is dan de beurzen, is gewoon omdat ze een deel oblis en cash hebben, maar dat kan je zelf uiteraard ook doen

Ik hoop dat jullie wat kritiek kunnen verdragen, dus graag reply.

hkds
hkds
6 jaren geleden
Antwoord aan  Peter

Zij die beleggen in fondsen besteden hun beleggingen uit. Ze dienen enkel zelf de keuze uit het fondsenaanbod te maken.
Fondsen hebben hun beperkingen (o.a. enige logheid) en ook een beheerskost, dat weten we ondertussen allemaal.
Als jij dagelijks bezig bent met het opvolgen van de markten en hun individuele aandelen, en kort op de bal speelt met aankopen en verkopen, dan zal jij misschien (hopelijk) meer rendement halen. Zij die deze tijd en kennis niet hebben kunnen voor fondsen kiezen.

Blackbelt
Blackbelt
6 jaren geleden

Mooie beschrijving.
Ik mis wel een beetje de ‘stalen’ zenuwen.
Zeker gedurende de laatste dagen krijg je op de beurs een gevoel van rollercoaster.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Blackbelt

Ik verwijt de media dat ze het nieuws opkloppen. Maandag was het de slechtste dag in 4 jaar. Dinsdag de beste dag in 4 jaar. Vanavond lees ik dat zwarte maandag al verteerd is. A + B + C = een non event. Maar 3 dagen de gazet vol.
Je wordt gek als je elke dag de kranten leest.
Ik evalueer elke halve maand en voel mij daar heel goed bij. De rest van de maand volg ik vanop afstand.

CP1234
CP1234
6 jaren geleden

+1, de media moet men al lang niet meer met een korreltje zout nemen maar met een hele berg, want de zever en ook fouten dat ze daar vermelden, het is om beschaamd over te zijn … ( misschien daarom dat er zoveel de overstap van de journalistiek naar de politiek doen )

Lamberto
Lamberto
6 jaren geleden

Top!!

tr1981
tr1981
6 jaren geleden

Mooie bijdrage.
Misschien een idee om dit om te toveren naar een soort FAQ-pagina/artikel dat makkelijk teruggevonden kan worden op de site.
Want anders is dit binnen enkele weken wat ver naar achter geschoven in de artikel-historiek.

Als jullie dan merken dat er bepaalde vragen plots vaak naar boven komen, kan deze aangevuld worden.

Xavier
Xavier
6 jaren geleden

Hallo MK team,
ik heb een vraag, louter uit interesse, maar weet niet goed waar ze te posten. Dus doe ik het even hier:
Ik vraag mij af hoe fondsmanagers te werk gaan. Day- of swing traders staren continu naar de streaming koersen en kopen en verkopen soms na enkele uren / dagen. Ik zie ze als snel reagerende speedboten. Fondsmanagers beheren fondsen van tientallen miljoenen euro’s/dollars (traag reagerende tankers). Ik vermoed dat zij dit niet kunnen of niet mogen volgens de statuten van het fonds….?
Maar is dit wel zo, wat zijn hun mogelijkheden?
Wat hebben onze fondsmanagers volgens jullie gedaan de voorbije dagen? De NAV’s zijn geen referentie. De samenstelling wel, maar die wordt niet dagelijks bijgewerkt en vrijgegeven denk ik.
Misschien een topic voor een afzonderlijk artikel?
Alvast bedankt.
Mvg.

jempi
jempi
6 jaren geleden

Mooi gezegd en geschreven!
Beleggen.Het blijft eigenlijk Roulette. Je weet nooit hoe het balletje rolt.

Al Fonds (Marc Person)
6 jaren geleden

Zo hoor je het ook eens van een ander.

CP1234
CP1234
6 jaren geleden

Schitterend !

© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be

33
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x