Tijdens paasvieringen wordt er altijd opgeroepen om stil te staan bij de grens tussen de hel en het paradijs … zelfs in de materialistische wereld van het globale en financiële kapitalisme zegt Igor de Maack van DNCA Finance.
Het eerste kwartaal 2019 betekende het dieptepunt van de vertraging en het einde van de groeiherzieningen door de internationale instellingen en instanties. Voortaan wordt voor de wereldwijde economische activiteit uitgegaan van ongeveer 3 % voor de komende twee jaar. De recessie waarvoor de beleggers eind vorig jaar nog zo beducht waren, is er niet gekomen. En de kans is klein dat ze zich tussen nu en eind 2019 nog zal voltrekken. In 2018 waren we getuigen van een van de scherpste correcties sinds de crisis van 2008. Waar 2018 ons deed denken aan de hel, is 2019 begonnen met het zachte aanschijn van een idyllische en paradijselijke wereld. De CAC 40 herbelegde dividenden kan voor het eerste kwartaal 2019 een positieve prestatie van 13,3 % voorleggen. Tegen half april schakelde de index zelfs nog een versnelling hoger tot voorbij de 18 %! In een soort plotse en onverwachte verrijzenis wisten Europese aandelen hun achterstand ruimschoots goed te maken als we kijken naar de prestaties van de indexen. De groeithema’s domineerden tijdens het eerste kwartaal de klassementen als gevolg van de daling van de rentevoeten zoals dat nu al bijna een decennium het geval is (met uitzondering van 2016).
Sinds eind maart is de rentebeweging licht omgekeerd en zien we de eerste tekenen van een verschuiving naar de value-thema’s, met name in het voordeel van de banksector. De operatie Deutsche Bank/Commerzbank zal wat dit betreft veel vertellen over de appetijt van de beleggers en de adviezen van de regulatoren in verband met de wenselijkheid van een verdere Europese consolidatie van de sector.
Nog een verrijzenis of reïncarnatie zien we in Griekenland, dat zich een weg baant uit de economische hel ten koste van enorme inspanningen en sociaal leed bij de bevolking. De rente op Griekse obligaties bereikte het laagste niveau sinds 2005 (iets meer dan 3 % tegenover bijna 30 % op het hoogtepunt van de crisis). In de Griekse mythe over Orpheus en Eurydice gaat Orpheus in de onderwereld op zoek naar zijn geliefde. Hades, de Griekse god van de onderwereld, staat toe dat Orpheus haar meeneemt naar de wereld der levenden op voorwaarde dat hij tijdens de reis niet omkijkt. Dat deed hij helaas wel en zo verloor hij Eurydice voor altijd.
Griekenland, maar ook het liberale ultra-kapitalisme, zou in tegenstelling tot Orpheus niet verleid mogen worden om terug te grijpen naar de oude werkwijze (ondoorzichtigheid en budgettaire ontsporing) of het oude model (schuldopbouw, complexe financiële structuren). Zoniet loopt het het risico om alles weer te verliezen tijdens een crisis die deze keer wel fataal zal zijn.
Ik ben Johan, oprichter van MijnKapitaal.be. Deze website werd opgericht om op een objectieve en onafhankelijke manier financiële zaken bespreekbaar te maken. Op professioneel niveau werk ik als Business Intelligence Consultant voor internationale ondernemingen. Het analytische en communicatieve aspect in combinatie met mijn passie voor economie en informatica laten mij toe om een goed zicht te krijgen op beleggen.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
© 2012 - 2020 MijnKapitaal.be